KK mitikus és promóciós lapok értékelése

A mai cikknek két célt is kitűztem. Egyrészt jönnek a mitikus és a promóciós lapok pontszámai, másrészt ránézünk távolabbról is az eredményekre. A végén kiderül, hogy Timmy, Johnny vagy Spike kiegészítőnek látom inkább a KK-t.

Mitikus lapok

Garran con RavenarGarran con Ravenar 4/3/4

Talán ő a legstabilabb eredményt nyújtó pakli a jelenlegi meta csúcsragadozói közül. Hangulat szempontjából fontos elem, hogy egy híresség megkártyásításáról van szó. Sőt, Zsolt bekerült a M.A.G.U.S kánonjába, amire a kártya irányából – tudomásom szerint – még nem volt példa. Remélem, regényben is találkozhatok majd vele. A képességei eszméletlenek, aranyat és saját tokentsaját tokent is termel, ütéseit pedig felturbózhatja. Aki játszott vele vagy ellene ismeri azt a pressziót, amit képes kiállítani.

A RenegátA Renegát 5/3/3

Hangulat szempontjából szerintem az egyik legerősebb kalandozó a kiegészítőben, mert nagyon jó sikerült a regénybeli működésének a megkártyásítása. A lapbemutató cikke volt az, ami “bebikázta” a kampányt. Játékerő szempontjából nagyon erős ellenfél bármilyen paklinak, kivéve sajnos az amundoknak. A bedobált megelevenedők ellen nem sokat tud tenni, tempóban pedig le tudják hordázni az amundvadászt. Kiforrott pakliként azért a egész jó eredményeket is el tud érni, főleg, hogy most kicsit visszaszorult az utolsó testes paklik aránya.

VadkanVadkan 5/3/4

Hangulat szempontjából ő is csillagos ötös, regényben és kártyában egyaránt. Ő egy bulldózer, bemegy a harc sűrűjébe, mindenkit bedarál, kortyolgatkortyolgat párat, aztán frissült erővel megy a következő bevetésre. Nehezen tudom őt más típusú pakliban elképzelni, de simán lehet, hogy valaki azért összerak rá egy elborult kombó paklit is. Talán nem a jelenlegi Korfordulós lapkészlettel oldható ez meg, de érdemes friss szemmel ránézni őkelmére időnként.

EatianEatian 4/3/3

Ő az egyik kedvencem a mitikus kalandozók közül. Már a grafikája is megkapó szépséggel bír, de a képességei tovább emelnek a fényén. Remélem, regény formában olvashatunk róla is valamikor, mert nagyon kíváncsi lennék a történetére. A rá épülő korfordulós pakli jelenleg nem annyira erős, mint a többi mitikus neves kalandozóé, de a vele való játék hangulata kárpótol mindenért. Nem kizárt, hogy ő kap még támogatást, de addig is az Örökség formátumon fellelhető homoki elfeket érdemes megnézegetni. Például a HomokfutóHomokfutót, aki akár ingyen meglepetés kalandozó is lehet egy manőver során.

Az utolsó testAz utolsó test 5/3/4

Érthetően ezt a lapot tekintem a kiegészítő fő kalandozójának, a többiek csak a vele való viszonyban nyernek értelmet és hangsúlyt. “Addig nincs kész a paklid, amíg az amund fenyegetésre nincsenek megfelelő válaszaid.” Képességeivel az amund terjeszkedés eszméjét kiválóan megtestesíti, a nem-emberi gondolkodásmódot az embertelen működéssel vegyíti. Óriási hatása van a jelenlegi metára, az utóbbi 3 nagyversenyen ez a kalandozó került a legtöbbször a pástra. Jelenleg kétféle pakli kristályosodik ki belőle, egy 60 lapos kontrollosabb és egy 40 lapos “rush” változat. Győzelmi feltételekben kedvére válogathat, a DP vonal tűnik most a leggyakoribbnak, de ostromolni is tud rendesen.

Rancidias RamraqorRancidias Ramraqor 4/2/3

A mitik nevesek közül hangulatban őt is kicsit gyengébbnek érzem. Vele sem találkoztunk még regényekben, ő is “M*K exkluzív” név. Lapként részben kitárgyaltam az előző cikkben, a pusztítójapusztítója alatt. Most még nem annyira erős pakliként, de elhangzott, hogy jönnek hozzá további légiósok. Valószínűleg akkor fogja megmutatni az igazi erejét ez a kalandozó.

Frontvonal áttöréseFrontvonal áttörése 3/2/4

Amelyik pakliban vannak lovagok, ott ennek a lapnak is ott a helye. Az, hogy harcosok is használhatják, segít abban, hogy megjelenhessen kicsit vegyesebb kasztmegosztású dekkben, de így is elég sok érdekes harcos rendelkezik Hadrend/Taktika képzettségekkel.

Birodalmi LopakodóBirodalmi Lopakodó 4/3/3

Ez is egy nagyon erős lap, jelenleg a PikkelyvérttelPikkelyvérttel versenyzik az állandó pakliba kerülésért. Ami hangulatilag ront rajta, az, hogy feltétel nélkül bármelyik neves magára húzhatja. A régi lopakodólopakodónál volt megkötés, már amennyire érdemes egy 10+ éves átlagos lappal összevetni a jelenlegit, de ez kicsit gyengít számomra az összképen. Így fordulhat most az elő, hogy az Utolsó test háborítatlanul dobálhatja az ellenfélre a bestiáit. Kivéve Vadkanra, mert ugye az így is megöli. Nincs mese.

NaplándzsaNaplándzsa 3/4/2

Igen, rájöttem, a mitikus szekcióban kritikusabb vagyok a hangulatot illetően. Erről a fegyverről sok infót nem került még elő az irodalmi színpadon. G.A. egy fórumos válasza szerint “…az ötödkori manifesztáció sorsát megpecsételő naplándzsát a háború nagyobb részében kráni kezek forgatták.” Érdekes lehet majd ennek a történetnek a kibontása. A lap hatása a jelenlegi metára marginális, nem láttam még laplistában megjelenni. Ezen két dzsenn megjelenése valószínűleg változtatni fog, egyikük a Promó lapok trónján üldögélPromó lapok trónján üldögél, míg a másikat csak a beszédes neve árul el: “Napjándzsa hordozója”. Addig pihen ez a fegyver a kincseskamrában.

Amanovik hermájaAmanovik hermája 4/2/4

A KK szövetségesek között ő kispályásnak számít, de nem azért, mert gyenge lenne. A lap valahogy így néz ki: állandó képesség TÁP; állandó képesség Brutális TÁP; harci képesség(megszak) ÜberTÁP; szövetségpontegyszeri képesség “Najóvanmá’,%ß!+$/”; Jelenlétével szinte teljesen leradírozott egy paklit a metából. A megbizottas paklimegbizottas pakli most csak azért jelenik meg néha, mert ezt a szövetségest leidézni képes kalandozók háttérbe szorultak, kevesen játszanak a MessorralMessorral és a TerdávalTerdával.

Arctalan VándorArctalan Vándor 5/3/4

Ez a szövetséges zárta le a Kékarcú kampányát, okkal. Annyira erős, hogy örülhetünk annak, hogy mindössze 3, azaz három kalandozóval kompatibilis korfordulón. Ha elfogadjuk, a herma megszorongat egy bizonyos paklit, akkor a Nesrín képes ellehetetleníteni egy egész paklitípust. Szövetségpontjaiból olyan dolgokat képes művelni, ami eddig – mondjuk úgy – tabunak számított az M*K történetében. Tehát nagyon sokat képes adni a paklikhoz, de a leidézés ára is brutális, és ha elszámítjuk magunkat, visszafelé sül el az a bizonyos.

Qus QuarQus Quar 5/3/4

Ő is “M*K exkluzív” információkat hordoz, teljes történetét még homály fedi. Aki esetleg más fórumokat is olvasgat, találhat vele kapcsolatban izgalmas fejleményeket. Megkártyásítása nagyon jól sikerült, érződik benne az erő, amit az ynevi irodalom megörökített eddig. Hét (-1-1) kalandozóval tudjuk Korfordulón teljesíteni a lehozási feltételt, ami kicsit gyakoribbá teszi a megjelenését. A megbizottas pakli itt is erős hátrányt szenved el vele szemben, amikor a NagatorNagatorát kiveszi a pakli alól, vagy 6-ot sebez a fő kallerébe. Ettől függetlenül inkább support szövetséges, ellátja játékosát minden szükséges erőforrással.

Azhanud szobraAzhanud szobra 4/3/4

A mitikus akadálylapok mostanában főként az árazásukkal próbáltak kitűnni, nevesül a mágikus 0 MP0 MP értékkel. Ez az amund akadálylap sem panaszkodhat ebből a szempontból, mert legtöbbször 1 MP-ért dobják az ellenfélre. De ott van még a lapon nyolc sornyi képesség/laphatás, ami mind brutális. Az amund pakli e lap nélkül sokat veszítene az erejéből. Meg lehet eleveníteni, mint a többi szobrot, tehát a harcban számolni kell vele. Emellett páncél nem fogja, gyógyítást blokkol és még egy Manifesztumot is jelenthet. Annyira erős, hogy még egy nem amund pakliba is simán belerakható, mert a statjai nagyon ígéretesek a mostani felpáncélozott időkben.

IdőcsapdaIdőcsapda 4/4/3

Ez az akadálylap sem panaszkodhat elgyengülésre. Kifejezetten nem szeretnénk vele találkozni, mert a kísérő sleppet eltörli, majd a nagy kalandozónkat szépen kifilézi. Az alapszint vesztésből kevés dolog hozhatja vissza a fő kallerunkat. De nem ez az fő erőssége ennek a lapnak. Az idő hatalmát forgatja hasznunkra, mert a Múltat képes tisztára mosni. Többek között jó FalánkFalánk, MegbízottMegbízott (és a szegénynegyedszegénynegyed) ellen, kicsinálja a Múltidézést, egyszer használatossá teszi a VérdíjVérdíjat, kombózik a HaditanáccsalHaditanáccsal. Ez vajon elég ahhoz, hogy ne csak az amund paklikba kerüljön bele?

A’fradA’frad 4/3/3

Sajnos ezt a lapot is alig látom paklikban, pedig elég erős. A hagyományos csihi-puhit támogatja. Amikor először láttam, mit tud, azt gondoltam, ez lesz a “verekedős-meta” záloga, de úgy tűnik, nem ezen a lapon múlt, hogy ez megtörtént. Eseménylap, de ennek ellenére kevés dolog szedi le, mindössze SemnethSemneth és a Káosz-Buulzaab áldásaKáosz-Buulzaab áldása. Valószínűleg az “élre húzott” paklikba nem fér már be, hiszen minden plusz lap csökkenti a főkaller/Haditanács behúzásának az esélyét. Pedig a nagykalandozós dekkekben érzi igazán jól magát.

ManifesztációManifesztáció 5/2/3

0 MP-s eseménylap, ami 23 MP-be kerül? Profi alkotói lelemény. Hangulatilag csillagos ötös, mert képes megjeleníteni azt a nyomást, amit az manifesztációs seregek kiáradása jelentett. A vicces, hogy az amund paklikból kezd kikopni ez a lap. A játékosok felismerték, hogy önmagukban is van annyi erő az amundokban, hogy győzelemre vigyék a játékost. Ez az eseménylap a “win more” kategóriába került, azaz, amikor egyébként is nyernénk, akkor még jobban nyerünk vele. Bár aktivizálásakor a 10+ MP elköltése még kínos szituációkat is okozhat nekünk.

Rajtaütés a Taba el IbarábanRajtaütés a Taba el Ibarában 4/3/3

Remélem, a homoki elfes pakli egyszer eléri a top pakik erőszintjét. Ez a küldetés sajnos önmagában nem adja meg a pakli győzelmi feltétel igényeit. Amúgy hangulatilag nagyon ott van a lap, a grafikája pedig nagyon erőteljes. A harc előkészítésben aktivizálható képessége brutális és kombózásra hív.

Nethiree hadoszlop bástyájaNethiree hadoszlop bástyája 4/3/5

Mindössze két lap kapta meg az 5-ös értékelést a Spike kategóriában, a HaditanácsHaditanács és ez a toronyszint. Úgy ítéltem meg, hogy ezt a szintet csak olyan kaphatja meg, ami univerzálisan hasznosítható. Ez a lap önmagában ellenszere az olyan durva eseménylapoknak, mint az akasztásakasztás és a flammusflammus. Emellett ad egy kis lélegzetvételnyi időt a gyors ostrom paklik ellen is. Ezzel a lappal mindenkinek számolnia kell. Korszakos spoiler, tökéletes lap.

Promóciós lapok

A promóciós lapok számomra egy érdekes kategóriát képeznek a kiegészítőn belül. Számomra a promóciós lapok minőségben az ultra és a mitikus lapok között helyezkednek el. Ez az elnyújtott hozzáférés pedig többször frissít kicsit a játékmetán. De jöjjenek az értékelések.

Az ÖregAz Öreg 5/3/2

Aki olvasta a kapcsolódó novellát, tudja, mennyire komplex ennek a karakternek a története. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy kártyára kerül. A hangulati faktort 100%-ban képes hozni ez a lap. Az nagy ötlet volt, hogy az ordani paklit a dobatásra, az ellenfél “Jövőjének elégetésére” húzták fel a tesztelők. Versenyerőben most még hagy kívánnivalót maga után, de a tűzkobrás laptervező pályázatból jön még erősítés hozzá.

Farzin Shahruz Al BahadurFarzin Shahruz Al Bahadur 5/4/4

Az ő teljes történetét még nem ismerjük, de a kártya alapján komoly karakterről lehet szó. A képességei alapján nekem IgronIgron ugrott be, az uralkodóknak ilyen képességek dukálnak. A kettősük amúgy egész érdekes páros lehet-ne, ha végtelen MP-ből gazdálkodhatnánk, mert Farzin leidézése szépen leapasztja a kincstárat, pontosabban ki is üríti. Első körben azért 0 MP-ből pár trükköt képes lesz előhúzni a tarsolyából, meg hát neki lesznek erre megfelelő őrzőiőrzői, de harcban is tud majd villantani egy-s-mást. Valószínűleg a kontroll paklik egyik királyához lesz szerencsénk, amikor év végén rászabadul a metára. Ő egy prémium karakter, okkal van ott a promóciós zóna csúcsán.

II. TerdaII. Terda 3/2/4

Szintén várat magára az irodalmi megjelenése, de a történetének sarokpontjait ismerjük a Geofrámiából. Hangulatilag kicsit gyengébb a többieknél, de ezt a játékereje részben pótolja. Sajnos eddig csak egy nagyversenyen jelent meg, és ott nem szerepelt a várakozásoknak megfelelően, de ettől függetlenül ennél több kraft van benne szerintem. Ha az első harc manőverét sikerre tudjuk vinni, akkor már sínen is vagyunk.

ArhatarmaqershaloshateruArhatarmaqershaloshateru 5/4/4

Na, ő egy “badass” kalandozó a novellában és a kártyában is. Csak “Kimondhatatlannevűként” szoktunk hivatkozni rá, ami amúgy nem is rövidebb a kártyán szereplő nevénél. De úgy tűnik, akkor fogjuk megjegyezni a nevét, amikor sokadszor a pástra kerül. Bzony többször fogjuk látni őt, bár nem lesz belőle egyszerű összegyűjteni a megfelelő példányszámot. Az egy kalandozós dekkek miatta fogják berakni a paklijukba a mobilozós angyaltmobilozós angyalt, hogy csak egy kör pihi legyen, ne kettő. De az sem fog segíteni.

IzraIzra 4/4/2

Az ő képességeit nehéz kategorizálni, mert elég egyedire sikerült. Vagyis nekem a Köpeny jutott róla eszembe. Nem az, amire gondoltok, hanem a KöpenyKöpeny nevű kalandozó. Úgy hallottam, egy tűzvarázslós dekkben használták legutóbb, elég meggyőzően. Egyszer láttam amúgy Rashid bin YusriRashid bin Yusrival összepárosítva is. Ezek nagyon jó ötletek, mert fő kalandozóként nehezen áll meg a lábán, pedig nagyon kombós lapról van szó.

A Kék Hold vértjeA Kék Hold vértje 4/3/4

Ez a felszerelés nagyon hangulatos, kombós és kevésbé kombós dekkekbe is passzolhat. Most a félévzáró után már simán szembetalálkozhatunk vele. Fontos infó a sebzéscsökkentő képességgel kapcsolatban, nem gyógyítás, mint a Halál szülötteHalál szülötte esetében, hanem gyors hatás, amit a kockadobás előtt kell aktivizálni, úgy, mint a Délvidéki közepes pajzsDélvidéki közepes pajzsnál. Tudom, ezt kicsit gyengít rajta, de legalább univerzális módszer a sebzések ellen. Amúgy a VérpusztítóVérpusztítót szerintem nagyon érdemes beépíteni mellé, mert bár a halált okozó hatásokra van ellenszer, de akkor is jó gyorsan felhízlalható 7-es szintre ez az erioni kíngazda. Én amúgy a KisajtolásKisajtolással próbálnám meg még összekombózni.

HassethHasseth 5/3/4

Zöld színű testvérérőlZöld színű testvéréről és a gazdájárólgazdájáról már szó esett az előző cikkben. Homokórával eszméletlen kombókat tudunk vele megtenni, a nyilvánvaló dobatás mellett. Például múltidézős lapot is előcsalogathatunk vele a paklink aljáról. JóindulattalJóindulattal pedig kiküszöbölhetjük a használatának ártó hatásait.

Szolgasorba gyalázásSzolgasorba gyalázás 3/3/2

Ez egy érdekes lap, de valószínűleg csak szuper kombókkal együtt láthatjuk majd használatban. Átcsábítani az ellenfél kalandozóját nagyon erős hatás, Akaratátvitelként való megjelenése emiatt szépen ki is kopott a Korfordulóról. Nem szedi a manacsapda, szóval ha nincs a kézben HadiszerencseHadiszerencse, akkor imádkozhatunk a jó kockadobáson.

Vérzik a sivatagVérzik a sivatag 3/3/3

Erről a lapról volt szerencsém megírni a lapbemutató cikket. Bontotton prémium lap, a korfordulós metában viszont vannak nála jobb ütések. Kasztfüggetlen használata sokat javít rajta, a KK-s kalandozókra építő dekkekben jó lap lesz, amikor kirotál az Idők tengere. Persze valószínűleg a jövő évi alapcsomagban sok finomságot fogunk kapni ezen a téren is. De addig is használjátok harc manőverben, mert a Játékmesterek céheJátékmesterek céhe is promótálja ezt a lapot.

Kedvenc grafika

A mitikus ritkaságból természetesen EatianEatian a kedvenc grafikám, bár az Arctalan VándorArctalan Vándor nagyon kicsivel van csak lemaradva mögötte. A promóciós lapok közül pedig Az ÖregAz Öreg a kedvencem.

Végszó

Osztottam, szoroztam, és az alábbi eredmények jöttek ki. A kiegészítő számomra hangulat szinten a legerősebb, azt követi a lapok játékereje és harmadik lett a kombóssága. Majdnem minden szempontból a mitikus soron vannak a legnagyobb átlagok, ezt követik a promóciós lapok, majd az egyedik. Egyetlen kivétel a Johnny részleg, mert itt a promó lapok a királyok.

Megjegyzem, a mitikus lapoknál fájt a szívem, hogy Spike 5-öst nem adhatok néhány kalandozónak és szövetségesnek, de az “univerzális spoiler” cím nagyon ritka.

A – kerekítés szabályait figyelembe véve – Kékarcú kiteljesedése kiegészítő Timmy szempontból egy “Teljesen ynev-hű” pecsétet kap, Johnny szemmel “Néhány meglepetés kombót hozhat”, míg Spike kategóriák szerint “Erős” kiegészítőről beszélhetünk. A kékarcú tehát egy nagyon jó kieg. Érthető, hogy miért csábít olyan sok embert újra a játékhoz.