Hogyan Tovább?

Lassan 1 hónapja, hogy az amund faj megszállta Ynevet, és magyar kártyás közösséget is.
A kiegészítő bemutatója, és sikeressége nem kérdés, a számok magukért beszélnek.
Gyanítom, az elmúlt időszak egyik legjobb, kiegészítőjét sikerült megalkotni, mint témában, mint hangulatban, és képekben is nagyon odatette magát.

Ennek ellenére a mai cikkben nem szeretnék ennél leragadni, a közelmúlt eredményeiről a számok, az élmények, és többi cikk bővebben beszél, mint én.
A mai cikkben inkább arra szeretnék kitérni, Hogyan Tovább?

Megkértem a tesztelő csapat pár tagját, hogy válaszoljanak pár kérdésre, hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, merre megy tovább a kártya?

Kezdjük a közeljövővel,
Ezek után, hogy sikerült két nagy történelmi versenyt is megcsinálnotok (évzáró, bontott), mik a rövidtávú tervek az elkövetkező időszakra?
Folyamatosan csinálunk valamit, tervek azok vannak.
Két dolog lesz a közeljövőben a Barcraft-tal közösen egy komoly versenysorozatot tartunk majd. Aminek első állomása Szeged, második állomása Buda es a harmadik Debrecen. Szeged es Debrecen esete különösen fontos, mert ott most kezdenek az emberek figyelni kártyás életre, és szeretnénk, ha mindkettő régió újjáéledne. A másik fontos dolog pedig a félévzáron derül ki, elsőre csak annyit árulhatok el, hogy valami olyan dolog történik a játékkal, amire évek óta vágytok.


Mennyire fog változni, a játékkörnyezet szerinted az elkövetkező fél évben. Első körben kezdjük a formátummal. Megnő a korforduló népszerűsége? Mennyire fognak háttérbe kerülni az egyéb formátumok?


Elsőként azt tisztázzuk, hogy négy formátum van, amit a kiadó támogat:

Plev, Örökség, Reneszánsz, Korforduló.

Nem tudom, megnő e a népszerűsége a friss formátumnak. Nekem mindegy hogy melyik formátumot választod, a lényeg hogy az emberek játszanak es legyen zsongás. Ha csak a körfordulót támogatna a kiadó, akkor nem lenne év elején lapok kiesése, és Plev lap se. Az viszont tény, hogy nem fogunk korfordulón kívül másra tesztelni, sajnos nincs rá kapacitás. Így aki mással szeretne játszani az tegye azt meg nyugodtan, de készüljön fel arra, hogy hihetetlen durva paklikkal szembe találhatja magát     ( talán a Plev kivétel, de a reneszánsz es az örökség nem lesz olyan kiegyensúlyozott kordában tartott formátum, mint a Korforduló).

 

Milyen meta van kilátásban? Az egyértelmű, hogy idei évtől a nagykalandozók lesznek legalább 1 évig címlapon (ami szerintem nagyon is jó), de mennyire fog ez korlátozódni 1-1 kalandozóra, vagy 1-1 paklira? Lesz e mindent elverő crantai paklihoz hasonló, vagy inkább azt mondhatjuk, hogy lesz 4-5, talán 7-8 olyan pakli, amely versenyben lesz. Esetleg kérdezhetem úgy is, hogy egy Spike játékosnak elég lesz e 1 top pakli a polcon?

 

Ez nagyon összetett dolog megpróbálok rá felelni, de nem biztos sikerül teljesen. A meta megváltozik, ebben biztos vagyok. Azonban nem úgy, ahogy sokan gondolják. A manőverek es a harcok előtérbe kerülnek, valamint azok a lapok is amik eddig csak a mappában porosodtak. Nem hinném, hogy összefüggésben van a játékos típus azzal, hogy valaki mennyi paklit tart fent. Többféle pakli is van ami eredményes lehet.
Allrin megjelenése óta most lesz a legerősebb, a Vadkan már az első körben megölheti a főkalandozót. Messort és bandáját a rengeteg trükkje fogja előrevinni, Eatian az aljas harcolásnak köszönhetően lesz jó, az amundok démonjai es lapjai is magas erőt prezentálnak, Garran egy hadsereget varázsol az asztalra. A légió az agresszív előrenyomulás miatt lesz erős. A promóciós lapok között is találunk majd erős es gonosz koncepciókat. Terda az egyik legagresszívebb kalandozó a kiegészítőben, Farzin egy harci kontroll, Izra egy kombóhegy. Az Öreg egy olcsó ámde nagyon erős alternatíva lesz a dobatás szerelmeseinek. A régi dolgok közül is lesz olyan, ami labdába rúg majd, de azt hiszem leginkább az új lapokra voltál kíváncsi.

 

Mi várható a játékosok számával kapcsolatban?
Az elmúlt évekhez képest ez a szám nőni fog az új kiegészítő hatására? Érkeznek új, régi játékosok, vagy nagyjából ugyan azt a 20-30 embert fogjuk látni versenyeken?

Idén már legalább 10 fő újrakezdő, és ugyanennyi kezdőjátékos van ( az évzáró, és a bontott paklis versenyek nevezői között is szerepelnek). Idén ősszel már konkrétan van olyan tervünk, amivel ezt a réteget szeretnénk megcélozni. Nagyon fontosnak tartjuk a kezdőket különös tekintettel a fiatalabb generáció az, akiknek kedvezni szeretnénk, azonban ezzel kapcsolatban jelenleg meg nem mondanék el többet.

 

Versenyhelyszínekkel kapcsolatban is hallottunk több pletykát, tényleg lesznek Új/régi helyszínek ?

Ez megint egy olyan kérdés, amin nagyon sokat dolgozunk, 2 új helyszín várható idén, es 4 újrainduló közösség. Korai lenne bármit is mondani, de nagyon úgy néz ki be fog indulni mind a hat helyszín, de még egyeztetések sora vár ránk.  Minél több versenyhelyszín van annál inkább erőteljesen éled fel az aktivitás. Nem beszélve arról, hogy a rendszeres játéklehetőség tapasztalatot es rutint jelent, amivel már el fognak jönni az ujjá éledő régió emberei nagyversenyekre is.

 

És akkor nézzük a feketelevest, a Lapok árai!
Sajnos még hallani kritikát a játékkal kapcsolatban, hogy Korfordulóra aki jó paklit akar annak azért zsebbe kell nyúljon. (bár erre teljesen ellenpélda a Plev, és mára már a Reneszánsz formátum is).
De azért érdemes elgondolkodni, hogy egy jó pakliba nagyon sok mitikus lap fog kelleni, amiknek azért van ára. A mostani kiegészítő megmutatta, hogy nem feltétlen kell egy lapnak mitikusnak lennie, hogy nehezen beszerezhető, értékes legyen (Haditanács), lehet ennek tükrében elgondolkodtató a mitikus lapok léte, vagy esetleg az arányának szépítése?

 

Ha össze akarsz rakni egy korforduló paklit, akkor az valóban zsebbenyúlós, bár ez relatív. Mondok egy példát az új kiegészítőből:
3 Csákány Trabbal, 3 vadkan, ütésekkel, akadályszedésekkel 40 lapra szerintem nagyon jó áron megszerezhető, és nem egy gyenge pakliról beszélünk. Sőt, még Haditanács sem kell bele.
Bármilyen hobbid van, az pénzbe kerül. Lehetne most azon keseregni, hogy a lapok drágák, de az előző kiegészítőnél, jóval kevesebbet értek a lapok, és panaszkodás lett belőle, hogy rosszak a lapok, vagy alig használták. A játékosok véleménye miatt is lettek jó és erős, használható lapok a Kékarcúban. Pont ez eredményezte, hogy az áruk a várható fölé emelkedett.
Egy jó tanácsom azért lenne, ha drágának érzel egy lapot (pl. Utolsó test 6000 ért), akkor vegyél display-t amiben 5 mitikus lap van, és a hasonló lapokból el tudod cserélni a neked tetsző lapot.
Még soha nem érte meg ennyire kiegészítőt venni. A lapok értékesek, és egy csomó ajándékból is választhatsz a promóciós lapok közül.
Nem is kell messzire menni ahhoz, hogy megcáfoljam azt, hogy ez egy drága játék vagy nem. Ha megnézünk más hobbi játékokat, ott is legalább 100.000 forintos seregek vannak. Az Mtg. egy paklija legalább ennyi (bár sokszor ennél is több), es ha meg is vetted pár hónap után cserélheted újabb paklira. A mágus kártya nem drága, főleg hogy egy-egy paklival minimum egy-két évig tudsz játszani.
Nem ritka, hogy egy-egy játékos évekig ugyanazzal a paklival tolja, és többször jó eredményeket is fel tud mutatni. Természetesen most profi paklikról volt szó, az emberek egy otthoni játékra, nem
verseny paklikat töredéke áron tudnak összerakni.
Szóval én nem gondolom, hogy az arányt csökkenteni kellene. Többen is azt jelezték vissza, hogy a hatonkénti mitikussal már rendben van a játék. Akinek pedig meg mindig drága a játék annak ajánlom figyelmébe az Örökség, vagy a Plev formátumot. Plev formátumon, mennyibe kerül egy profi paklihoz összeszedni a lapokat, 2 sör ? Legyen 3!

 

Mikor álltok neki az új kiegészítőnek ?

Már készül az új kiegészítő, összesen kettő hetet pihent a csapat, és most új lendülettel folytatjuk az eddigi munkáinkat. Az első infókat a félévzáron szeretnénk közölni veletek. Jelenleg még korai lenne bármit is mondani.

 

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, és kívánom, hogy jöjjenek össze az elképzelések. Természetesen gratulálok a sikeres kiegészítőhöz.
Jövő héttől egy hosszabb cikksorozattal, a Kékarcú lapjainak elemzésével, értékelésével, kritikáival fogok jelentkezni.

 

Cobin,