Interjú Nagy Gergellyel

Kékarcú kampány

Aki azt hitte, hogy a Sápadt angyallal nem csak a Manifesztáció, hanem a Kékarcú kampánya is lezárul, annak csalódnia kell. Egyrészt Ragyoti jelentkezett egy teljes körű bontott felkészítővel, másrészt Klaymen ledobta a lapmacskát, azaz az új lapkeresőt és robbantott. De nincs még itt vége, nem lenne teljes a kampány a grafikusok megszólaltatása nélkül. Első körben Nagy Gergelyt sikerült a bemutató kiadói bontott versenyen meginterjúvolni Xinaf szakavatott segítségével, így hát érkezzen ez a beszélgetés.

Szia, üdvözöllek a bontott versenyen! Vágjunk is a közepébe: melyik a kedvenc a lapod vagy grafikád a kiegészítőből?

Ebből a mostaniból?

Igen, azok közül amit te rajzoltál.

Húhaa… A pucér nő.

Amhe-ramun akarata. És erre is vagy a legbüszkébb művész szempontból?

Nem, az oroszlánosra.

A menethire.

Igen. Azért, mert az oroszlán a kedvenc állatom, és itt egy háromfejű oroszlán van. Ráadásul megrendelésre oroszlánt, a kedvenc állatomat rajzolni nagyon jó érzés. Nagyon sok oroszlánt csinálok, gyerekkorom óta. Édesanyám rakta el a rajzaimat, pont a múltkor néztük meg 3 és 10 éves korom között van egy ekkora (elég nagy – a szerk.) kupac rajz. Oroszlán, oroszlán, oroszlán, oroszlán, oké közbe van egy tigris, oroszlán, oroszlán, dinoszaurusz, oroszlán, dinoszaurusz. Közben egyre több dínó lett idővel, de az oroszlán mindig ott volt, és annyira jó, hogy ez a mániám megjelent most egy lapon.

És kihívás volt, hogy 3 feje van?

Nem, mert sokféle oroszlánfejet csináltam már életemben. Egyébként az egyik, amelyik ez a tipikus „fáradt oroszlán vagyok a szavannán a fa alatt”, na olyat még nem csináltam. Mert ugye mindig agresszív vagy sima oroszlán fejet rajzoltam. De ez hogy “huh”, lóg a száj és csak bambán néz ki a fejéből, ez kihívás volt.

A grafikai leírásban volt, hogy kell egy ilyen fáradt fejű oroszlán?

Nem, azt én találtam ki, hogy legyen 3 különböző féle. A középső ugye az az epic, a nekünk jobb oldali egy sima félprofilból oroszlán, a baloldali pedig a bágyadt oroszlán. Google-be beírom, hogy “lion head”, nézegetem őket, majd kirakok sok-sok referenciát magamnak. Két monitoron dolgozok, az egyiken vannak a referencia oroszlánfejek és azok alapján a másikon rajzolom őket.

Teljesen elektronikusan rajzolsz ugye?

Igen.

Azt megkérdezhetem, hogy milyen rajzpadot használsz?

Wacom intous pro.

Azt már kérdeztem, hogy melyik a kedvenc és melyikre vagy a legbüszkébb. Na de melyik a legjobb?

A legjobb. Huh, fogalmam sincs. Ugye mondtam a “cicis nénit”, az szerintem az egyik legjobb, ha nem a legjobb… Én nagyon szeretem ezt a démont is (Amhe-démon – a szerk), az is tök jó lett, meg a másik démon is (Az Utolsó test – a szerk). És amúgy ez a homoki elf királynő… Ha azt kérdezed melyik lett a legjobb képem, szerintem ez. Legalábbis ha szakmai szempontból nézem, mert konkrétan csak egy karakter van a képen, ha ránézel messziről semmi mást nem látsz. De ha megnézed rendesen, akkor nem csak a karakter van ott, hanem az egész környezete. Valahogy nagyon jól sikerült kiemelni ezt a figurát, ha közelről nézed akkor bent van a háttérben, de ha messziről nézed akkor egy kis hölgyet látsz ott, egy kis semmiben.

(Xinaf) És melyik kép volt a legnagyobb kihívás?

Melyiket rajzoltam meg a legnehezebben? A Vadkant. Nagyon szeretem ezt a karakter és nem tudtam hogy kellene ezt valahogy úgy ábrázolni, hogy ütős legyen. Tudtam, hogy Armand Assante volt a referencia a Boros-Szikszai képeknél és ő az egyik kedvenc színészem az Odüsszeiai miatt. Bele akartam vinni az arcát. Nagyon sok képet kellett néznem, hogy hogy néz ki a fickó. A másik nehezebb rész meg, ahogy az amund kardos kezét félretolja. Lendületet akartam kifejezni a képpel, és fontos volt, látszódnia, hogy ez Armand Assante. Ha megnézed a régi Boros-Szikszai borítókat, azon egyértelműen ez a fickó van rajta és ezt akartam visszaadni. Csak mégse ugyanolyan legyen a páncélja, a ruházata, de ha az ember ránéz, tudjon asszociálni. Szóval ez volt az, ami a legnehezebb volt. Airun Al Marem ennél durvább lett volna, de szerencsére nem azt kellett megcsinálni. Mert az meg a kedvenc MAGUS karakterem. Az meg ugye a Vincent Cassel alapján lett mintázva annak idején… A Messor nem volt annyira gáz, mert arról egyetlenegy kép volt. Azt hiszem a kóborlásokban jelent meg. Vagy a manifesztációban talán…

A Messort sokan Hugh Jackmanhez, a Farkashoz hasonlítják.

Igen a barátnőm is ezt mondta azonnal, mikor meglátta. És utólag, mikor megnéztem, el kellett ismernem, tényleg hasonlít rá. Akkor gyorsan melléraktam néhány képet, hogy most akkor tényleg úgy néz-e ki, de úgy nem jött ki annyira a hasonlóság. De mióta mondták ezt többen is, már szerintem is totálisan olyan. Most már én is csak Hugh-nak hívom. Igazából alapvetően egy klasszikus sötét hajú, erősen borostás, jóképű negyvenes fickót akartam csinálni.

(Xinaf) A feleségem szerint ez összejött.

Valami miatt Hugh Jackmanre hasonlít tényleg, de melléraktam a képét és az orra például teljesen más. Nem tudom…

Nekem a Messoros képeidben az tetszik, hogy annyira egyben van a másik kettővel – Kobratáncos, Skorpió – még a holdállás is más az ablakoknál egymás mellett.

Igen azokat direkt úgy, egyhuzamban csináltam.

Ezek szerint a regényeket is olvastad, tehát ismered a karaktereket? A Xinaf leírásain túl a saját tapasztalataidra, a regények alapján elképzeltekre is tudtál támaszkodni.

Igen.

Szóval akkor Airun Al Maremet szívesen megfestenéd?

Nagyon szívesen!

És Alyr Arkhont?

Azt is. Csak ugye ott van problematika, mert ugye szürke bőrű, szürke hajú, szürke elf félvér a fazon. Van az a kép, ahol állnak Erion utcáján a Liu, a Graum Hegdrok meg ezek, és amúgy szerintem az nem is az Alyr Arkhon. Se nem olyan a botja, se nem úgy néz ki a fickó. Még csak nem is hegyes a füle. A régi Halál havában borítón, na ott például rendesen szerepel, ott áll a sivatagban: hosszú fehér haj, szürke bőr, mohazöld kabátban és unikornisszarvas bottal.

És így jelent megígy jelent meg. (telefonon mutatva – a szerk.)

Igen, ez az a kép. Ja tényleg, az Alex Con Arvioni van még rajt ezen a képen, na az k***a jól néz ki. És szerintem lehet, hogy nem is az Alyr lett volna, csak annak adták ki a kártyán, vagy nem tudom, mi volt a hiba. Egyébként érdekes, hogy ez a kép később készült el, mint a Halál Havában borítója, amin meg rendesen megjelenítették, szürke elfként. A Manifesztáció éveA Manifesztáció éve a kártyán.

Itt van ez a display doboz, a Halk Szókkal, Sötét Húrokon borítója. Szerintem ez is Alyr vagy Quirin Dan Jeirnek készült. Aztán crantai mágus lett a kártyán.

Jaaa. Ugye én mindig olvasom Gáspár András írói fórumát és ott van, hogy Alyr Arkhont régebben azt hiszem a Donald Sutherlandnek képzelte el, most meg már a Johny Depp talán. Tehát hivatalosan Gáspár András szerint Johny Depp arca szürke elfként, hosszú fehér hajjal, ez lenne Alyr. Ugye Alexet már megcsináltam az előző kiegészítőben.

Az kemény is lett. Az még a fiatal Alex, amikor megvolt a teljes keze. Na még az is lehet, hogy nemsokára sor kerül az Alyr Arkhonra is.

Én nagyon tisztelem a Boros-Szikszai párost, és egyébként ezt a képet is, amit itt néztünk: Erion utcáin a banda, egyszerűen imádom. Nekem van is egy saját storym. Még nagyon gyerekek voltunk, amikor máguskártyáztunk, ilyen 9-10 évesen bátyámmal. És anyám 500 forintot adott, hogy abból vehetünk maximum kártyát egy hónapban. És bátyám bement a Sárkánytűzbe Szombathelyen – akkor még volt -, de Alyr 800 forint volt és én beleadtam 300 forintot a sajátomból, és így megvehette az Alyr Arkhon lapot. A bátyámnak a mai napig ez egy ereklye, egyszer rengeteg lapot eladott, de azt az egyet nem. Na jó, igazából már nálam van. 😀

(Xinaf) És így, hogy tudjuk, hogy tudsz kártyázni: van kedvenc témád a kártyában? Úgyis mint játéktechnika és úgyis, mint „grafika, amit szívesen készítesz” téma.

Hát amivel régen játszottam – meg baráti körben mai napig – de ma már teljesen érvényét vesztette a mai formátumokban, az a Toroni Hatalmasok plusz Boszorkányerőd. Ezzel játszottam, néha belevittem 1-2 pluszt, nekropoliszt meg tharr papokat és akkor felnyomtam 60 lapra a paklit. És akkor lehetett még variálgatni élőhalott bestiákkal, a DP gyűjtés mellé. Nekem ez a toroni téma meg a Toroni Hatalmasok, ami a legjobban fekszik, a 40 lapos boszorkányerőd a legkirályabb.

Akkor a mai napig is játszol vele?

Igen, de a „mai napig” azt jelenti, hogy évente egyszer találkozok a barátaimmal és játszunk. Ezek mind kb 15-20 éves paklik, amiről beszélünk. Iszonyatosan régi paklik. Még 8-9 éves koromban tanultam meg játszani. Aztán fórumokon meg innen-onnan összeszedtem a paklit és azóta ezzel játszok így 28 évesen is, de csak baráti körben.

Nincs is Szombathelyen hivatalos verseny, de az is lehet egyszer még lesz.

Ráadásul az egyik Hatalmas a Palpatine a Star Warsból, a másik meg a Tarkin. Ezért is szeretem a Boros-Szikszait mindig, mert valamire emlékeztetnek a képeik. Például a Maida saluquas nővér a Jason Momoának a felesége. A Conan a barbár meg a Khal Drogo, megvan a faszi? Aquaman. Na megvan a kép a feleségéről, ahogy áll a képen tart a kis cicije előtt valamit, bongyor haj, stb? Totál ugyanaz a nő van megfestve a kártyára. Csak ez valami 1990-es évekbeli kép, amikor még modell volt a csaj. És szerintem pl baromira király, hogy ez MAGUS kártyán szerepel!

(Xinaf) (Egyébként szerepel II. János Pál is az egyik képen. //Harsyr Brei//) Ez volt játéktechnikailag. És grafikailag? Mi az a téma amit legszívesebben festesz?

Az ork meg a törpe lenne.

Sok ilyet nem kaptál.

Igen, ilyet nem kaptam egyet se. Egyetlenegy ork volt az előző kiegészítőben, de azt is úgy vették meg utólag. Törpét igaz egyet csináltam, a törpe királyt, aminek nagyon nagyon gyorsan kellett elkészülnie, ergo nem tudtam annyit beleadni. Én fantasyban a törpéket imádom a legjobban, meg az orkokat. Volt is régebben egy egyszerű ork ostrom paklim is, azzal is sokat játszottam. Az ork téma az jó.

Én is törpe fanatikus vagyok és az a törpe a laptervezős első laptervem volt.

Ja hogy az ilyen volt. Egyébként az elfeket is szeretem, de róluk másfajta elképzelésem van, mint amilyenek általában – mert a legtöbb fantasy világban pozitív karakterek – én pl sokkal jobban szeretem az elfeket úgy elképzelni, mint ilyen a „ku-klux kálnos”, fajvédő fickók, akik rohadtul lenéznek mindenkit, aki nem elf. Az én elképzelésemben ilyen rasszista állatok, mindenkit utálnak, aki nem az ő fajtájukba tartozik, egyébként jogosan. Ha megnézed végül is még a „csodálatos, tökéletes tündék” a Gyűrűk ura univerzumban is lenézik a törpéket, embereket, stb, és ez tök logikus. Nem fogadnak be senkit, megvannak a maguk világában. Ne hülyéskedj, ha én is 20 ezer éves lennék, rohadtul leszarnám az egészet. Egyébként Orlando Bloom a kedvenc elfem, ezt minden interjúmban elmondom.

Beleírjuk.

Ja meg a Luke Goss a Hellboy II-ből.

Kiket szeretsz még a mágus világából? Nagy karakterek. Tier Nan Gorduin?

Alap. A világegyetem legkedvencebb karaktere számomra. Imádom. James Bond, meg Clint Eastwood. Ha minden kémtörténetet és westernt egybegyúrsz, ezt a fickót kapod egy fantasyba belerakva.

Talán lesz új regény is amiben újra előbukkan.

Keleti szél 3 talán?

Hát az eléggé adná.

Ugye róla is tudjuk, hogy a Timothy Daltont képzelte el az arcának. Ha már szóba kerültek ezek…

Kedvenc regény?

Sötét térítő. Az a durva, hogy a Szombathelyi sárkánytűzben 4000 forintért vettem meg 2002-ben. 2002-ben 4000 forint… Azért, mert volt rajta egy szakadás és a helyi bolt eladója, úgy gondolta, hogy ez antiknak minősül és 4000 az 1200 helyett… és megvettem. Az egy ilyen relikvia. Kedvenc karakterekre visszatérve: Eriel. Én mindig úgy képzeltem el, hogy ilyen sexi, meg macskacsaj.

(Xinaf) Egyébként hogy kerültél be a mágus kártya grafikai csapatába?

Tavaly előtt ősszel írtam a magus kártya facebookjára üzenetet, hogy fantasy illusztrációkat készítek, nem lenne-e valami lehetőség a magusba képeket készíteni. Aztán semmi reakció sokáig, nem is foglalkoztam vele. És akkor egyszer csak a barátnőm jelez nekem, mert ő nézegeti a telefonomat mindig – és itt nyertem azon, hogy nézi a telefonomat – mondja, hogy van egy engedélykérésed, „mágus kártyajáték”, mi ez? Mondom nem tudom, nem voltam ismerős meg semmi. És akkor mondja, hogy írtak neked 3 hete. Gyorsan megnéztem és kiderült, hogy visszaírtak, hogy mindenképp vegyem fel a kapcsolatot Bodnár Balázzsal. Fel is vettem a kapcsolatot és mondta, hogy tök jó, hogy írtam, már várta is. Ezzel el is indult ez az egész.

A két kiegészítőt összehasonlítva, melyik tetszik jobban grafikai szempontból?

Nyilván ez.

És játékélmény szempontjából? Játszottál mindkettő bontotton.

Ez. Az ütések. Ez a klasszikus, kezemben dobókocka aztán dobálgatok. Nekem jobb, mintha agyon kéne gondolnom a dolgokat, kombókat, mert már nagyon régóta nem játszok.

Amundokkal játszottál most vagy szövetséggel?

Amundokkal. Hogyne. Pedig nem sok képet készítettem hozzájuk, de sokkal jobb a hangulata. Én az amund témát úgy képzelem el, mintha ők lennének a földönkívüliek a Magus világában.

Hát konkrétan azok is, más létsíkról jöttek.

Egyébként a Csillagkapu goa’uld jut eszembe róla mindig, az egyiptomi feeling miatt, és szerintem betegül király koncepció. Már gyerekkoromban is voltak az Ősi vérben az amundok. Egyik barátom össze is gyűjtötte a nagy amund kalandozókat, Azhanud, meg főpapok, és azzal játszott. De most, hogy ténylegesen ilyen háborús helyzetben megjelenik az amund ebben a kiegészítőben, ez sokkal királyabb, mint régen volt. Ez a kiegészítő ez max respect!

Köszönjük szépen, ez tökéletes zárszó is egyben, úgyhogy köszönjük szépen az interjút!

Én köszönöm!