Hova lehet még fokozni?

A kalandozók árát

 

Egyszer, igen-igen régen írtam egy cikket (http://mk.deltavision.hu/ingyen-kalandozo/), hogy az akkori érában hogyna lehetett a kalandozók árát optimalizálni. {Remélem mindenki érti, hogy itt az alapvető elvárás a 0, de biztosan van, aki ennél kedvezőbbet is el tud képzelni.

[Ez a cikk többek között arról volt híres, hogy mindmáig ez tartja a legtovább topppon levő cikk titulust, ugyanis akkoriban egy kisebb szünetet tartottam, novembertől májusig nem érkezett újabb nassolnivaló a honlapra. (Zárójel a zárójel zárójelében, de azért ide kívánkozik, hogy akkor sem másnak, hanem Aquirnak a szervezkedése vet rá, hogy újra nekiálljak – arra a beszélgetésre még “testőrt” is hozott, annyira voltunk jóban. De ez a játék neki is, nekem is fontos volt annyira, hogy ettől el tudjunk vonatkoztatni, és jelenleg mindketten azt gondoljuk, hogy jól döntöttünk. )]}

Zárójelek bezárva. Szóval, az a cikk az ŐÉ-ig laptípusonként kb. elsorolja a kalandozó-olcsósítást. Múltkor azt írtam, hogy mp-spirál nincs. ezt ezzel a három és fél éves cikkel támasztanám alá, és mindnek előtt kiemelem a KrigKriget. ingyen kaller tehát volt, van és lesz is. A kérdés mindig az, hogy mennyit tudunk termelni, illetve hogy amit ezúton létrehozuk, az emnnyire sokoldalú, illetve mennyire segít minket hozzá a győzelemhez, Tehát, az olcsóságnak (ingyenességnek) igenis vannak fokozatai, egy rinna és egy zombi között is van differencia (utóbbi el tud indulni).

Mivel anno realtíve kimerítő munkát végeztem, jelenleg csak az MR, CÖ, EÉ, KK kiegket “kell” sorba vennem.

 

Elátkozott Vidék

Rualanban a VihartestvérekVihartestvérek az egyik. Ha megölik, kapunk ingyen egy kóbor leopárdkóbor leopárdot. Ez egy two in one offer, anno néztem is rá paklit (http://mk.deltavision.hu/a-vihar-szaz-dobbanasa/), hogy ezt totálisan pro’ irányban hogya lehet vajon kiaknázni.

A holtak parancsolójaholtak parancsolója a másik, ő a zombitermelésben alkot kiemelkedőt, a kristálykirálynő + necrográfia kombóval ingyen termelt ármáda korszakos top-deck volt, de ebben a pakliban a parancsnok volt a kulcs. Ő valójában GYÁ-n, és mindnehol képes ingyen zombit generálni, helyet kell kapnia a halhatatlanok (és nemcsak a fáslis légió) között.

Keilori gólemmesterKeilori gólemmester. Mondhatnánk, hogy ugynez,csak pepitában, élőholt helyett megelevenedő, zombi helyett gólem. Az ebben rejlő lehetőségeket is felgöngyölítettem anno (http://mk.deltavision.hu/gasztroblog-3/).

A MR-ben még ki kell emelni NhyssissNhyssisst, ő erősen szűri az ingyenesíthető lapok körét, csak elvadultakat hajlandó szponzorálni – visoznt nemcsak kalandozót. Mivel az elmúlt években bőven érkezett elvadult kalandozó, lehet, hogy már hatékonyabb volna,m int mikor a cikket (http://mk.deltavision.hu/mocsari-golyahir/) megírtam róla.

Jópár laptípust átugorhatunk, viszont az Anyr pálcájaAnyr pálcája mellett nem mehetünk el. Minden nem neves kalandozót letehetünk ingyen, ha egy vele azonos szintű másik kalandozóval sikeres manővert hajtunk végre. Szinte minden más olcsósítással, ingyenesítéssel kompatibilis, játszhatunk több pálcát, mehet mellé kincskeresés.

Az ébredő holtakébredő holtak 10 db, manőverezni képes 1/1 kalandozót “tartalmaz”. Nincs ingyen, necrográfián kívül mással nem ingyenesíthető, viszon rengetegszer kisüthető, fix gyár. Igaz, sokkal könnyebb leszedni, mint az anyr pálcáját.

A sötét bordélysötét bordély wiccáját sem szabd elfelejteni, Való toronnyal és boszorkányiskolával (és átkozott szettel) az egyik legmételyesebb agyfaló replikátor deck volt, 1 mp-ért fix kaller, és a deckbe kalandozót nem is kell betenni… szerintem ma is erős volna.

 

Cranta

Cranta legerősebb ingyenes kalandozója a császári gathölcsászári gathöl. Annyi esetben láttam ingyen jönni, hogy néha elfelejtem, hogy van mp-értéke… Hasonló hozzá a nyirkos világ megbízottjanyirkos világ megbízottja, ők a motor hengerei, vagy, futballmetaforával élve, ők a Gép és az Agy (https://www.fourfourtwo.hu/oromfoci/a-gep-es-az-agy-akik-sosem-veszitettek-el-a-labdat-69474/?utm_source=nso&utm_medium=ottboxcikk&utm_campaign=ott). Egyediben csatlakozik hozzájuk (definíció szerint skinhead) kőkemény középhátvéd, a nudumal, (aki kis híján gyakrabban jön ingyen, mint a voluptas).

Ha egy témában van ingyenesítés, kell lennie a többiben is – ezt diktálja a témák balanszolása. És lőn. A pária nemzetségfőpária nemzetségfő minden manőverért termel egy (2. szintű) gaugot, akit ráadásul meglehetősen koraérett módon kezel, a kis orkicsek mehet szülői felügyelet nélkül is bárhová. Ide kell sorolni a KoponyaszövetségKoponyaszövetség lapot, ahol (nemzetségfő mellett) 3 mp-ért 8 szintnyi kalandozót kapunk. Ha végiggondoljuk, hogy a nemzetségfővel együtt elköltöttünk 10 mp-t, amiért kapunk 6 kalandozó között elosztva 13 szintet, azt kell mondani, hogy ezek között 2 db kaller a legszigorúbb matek szerint is ingyen van. Utódfajok kirajzásaUtódfajok kirajzása mellett pedig…

Jöhetne a kirajzás kora, de előtte még ki kell térni az utánpótlás toborzásautánpótlás toborzása nevű lapra. Többször leírtam, hogy méltatlanul elhanyagoltnak érzem. Minden téma tudja használni, ahol egyívásúak a kalandozók.

Mellette ott a korszakos spoilerré avanzsálódott besúgó leleplezésebesúgó leleplezése, ezt mindenki tudja, a lapra rá van írva az ingyenkaller – azóta is mindenki keresi hozzá a tökéletes trackinget (a felső lap beállítását, nyomon követését nevezik így egyes játékokban).

Az egyedi ív a törzsi beavatástörzsi beavatással zárul (sorszámozás szerint is, meg itt is). Tokent termelő paklikban lehet realitása, zombik dorani csontmesterdorani csontmestert / holtak parancsolójaholtak parancsolójat; vagy gaugok portyázással rendelkező másik orkot hozhatnak. Finoman szólva nem terjedt el a metában, rengeteg tempót tapos önmagunkon ugyanis. Azok a kalandozók profitálhatnak belőle, akik amúgy se mehetnek sehová önállóan, ott a veszteséget elfogadhatóra csökkenthetjük.

A FalánkFalánk (Ughjorbagan) és a törzsi totem egyaránt fel kell, hogy  merüljön. A maga érájában volt egy egészen sikeres deck, ami a Falánkot a már említett csontmesterrel karöltve működtette, hegyekben jöttek a 3. körtől az ingyenes kalandozók.

SnilSnil önmagaában nem ingyensít – már a bemutató cikkben is, illetve az utána következő évzárós elemzésben is érzékeltettem, hogy ő azért Oquicorrhoz mérve még csak nem is krokodil – de a konstans -1 a kalandozót kézbevevő tempóval azért komoly. Őt támogatja a Levegőég fejedelmének követeLevegőég fejedelmének követe, aki a sikeres manőver után prezentál ingyenes kalandozót. Én ezt anno anyr pálcával kombináltam, a kincs-manőver is 0 mp, a követ is ingyen rak le valakit, két gyíkot kapunk egy csapásra.

A horda hatalmaA horda hatalma tetőzi be a gaug-témát. Igazi népességrobbanás manőver közben. Ha 3 mp-ért 3-nál több (2. szintű) kalandozót kapunk, az mindegyik ingenkaller (a 3 mp-ért kapott háromfejű 6 szint is hívogató egyébként).

A mitik ív az Utódfajok kirajzásaUtódfajok kirajzásaval zárul, ehhez tartom is magam. Itt minden játszik. Gólemmester, zombi, gaug, wicca, rinna, A hit védelmezőjének a lovagjai, emernépek hajnalát, horda hatalmát, Pária nemzetségfőt, koponyaszövetséget, mindent szorzózhatunk. Ezt a lapot mindenki azonnal semlegesíti, ahogy tudja; teljesen érthető módon. Talán ez a hátránya.

 

Erion

Erionban, ha az ívet nézzük, ingyenesítés nincs igazából. Van helyette az aranytermelés. Minden téma termel aranyat, több módon is. Eztm idnet egyszerűen nincs értelme elsorolnom, kiemelném az uniferzális lapokat -a GYÁ-ban nicns ilyen, azt a szekció a negyed-témák telejsen lefedik:

Kincsesláda, Vérdíj. Ezek teljesen témafüggetlenek. Mindkettő játékosi lapterv, talán ez indokolja mindennél jobban, hogy nem kötődnek a negyedekhez, és ezért tudtak univerzálisak maradni.

De JannaraJannara, A Romlásszekta TerjesztéseRomlásszekta Terjesztése, a MámorbáróMámorbáró, vagy Senko RyuuSenko Ryuu, ezek masszívan ingyenkalandozókat termelnek, igaz, egyes témákon belül.

Az AranyArany-termelés nem igazi ingyenkaller, de ennek az élménynek a melegágya kiermelni azt az erőforrást, amiből majd finanszírozzuk az egyes témák – krig-jelöltjeit. Az arany univerzális, rengeteg mindenre fordíthatjuk, ezer módon termeljük, de azért az egyes paklikról első pillantásra meg tudjuk mondani, mit is fog az aranyaiból prezentálni.

A mitik ívhez érkezve azért fogunk találni pár dolgot.

Lássuk a HoldfényemberHoldfényembert! 2 mp-t olcsósít midnen neves kalandozón, ő a neves hősök Oquicorrja.Mivel Haygar jó kapcsolatot ápol a szórakozónegyed küzdőporondjaival és játékbarlangjaival, sőt a kaszinók világában sem járatlan, mellé tud tenni némi zsebpénzt, hogy a fennmaradó mp-ígényt se manából álljuk.

A Rivini ArénaRivini Aréna, gladiátorokat termel. ezek a bajnokok eléggé in medias res érkeznek, kézből a manőverbe, mint egy nudumal. A győztes túlél, és újra harcolhat, a vesztes elbukik. De ingyenkaller érkezik, ez vitathatalan.

A legdurvább ingyenkaller az erőviszonyok átrendezéseerőviszonyok átrendezése. Itt konkrétan minden már letett kalandozónkat megnyerjük újra, ingyen. Ha az utódfajok kirajzása egy csúcspont volt az előző téma végén, mit mondjak erről a lapról, ami a kiegészítő legdrágább lapja lett – (korábban ezt a címet a kaladnozók kisajátították, a köpeny volt a másik trónfosztó).

 

Mielőtt áttérnénk a legújabb kiegészítőre az ultra ív szereplőiről sem szabad megfeledkeznünk teljesen. A boszorkányerőd lakói mind érdekeltek a témában, A Baziliszkusz a (grátisz) gólemtermelés mestere, a megbízott(ja) pedig a kyr/aquir fajú kalandozók számárakínál Senko Ryuu-hoz hasonló idénymunkát. A megbízott az Imeko torony uránál picivel nagyobb pénztárca felett rendelkezik, ezért a megbízott megbízottjai is picivel keményebben nyomják a pankrációt a kereskedőnegyed pénzbehajtóinál. Az ultra ívet Azim anakbut méltatásával kell zárnom, az aranytermelésben ez a lap a non plus ultra, kb. mindenki játssza, akinek van.

 

Amhe-Ramun

Az elején azt kérdeztem, hová lehet fokozni. Most megnézzük!

Ahogy a kampányt lezáró cikk vége felé utaltam rá (http://mk.deltavision.hu/game-over/), Amhe-Ramun maga is érdekelt az olcsó idénymunkások toborzásában… Viccet félretéve, Természetesen egy új kiegészítővel kapcsolatban ezek a lgfőbb elvárások:

  • felveszi a versenyt a korábbiakkal
  • nem tszi be a vitrinbe a mindegyiket

Tehát, pontosan az  a fő kérdés, ho hová fokozza, túl-e, vagy csak éppenhogy?

A GYÁ-íven egy szereplő vna, aki ingyen termel rinnát. Az Azúr akarat neferje spoiler. Amund pakli nélküle egyszerűen nincs. a bontott és a draft után a Korfordulón sem. Az utolsó test olyan fotelekbe ülteti, ami ha kell meg is szólal (ha emlékszünk, Cobin maga is ajánlkozott háttámlának)… Az elmúlt 4 évben semmilyen lap nem termelt olyan stabil módon körről-körre éber ingyenkalandozót, mint a nefer. Amit termel, 3 célra tudjuk felhasználni: golyófogónak és csapatszintnek, illetve Az utolsó testnek áldozhatjuk. Mellette ott a Koplaló felügyelő, aki eközben picit még foglalkoztatja az idénymunkást (egy kis stadion-… ööö, piramisépítés senkinek sem árthat…).

A GYÁ-ívvel végeztünk is. Az egyedi íven Amhe-Ramun akarata viszi a prímet (de ő éber rinna-fotelek helyett heverőket gyárt), és ki kell térni Uma-Ahnatra, aki az északi szövetségesei számára sikkasztja, ami megmaradt a háborúban Sobirából. Hanameth szobra még néha beköszön, két feszses sallerrel mindenkit gyorsan leinterjúztat, aztán irány a sta-… izé, a piramisjáték.

Ennyi. Az egyedi íven 3 lap termel tokent, egy szövetséges termel aranyat. Túl van tolva az ingyenesítés? Nem hinném. Mehetünk a mitik ívére.

Jön Ravenar. Aranyat is termel, és toboroz is. A toborzást sztem a Falánknál erősebb marketinggel adja elő, nincs lapdobási feltétel, ami a rendszeres használat hátülütője lenne, és nincs benne az mp-kötöttséggel járó fék sem. Cserébe, egyféle kaalndozót termel, Ravenar valamivel válogatósabb az orkból kinőtt démonfejedelemnél. Emellett aranyat is termel, méghozzá a bűvös körönkénti 1 aranyas limit felett teszi, és nincs rajta semmilyen sapka, plafon, korlátozás. Szerintem Oquicorr és Amt-nar után a legkomolyabb erőforrástermeléssel ellátott kalandozó.

Messor. Rajta nincs erőforrás, ő inkább tapossa. olyan, mintha az “el Dzsiah” konstans porviharporviharban dolgozna. A bajtársai hordozzák a rejtett erőforrást, Raszib és Vierre 2-2 mp-vel olcsóbban érkezik, ráadásul kikeresi őket. Raszib és Vierre viszont nem szereti a angy trársaságot, egyedül dolgoznak. A Messor valamilyen módon  a Holdfényemberre emékeztet engem, az előnyeit és hátrányait hozzá képest kell értékelni.

Vadkan. Hát, ő ezügyben áthúzott nulla, csak az ütős piák fontosak, számára az a jó fogadó, ahol se vendég, se pultos, csak félliteres abszint mindenütt…

Eatian  is 2 mp-t olcsósít a homoki elfeken. Ha bármelyik homoki elf oda tudna érni a szárnyas vigyázó kaliberéhez (az egyedik az áltagoshoz), akkor lehetne itt mélyebb elemzéseket próbálni. Oquicorrhoz annyiban hasonlít, hogy hegyes és elálló a füle. Túltolva biztosan nincs, főleg mert voluptast nem hoz ingyen (a “homok elf” nem faj).

Utolsó test. Ő keményen nyomja, a rinna-ipart ő teszi jövedelmezővé. Szerintem semmihez nem hasonlítható, talán az ősrégi Rufat el IzimRufat el Izim mechanikája volt valamennyire analóg, de ő varázslatokká alakított az idénymunkásait. Vagy a sivatagi aquir, Yar’ul háfiz. Háfiz egyébként is megér egy újragondolást, a koplaló és a védelmi pénz szerintem megnyithat előtte bizonyos távlatokat.

Ranicidas. Kránban semmi sincs ingyen, a légiósok sem. Qus Quar persze azért rentábilissé teszi a légió felállítását, de ide még várnak jelentkezőket, a légió “Ó-Pyarron fellegvárainál az Aranykör lovagrenddel vívott küzdelemben példátlan, 67 fős vszteséget szenvedett” (a bar-horabi csatátról egy vérfilozófus elkezdett egy felmérést készíteni, de neki a dolog kezdetén szóltak, hogy ez a jelentés sosem fog elkészülni, jobb, ha elengedi a témát). Lényeg, hogy még várnak jelentkezőket (a tersiusi posztot kivéve).

Terda. Sikeres harc manőver = ingyen lovag. 3-4 szintű lovag. A Zherlig kán jut eszembe róla, de ez jobban illeszkedik a saját érájához.

Nem mondanék magvas konklúziót. Van ingyesenítés, van olcsósítás. Ezek mindegyikén van megkötés, illetve ezek a hatások koncentráltan szerepelnek, nem az ív bő harmadán szétszórva.

 

MDani