KK draft beszámoló

Május 12-én, szombaton volt a Kékarcú első draft versenye. Ez nem is az utolsó lesz, hiszen ezen a héten szombaton ismét draftolhattok egyet a 10Minutes-ben, és biztos lesz még legalább egy ilyen verseny Budapesten a HTC-ben.

Ennek fényében a mai beszámolómat most kicsit elemzősebbre vettem, hogy a korábbi draft stratégiákat kielemző cikk mellett egy további segítséget nyújtsunk azoknak, akik ezt igénylik. Hogyan alakult a “KK draft-metája”? Előtte azért nézzük meg mik történtek a versenyen.

Sztorizzunk!

A szervezés

Először is a szervezésről. Tudjuk, hogy volt egy kis kavarodás ennek a versenynek az időpontjával kapcsolatban. A versenyszervezőknek a 19-i időpont megfelelőbb lett volna, de a korábbi ígéretnek megfelelően megtartották a 12-i versenyt is. Ez azzal is járt, hogy kettő szervező vitte a vállán végig az egész versenyt, nagy respekt ezért Petykónak és Csörnök Tominak. Mindketten erőn felül teljesítettek, hogy a verseny zavartalanul folyjon, vásárolhassunk kiegészítőket és a formátumból adódó extra körülmények is megoldódjanak. Szerencsés szerencsétlenség, hogy 25 fős volt a verseny, hiszen megoszlott a most szombatival a létszám.

Ravenar

A verseny elején sor került a Kovács Zsolt híresség lapjának kiosztására is. Zsolti ünnepélyes keretek között átvehette az őt ábrázoló két lapot, Garran con Ravenart és a Haditanácsot. Egy sok éves adósság rendezésére került itt pont. Tudjuk, sejtjük, mindkét lap méltó módon jeleníti meg a Hírességek csarnokát.

Az egyik beszélgetésben például elhangzott az, hogy “A Haditanács a legdrágább egyedi lapok kategóriába lépett” (BAM). Ízlelgessük ezt egy kicsit, mert nagyon régen volt olyan, hogy egy egyedi lapért sok ezer forinttal licitált valaki. Emlékeztek, mi volt még ilyen drága egyedi lap?

Bejelentések

Ezen a versenyen Máté nem volt ott, így a tőle megszokott bejelentéseket nem ő, hanem Terenyei Róbert, a Delta Vision vezetője tette meg, aki egyúttal válaszolt kérdésekre is.

Új kiegészítő fogyása

A Kékarcú Kiteljesedése kiegészítő – vásárlásban megmutatkozó – eredményei minden várakozást felülmúló sikert mutatnak. Nem csak a versenyeken és a Sárkánytűz boltokban, hanem a webshopon keresztül is. Elmondta, olyan településekről is érkeztek rendelések, ahonnan már nagyon régen nem, vagy még soha eddig. Ennek a fogyásnak köszönhetően nem tudták teljes mértékben teljesíteni a felmerülő igényeket, Ahogy ezt tapasztalhattuk is. Főleg a csomagolással nem tudták utolérni magukat, bár teljes kapacitáson dolgoztak ezen. Mostanra viszont rendeződött a helyzet, 19-én már vásárolható lesz a KK display formában is.

Ezzel kapcsolatban még annyit kért Robi, hogy ha valaki meg tudja oldani, visszajuttathatja a kiegészítő sérülésmentes csomagolását (a dobozt) a kiadóhoz. Ezzel gyorsítható a csomagolási folyamat, természetesen költségcsökkenés is jelentkezik, és már milyen környezettudatos is ez. Valamint, ha valaki sok display-ből bontott, és rengeteg felesleges gy-á lapja van, azt is visszahozhatja a versenyekre. Nekem ez nagyon szimpatikus dolog, én még a csomagolást is fájó szívvel dobtam ki eddig.

Új kiegészítő lapminősége

Felmerült a többeket foglalkoztató kérdés a KK lapok alapanyagának változásáról is. Robi elmondta, hogyan alakult ez a történet. A kiegészítő nyomtatása előtt az új nyomda felajánlotta, hogy kipróbálhatnak egy speciális, kifejezetten kártyákra szabott alapanyagot is, amit be tudnak szerezni Németországból. Erre igent mondtak. Kiderült viszont, hogy más száradási és felszívási tulajdonságokkal bír ez a papír. Ezt a gyártás során nem várt gondokat okozott. A termék megérkezéskekor realizálták ezt, és kiadónak ezért döntenie kellett, visszaküldi az egészet, és nem csúszik az egész megjelenés vagy elfogadják így. Az előzetes óriási várakozások miatt a visszaküldés szóba sem jöhetett, tehát bevállalták a dolgot.

Robi elmondta, hogy ennek a kiegészítőnek az esetében most már nem változtatnak a papíron, annak egységesnek kell lennie. De ha valakinek megsérül a mitikus lapja, azt természetesen díjmentesen cserélik. Valamint slim fit tokot is javasolnak a lapok megóvása érdekében. A jövőre vonatkoztatva elmondta, tesztelnek több alapanyagot más kártyás termékükben, és a következő kiegészítőnél már a lehető legjobbal rukkolnak elő.

Nekem a kártyalapokkal kapcsolatban volt egy érdekes tapasztalásom. Ahogy játszottam szombaton, úgy érzékeltem, mintha egy leheletnyivel vékonyabb vagy rugalmasabb lettek volna az aznap kapott kártyalapok. Otthon csináltam vaktesztet, és tapintásra tényleg lenne valami minimális különbség a bontotton kapott lapokhoz képest. Elképzelhető, hogy ezt a nyomást kicsit másképp oldották meg, több időt tudták hagyni száradni? Nem tudom.

Nektek van erről tapasztalatotok?

A visszatérő

A harmadik forduló közben volt még egy érdekes eset. Megjelent egy apuka a két kislányával, mert hallotta, itt ma kártyaverseny van. Elmondta, régebben játszott, meg is van a gyűjteménye, most pedig újra érdeklődik. Vett is 10 db kiegészítőt, kapott mellé promóciós kártyát.

Nagy öröm ez, üdv a csapatban!

Draftoljunk!

Az asztalok

A 25 fős létszámot végül négy asztalhoz osztották be, egy 7 fős és három 3 fősre. Itt volt egy felvetés, hogy mi lenne, ha ez inkább 8-8-9 lenne, mert akkor csak egy helyen térne el az ideális létszám. Kisebb vita után szavazás alapján maradt az eredeti felállás. Amúgy mindkettő felosztás mellett szóltak érvek. Többek között a 8 fős asztaloknál kisebb a “lefelé sorsolás” esélye, tehát a Vérzik a sivatag mindkét félnél bent van a pakliban. Kisebb létszámú asztaloknál viszont talán könnyebb egységes koncepciókat draftolni, egy pakli akár kétszer is körbeér.

Az asztalhoz sorsoláskor szembesültem azzal, hogy csupa top-játékos ül mellettem. (Ez az eredményben a másodlagos pontjaimon is meglátszott, ebből a szempontból benne voltam a top 5-ben.)

A draftolásom

Első draftversenyem lévén kicsit ötletszerűen draftoltam, az első pakkomban egy amund egyedi volt, ezt jelnek vettem, azt a témát kezdtem el kivenni. Meg is lepődtem, amikor jöttek az amundok rendesen, azt hittem más nem szedi a témát. Kiderült, hogy Panyik Zoli nagyon is céltudatosan vett ki amund lapokat, de ezt majd később kitárgyalom. Jöttek ütések is rendesen, és bár Meneth nem sok ért vissza hozzám, de Nassar-seeth eseménylapokkal terveztem azokat “legyártatni”.

A draftolási élmény amúgy eszméletlen volt. Olyan jó hangulat volt, alig bírtuk megállni folyamatos nevetés nélkül. A leginkább azért, mert az egyediket valahogy senki sem akarta kivenni. Ezért amikor érzésre lett elég amund lapom, bátrabban nyúltam a második körben is hozzám kerülő egyedik után. Azt kell mondjam, hogy ebből a szempontból könnyű dolgom volt. A mitiket természetesen nem engedtem tovább, de lehet, az asztalunknál valaki még ezt is meglépte. Én nem találkoztam kóbor mitikus lappal. Másnak esetleg volt ilyen tapasztalata? Végül 13 egyedi és 1 mitik lett a mérlegem.

Mitik?

Draftolás szempontjából szerintem fontos, hogy az ember minél hamarabb kibontsa a saját mitikus lapját. Többen sikeresen építették köré a draftolási taktikájukat. Lehetett találkozni Utolsó testes amund paklival, Rancidias köré épülő légiósokkal és pyarroni csapatokkal megtámogatott Garrannal is. Ha sikerült őket behúzni az első körben, elég nagy pressziót tudtak kialakítani.

Végeredmény

A Kékarcú draft verseny eredményét itt megnézhetitek. Első helyezett Panyik Zoltán lett veretlenül egy amundokra építő paklival. Második Kecskeméti Zsolt lett öt győzelemmel szintén a porevőkkel, míg a dobogó harmadik helyét négy győzelemmel és egy döntetlennel Leányvári Péter foglalhatta el egy krán-pyarroni szövetségre építő paklival.

Gratulálunk nekik a szép eredményhez.

A dekkjeiket kicsit részletesebben meg is nézzük később. Előtte viszont jöjjön egy általános áttekintés.

Elemezzünk!

Egyrészt összegyűjtöttem a top 8 helyezett pakli listáit, ezek nagyon tanulságosak lehetnek. Mégis általánosságban azt lehet mondani, három fő paklitípussal lehetett összefutni.

Fő témák

Az amundokra építő dekkeknél jellemellentétet nem kell kezelni, ezzel felszabadul egy toronyszint-slot. Ezt kláncsarnokkal sokan ki is használták.

A szövetséges paklit viszont legtöbbször Argurennel kellett játszani, mert annyi Hadállást nem lehetett draftolni és belerakni a pakliba. A draft egy fokkal gyorsabb formátum a bontotthoz képest.

Többen próbálkoztak légiós kráni paklival. Itt sincs jellemellentét. Ebben az esetben pár kombóról le kell mondanunk, bár egy Kényszerű szövetséggel még azok is előcsalogathatók.

Küldetésekre építő paklival viszont egyáltalán nem találkoztam, bár még ennek is lenne némi létjogosultsága. Draftról van szó, tehát a gyakori küldetésből könnyedén összeszedhető a szükséges mennyiség. Ha megoldjuk a küldit, még tempót is nyerünk az ellenféltől. Aranykör lovagrend kutatójával és esetleg egy gömbbel milyen fincsi is lenne.

A többi, egyedi lapokra épülő témával most sem találkoztam. Az esetleg kidraftolt homoki elfek és a gorvikiak cserepakliba kerültek. A tűzvarázslók viszont itt is befértek sok pakliba. Ezt majd látjuk a listákban is.

Draft paklik közelebbről

Nézzük a három dobogós pakliját, jó ötleteket lehet gyűjteni a szombati versenyre.

Amund fegyvernepper – Zoli

Amikor Zolival játszottam, kicsit döbbenten fogadtam, hogy nem tudja teljesíteni verseny kihívásának a feltételét, mert nincs tízféle lap a paklijában. De a verseny végén kiterítve látni a dekket volt igazán mellbevágó a látvány. Hihetetlen draftolás. Koncepciója eszméletlen, pimasz, és kiválóan működött.

Menethek és az Oázisok ingyen kipörögnek a kézből, a Manifesztumok közben turbózzák a szefereket. A neferek pedig termelik a rinnákat ész nélkül. A rabszolgafelügyelők végül a tétlen rinnákat arannyá változtatják. Ha felhíztak a szeferek, megindul az úthenger. Kevés ütés fért bele, de az Oázisokkal van időnk meggyógyítani a szefereket, egy ütéssel nincs ezen a formátumon 7 szint sebzés.

Ide nagyon fegyelmezett draft kellett. (Maximum egy Haditanács lehet az extra kivétel.)

Azt is nézzük meg azért, milyen esélyekkel lehet egy ilyen paklit draftolni.

A mi 7 fős asztalunknál ezek lehettek a bontható mennyiségek:

 • Meneth: 7 fő*6 csomag/2=21 db
 • Azúr akarat neferje 42 csomag/6=7 db

Nem lehetett egyszerű.

Kombó amund – Kezso

Ez a kombósabb amund koncepció. Szefer termeli a rinnákat, aztán a rítuspappal megindulhat az ingyenes ostromok sora. Ha egy ostrom összejön, hebeth-tel éberbe fordítunk egy amundot, aki újra elindulhat ostromolni. Tetszetős kombináció.

Draftolás szempontjából csak a nefer nehéz ügy, mert azt bármelyik amund pakliba érdemes behúzni. Egy hasonló paklit azért könnyebben össze lehet hozni a szombati versenyen.

Amúgy ez a két amund pakli még egyszer összemérte az erejét a verseny után egy barátságos mérkőzés keretében. Egy ideig követtem az eseményeket, de a végjátékot már nem láttam. De addig is meggyőző erőt tudott mindkét dekk felmutatni. Ha valaki tudja a visszavágó eredményét, kommentben tudja jelezni a Társalgóban vagy a fórumban.

Szövetséges darálás – Péter

Top 3-ba bejutott egy szövetségre épülő koncepció is. A légiósok egymást hizlalják, aztán megindulnak, és akciólapok tömkelegével bedarálják az ellenfelet. Az ügynökök olcsók, jók a fal csökkentésre, az ellenfél kezének a felderítésére, és grátiszként beélesítik a kráni kalandozók képességeit. Nagyon jól optimalizált pakliról beszélünk.

Azt se felejtsük, hogy a pajzs teljesen semlegesíti a meneth sebző képességét, ha olyan paklival kerül szembe, ami csak ezzel tud szembeállni vele, akkor bajban lehet az amund horda.

Draft szempontjából könnyebben kivitelezhetők közé tartozhat ez a dekk. A kalandozói közül a Birodalom ökle átlagos ritkaságú, a pakli gerince viszont gyakori lapokból áll.

Annak nagyon örülök, hogy a szövetséges paklinak egy verziója is megmutatta az erejét a versenyen. Remélem, a szombati drafton egy újabb változtát is megismerhetünk.

Függelék

Az első 8 helyezetteknek nem csak a paklija érdekes, de az is, hogy melyik asztalokról érkeztek, ezért azt is jelöltem.

1-4. helyezett

Panyik Zoltán (1-es asztal)

– Kláncsarnok

– Amhe-Ramun szentély

– Győzelmi oszlop

5 Azúr akarat neferje

2 Kék hold rítuspapja

3 Koplaló rabszolgafelügyelő

6 Átlényegült szefer

5 Oázis

1 Porvető

15 Mélysivatagi meneth

3 Homok felkorbácsolása

Kecskeméti Zsolt (3-as asztal)

– Amhe-Ramun szentély

– Fayuma-tábor

– Sötétség verme

5 Azúr akarat neferje

4 Kék hold rítuspapja

2 Átlényegült szefer

2 Kékarcú hapetje

2 Thara-neeth hebetje

1 Oázis

5 Mélysivatagi meneth

3 Porvető

2 Roncsolás

3 Homok felkorbácsolása

1 Sakáltaktika

5 Coronella

2 Tyssa L’imenel harcosai

2 Faldémon

1 Amhe-Ramun akarata

Leányvári Péter (1-es asztal)

– Argureni bálterem

– Fayuma-tábor

– Kláncsarnok

1 Nethiree hadoszlop bástyája

6 A Légió büszkesége

5 A Titkosszolgálat ügynöke

2 A Birodalom ökle

1 Oázis

6 Délvidéki közepes pajzs

5 Felőrlő roham

2 Haláltánc heve

1 Vérzik a sivatag

3 Coronella

2 Faldémon

2 Tyssa L’imenel harcosai

1 Tarpan

3 Rablóhadjárat

Kiss Gábor (3-as asztal)

– Argureni bálterem

– Fayuma-tábor

– Kláncsarnok

2 A Dúlás veteránja

3 A Birodalom ökle

4 A Titkosszolgálat ügynöke

3 A Köteles rendek felderítője

1 Aranykör lovagrend kutatója

2 Oázis

5 Délvidéki közepes pajzs

5 Felőrlő roham

2 Sakáltaktika

2 Coronella

4 Tarpan

1 Menethi

2 Kényszerű szövetség

3 Bar Horab-i csata megnyerése

2 Összefogás az iszonyat ellen

/A harmadik forduló után ki lett véve 2 Sakáltaktika. Bekerült 1 Vérzik a sivatag, 1 Mélysivatagi hadállás./

5-8. helyezett

Balogh Attila Márton (2-es asztal)

– Amhe-Ramun szentély

– Fayuma-tábor

– Sötétség verme

6 Kék hold rítuspapja

3 Kékarcú hapetje

1 Az egység hirdetője

1 Azúr akarat neferje

1 Thara-neeth hebetje

1 Lánggal szentelő

1 Uma-Ahnat

6 Mélysivatagi meneth

2 Roncsolás

3 Homok felkorbácsolása

2 Porvető

1 Al-Fulani cselvetése

4 Coronella

3 Tyssa L’imenel harcosai

1 Faldémon

4 Rablóhadjárat

Jávorcsik Norbert (1-es asztal)

– Kláncsarnok

– Fayuma tábor

– Sötétség verme

6 A légió büszkesége

2 A Birodalom ökle

1 Szent Légió lovagja

1 Uma-Ahnat

1 Oázis

2 Délvidéki közepes pajzs

1 Porvető

5 Felőrlő roham

1 Haláltánc heve

2 Al-Fulani cselvetése

3 Sakáltaktika

3 Coronella

1 Tarpan

1 Faldémon

1 Hanameth szobra

1 Numeeth Hat-Neb szobra

5 Rablóhadjárat

3 Kényszerű szövetség

1 Összefogás az iszonyat ellen

Szente Balázs (4-es asztal)

– Argureni bálterem

– Fayuma-tábor

– Kláncsarnok

6 A légió büszkesége

4 A Köteles rendek felderítője

4 A Titkosszolgálat ügynöke

1 A Birodalom ökle

2 Mélysivatagi hadállás

1 Oázis

4 Délvidéki közepes pajzs

5 Felőrlő roham

2 Haláltánc heve

1 Al-Fulani cselvetése

1 Sakáltaktika

1 Tyssa L’imenel harcosai

5 Rablóhadjárat

3 Összefogás az iszonyat ellen

Farkas Csaba (4-es asztal)

– Argureni bálterem

– Fayuma-tábor

– Kláncsarnok

6 A légió büszkesége

5 A Titkosszolgálat ügynöke

3 A Birodalom ökle

2 A Dúlás veteránja

1 A felperzselő osztag feketelángja

2 Mélysivatagi hadállás

1 Oázis

5 Délvidéki közepes pajzs

6 Felőrlő roham

2 Haláltánc heve

(+1 Vérzik a sivatag)

1 Al-Fulani cselvetése

1 Sakáltaktika

3 Tarpan

3 Coronella

3 Faldémon

2 Rablóhadjárat

1 Kényszerű szövetség

2 Összefogás az iszonyat ellen

 

Végül azt is összegyűjtöttem, hogy melyik asztalnál milyen koncepcióval hányadik helyezést ért el.

(Ha valaki a neve mellett kérdőjelet lát, kérem, írja meg a bejegyzés alatt, hogy milyen koncepcióval ment. Szívesen frissítem vele a cikket.)

 

1-es asztal (7 fő)

 1. Panyik Zoltán – amund
 2. Leányvári Péter – szövetség
 3. Jávorcsik Norbert – kráni
 4. Veszelszki Bálint – szövetség
 5. Szabó Péter – szövetség (Rancidias)
 6. Bérczi Zoltán – szövetség
 7. Rafa-Gyovai Tibor – amund

2-es asztal (6 fő)

 1. Balogh Attila Márton – amund
 2. Kovács Zsolt – kráni (Rancidias)
 3. Dr. Szabó Tamás – amund
 4. Pintér Attila Rezső – ?
 5. Rauf Zsolt – szövetség
 6. Balázs László – ?

3-as asztal (6 fő)

 1. Kecskeméti Zsolt – amund
 2. Kiss Gábor – szövetség
 3. Tóth Zoltán József – amund
 4. Vajda Tamás – szövetség (+tűzv.)
 5. Schrik János – szövetség
 6. Csobán Péter – szövetség

4-es asztal (6 fő)

 1. Szente Balázs – szövetség
 2. Farkas Csaba – szövetség
 3. Tóth Ákos – szövetség (Garran)
 4. Szatay Zoltán – amund (Testes)
 5. Tóth Antal Attila – amund
 6. Csenkey-Bencsik Bálint – ?

Láthatók összefüggések? Válaszok jöhetnek a komment szekcióba.