Matchupok és kulcsmozzanatok

A félévzáró, illetve a dombóvári OVV előtt láthattatok két rendkívül alapos cikket az aktuális metáról:

Nagyversenyek metája most

A táblázat olyan, mint egy Topliga meccstáblázata a bajnokság rajtja után pár hétvégével. Látszik, kik tolják tövig a gázt, és kik azok, akik a bent maradásért harcolnak. A középmezőny még formálódik.

 

A  mai cikk is ilyen témát érint. Megnézzük, melyik csapatnak (paklinak) miben lehet a sikere titka. Itt ugye nem a jobb- és balszélsők, centerek, belső és szélső védők lesznek kiemelve, hanem egyes lapok, amik a mérkőzések alakulásában kulcsszerepet játszanak. Nem térnék ki külön mindegyik esetben arra, hogy ha valaki nem húz Haditanácsot / vezért, és gyakorlatilag végigpasszolja a meccset, az az esetek többségében sima bukó minden statisztika ellenére.

 

De előbb megpróbáljuk a szelet kicsit kifékezni a vitorlából, hogy ne a teljes metát kelljen a torkotokon átszuszakolnom.

RaGyoTi sokórás munkája és táblázata alapján (mert bár ez a táblázat 3 perc méltatást kap, és egy hónap múlva azt se tudjátok, honnan kell előkeresni, az előállítása ennek sokszorosa) azt láthatjuk, hogy melyik 10 matchup volt a leggyakoribb a KK bontott óta. Ez ugyen nem a paklik erejét minősíti, pusztán a sorsolás szeszélyét tükörzi, illetve a kisebb versenyek nincsenek benne, tehát a valóságban ezek a számok valamivel nagyobbak. Ezek a hiányosságokat pl. a versenyekről érkező beszámolók, decklisták tudják elhárítani, úgy lehet a versenykörnyezetről teljesebb képet alkotni – ami gondolom a versenyre járók közös érdeke. És persze még változhat, mert a statisztika a “melyik paklival induljak?” dilemmát csak tükrözi, nem dönti el helyettünk. Persze segíthet a döntéshozatalban, kifejezetten sokat segíthet, ezért is ugrabugrálok verbális síkon körülötte. Szóval:

 

9x találkoztak:

Az utolsó test – Az utolsó test 8-1-0

Garran con Ravenar – Garran con R. 8-1-0

Szerintem  magáért beszél, hogy az új kieg 2 top deckjének a mirrorja a leggyakoribb matchup a bontott utáni első negyedévben. Ez persze máskor is így szokott lenni, csak nem volt még róla statisztika, illetve nem csúcsosodik ilyen gyorsan 2 deckre a meta úgy általában. Ennek oka, hogy a top deckek drágák, idén több pénzt költöttünk kártyára, mint atz előző években, több fut a versenyeken. Csodák csodájára mindig ugyanaz nyeri a mirrort. 🙂 Ez gyakoraltilag az új kieg két top deckjének a mirrorja. Értelemszerűen az dönti el ezeket a meccseket, ki mit húz az első 1-2 körben. Ezeken a partikon nehéz fogást találni elemzői oldalról. A Garran-mirrort vélhetően QQ egymagában el tudja dönteni, az amund mirror a templompiramison és az első Amnhe-démonon, valamint a csapatméretet tunningoló egység hirdetőjén múlhat leginkább, itt a tippmix többesélyes, nem 1-2 kártya dönt. A Garran mirrorok közül kicsúszott a döntetlent szívesen megnéztem volna, az egy érdekes parti lehetett.

 

8x találkoztak:

Az utolsó test – Garran con Ravenar 1-0-7
Az utolsó test – Jannara-Kacagó 1-0-7

Ezek a partik szintén magukért beszélnek. Az amund bagázs nem tudja az első körben tartani a tempót Jannarával, a Garran matchup pedig vélhetően azon megy el (szinte kivétel nélkül), hogy egyikük sérültbe termeli a (hajszállal nagyobb) kalandozót a manőver után, míg a másik éberbe, sőt a manőver közben is, sőt körönként többször is.A feledés leheletefeledés lehelete integrálása az amund pakliba szerintem javítana ezen a gyászos statisztikán.

 

7x találkoztak:

Garran con Ravenar – Jannara-K. 5-1-1

Az utolsó test – A Renegát 7-0-0

Itt sincs igazi balansz, Garran veri Jannarát, az amundok pedig az amundvadászokat. Jannaráék ugye alacsonyabb szinteket termelnek, nem tudják az ostromokat szinttel fogni. A Renegát pedig a tempót nem tudja követni.

 

6x találkoztak:

Az utolsó test – Oquicorr 3-0-3

Na ez már egy érdekes párosítás. Fele-fele esélyek ide-oda, ez egy jó kérdés lehet, min múlik, merre billen végül a mérleg. Ha több ilyen párosítás lenne, az én cikkem is több izgalmat tartogatna (és tovább tartott volna). Amund részről győzelmet eredményező előnyök lehetnek (amikre Oquicorr többnyire nem tud reagálni):

  1. Első körben letett női kalandozóval tudja blokkolni az első hegyisárkányt. Ez igen fontos, mert az “üres kézre támadunk” opciót ezzel el tudja kerülni.
  2. A rinnatermelés is lényeges lehet, sötétség verme nélkül az akadálylapok a tokenekre fognak támadni, az edzőtermek kékszemű ördögei sértetlenül pucsítanak keresztül a sárkányokon.
  3. Végül, de nem utolsó sorban Amhe-Ramun akarata drágítja az eseménylapokat, Ychtnas, Flammus, vagy bármi más is kicsúszhat a budgetből.

Oquicorr az alábbiakban bízhat:

  1. A vigyázó lapdobatására nincs opció, mégis előállhat az üres kéz.
  2. Kisajtolás: eltünteti a rinnákat, és a papnőket, valamint fordulónyi mp-vel borítja a játékmenetet,  ráadásul hadiszerencsén kívül semmivel nem lehet szedni. Kevésbé valószínű, de ideírom: odviharral kilőjük Az Utolsó Testet.
  3. Oquicorr páncélja. 2 páncélba dobott akadálylap (pl. 1 numeeth, 1 azhanud) az 8 seb, ami hiányozni fog a harc eredményekor. Ez ugye kockafaktor, a klasszikus spike ráadásul harctéri ideget is kap tőle, hogy “a kockán megy el”.

 

És végül, 5x találkoztak

(3 versenyen 5 matchup, az azért még elég gyakori):

Az utolsó test – Amt-Nar 4-0-1

Az utolsó test – Charysi lesath 5-0-0

Az utolsó test – Shri-En Igron 3-1-1

Garran con Ravenar – Shri-En Igron 3-0-2

Garran con Ravenar – Eatian 3-0-2

 

Itt is sok a papírforma-deal, de kiemelném a felsorolás végén levő Garran-Igron, illetve Garran-Eatian párosításokat.

Mindkettő olyan, ami számot tarthat bizonyos érdeklődésre, mert

A) Garran izzad – ami más partikon ritkán fordul elő,

B) Mindkét kaller periférián van.

Garran ezeknek a partiknak is természetes esélyese, ezt nem taglalnám: Kijön Ravenar és Qus Quar, onnantól a pakli működik, kell húzni pár ütést, és ennyi.

Igron opciói:

  1. Lélekörvény kavarása és energiafelszabadítás: előbbi sorból, utóbbi ingyen védettbe lehet végállomás. Ravenar hozzá van szokva, hogy ő presszionál, és a hordázással tempóban kivérezteti az ellenfelet, a főnök csak üresbe indul el.  Erre lehet arcbarúgós opció, ha a zászlós elé beálló Igron lélekörvénnyel lekavarja a főnököt a pástról.
  2. A kiugrik-beugrik képesség plusz tempó, amit bizonyos szintű kiépülés előtt megjátszva tempóban körbejátszhatjuk Kradékat.

Eatian lehetőségei:

  1. Az általa hozott kiskalandozók szintben fogják a zászlósokat, és a mitik küldetéssel elérhetjük, hogy mielőtt megduplázódnának, első körben, pihenőben  kockázatos merénylettel megállítsuk a toborzási kedvet.
  2. Eatian a nem neves kalandozókat párba álíltja, nem tudnak egyenként menni, azaz nehezebb ellene tempófölényt kiépíteni.

Mindkét matchupra igaz, hogy első két körben pressziót nem igazán tudnak Ravenar ellen kifejteni, de közepesen szerencsés húzással tudnak annyi veszteséget okozni blokkolás közben, ami elegendő lehet. Persze előfordulhat, hogy más deckek is eredményesek lehetnek Garran ellen, de ezt jelenleg még a statisztikák nem láttatják.

 

Remélem, még árnyalódik ez a táblázat, kialakulnak szoros statisztikájú matchupok, és lehet elemezni őket… Ehhez persze alapfeltétel, hogy rendszeresen jártok versenyre, visztek laplistát, és legalább a facen pár szóban beszámoltok róla.

 

MDani