KK egyedi lapjainak értékelése – 1. rész

Két hónap telt el a Kékarcú bontott versenye óta, öt hónappal ezelőtt kezdődött a felvezető kampánya a kiegészítőnek. Ez az időtáv már alkalmas lehet arra, hogy hogy az első érzelmeket félretéve, kicsit tárgyilagosabban vághassak neki az új lapok értékelésének. Ez a műfaj persze mindig a szubjektivitás talaján mozog, de az eddigi versenyek eredményei, paklijai is segítenek most nekem. Amennyire csak tőlem telik időtálló értékelést szeretnék adni, de ez nem lehetséges. Csak a jelen pillanatra és a jelenleg rendelkezésre álló információkból fogok dolgozni.

Mondok is egy gyakorlati példát erre. Emlékszem, amikor kijött a Cranta kiegészítő, feljött a szokásos kérdés: “melyik lesz a legdrágább mitikus lap?”. Akkor a szavazásban ezt írtam: “Tipp: 1. Hűségesek pikkelyvértjeHűségesek pikkelyvértje, 2. FalánkFalánk, 3. Amt-NarAmt-Nar” Bejött? Hát, attól függ, mikor tettük fel ezt a kérdést. A mitikus kalandozók mindig drágábbak voltak a vértnél, sőt ThóregThóreg is aquirosan megelőzte. A pikkelyvért ára a másodlagos kereskedelmi piacon a futottak még kategóriában kullgott egészen a Kékarcú megjelenéséig. Most viszont átesett a ló túlfelére, gyakorlatilag megelőzött árban minden crantás lapot. Nagyon sokan keresik, túlárazott lett. Meddig marad ez így? Ki tudja.

Szóval csak óvatosan a végletes megjegyzésekkel.

Módszertan

Az értékeléshez háromféle szemmel tekintettem a kártyákra. Mennyire hangulatos/kombós/versenyerős-e az a lap. Egy ötös skálát alakítottam ki, amihez igyekeztem megszólítani magamból egy Timmy, egy Johnny és egy Spike játékos szellemét. Remélem, valamennyire sikerült elérnem ezt.

  • Mit szeret Timmy? Hangulatos lapot, ami mondjuk a kedvenc regényét hozza el a kártya világába.
  • Mit szeret Johnny? Olyan lapot, ami bár talán önmagában semmi érdekeset nem csinál, de 3-5-7 másik lappal együttműködve viszont valami meglepőt és erőset villanthat.
  • Mit szeret Spike? Egy lapot és paklit, amivel a versenyen győztes meccseket lehet behúzni.

Tehát minden lap megkapja ezt a három értékelést, és emellett igyekszem egy jó és egy negatív dolgot mondok róla.

Az értékelések

Csákány TrabbalCsákány Trabbal 4/3/3

Az egyik kedvenc egyedi lapom a kiegészítőben. Benne van a “Trabbal, ZÚZ!” érzés. Viszont első körben megfogja egy A halál termeA halál terme, ha nem jött ki még a Qus QuarQus Quar.

Ravenar hadseregének zászlósaRavenar hadseregének zászlósa 3/2/3

Mondhatnánk viccesen, hogy ez a lap egy pakliba sem kerül bele, de nem azért, mert gyenge. Az egyik legkeresettebb egyediről van szó. Bontotton még önmagában is durván erős. Emiatt nehezen és drágán beszerezhető lap. Johnny a gömbbelgömbbel kombózná össze.

A felperzselő osztag feketelángjaA felperzselő osztag feketelángja 3/3/2

Morcos tűzvarázsló, aki élőhalott. Ha belőle kettő-három lent van a sorunkban, az ellenfélnek elég gyorsan lepörög a paklija. Tűzvarázslós dekkbe jó csak jelenleg, bár megnézném, mit alakít egy csontmesterescsontmesteres pakliban.

A KobratáncosA Kobratáncos 4/2/3

VierreVierre maradt az igaz neves változata is, a frissítés jól jött neki, de hű maradt az eredeti laphoz is. SárkánytáncSárkánytánc nélkül is durva dolgokat művelhet a Haláltánc heveHaláltánc heve és Kockázatos merényletKockázatos merénylet segítségével, de jelenleg csak a Renegátos pakliban versenyképes.

Kahír el Muhmed IsabaKahír el Muhmed Isaba 4/3/2

Ő is nagy kedvencem. Kár, hogy még nincs rá életképes pakli, pedig a jelenbe kerülős képessége FéregjáratértFéregjáratért kiált. Megnézném a kimondhatatlan nevűkimondhatatlan nevű aquirral milyen duót alkotnak, de ez már túl Johnny.

Lánggal szentelőLánggal szentelő 3/3/3

Bontotton táp volt, máshol is az. Belőle befér egy-egy darab nagyon sok dekkbe. Megjelenésekor a rinnák, lovagok mennek a lecsóba. Tényleg nem tudok belekötni ebbe a lapba.

Lankont pajzsaLankont pajzsa 2/3/1

Trabbal magányos játékos, ez hangzott el a tesztelői streamen. Én is úgy próbálgattam mostanában, de bizonyos esetekben lehet tud neki adni ezzel a lappal egy kicsi tempót. Amúgy sajnos nem túl használható jelenleg, pedig 3/3-asként jön le legtöbbször.

A Szent Légió lovagjaA Szent Légió lovagja 3/2/2

Sajnos ez a lap nem fér semmilyen versenydekkbe, pedig ad tempót és gyógyítást is. Kicsit érthetetlen is ez nekem. Talán jön mellé még valami, ami erősít rajta.

FosztogatóFosztogató 3/1/2

Ideális esetben 4/4-es kalandozóról van szó, de még ez is kevés a pakliba kerüléséhez. Begradzsa Begradzsa 2.0.

Habib al-FulaniHabib al-Fulani 3/3/2

Aranyból ostromol, jelenbe kerüléskor lapot keres. Érdekes koncepció, de nagyversenyen még nem láttam eddig ezt a kalandozót. Őt egy besúgósbesúgós pakliba tudnám elképzelni.

Homokban rejtőzőHomokban rejtőző 3/2/2

EatianEatian pakli oszlopos tagja. Nem a legerősebb, de első körökben vele érdemes mozgolódni a főnökasszony helyett. Frontvonal áttöréseFrontvonal áttörése miatt viszont nincs már annyira biztonságban, mint a régi időkben a Szellők leányaSzellők leánya. Azt ugye mennyire szerettük.

A Vér Nélkül Való vadászaA Vér Nélkül Való vadásza 3/2/2

A második homoki elf. A gyógyítós képessége elég táp.

ViharszítóViharszító 3/3/2

A homoki elfek közül ő bír a legerősebb képességekkel, de ő is jön le a legdrágábban. A bennem élő Johnny azt mondja: “Arguren hanyatlásátArguren hanyatlását az ellenfélnek, aztán portyázást az elfnekportyázást az elfnek!”.

Radovikánus fegyvermesterRadovikánus fegyvermester 2/3/2

Amikor először láttam, azt mondtam ez nagyon táp. Terda Terda pakliba kötelező elem, de máshogy még nem láttam játékban.

Amhe-démonAmhe-démon 4/3/4

Ez a lap a jó árú, keresett egyedik közé tartozik. Bár vannak rajta korlátozások – valószínűleg az akasztásakasztás miatt – de a többi képessége ezt nagyon is ellensúlyozza. Utolsó testesUtolsó testes pakliba majdhogynem kötelező elem.

Az Egység hirdetőjeAz Egység hirdetője 4/4/4

Mindhárom játékostípust képes szerintem megszólítani, ez a pontszámain is látszik. Többféle amund dekkbe passzol, a faéktől a durván kombósig. Nagyon jól eltalált lap.

A SkorpióA Skorpió 4/2/2

Ő is a Renegáta Renegát állandó társa. Hangulatilag nagyon jó, hogy látjuk, mi lett a kis RaszibbólRaszibból, amint felkarolták. Egyelőre viszont nem állhat saját lábra, talán a második igaz neves változata.

BálványmesterBálványmester 4/3/3

Látjuk ugye magunk előtt, ahogy a regényben a bálványmester megizzasztja a hősöket. Ez a feeling a lapon is átjött. Amund pakliba jó, másba nem is szánták a tervezők, gondolom. Bár Johnny megkérdezné, Belső iskola szerafistájaBelső iskola szerafistája?

A kedvenc grafikám

Az első 18 egyediből a A KobratáncosA Kobratáncos a kedvencem. Máté az elsők között mutatta meg a nagyközönségnek. Nem vitatkozom vele.

Vélemények?

Ti is ilyen pontszámokat adnátok ezeknek lapoknak? Nektek melyik a kedvencetek ezek közül?

 

Jövő héten jön a folytatás a következő 18 lappal.