Juszuf mókatára

Be kell valljam, versenybeszámolót általában kevésbé szívesen írok, mint más cikket, mert miről is tudnék ilyenkor írni a tények felsorolásán túl. Most viszont egy elég hosszú listát össze tudtam hozni azokból a fontos és érdekes információkból, ami ehhez a versenyhez kapcsolódnak. De haladjunk csak sorjában.

Verseny előtti hangulat

Gondolom, ti is így vagytok vele, az odaút legtöbbször felhangol a versenyre. Most is jó társasággal utaztam, út közben beszélgettünk többek között draftolási stratégiákról, az új kiegészítő eddig kiderült részleteiről és lehetséges lapjairól. Arany órák ezek.

A helyszínre érve már páran várakoztak ott, így még nagyobb körben folytathattuk tovább a baráti beszélgetéseket.  Volt ekkor egy érdekes és kiemelendő momentum, amit mindenképpen megosztanék. Még csak februárban járunk, de ezzel a versennyel (legalább) 3 új játékos lett “beszervezve”. Tudjuk, hogy kártyás közösségünk minden új és visszatérő emberrel egyre gazdagabb lesz, ezért kell megbecsülni minden ezirányú erőfeszítést. A beszervezős lapnak (Hősi ragon) köszönhetően ennek az célnak nem csak plusz motivációja, hanem a mérföldköveknek számító kézzel fogható jele is van.

Volt egy kis csúszás a kezdésnél, de gyorsan elrepült az idő, mert a hangulat nagyon jó volt. A hivatalos indulás előtt számolatlanul repkedtek a humorbombák, és volt olyan, amin még jót is lehetett nevetni.

Ősök ébredése, pá-pá

A késés egyik oka vegyes érzéseket keltett bennem. Mint kiderült, az Ősök ébredése kiegészítő teljesen elfogyott a Kiadóból, ami a verseny rendezését is zűrössé tette, hiszen a draftolható kiegészítők egyik legfontosabbja volt. A szervezők kreativitásának köszönhetően más – korlátozott – forrásból részben meg tudták oldani a kiegészítő pótlását, de had tegyek itt egy kitérőt ezzel kapcsolatban. A legtöbben elmorzsolhatunk egy könnycseppet, hiszen Ősök ébredését mostantól már csak bajosan tudunk bontani. Eddig ez a kiegészítő volt az, ami a legtöbb spoiler lapot tartalmazta mitikus, sőt egyedi soron is. Ezt bármikor érdemes volt vásárolni, ezért is fogyott el. Felmerülhet a kérdés, hogy mi töltheti be ezt az űrt mostantól. Remélem, hogy a Kékarcú Kiteljesedése képes lesz ezt a szintet meglépni. Drukkolok neki.

Rinna itt, rinna ott

A verseny előtt még két történés volt. Egyrészt a Máté bejelentése az új promóciós lapokkal kapcsolatban. Ami ott elhangzott, az nagyrészt bekerült a most vasárnapi cikkbe, de plusz információ ezen felül, hogy a promóciós lapoknak saját jelzésük lesz. Kíváncsian várom, mi lesz a kártya jobb felső sarkában.

Ezt követően a Facebookos eseményben bejelentett sorsolás is megtörtént, ahol a KK új jelző lapja, a Rinna került fel a szerencsekerékre. Először itt nézhettük meg, mi az a lap, amit – valószínűleg többek között – A Kék Hold vértje termel. A lapról készült kémfotót megnézhetitek az esemény hozzászólásai között.

A draftolás és a pakli

24 fő indult a versenyen, így 3 db 8 fős asztalt lehetett kialakítani. Az ŐÉ kiegészítőt tehát sajnos nem sikerült 8 db-ra feltölteni, eggyel kevesebb volt a szükségesnél mindenhol ebből. A draft csapatok szavazással döntöttek a pótlásról, nálunk például Rualanra voksoltak a legtöbben, így ebből 9 darabbal gazdálkodhattunk. Ez a változás az előre kigondolt stratégiákat részben vagy egészben felülírhatta. Nálam például volt egy papírlap, ami a “Dani-draft döntési mátrixot” vázolta fel. Úgy terveztem, hogy ennek figyelembevételével húzok, de ott helyben végül másképp döntöttem.

A második széken ültem – közvetlenül a Sith nagyúr mellett – így ez alapján ŐÉ-ét és CÖ-ét lett volna érdemes legyűjtenem. Viszont abból eggyel kevesebb volt, és Vader nagyúr is – az első húzása alapján legalább is – valami hasonló taktikát alkalmazott, tehát elengedtem ezt, és az 5 különböző kiegészítős “stratégiára” ugrottam át. Lett végül egy MR, egy ŐÉ, egy CÖ, egy IT és egy KSZ. Ezt követően nem csak én lepődtem meg azon, hogy többen is rárepültek Juszuf ezen ajánlatára a plusz mitikus lapért. Juszuf arcát figyelve a húzások közben, sokszor sikerült értékes lapot kivenni.

A legtöbb résztvevő szerintem vegyes paklikat dolgozott, talán egy olyan drafttal találkoztam, ahol nagyrészt Rualant bonthatott az illető. A mellettem ülőt például az Erő sötét oldala segíthette, mert bebontotta azt a kalandozót, aki a sithek között is nyugodtan megtalálhatná a helyét, a rettegett OpálhajóstOpálhajóst. A mi asztalunknál amúgy emlékeim szerint főleg EÉ és KSZ maradt a draftolás végén.

A Fórumban vagy a Facebook csoportban szívesen fogadom, ha megosztjátok, ti milyen stratégia alapján mit draftoltatok.

Paklik és mérkőzések

A draftolt lapjaim elég vegyesek voltak, ezért ostromra építettem fel a paklimat. Hasznos lap és kombó volt benne pár, például 1 hódítások korahódítások kora, 1 szerafistaszerafista + 1 szunnyadószunnyadó és emellett 4 fókuszos lap (2 építmény, 1 gathölgathöl és 1 fétisfétis) és 1 falkataktikafalkataktika. Jól használható kalandozók voltak még emellett a BegradzsaBegradzsa, Dzsah igehírdetőjeDzsah igehírdetője és a Ghon bajnokGhon bajnok. Akciólapokból persze sokkal kevesebb volt olyan, amit mindegyikük kijátszhatott: 1 begyakorolt döfésbegyakorolt döfés, 1 kelepcébe csaláskelepcébe csalás. Sajnos zászlót nem bontottam, viszont egy végzetes vágásvégzetes vágás azért néha egész jól helyettesítette. Megelevenedőkből is bebontottam 2 darabot. Az első forduló után egy kicsit változtattam a paklin, Kezso tanácsára egy PánikPánik is bekerült a pakliba.

Nem volt két egyforma mérkőzésem, és mindegyik fordulatos, élvezetes volt. Akikkel játszottam, legtöbben ostromra építették fel a paklijukat, de úgy láttam, azért összejött másoknál pár küldetéses (Rualan), dobatós (sárkányok) és egyéb győzelmi feltétellel bíró pakli is. A mitikus bontások viszont sokszor cserepakliban maradtak, de a neves mitikus kalandozók köré azért építgettek paklikat (SnilSnil, HajósHajós, OquicorrOquicorr). A mitikus akadálylapok (FőnixFőnix, ThóregThóreg) nagyon hasznosnak bizonyultak ezen a formátumon is. De találkoztam olyannal, aki a ValóságzárványátValóságzárványát is beépítette a paklijába.

A mérkőzések között több érdekes történetet hallottam, gyíkok vs. megelevenedőkről, kockadobáson elveszített meccsről. Néhány izgalmas meccsnek a végét szerencsém is volt megnézni.

Ha volt érdekes meccsed ezen a drafton, bátran oszd meg velünk.

Üzletelni Juszuffal…

Megérte. Nem tudom, végül mennyien cserélték be pengő aranyaikat Rőtbíbor féregszilvákra, ezért csak a saját bontásom élményét tudom megosztani. A hat különböző kiegészítős akciót választottam, mert a mitikus sorokon több lapom hiányzik még. A véletlenszerűen húzott mitikek között volt jópár használható. Sajnos ŐÉ-e helyett kellett valamilyen másik kiegészítőt választanom, a többiek tanácsára Rualan mellett maradtam.

A bontást végül a mérkőzések közötti szünetekben tettem meg, és egy egész kellemes hangulatú közösségi élmény kerekedett belőle. Jó volt megosztani ezt a többiekkel, sőt a köpeny kibontásakor megvolt a pacsi a körülöttem állókkal.

A nap zárása és az összegzés

2016-os Év Játékosa Panyik Zoltán (Guldor)
2017-es Év Játékosa pedig Magyar Zoltán Máté (Aquir)

A mérkőzések után még volt egy tombola jellegű játék, ahol elég értékes lapokat sorsoltak ki. Aki igazán mázlista volt, olyan lapot is megcsíphetett itt, amit egyébként semmilyen versenyből, aranyból vagy bontásból nem szerezhetett volna meg. Az évzáró hasonló eseménye kapcsán biztos valaki feltenné azt a kérdést, hogy “A 10-es számot kihúzták-e most végre?” A válaszom erre az, hogy igen. Nekem sajnos nem jöttek be a számaim, de az aznapi mázli-faktoromat szerintem elegendően kiaknáztam már. Emiatt nem lehettem csalódott.

A verseny eredményhirdetése előtt még egy átadóra is sor került. A két legutóbbi “Év játékosa” címbirtokos már ismert volt, de címmel járó a serleget csak most vehették át az érintettek. A 2016-os Év Játékosa Panyik Zoltán (Guldor), a 2017-es Év Játékosa pedig Magyar Zoltán Máté (Aquir) lett. Nekik még egyszer gratulálok a neves cím elnyeréséért. 🙂

A kiegdraft verseny eredményeit itt nézhetitek meg. Első helyezett Kecskeméti Zsolt lett Opálhajóssal felturbózott ÖÉ paklijával. Második Panyik Zoltán lett, aki viszont öt különböző paklit bontott. A bronzérmes pedig Petus László lett Rualanos küldetésekre épített paklijával. Gratulálok nekik és minden részvevőnek.

Rőtbíbor Féregszilvák 2018 verseny győztese Kecskeméti Zsolt (Kezsó)

Máté elköszönés előtt még folytatta a bejelentések sorát. Kiderült, hogy mik a promóciós lapok nevei, és hogy hogyan lehet megszerezni őket. A legvégéről viszont el kellett jönnünk, mert hosszú volt az út hazáig.

Ez a formátum – így visszatekintve – nem tartozik a legegyszerűbbek közé. Nagyon kell taktikázni ahhoz, hogy jó eredményt érjen el az ember, és a mázli-faktor is sokkal hangsúlyosabb, mint egy bontott vagy sima draft versenyen. Mindent összevetve, jól éreztem magam, sok emlékezetes szituációt élhettem meg itt.

Jövőre is részt veszek rajta, ha tehetem.

 

 

A versennyel kapcsolatban várom még az történeteket, észrevételeket.

Ti hogy éreztétek magatokat?

 

 

A cikkben szereplő képeket Magyar Zoltán Máté, Kecskeméti Zsolt és Rauf Zsolt készítette. Köszönet érte.