Közeleg a tél…de előtte még jön az ősz nagy megmérettetése!

Mire is számíthatunk? Elemzősarok.

Kevesebb, mint egy hét van hátra az őszköszöntő versenyig – mely az évzáró előtti utolsó nagyverseny. Valószínűleg sokan már eldöntötték milyen paklival is neveznek, de 1-1 ellenlap, meglepetés kártya még beférhet nekik, illetve aki még nem döntött – nos nekik abszolút hasznos lehet egy áttekintés a versenykörnyezetről, a várható paklikról, megkönnyítendő(vagy nehezítendő) a döntést. Nézzük mik azok a paklik amire számítanunk kell:

Aggró

Elsőként meg kell említenünk az elmúlt 3 év talán legnépszerűbb low-budget pakliját, a lesathlesath villámküldetés paklit. Az ellana szentéllyelellana szentéllyel a pakli első körben is nyerni tud, illik figyelni, mert óriási agressziót tud kifejteni, ráadásul harcban is erős. Erionból a kincsesládát hasznosítja optimálisan, hogy első körben akár egy 4-ik kalandozó is pástot érhessen. Rengeteg lista található a dekk könyvtárban, érdemes áttekinteni ezeket, mert becslésem szerint 3-4 ilyen pakli is lehet majd.

Aztán itt van a crantai fókuszos átkozott szettes pakli. Újabban ellana szentélyellana szentélypergetőpergető vonalon hasít, iszonyatos laphúzást és pakliátpörgetést produkálva. Ha nem szabunk gyorsan gátat neki (tamaritamari) akkor csúnya vége lehet. Az Amt-narAmt-nar-os verzióval ellentétben ez a pakli gyakorlatilag bárki ellen elsőnek tud kezdeményezni, hisz könnyen 1-2 manával olcsóbban jöhet az első kalandozó. Működik az áldoztatás is, viszonyt közel sem halhatatlanok a kalandozók, ha kinyiffannak maximum a nudumal hadállásnudumal hadállás segít visszavenni, de erőforrás már nem nyerhető ki.

Egyértelműen az aggrót képviseli az erioni szegénynegyedre épülő hentespakli. Itt a legnagyobb gondot az első küldetés megoldása –  a befolyás megszerzése jelenti. Ha ez megvan korlátlan erőforrássá alakulnak a lapok, pillanatok alatt meglehet a 11 Diadalpont. A tapasztalatok alapján eddig nem váltotta be az ígéreteket, de szerintem ott van benne az erő, a lehetőség. 1-2 ilyen paklira számítok.

Kontroll

A kontroll paklik jó pár erős lapot kaptak az erioni kiegészítővel. Elszabadult főnixElszabadult főnix, kijárási tilalomkijárási tilalom, kardok éjszakájakardok éjszakája, védelmi pénz beszedésevédelmi pénz beszedése, [carderőviszonyok átrendezése]akasztás[/card]. A kontroll téma talán legerősebb hírvivője, a címvédő <strong>Daik Díjvenhar</strong>Daik Díjvenhar. Viszonylag közkedvelt pakli, szerintem idén is odaérhet a főnixxel. A <strong>kárhozat szentéllykárhozat szentéllyel operáló eseménykontroll pakli is okozhat kemény pillanatokat, minden egyes lapja tömény szívatás. Ennél a paklinál az ember mindig úgy van vele játék közben, hogy ennél már nem jöhet rosszabb, aztán rájön, hogy mégis. Szót kell még ejtenem az utóbbi hónapok egyik legsikeresebb paklijáról is, mégpedig a boszorkányerőd megbízottjáa boszorkányerőd megbízottjára épülő kyr hentespakli. Pók mestergyilkosPók mestergyilkos, őserős ingyen dolgok, momentum, halál. Rengeteg fajta módon tud blokkolni, szinte sosem fogy ki. Ha az ellenfél nem adja fel, akkor nagatornagatorral hozott küldetésekkel nyer. Azt hiszem ezzel a paklival hosszabb távon számolni kell azoknak, akik a következő nagy versenyeken a topban akarnak végezni.

Nagykalandozók

Elsőként vegyük a közellenség státusznak örvendő Amt-narAmt-nart. Én úgy gondolom a verseny egyik nagy kérdése, hogy meg lehet-e állítani a crantai mágusfejedelmet vagy tovább tart-e sikerszériája. Én úgy gondolom, hogy ha sikerül kisakkozni/kipassziánszozni a 6 mana fölényt, akkor megállathatatlan. Nézzük a kihívókat. Rögtön utána kullog FalánkFalánk. Amtnar árnyékában, de azért folyamatosan ott van a top 3-ban. Eljött az ő ideje?

HoldfényemberHoldfényember, AlephAleph, Doria RacchiniDoria Racchini, ÁrnyhercegÁrnyherceg. Az erioni bagázs. A legesélyesebb szerintem Haygar, Aleph könnyen kifordítható, Doria meg túlzottan függ a sárkányálomtól. Elég neves játékosok próbálkoztak Doriát feltörni – eddig siker nélkül. Persze előfordulhat, hogy nagy versenyen mind az 5 fordulóban 6(!) lapra felhúzza valaki az álmot és hegyisárkánnyal se találkozik… Ha sikerül valakinek megemelem a nemlétező kalapomat.

Itt van még az erioni éjszakából jannara és a kacagó. Szerintem ez a pakli jó kezekben, 1-1 ügyes trükkel csodát tehet. Szerintem lesz egy ilyen meglepetéspakli a top 3-ban.

OquicorrOquicorr és OpálhajósOpálhajós. Lejárt volna az ősfajok kora? Nem hinném. Lehet, hogy kikoptak a metából, de ha valaki előveszi őket, csúnya vége lehet.

Kék HercegKék Herceg és HJVHJV. Eligor amióta megjelent veszélyes, bármikor odacsaphat és arathat. A HJV-t pedig sosem szabad leírni, főleg, amíg van átkozott szett és shakathorrshakathorr.

Azt se felejtsük el, hogy megjelent 3 ultra kalandozó, akik már használhatóak. Igron, Nelhac és a baziliszkusz először bizonyíthat. Ha valaki összeszedte, beváltotta az aranyakat bedobhatja a mélyvízbe. Abban megegyezhetünk, hogy egyik sem gyenge kalandozó.

Kombó és meglepetés

A kombópaklik mindig meglepetést okozhatnak. Ismerjük jól az ősök szólításáősök szólításának erejét. Az újdonsült kombinációk legnagyobb ereje a meglepetésben van. Egyszerűen nem tudja a szemben ülő, mivel is játszol, kvázi te diktálhatod a tempót, a dolgok menetét. Sokszor elegendő 1-1 nem várt kártya is ehhez a hatáshoz, nem kell egy egész paklit építeni. Én mindenképpen várok a top 8-ba egy új paklit. Az örényzár még Úh, csak mondom…

Meglepetések: tavaly előtt előkerült a Zarándok, ami elég jó ellenpólusa volt a lesath paklinak. Egy totál elfeledett kalandozó, de a topban volt az évzárón is. Allrin, Karylia, Kristálykirálynő, Rosanna. Működhetnek? Ott van bennük a potenciál, nem véletlenül mitikusak. Egy jó választás, jó felismerés boríthatja a metát. Kinek van egy ilyenhez elég bátorsága?

Jó készülődést kívánok mindenkinek!

Jabbah

Szolgálati közlemény: “Az utolsó 15 erioni éjszakák display-t megtoldottuk összesen 3 extra mitikussal ezután nincs több, a termék elfogyott.
A versenyen 35 % kedvezménnyel áruljuk paklijainkat!!!” Tehát az őszköszöntőn 35% kedvezménnyel vásárolhatóak a paklik, így tervezzen mindenki.