Interjú Magyar Mátéval

Bevezető

Ahogy egy korábbi írásomban előre vetítettem, más területek felé is kalandozok ezentúl. Az új kiegészítő megjelenése és az évzáró között vagyunk nagyjából félúton, a honlapon megjelent cikkek alapján pedig eléggé sűrűsödik most az élet a kártya háza táján, rengeteg új esemény van. Úgy gondoltam, hogy ideje erről bővebben kifaggatnikifaggatni valakit, kihúzni pár új infót egy interjú keretében. Még mielőtt belevágnék tartozom egy vallomással: cselvetéshezcselvetéshez folyamodtam, hogy célt érjek. Valljuk meg őszintén, nem valami izgalmas az, hogy faggatják az embert mindenféle kártyás dolgokról, főleg ha egy laikus teszi mindezt. Van ettől jobb programja/dolga mindenkinek, valószínűleg rövid úton leráznakleráznak, valamilyen mondvacsinált indokkal. Éppen ezért elkezdtem rágni Máté fülét az új ultrákkal kapcsolatban, hogy mikortól lesznek játszhatóak és mikor kapom meg a törpéből a tiszteletpéldányokat, ha kapok, mikor tudok beszerezni 4 db-t…mert én ezzel az évzárón a top 3-ban leszek! Máténak persze kételyei voltak(vannak is még) efelől, de addig győzködtem, hogy megmutatom a csodakombót, hogy lebeszéltünk egy sörözős kártyázgatást. Azt gondolom mindenki kitalálta, hogy csodapakli helyett kisfüzettel, tollal és tablettel érkeztem… és bejött! Úgyhogy egy jót sikerült beszélgetni Mátéval, remélem mindenki megelégedésére.

Az interjú:

Vágjunk a közepébe! Miről fog szólni a következő kiegészítő?

Ynev egy meghatározó történeti eseményét dolgozzuk fel. Egy nagy világégést, ami majdnem átírta az egész térképét Ynevnek. Azért is választottuk ezt a témát, mert egy közkedvelt, hanyagolt kaszt is szerepet kap, amit régóta szeretnének a játékosok. Nagyon fontos nekem, hogy azok, akik játszanak elégedettek legyenek azzal, ami születni fog.

Megakadt a fülem az egyes szám első személyen. Hogyhogy neked fontos? Valami változott a játék fejlesztésében?

Igen. Az eddigi fejlesztő gárda már nincs, aki az elmúlt években fejlesztett. Nagyon máshogy látta a csapat a fejlesztés és a kártya jövőjét. És ebből kifolyólag az Erion megjelenése után beadtam egy pályázatot a kártya készítésére és azt megnyertem. Nagyon tisztelem Balogh András, Panyik Zoltán és Kriston Dávid munkásságát, a munkájukat, de én egy más irányt szeretnék követni.

Aztamindenit. Akkor ez azt jelenti, hogy egy teljesen új csapat fejleszti jelenleg a mágus kártyát?

Igen. Minden területen – fejlesztés, tesztelés, háttérfelelős – új ember került kinevezésre, új ember felelős az egyes munkálatokért, de természetesen a korábbi csapat nagy része tagja az új fejlesztői teamnek.

No és mit takar, mit jelent ez az új irány?

Én abban hiszek, hogy egy játékot nem magadnak fejlesztesz, hanem azoknak, akik ezt a játékot megveszik. Pont emiatt meg kell látni és meg kell hallgatni az emberek véleményét, hisz nekik készíted a kiegészítőt és nem magadnak. Én úgy érzem az emberek elvesztették a bizalmukat a kártya felé és én vissza szeretném állítani úgy, hogy őket kérdezem meg, mi volt ami nem felelt meg az elvárásaiknak.

Akkor ez azt jelenti, hogy az új kiegészítő már reagál a játékosi visszajelzésekre, tehát megelőzően felmérted a helyzetet?

Júliusban vettem át a stafétát és azóta is folyamatosan kikérem olyan nagy neves játékosok véleményét, mint Zargas, Cobin, DiN, Noran, Tihanyi Roland, DCSP, Novák Ákos és az összes versenyszervező.

Ha már játékosi vélemények és játékosok bevonása: lesz újra laptervező pályázat?

Persze. Nem csak azért jó, mert rengeteg ötlet kerül elő régebbi koncepciók fejlesztésére, hanem azért is, mert fel lehet mérni, mely lapok képezik közutálat tárgyát. Jó példa erre Yamtao Onoszao.

Akkor Torrof Nelhac kaphat majd alattvalókat? Több laptervem is kész van már hozzá. 😀

Várjuk meg a bányás kieget, mert abban a csille olcsóbban lerakja majd őket. 🙂

Jól van feladom, evezzünk más vizekre. Mi az amiben változás várható, mire kell számítanunk az elkövetkezőkben?

Első és legfontosabb, hogy az új kiegészítőt úgy terveztük a rekord számú tesztcsapattal, hogy reményeink szerint kiszolgálja azokat az igényeket, amit várnak az emberek. Arra készülhet mindenki, hogy verekedni kell és nem úgy harcot nyerni, hogy ott sem vagy.

Akkor Amt-Nar ideje lejárt?

Nem cél, hogy mindent kidobjunk az ablakon, viszont ami nyomdahiba miatt, vagy tesztelői hiba miatt túl erős lett azokat valamilyen formában kezelni kell. Nem tervezünk sem bannolni, sem erratázni, de a mostani metagame abnormális. Tehát lesznek olyan lapok, amik a mostani broken vagy a közeli hatásokat megszívatják. Természetesen nem cél, hogy egy jó lap, vagy egy drága lap 100 Ft-ot érjen, játszhatónak kell maradnia, de az nincs rendben, hogy csak egy koncepció vagy egy lap dönt el versenyeket, helyezéseket.

Akkor csak a mostani formában járt le az ideje – a szett végtére amúgy is rotál. Milyen változások lesznek még?

Megpróbáljuk feléleszteni a klubéletet, mert hiszek benne, hisz én is és sokan mások is így kerültek bele a kártyás világba. Megváltozik a kommunikáció. Több tartalom kerül fel az oldalra mint eddig. És díjazni fogjuk a top helyszíneket és szervezőket. Megváltozott a honlap admin, de ezt már úgyis ismert, illetve megváltozik az aranybeváltás.

Több kritika is volt az aranybeváltással kapcsolatban, hogy kevésszer lehet beváltani. Főleg a korábban megszokott kiadói nagyversenyek – draft, őszköszöntő, tavaszköszöntő, fórumtalálkozó – elmaradása miatt. Lesznek újra ilyen versenyek?

Havonta lesz Pesten nagyverseny. De ezek közül csak pár lesz kiemelt.

Másik kritika volt a versenyek dedikált lapjainak kérdése. Lesz ilyen a jövőben az évzárón kívül?

Egyeztetés alatt van ez a kérdés, nem szeretnék ígérgetni felelőtlenül.

Ranglista?

Az élőpontos ranglista bár remek ötlet volt, de ennek a közösségnek nem annyira számít 2-3 embertől eltekintve. Épp ezért visszahozzuk a régi rendszert pár újítással. Újra lesznek szorzók, a regionális nagyversenyek 3-as szorzóval, a Pálinkás emlékversenyek 2-es szorzóval kerülnek majd megrendezésre.

Mi lesz a ranglistapontok sorsa?

Egy olyan rendszert képzeltem el, hogy 3 pont a győzelem, 1,5 pont a döntetlen és 1 pont a vereség. De erről is egyeztetés folyik, korai még ennél többet mondani. Idén mivel nem volt ranglista, kizárólag az évzáró miatt lesz egy összesítés, de januártól teljesen más lesz a helyzet.

Ugorjunk egyet. Mit lehet tudni az új fejlesztői gárdáról?

Senkit sem szeretnék megnevezni, mindenkinek szíve joga azt eldönteni, hogy szeretné-e felvállalni, hogy többek között ő készíti a játékot. Sajnos a „köcsög tesztelő”-zés miatt nem vagyok biztos abban, hogy mindenki vállalni fogja, hogy a nevét adja ahhoz, amit készítünk. És itt nem arról van szó, hogy szégyellné a produktumot, hanem arról, mert valaki veszít 1-1 kártya miatt, és a felesleges szitokszavak nem hiányoznak.

Térjünk vissza a készülő kiegészítőhöz. Az előző kiegészítő elég sötét alvilági hangulatot festett le. Rögtön az elején világégést említettél, marad ez a sötét hangulat?

Egy inhumán kultúra lesz a kiegészítőben, ami embereket eszik és rabszolga sorba hajt mindenkit.

Úúú ez valami gyíkos(ssz) téma lesz. 18-as karika is lesz a kiegen, ha már emberevés?

Elképzelhető. A téma követeli meg ezt a hangulatot. De ha a játékos közösség csillámpónikkal szeretne játszani jelezze, mert leteszteljük.

Hogyan állnak a grafikák?

Haladunk, a véglegesített tervek nagy része grafikusoknál van.

Az elmúlt 2 évben a szokottnál később jelent meg a kiegészítő. Ez marad vagy változik?

Tervezett megjelenés 2018. április.

Lesz új kulcsszó a kiegészítőben? Korábbi kulcsszavak szerepet kapnak?

Nem vagyok a kulcsszavak híve, azonban látom, hogy vannak olyanok köztük, amelyek remekül bemutatnak 1-1 témát, de az biztos nem jó, hogy lépten nyomon újabb és újabb jelenjen meg, amit megjelenése után nem használunk semmire. Szerintem a kevesebb néha több.

Térjünk vissza az ultrákra. Most 3 lap került fel, ebből kettő laptervező pályázaton nyert lap. Terveztek-e bővítést az ultrákban, várható-e még új ultra, mivel jelenleg elég kevés elérhető lap van a korábban megszokotthoz képest?

Ami biztos lesz minden évben, amíg nem látjuk úgy, hogy nincs értelme az a regionális lap, évzárós lap, rendezvény lap és új játékos beszervező lap. Az egy évben megjelenő ultrák száma ideálisan 10-12 db.

Az új játékos beszervező lapról és a rendezvény lapról mit lehet tudni?

Egyikről se szeretnék beszélni, elég annyi, hogy tudtok róla, hogy lesz ilyen. Ami biztos, hogy használható kártyákat fogtok kapni.

Otthon felírtam kérdésnek még a tavalyi ranglista TOP 8 verseny kérdését, illetve a hírességek csarnokát. Mi a helyzet ezekkel?

Az év játékosa és híersségek csarnoka rettentően fontos dolgok, ezek kitalálása, felülvizsgálata még nem történt meg.

Jó hosszúra nyúlt ez a beszélgetés, köszönöm Máté, hogy partner voltál a kis merényletemben. Azt hiszem, gyakrabban sort fogok keríteni ilyen beszélgetésre még. 

Én is köszönöm a cselvetéssel összehozott beszélgetést, remélem az én Ynevem az olyan lesz, amit Ti akartok és az sem baj, ha a Tieteké nem olyan, mint az enyém, mert a játék jövője és célja az az, hogy nektek eleget tegyen.

Zárszó

No ez lenne az első interjú jellegű próbálkozásom. Kritikát, javaslatot szívesen fogadok, ne kíméljetek a kommentekben! Mind a fb csoportban, mind itt a kommentekben lehet kérdéseket felvetni, ha jó pár összejött, akkor ismét cselvetéshez folyamodok és nekiszegezem az illetékesnek kíméletlenül.

Jabbah