Interjú a Kékarcú Kiteljesedése hátteresével

A fórumtalálkozón bemutatásra került a készülő máguskártya kiegészítő új hátterese, aki maga is bemutatkozott pár szóban. Az utána következő csörte harmadik fordulójában aztán össze is kerültünk (a félelfekfélelfek a fajháborúnfajháborún megidézték a kyr boszorkányokat és legyőzték az OpálhajósOpálhajóst) és a gyors meccs utáni beszélgetésben meginvitáltam egy interjúra, hisz a hátteressel tudomásom szerint ilyen még nem volt, az utóbbi 4 évben biztosan, amióta aktívan követem az eseményeket. Xinaf, alias Veszelszki-Dunai Bálint rábólintott, így a vizsgaidőszak végeztével sort is kerítettünk rá. Következzék hát az interjú:

 

– Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet és időt szakítottál az interjúra. Vágjunk is bele. Hogy ismerkedtél meg a kártyával és mióta játszol?

– Kicsivel a Sötét Együttállás kiegészítő megjelenése előtt ismerkedtem meg vele. Volt egy M.A.G.U.S. életút játék egy baráti társasággal, melynek Bársony Tomi (Akheron) barátom is részese volt. Az egyik srác elf sereneyátsereneyát alakított és Akheron elhozta ezt a lapot, „ezt alakítod” felkiáltással. Semmit nem tudtam a játékról, de az hogy orkok és aunok ellen jobban harcol, nagyon megfogott, mert visszaadta a világ hangulatát.

– Akkor számodra mindig is fontos volt az ynevhűség, a lapok hangulata?

– Én mindig elsősorban szerepjátékosként gondolok magamra, a kártyában is szerepjátékos szempontokat nézek, így természetesen a Ynevhűség és a hangulat a legfontosabb számomra.

– Akkor ez egyenes út volt a Mágus kártya hátteres pozíciójáig?(13 év :D)

– Egyenes, de nagyon lassú út. 🙂 Éveken át voltam kritikus hangja a kiegészítők háttereinek, először az rpg (lfg) fórumon, később a facebookon. Néhány eltalált háttér mellett volt sajnos jó pár ami nagyon nem tetszett. Erről sokszor beszélgettünk versenyeken és klubnapokon többek között az akkor még „visszafogott eredményeket” felmutató Magyar Mátéval is (miből lesz a cserebogár :D). Egy hosszabb kihagyásom után a Budapesti PLEV versenyen tértem vissza és ezután keresett meg Máté, hogy miután régen ilyen kritikus voltam, vállalnám-e a másik oldalt is? Kritizálni könnyű, alkotni nehéz, lennék-e az új kiegészítő hátterese.

– Úgy néz ki 13 év kellett a sötét együttállás után egy újabb szerencsés csillagzathoz, ami talán nem véletlenül ismét egy sötét együttállás témájához kapcsolódó kiegészítőt szült. Talán Amhe-Ramun akarta így?

– Yneven inkább Noir a szerencse istennője…

– A facebookon felmerült nemrégiben egy kérdés a kánon és nem kánon hátterekről, igen komoly vita bontakozott ki. Te mint hátteres milyen „kánonból” dolgozol, illetve mi is pontosan a feladatod a hátterek tekintetében?

– Elsődleges kánonnak a Delta Vision keretében megjelent regényeket és a régi szerepjátékos könyveket (kiemelten a Bestiárium és a Summárium) tekintjük, és természetesen Gáspár Andrást. 😀 Nekem elsődleges feladatom, hogy a lapok képességei és grafikája passzoljon a névhez és a színesítőhöz. Gyakorlatilag: azt tudja egy-egy lap, amit a források alapján tudnia kell. Ahogy azt a facebookon is leírtam, a kártya alkalmazkodik a kánonhoz, nem bírálja felül és ameddig én vagyok a hátteres, ez így is marad.

– Térjünk át akkor a Kékarcú Kiteljesedésére. A laptervezésnél mennyire számított a háttér?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok mint hátteres, hogy a kiegészítőben a háttérnek nagyon nagy súlya van. Volt képesség, amit az oda nem illő háttér miatt vetettünk el. Természetesen kellett kompromisszumokat is kötni, volt amikor a háttérből engedtem, a lap jó működése kedvéért. De összességében nagyon fontos szempontja volt a háttér a lapok tervezésének.

– Sok vita volt a háttereken?

– Nem különösebben. Ahol volt a végső döntést én hoztam meg és ezt mindenki elfogadta. Rajtam lehet számon kérni, ha valami nem jó.

– Nem félsz az esetleges következményektől? Az Máguskártya kemény világ…

– Amikor elvállaltam a hátteresi pozíciót, már akkor tudtam, hogy ezt arccal és névvel akarom csinálni. Amikor még lelkesen kritizáltam a régi kiegészítők háttereit, nagyon utáltam, hogy nincs egy konkrét ember akit megkérdezhetek (kvázi számonkérhetek :D) miért ez vagy az egy lap háttere, vagy miért olyan a képessége, ami nem illik az adott laphoz. Természetesen volt olyan régebbi hátteres, aki vállalta a pozícióját, vele sokat is beszélgettem, ha nem is értettem mindig egyet az álláspontjával, de értékeltem, hogy felvállalta. Én is ilyen hátteres akarok lenni. Ha hibázok kérjék rajtam számon a játékosok, hogy a jövőben még jobban csináljam. De az is lehet, hogy olyan információm van ami nekik nincs (még) meg. A lényeg, hogy választ kaphassanak a „miért” kérdésekre.

– Jó is hogy ezt felhoztad. A fórumtalálkozón elhangzott, hogy az Máguskártya fejleszti tovább a M.A.G.U.S. világát, lesz olyan, ami előbb jelenik meg egy lapon, mint könyvben. Mondanál erről néhány szót? Mit kell ez alatt érteni?

– Gáspár András (Wayne Chapman) szakított a tesztcsapatra szűkös idejéből, és eljött egy személyes találkozóra, ahol alaposan kifaggattuk a manifesztációs háború témakörében. Nagyon lelkesen és segítőkészen, rendkívül kimerítően válaszolt. András nagy lehetőségeket lát a kártyában, Ynev minél szélesebb megismertetésével kapcsolatban. Talán ezért, felajánlotta, hogy íróként támogatni fogja a kártyát. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy lesz olyan háttér információ, ami előbb jelenik meg a kiegészítő egy-egy lapján, mint könyvben. Ez már most, a Kékarcú Kiteljesedésében is így lesz.

– Ez eléggé izgalmasan hangzik. Elárulnál 1-2 dolgot, hogy milyen eddig meg nem jelent szál várható a kiegészítőben?

– Máté ezért lehet, hogy megöl, de annyit talán elárulhatok, hogy Elorand az aranykör lovagrend egykori nagymestere, Krad isteni helytartója, aki „életét vesztette” a Dúlás során, valamilyen formában megjelenik a manifesztációs háborúval kapcsolatban is.

– 20 évvel halála után, egy világégésnél felbukkan? Hát ez eléggé komoly információ, de semmiképpen sem szeretnélek veszélybe sodorni Téged (:D), így evezzünk más vizekre. Megjelent már egy manifesztációs kiegészítő korábban majd 20 évvel ezelőtt. Lesz valamilyen kapcsolódás, visszautalás, retró hangulat a Kékarcú Kiteljesedésében?

– Örömmel mondhatom, hogy igen! A már fentebb említett Elorand valamilyen formában történő megjelenése mellett, más régi „hősök” is feltűnnek. Erről többet nem árulnék el, de a figyelmes játékosok következtethetnek a „kiszivárgott” grafikákból…

– Örülök, hogy említetted a grafikákat. Az eddig látott képek általános elismerést kaptak a facebook csoportban. Hogy készülnek ezek a grafikák, ki a felelős a háttér grafikus megjelenítéséért?

– A képek leírását én készítettem el, majd a leírást eljuttattam Bodnár Balázshoz, aki a grafikai munkálatokért felelős. Ő átnézte és véleményezte, majd közösen állapodtunk meg, hogy melyik grafikushoz kerüljön az adott leírás, de ebbe ritkán szóltam bele, mert Balázs sokkal jobban ért a grafikai megjelenítéshez, mint én. Olyan volt, hogy ő kérdezte tőlem, én kinek adnám szívesen, de a végső döntés az övé volt. Minden lapról él egy kép a fejemben, hogy hogy képzelem el, mit szeretnék látni, de hogy ez hogy valósulhat meg legjobban a gyakorlatban, az inkább Balázs asztala.

– Hogy állnak a grafikai munkálatok?

– Pontos részletekkel nem szolgálhatok, de azt ki merem jelenteni, hogy jól.

– Nagy dilemmát okoz az északi kapu rotálása miatt a nevesített kalandozók sorsa, lesz e pótlás, más mechanika a nevesített kalandozók versenyképességéhez? Erről esetleg tudnál valamit mondani, mire is számítsunk?

– Annyit biztosan mondhatok, hogy a Kékarcú Kiteljesedésében nagyon domináns szerep jut a nevesített hősöknek. Mindenkit megnyugtatok, nem mappadísznek terveztük őket! (Magam is biztosan fogok játszani nevesre épülő paklival, és nem az esélytelenek nyugalmával :D)

– Üzennél-e valamit a játékosoknak?

– Nagyon várom, hogy a munkám megmérettessék a játékosok kereszttüzében.  Külön köszönöm Magyar Máténak a bizalmat, hogy megelőlegezte a bizalmat felém, de hogy tényleg alkalmas vagyok-e erre a felelős pozícióra azt igazából a játékosok döntik el. Így én kifejezetten kérem, hogy jelezzenek vissza, tudassák velem, elégedettek-e vagy elszúrtam valamit? És természetesen mindenkit várok/várunk szeretettel április 28-án a bontott versenyre, hódítsátok meg a sivatagot!

– Köszönöm az interjút és a türelmet, várom a bontott versenyt!