KK meta 2.0

Szombaton itt a miskolci OVV, és erre az állomásra újra friss szemmel kell készülni. Most már nem lesz elég leemelni egy korábbi kipróbált paklit a polcról, mert a Korfordulós lapkészlet kapott egy lórúgásnyi frissítőt a Kétjátékos Kezdőkészlet, új ultrák és elérhetővé vált promóciós lapok személyében. Ennek jegyében részemről szépen “lezárom” az eddigi metát egy részletes táblázattal. A cikk második részében pedig az új szereplők ismeretében előveszem a jósgömböt, hogy milyen változások jöhetnek.

KK metajelentések

A legutóbbi meta összefoglaló cikk óta két OVV állomás ment le, természetesen ezekről is készítettem összefoglalást. A táblázatokat érdemes átböngészni, emellett az öt legjobb rátával bíró pakliról is ejtek pár szót.

Dombóvári OVV

Ez az állomás 29 résztvevővel és 14-féle paklival futott le. Eredményesség szempontjából hozta a papírformát a legtöbb dekk, de azért voltak meglepetés vendégek.

Garran con RavenarGarran con Ravenar (76%)

Az eddigi nagyversenyek közül itt érte el eddig ez a pakli a legjobb győzelmi rátát. Az első helyet is behúzta vele Kezso. Csak néhány dekk tudta megszorongatni ezen a versenyen a toborzótisztet.

IzraIzra és a tűzvarázslóktűzvarázslók (67%)

Ez a dekk nagyon hangulatos, érdemes megnézni a laplistáját is. Csörnök Tomi több versenyen keresztül finomította, így érte el ezt a letisztult formáját. Valóban meglepetés pakli volt, ha valaki nem készül ellene, az komolyan megégett. Olyan kontrollt lehetett kialakítani vele, amivel az ellenfél folyamatosan a sorban pihent. Az idő pedig a dobatásnak kedvez, a tűzvarázslók folyamatosan fogyasztották az ellenfél jövőjét.

HoldfényemberHoldfényember (67%)

Ákos haygaros paklija is egész jó rátával végzett, négy győzelmet ért el, csak egy AllrinAllrin és egy amund pakli győzte le. A félévzárós 50%-os eredményt így sikerült kicsit feljebb tornászni.

Amt-NarAmt-Nar (60%)

Dombóváron 3-1-2-őt mentek ezzel a paklival. Látszik, még mindig van benne potenciál, főleg ebben a szólítósszólítós verzióban, ahol a külső síkon több Baál-Káin is csücsülhet, várva a szeánszszeánsz általi megidézést.

Az utolsó testAz utolsó test (59%)

Az amund pakli eredménye 40-60% százalék között oszcillál, itt egy elég változatos mezőny mellett is az egyik legjobb eredményét hozta. Sokan játszanak vele, a pár hónapja kitalált 40 lapos verziója pedig egyeduralkodó lett.

Füzesabony OVV

Itt 27 résztvevő indult, szintén 14-féle paklival, úgy, hogy 12-en amund vagy garranos paklival jöttek. Ezen kívül viszont nem volt más pakli, ami kettőnél többször fordult volna elő.

Daík DíjvenharDaík Díjvenhar (83%)

Szatay Zoli finomra hangolt kontroll paklija nagyon jól ment ezen a versenyen. A siker egyik kulcsa a gondosan összeválogatott cserepaklicserepakli volt, melynek lapjai nagyon sok matchupra nyújtottak megoldást. Az Opálhajós manőverét a kicsit háttérbe szorult Misztikus BankárMisztikus Bankár és az akasztásakasztás segítségével alapozta meg.

OpálhajósOpálhajós (70%)

A félévzáró után Füzesabonyban is megmutatta az erejét ez a pakli. Az őserő, mint kulcsszó gazdag erőforrással ellensúlyozza a kalandozó drágaságát, és az aquir trükkjei a harcban is maga felé billenti a mérleg nyelvét. Az amundok ellen viszont kicsit megizzadt ez a dekk.

Százkarmú ErragalSzázkarmú Erragal (67%)

Az őrült elfet csak Daík és Garran tudta megfogni ezen a versenyen. Abonyban mondhatni átlagosan teljesített most, hiszen volt már 100%-os és 43%-os mérlege is. Tempóban kevés dekk tudja felülmúlni őt.

JannaraJannaraKacagóKacagó (67%)

Ez a páros állandó résztvevő a versenyeken. Talán ez az egyetlen neves korfordulós pakli, amiben nincs szükség HaditanácsHaditanácsra. Ez elvben megkönnyítené a beszerzését, viszont a játszásához szükséges gyermekekgyermekek hiánycikkek. A jövő évi új PLEV formátum miatt páran elkezdték gyűjtögetni a szükséges darabszámot, de elérhető példányok mégse nagyon vannak a piacon. Ezen a versenyen Garran ellen nem muzsikált túl jól. Ennek oka többek között, hogy minden leidézett gyermek egy aranyaranyat jelentett a toborzónak.

OquicorrOquicorr (60%)

A nagy sárkányt nem kell bemutatni, kontroll vonalon szinte alig van igazi ellenfele. A nagyon szaladós paklik képesek megszorongatni, ha Süsü nem húz elég őserős akadálylapot. Füzesabonyban csak a ritkán látott eseménylap kontroll tudta megállítani. Ez a sárkányos pakli egyébként talán a meta legdrágábbja, hiszen itt a legmagasabb a mitikus lapok aránya.

“A nagy táblázat”

Jöjjön most az óriástábla, ami összefoglalja a Korfordulós nagyversenyek metáját. Több mint 450 eldöntött meccs eredményét tartalmazza, és 40-féle dekk párharcát mutatja meg. Érdemes szemezgetni belőle, ezt most rátok bízom. Sajnos az eljövendő miskolci versenyre már csak korlátozottan olvasható ki belőle infó, hiszem néhány elfeledett dekk kapott most új erőre. De azért egyfajta lenyomatként maradjon itt ez a tábla, ennek a szűk félévnek a tanúságaként. Innentől az esetleges metajelentésekben egy tiszta lapot indítok.

Állandó paklik

Ez az időtáv viszont már alkalmas egy volt átfogóbb nézőpont kialakítására, ezért a meta jelentés egy új elemét szeretném nektek bemutatni. Összeszedtem azt, hogy egy adott versenyen az indulók hány százaléka választott egy adott paklit. Ebből leolvasható egyfajta fejlődés, hogy hogyan kristályosodott ki a meta.

Kiválasztottam tehát azokat a paklikat, amelyek legalább három versenyen képviseltették magukat a 4 OVV állomáson és a Félévzárón. Végül 13 ilyen lett, közülük 5 volt, amit minden versenyen hozott legalább egy játékos.

A táblázatot nézegetve érdekes látni, hogy ez a bő tucatnyi pakli átlagosan lefedi egy nagyverseny indulóinak a 80%-át. Ebből kiugró tétel csak a félévzáró volt, ahol ez az arány lecsökkent 60% alá. Tehát ott kísérletezőbb kedvről tettek tanúbizonyságot a játékosok.

A legnépszerűbb két pakli, a Garran és amund páros 30% környékén mozgott egészen Füzesabonyig, ahol ez felugrott 44%-ra.

Jósgömb

Most viszont tekintsünk a jövőbe, nézzük meg azt, hogy milyen új lapok tápolják fel a Korfordulós metát.

A Krónikások felkutatásaA Krónikások felkutatása

Ennek a lapnak a megjelenését nagy felhajtás előzte meg. A neuralgikus kérdés az volt, hogy szükség van-e a HaditanácsHaditanács behúzásához valamilyen plusz segítségre. Ebben a csatában végül az igenek győztek. Most pedig, hogy elérhetővé vált ez a lap, nagy általánosságban el lehet mondani, hogy a neves paklik biztosan stabilizálódni fognak. A neves kalandozó most már nagyobb eséllyel kerül a kezünkbe az első körben. Tehát emiatt nem fogunk hat meccsből egyet emiatt elbukni, ahogy az eddig általános volt. Emellett a kiskalandozós DP paklik is nyerni fognak a lappal: egy manőver, 0 MP, 3 DP. Így balanszosnak tűnik.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy természetesen a minden további küldetés pakli is profitálni fog ezen. Van egy tippem, hogy most lesz, aki emiatt újra előveszi Doria RacchiniDoria Racchinit, hiszen az első körös toronyrobbantó manőverhez a küldetést az ellenfél tálcán kínálja nekünk. Tehát eggyel kevesebb lapot kell behúznunk ahhoz a kombóhoz, ami véglegesen eldöntheti a meccset.

Az összefogás termeAz összefogás terme

Ez a toronyszint legalább két elhanyagolt kalandozót hoz helyzetbe, RozitRozit és RancitRancit. Mindketten nyernek két MP-t az első körben, ami nagy szó. Így ennek a két kallernek a képességeit már a játék elejétől fogva kiaknázhatjuk, sokkal bátrabban indulhatunk neki a küldetéseknek vagy az ostromoknak. Mindkettőjüket új állandó szereplőnek vizionálom, de nem ugyanolyan mértékben fognak megjelenni. A Vörös hadúrból 1-2 jelenhet meg versenyenként, a tersiusból viszont sokkal több, mert a kráni légiós pakli kapott még egy eszméletlen tápot a kiemelkedettkiemelkedett személyében. Aki volt bontotton, az tapasztalta, hogy működik a kombó.

Vágyak kioltójaVágyak kioltója és a Szökött obsorSzökött obsor

Nagyon örülök, hogy a kaptunk egy új gladiátor és egy bajvívót, mert a Rivini ArénáraRivini Arénára épülő pakli velük végre életképessé válhat. Voltak korábban is próbálkozások erre a témára, de most végre eljöhet a fordulópont. A Játékmesterek céheJátékmesterek céhe durva táp, most újra ki tudjuk aknázni az erejét. Mellé már csak a KüzdőporondKüzdőporond, prémium ütések és egyéb “trükkök” kellenek.

Lángok asszonyaLángok asszonya

Az eddig játszott tűzvarázslós dekk megszenvedte a sorba ülős dekkeket, mert nem tudott beindulni az úthenger. Viszont ennek a hölgynek már a bejelentésekor elindult a számolgatás, hogy mennyi kacajrakacajra és Lánggal szentelőLánggal szentelőre van szükség az igazán combos dobatáshoz. A megoldásokat várjuk a nagyversenyeken, de azért egy fotót készítsetek a felrobbanó asztalról.

A RenegátA Renegát

Többünknek szívük csücske ez a kalandozó, eddig sajnos nem úgy szuperált, ahogy reméltük. Mert ugye majdnem minden paklit meg tudott szorongatni, kivéve az amundokat. Most viszont megjelent a Behatolás a titkos városbaBehatolás a titkos városba küldetés, ami ezen képes kicsit javítani. Ugye egy manőverrel kicsinálni egy 7-es szintű Amhe-démonAmhe-démont, azért az megfizethetetlen érzés. (A tempó problémákon pedig a negyedik arc kirurgusaa negyedik arc kirurgusa tudna nekünk segíteni, ha ranagolita lenne a szentem.) Ennek fényében valószínűleg többen leporolják most a messort.

Földerdő pusztításának megfékezéseFölderdő pusztításának megfékezése

Homoki elfekHomoki elfek eddig is megjelentek a versenyeken, de nem szerepeltek túl eredményesen. Ennek az egyik oka az volt, hogy nagyon lassan tudták csak összeszedni a megfelelő számú diadalpontot. Ez a 3 DP-s küldetés sokat segíthet ezen. Megoldásakor, ha lent van 3 OázisOázis, az átmegy plusz építménybe, mellé pedig jön még egy a küldi megoldása miatt, ami 4 DP4 DP. Jöhet mellé 3 Oltalmazó ligetOltalmazó liget, ami megint 3 DP, tehát egy ilyen megoldott küldi akár 10 DP-t is hozhat a konyhára. A megoldás után ingyen hozott homoki elf ingyen hozott homoki elf pedig már csak hab a tortán, bagatell.

Ravenar hadnagyaRavenar hadnagya

A garranos paklinak nem volt igazán szüksége erősítésre, de ennek a kalandozónak a jelenbe kerülős képessége annyira táp, hogy vétek nem kihasználni. Még a Hadak útjaHadak útja kiváltására is egész jó lehet, sőt, ha van elég krad a sorunkba, akkor még olcsóbban is kijöhetünk ebből. Sőt, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy a toborzónk “megsül” akkor vele kijöhetünk a vert helyzetből, ha van elég zászlósunkzászlósunk.

A Hatalom Úrnőjének választottjaA Hatalom Úrnőjének választottja és Pyarron küldöttePyarron küldötte

TrabbalTrabbal pakli eddig a használhatóság határán táncolt, most talán átlépi a küszöböt, és bejut a nagyverseny metába. Én ezt a csapatos verzióját valószínűleg a besúgósbesúgós vonallal egészíteném ki. Ingyen bármelyik vastenyér mindig jól jön. A kiválasztott szintadó képessége egészen eszméletlen dolgot művel, ha kettő is lent van már belőle, elég gyorsan felhíznak 7-es szintre a kallerek. A küldött beforgatós képessége tudjuk, hogy lutri, de az egykalandozós ellenfeleket körökre képesek lehetünk kiiktatni mindössze ezzel a képességgel.

II. TerdaII. Terda

A gorviki király több olyan lovagot is kapott, amit beépíthet a paklijába: élveboncolóélveboncoló, a Harmadik Arc lovagjaa Harmadik Arc lovagja és a Gorviki lándzsásGorviki lándzsás. Mindháromnak igen erős képességei vannak. A kínművész például kifejezetten szemét dolgot tud, ha valahogy képesek vagyunk a saját sebzést kibekkelni, az egy-egy elleni harcokban MP-előnyből sok kellemetlen percet tud okozni ez a vakarék.

Pusztító őrjöngésPusztító őrjöngés

Beszélgettünk hétvégén erről a lapról, és kiderült számomra, hogy ez lehet a leváltása a kalapácslendítéskalapácslendítésnek. A “nem verekedős” időszakban teljesen megfelelt a kalapács, mert nagyon ritkán ütött vissza az ellenfél. Most viszont azonnali eredményre van szükség. Igaz, hogy az őrjöngés egy manával drágább, de erre is van már megoldás a metában. Néhány pakli használja a Qus QuarQus Quart, de a többieknek ott az A’fradA’frad.

Farzin Shahruz Al BahadurFarzin Shahruz Al Bahadur

Szombaton már elérhetővé vált ez a zóna, tehát néhány dekkre elegendő darab is lehet kint ebből a kalandozóból. Van egy olyan érzésem, hogy vele is meg fognak próbálkozni páran, mert a képessége egész jó lehet egy ostromra kész hadsereg ellen. Meglátjuk, ki mit tud kihozni belőle.

Végszó

Úgy érzem, megint nagyon izgalmas időszaknak nézünk elébe. Ez a pár tipp csak néhány lehetőséget lebbentett fel, ezen kívül a kreatív játékosok biztos találnak még életrevaló paklikat. Szombaton kiderül, milyen feltörekvőknek kell megküzdenie a jelenleg csúcson álló dekkeknek.