Korfordulat Tatabányán?

Sokan vártuk ezt a versenyt, mert a Kékarcú Kiteljesedése kiegészítő első korfordulós nagyversenye lakmuszként mutat(hat)ja meg, milyen meta várható a következő időszakban. Persze arra senki sem számított, hogy rögtön kialakul az új versenykörnyezet, és hogy minden pakli a legerősebb formájában jelenik meg. Ez nem is történt meg, de az OVV második állomása egy fontos mérföldkőnek számít.

Érthető, hogy rekord létszám, 31 résztvevő volt, ez vidéki verseny lévén még nagyobb szó.Lehetséges, hogy nemcsak a HinniaHinnia, de a vidéki versenyekért kapható promóciós kártyapromóciós kártya is megmozgatta az emberek fantáziáját?

Köszönjük ez úton is Csörnök Tamás Főbíró Úr kitartó munkáját, aminek köszönhetően a verseny minden összes pakliját szemrevételezhetjük a deck-könyvtárban. Ezt három dolog miatt is nagyszerűnek tartom. Egyrészt megérdemli minden résztvevő, hogy megörökítsék a paklit, amivel itt játszott. Másrészt az elkövetkező meta sokszínűségét is elősegíti, mert a top-3/5/8 pakli másolása nagyon torzítja a versenykörnyezetet. Sokan azzal jönnek versenyre, vagy csak azok ellen készülnek. De most van lehetőség megnézni a többi paklit is. Lehet javítani, átépíteni, vagy csak ötleteket gyűjteni belőlük. Harmadrészt készülhetnek jó kis elemzős cikkek a feltöltött dekklisták alapján. 🙂

A jövőben esetleg játékosként elősegíthetjük ezt a teljesebb képet, ha nem csak papíron, hanem elektronikus formában is eljuttatjuk a versenyszervezőnek a laplistánkat. Ezzel könnyítve az ő munkáját, egyúttal színesítve a versenykörnyezetet.

Paklielemzés – statisztikai alapokon?

A most következő elemzést azért a helyén kell kezelni, mert egy verseny, mindössze 87 mérkőzése alapján készült. Messzemenő következtetéseket levonni ebből nem több, mint a néhány csirkecsontból való jóslás.

A pakli elemzést kalandozónként összevonva tettem meg, mert így mindegyikről szót szeretnék ejteni. A sorrendet egy-egy kalandozó a versenyen elért eredményességi rátája alapján veszem sorra. Azt figyeltem, hogy az adott kalandozóra építő pakli hány győzelmet ért el az összes lejátszott mérkőzéséből. A döntetlen és az erőnyerő nem számított. Ez persze egy torzított eredmény, ha csak egyvalaki jött az adott hőssel, de egyelőre ebből főzünk.

100KKKarmú100KKKarmú (100%)

Norbi kiválóan mérte be a kialakulóban lévő metát, az “Őrült elf” eszméletlen tempója képes megfogni a neves paklikat és az új típusú hordázós dekkeket is. Jól bekészült az amundok ellen KékgyíkKékgyíkkal és ZoggZogg-gal. Amikor láttam a pakliját működés közben, megdöbbentem azon, hogy milyen jól használta fel azt a pár KK-s lapot, amit beépített. Két szövetségesének – a HaditanácsHaditanácsnak és a Alidari ágyasAlidari ágyasnak – a szinergiája eszméletlen. Tanáccsal lesek egy lapot, ha kell a lap, akkor Ágyassal felhúzom. A LuminatarLuminatar laphúzásai ezen felül pedig csak a hab a tortán.

Erre az eredményre felfigyelve szerintem többen leporolják az őrült elfet. Ki állíthatja meg ezt az eszement tempót? Tatabányán ez – még? – nem derült ki.

OquicorrOquicorr (83%)

A nagy sárkány – úgy tűnik – bármilyen versenyen el tud érni jó helyezést. Most Zsolti reptette meg, és a második helyet gyűjtötte be vele. Mit adott Süsünek a KK? Egyrész a természetesen HaditanácsHaditanácsot, ami részben helyettesíti a kirotált északi kaput, másrészt a NagatorNagator behúzását is segíti a “leskelődéssel”. A másik felhasznált lap a BástyaBástya, amivel a fájdalmas eseménylapokfájdalmas eseménylapok ellen készülhet be.

Trükköket tudott? Igen. Ha baj van, beszólíthatottbeszólíthatott egy másik nagy sárkányt. Az pedig sok mindenre jó lehet.

A szembe jövő amund paklikat mind legyőzte, Oquicorrt csak Erragal verte meg Tatabányán. Mit lehet faragni a paklin, hogy ez sem történjen meg újra?

JannaraJannaraKacagóKacagó (67%)

Tamás 40 lapra építette fel a paklit, Haditanácsot nem is rakott bele, hiszen a két kalandozó kikeresi egymást. Mit adott neki a KK? Egy csapdasemlegesítést mindössze. A pakli listákat áttekintve kijelenthetjük, hogy a Fayuma táborFayuma tábor bekerült a “fix toronyszint” státuszba.

A pakli a befolyás megszerzéséig lehet igazán megszorongatni, utána szinte csak egy Morten flammus segít. Tatabányán is csak a Renegát és egy amund pakli tudta megfogni. Az elsőnek valószínűleg a “sebezhetetlensége” tett be, a második esetben pedig talán az sokasodó akadálylapok tudták megfogni. Egyébként két másik utolsó testes ellenfelet legyőzött. Ennek a paklinak az elburjánzását talán csak a játékhoz elegendő gyermekekgyermekek begyűjtése szab határt.

Kék hercegKék herceg (67%)

Egy eligoros pakli volt a versenyen. Érthető a jelenléte, hiszen a kékarcúból a lovag téma bőségesen építkezhet, a Herceg alá is adja a lovatlovat. A pakli gyenge pontja, hogy bár nagyon sokszor be tud állni védekezni, és keres is magának ütést, de azok hajlamosak kifogyni. Szerencsére a segéd kalandozók képesek ilyenkor szintben kisegíteni. Csak két amund pakli ellen veszített Eligor.

VadkanVadkan (67%)

Csabi vadkanos paklija is eszméletlen tempót tud diktálni. Az amund pakliknak van tőle tartani valója, mert amikor már Az utolsó testAz utolsó testtel kell odaállni Garmacorral szemben, abból sok jó nem sülhet ki. Ez a pakli jó akadályok ellenakadályok ellen, tud sokat gyógyulnigyógyulni és nagyokat ütninagyokat ütni. Jól felszerelve kemény ellenfél, mert tud éberen hazatérniéberen hazatérni és tud pihenőbe beállnipihenőbe beállni, ha tarthatatlan a helyzet, akkor meg kiugrik kiugrik a harcból. Vele élvezetes a játék, ellene izzadós. Persze ennek a paklinak is van gyenge pontja, ha elveszíti a tempójátelveszíti a tempóját.

Garran con RavenarGarran con Ravenar (64%)

Ketten jöttek ezzel a kalandozóval Tatabányára. A két pakli közül Danié a gyors ostrom/Zogg vonalon mozog, a Rolandé pedig a lassú ostrommal vagy DP-velDP-vel akar győzni. Ennek a kalandozónak az univerzalitását mutatja, hogy különböző szemlélettel és céllal is lehet rá erős paklit építeni. Az is sokat elmond a pakliról, hogy a két szövetségese közül a VándorVándor brutálisan erős, addig a Qus QuarQus Quar ehhez képest mindössze nagyon-nagyon erős.

Tatabányán az amund paklikkal szembeni mérlege pozitív (2/1), és a legtöbb nagykalandozós dekket is meg tudja szorongatni.

Az utolsó testAz utolsó test (59%)

Sokan vették elő ezt a kalandozót Tatabányára. A 31 indulóból 8-an választották, amin meglepődhetnénk, de a pakli erejét ismerve érhető ez az arány.

A pakli magja elég fix (amundokamundok+akadálylapokakadálylapok+HaditanácsHaditanács+Amhe akaratAmhe akarat, ManifesztációManifesztáció+TemplompiramisTemplompiramis), de az tatabányai paklilisták alapján azért vannak kombó lehetőségek, érdekes eltérések. Ez talán egy külön cikket is megérdemel majd a jövőben.

A pakli alapvetően kivéreztetésre játszik. Terjeszkedik, majd nyer. Ezt a hangulatot nagyon jól átveszi a regényekből a kártyajáték. Az Utolsó testet pedig minden áron meg kell védeni.

Ez ellen a pakli ellen mindenképpen készülni kell. Sokszor fogunk vele találkozni, mert egy biztos működést képes prezentálni. A tatabányai versenyen szinte bármilyen ellenfelet képes volt legyőzni, de azért rossz matchup volt neki Százkarmú, Oquicorr, Terda és a Vadkan, közepesen rossz Garran és Jannara. Látható, amelyik játékos mirrorra is készült, jobb eredményt ért el a versenyen.

A RenegátA Renegát (50%)

Csak egyvalaki jött vele, így nagyívű következtetéseket nehéz levonni ez alapján. A Messor lap megjelenésekor a legszélesebb érzelmeket váltotta ki, nagyon sokan előre imádták/utálták. Bizony, ennek a kalandozónak minden eszköze megvan ahhoz, hogy beverekedje magát a top paklik közé. Ehhez talán az is kell majd, hogy a meta stabilizálódjon.

Sajnos Tatabányán az amund paklik ellen nem ment túl jót, de – úgy hallottam – néhány esetben a lapjárás tett keresztbe. A többi dekket viszont mind megverte, akivel találkozott. Biztos vagyok benne. hogy találkozunk még vele versenyen.

AllrinAllrin (50%)

Szintén egy játékos hozta el Tatabányára. A jelenleg alakuló meta a nagykalandozóknak kedvez, így nem meglepő a felbukkanása. Robin paklija lassú dp-re lett kihegyezve. Egy amund pakli ellen játszott, azt a meccset elveszítette. viszont egy Doriát és két tűzvarázslós dekket tűpárnává nyilazott. Én talán egy még kontrollosabb vonallal próbálkoznék vele, mert ebben a kalandozóban is sok potenciált érzek.

Amt-NarAmt-Nar (50%)

Ketten hozták el a tavalyi év legerősebb pakliját kékarcúra fűszerezve. Persze apró igazítás történt vele, csak két új toronyszint került bele a paklikba. Mindkettő nagyon meghatározó a maga nemében, hiszen minden pakliban beépíthető a Fayuma táborFayuma tábor és a Nethiree hadoszlop bástyájaNethiree hadoszlop bástyája.

Az új paklik közül a mágusfejedelem mérlege az amundok ellen nem túl rózsás, az összes meccset elveszítette velük szemben. A többi ellenfelet viszont nagyon jól kezelte.

Magát a paklit áthangszerelni amúgy elég nehéz, hiszen a lapok 70%-a fix, témalap. De van olyan erős a kalandozó, hogy aki érti és szereti a fókusz mechanikát, elhozza majd versenyekre. Középmezőnybe – úgy tűnik – most is be lehet vele kerülni.

II. TerdaII. Terda (50%)

Ő a promóciós lapok királya. Lovagjai élén az amund hordákat módszeresen felkaszabolta. Valószínűleg egy kedvezőbb sorsolással előkelőbb helyre is kerülhetett volna a versenyen. Láttunk most belőle egy 40 lapos és egy 60 lapos változatot is. Ha az amundok ellen továbbra is ilyen jól teljesít, szerintem többször fogunk vele találkozni.

Charysi lesathCharysi lesath (36%)

“Lesath nem hal meg, maximum lerotál.” Kevés ennél kedvezőtlenebb metát lehetne kitalálni ennek a paklinak, de még így is kimutatja a leple fehérjét ez a túlélő. Egyszerű, olcsó és könnyen használható pakli, kezdőknek például ideális. Tatabányán ketten is őt választották. Gina paklija például elegánsanelegánsan képes válaszolni az új fenyegetésekreúj fenyegetésekre. A pakli képes első körben is nyerni, ha az ellenfél kihagyja a halál termea halál terme ziccert.

Tatabányán sokféle paklit legyőzött és sokféle legyőzte, viszont az biztosan látszik, hogy az amund pakli nem fekszik neki.

Doria RacchiniDoria Racchini (33%)

Doria tavaly sem uralta a metát, viszont a KK gorviki csomagja (Amanovik hermájaAmanovik hermája és Linora PentangelinLinora Pentangelin) adhat neki egy új esélyt. Mindkét szövetséges erős pozíciókat ural, de a pakli igazi ereje egy kezdő álomkéz (Doria/Haditanács, SárkányálomSárkányálom, 1 küldetés1 küldetés) lehet, amivel leviheti az ellenfél legfontosabb toronyszintjét, például egy Legendás tavernátLegendás tavernát.

Shri-En IgronShri-En Igron (33%)

A kyr császár eddig marginális pozícióba volt, viszont ebben a formálódó metában adtam neki esélyt, mert az egykalandozós dekkekkel szemben jó pozícióba lehet, ugyanis 0 Mp-ből iszonyatos sebzéseket tud kiosztani. Ha baj van, kiugrik a külső síkra. Ezért is választottuk ketten is versenyre. Sajnos tempóban sok pakli képes legyorsulni, ez meg is látszik az eredményein. Viszont jó húzással képes meglepetéseket okozni. Az amund paklik ellen sajnos nem elég erős, és Garran is képes megszorongatni.

Nem zárom ki, hogy valamilyen – akár szóltós – dekkben viszont láthatjuk még őt.

SnilSnil (33%)

Gyíklényes paklit jó ideje nem láttam korfordulós versenyen, bár fénykorában elég jó helyezéseket is megcsípett. A gyakori-átlagos szekciója viszont a PLEV versenyek egyik meghatározó szereplője. A visszatérése ezen a versenyen nekem azért volt meglepő, mert a küldetés paklik most nehéz helyzetben vannak. Garran és az amundok is képesek tempóban fölékerekedni. Lehet valamilyen módosítással teret nyerhet még ez a pakli.

Az ÖregAz Öreg (25%)

A tűzvarázslós pakli szívem bánatára jelenleg még nem elég erős, de reménykedek, hogy a laptervező pályázatban nyertes lapok ezen tudnak majd fordítani. Tatabányán ketten is az Öreg mellett tették le a voksukat. Megértem őket, élvezetes vele a játék. Ha kiforr ez a pakli, és kap még erősítést, a dobatós vonalnak zászlós hajójává válhat. De a jelenlegi meta minden fontos szereplője kifilézi.

Torrof Nelhac, az ÉpítőTorrof Nelhac, az Építő (20%)

Peti 40 lapra építette fel törpés pakliját, ha Tatabányán nem is, de egy nappal korábban, Pécsen játszottam vele. Nagy respekt neki, mert egy káoszkoroskáoszkoros 4-es dobással nyert akkor ellenem. (Aki ismer tudja, hogy egy időben rá voltam csúszva erre, és minden random hatású lapra. Nagyon szeretem ezeket.) A listát elnézve azon gondolkodtam, hogy a Haditanácsok gyér száma (1 db) nem okolható-e ezért a gyenge eredményért. Ebben a kalandozóban is érzek személy szerint potenciált.

Rashid bin YusriRashid bin Yusri (0%)

Sajnálom ezt a paklit a versenyen elért eredményei miatt, mert egyébként a kombó-mennyországgal határos. Annyi szép megoldást láthatunk benne, remélem, megmozgatja más fantáziáját is ez a laplista, mert nagyon szimpatikus nekem. Lehet itt is jól jött volna pár Haditanács?

Új fix lapok?

A laplistákat átbogarászva szembetűnik, hogy a Kékarcúból több témafüggetlen lap bekerült a játék vérkeringésébe. Ezek nagyrészt ugye toronyszintek.

HaditanácsHaditanács

Összesen 83 került be a 31 pakliba, átlagosan 2,5 körüli volt mindegyikben. Ez az arány szerintem csak nőni fog, ha majd eleget bontanak belőle. Jelenleg az egyik legjobban keresett lapok egyike.

MAGUS csillagtermeMAGUS csillagterme

Robin tesztelői kérdez-felelek stream-jén a KK lapok közé vette, 90. lapként, ezért én is ide sorolom. Tatabányán 17-en rakták be ezt a lapot a paklijukba. Ez már/még az az arány, ami mellett nem érdemes ófa ágátófa ágát kezdő toronyszintként berakni? Kérdés, hogy ez aránytól függ, vagy maga a lap létezése használhatatlanná teszi ezt a játék eleji kézméret csökkentést. Későbbiekben ez is kiderül.

A halál termeA halál terme

15-en építették be ezt a toronyszintet. Szinte az összes amund pakli használta, emellett még azok, akiknek van félni valójuk a lesath/szegénynegyedes vonaltól. Az vizionálom, hogy ez az arány kicsit csökkenhet, de nem jelentősen.

Fayuma táborFayuma tábor

Ez az akadálylap leszedés végül 11 pakliba került bele kezdő toronyszintként. A nagykalandozós dekkek, akiknek csak van erre helyük, mind ezt használják. Jellemzően az Ófa ágát váltotta le ez a toronyszint. Átlagos lapként nagy karriert fut be ez a lap. Amíg az amund veszély fennáll, szerintem ez így is marad.

Nethiree hadoszlop bástyájaNethiree hadoszlop bástyája

Ebből összesen 24 darab került bele 12 dekkbe. Az amund pakliba majdnem kötelező, de benne volt Allrin, Amt-Nar, Garran és az Oquicorr paklikban. Lehet, valamilyen kombó pakliban is látni fogjuk a jövőben?

Kik maradtak otthon?

Vannak olyan paklik, akiket a nem hoztak el erre a versenyre, bár többé-kevésbé számítottam rájuk. Csak a felsorolás kedvéért, nézzük melyek ezek.

RosannaRosanna

Dani egyik cikkében vizionált egy a dzsadokkal való házasítását. Vajon Rosannának bejön a sivatagi klíma?

Más amund dekkekMás amund dekkek

Tatabányán csak az utolsó testes amund vonal jelent meg, de lehetnek itt még más opciók is. SemnethSemneth feltűnése a HassethHasseth megjelenésekor szinte biztosra vehető. Emellett talán azért lehet potenciál egy olcsó amund ostromdekkben is, ami főleg a gy-á szekcióra épít.

Csákány TrabbalCsákány Trabbal

Ő is nagyon erős kalandozó, nem lepődnék meg, ha a következő pár verseny valamelyikén feltűnne. Az ostromra építeni vele nyilvánvaló döntés, de talán előcsalogatható belőle egy kombó verzió is.

Rancidias RamraqorRancidias Ramraqor

Valaki azt mondta róla, hogy ő lehet az “Új-Falánk”. Olcsón lehozza a kalandozókat, akiket kiküldhet ostromra. Jaj lehet az ellenfélnek, ha ez a tersius tudja játszani a saját játékát.

EatianEatian

Ő az egyik kedvenc kalandozóm a kiegészítőből. Szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Grafikája és a koncepciója is tetszetős. Úgy hallottam, valaki épített már rá egy egykalandozós ostrom dekket. Vannak itt más lehetőségek is?

HoldfényemberHoldfényember

Évzárón erős versenyző volt, lehetséges, hogy hamarosan szintén előkerül? A csillagteremcsillagterem kicsit gyengít a koncepción, de még így is kemény ellenfél lehet.

AlephAleph

Verekedős metában ő jól érzi magát. Az amundok kicsit kibabrálhatnak vele, de ő is kapott hasznos új csecsebecséketúj csecsebecséket. De amundként profitálhat a KK egyéb, fajspecifikus lapjaiból is.

A Boszorkányerőd megbízottjaA Boszorkányerőd megbízottja

A Qus QuarQus Quar megjelenésével igaz, hogy nehéz helyzetbe került, de Tatabányán ez a lap csak néhány pakliban volt benne. Vajon hogy bírja ez a pakli az amundokkal szemben?

Momentumos harcművészekMomentumos harcművészek

Most, hogy újra vannak harcok a játékban megjelenhetnek a verekedős kasztok, így a harcművészek is. Eljöhet a SugenninSugennin felemelkedése?

Zárszó?

Az új versenykörnyezet még nem merevedett be, a pakli listák sem véglegesek, sem a matchup-ok. Veszprémben újabb részleteket kaphatunk ehhez a képhez.

Ami biztosan látszik, hogy az erőforrásokban gazdagabb paklik természetesen most is jó helyzetben vannak. Minden laphúzás, éberbe fogás, extra MP/arany nagyon sokat ér. Változás viszont, hogy a harcban kell tudni villantani sok sebet vagy sok gyógyítást.

Bármit is hozol most egy korfordulós versenyre, legalább háromféle pakli ellen kell tudnod megoldást nyújtani: Az utolsó testAz utolsó test, GarranGarran és a VadkanVadkan. Mégis azt javaslom, hogy próbáljatok ki ezen kívül is paklikat. Mint látjuk, Tatabányán Norbi merészet húzott SzázkarmúSzázkarmú személyében, és nagyon bejött neki. Lehetnek itt még ilyen meglepetés dekkek.