Hogyan Tovább- Kiegészítők

Játszunk el a gondolattal, hogy Te tudnál alkotni egy kiegészítőt, nem akarok belemenni lapokra leosztva, de ha lenne lehetőség, hogy beleszólj Ynev világába, akkor milyen lenne ez a világ ? Gyanítom, az új kiegészítő készítése már javában zajlik, de talán pár ötletnek, elképzelésnek még van helye.

 

Elsőnek kellene egy téma,

Mivel szeretet világunk bőven rendelkezik irodalmi anyaggal, így szerencsére van jobbnál jobb téma, amihez hozzá lehetne nyúlni.

Történelem,

A magam részéről, én mindig a nagy csatákat részesítettem előnybe, ha valamely történelmi esemény kerül megvalósításra, legyen szó Zászlóháborúról, Manifesztációról, Dúlásról, de el tudnék képzelni régi korok nagy csatáját is. Orwella felemelkedése, vagy a kyr hódításokról.

Ugyanakkor nagyon sikeresek voltak az olyan kiegészítők is amelyek nem eseményt, hanem helyszínt mutattak be, Shadon, Erion, Krán. Itt is rengeteg olyan ország van aminek hőseit csak érintettünk. Nekem régóta hiányzik toron, hősei majdnem minden kiegészítőben szerepelnek, de egy átfogó kép
nincs róluk. Ugyanakkor a mélység urai is ott üldögélnek Tarin, és Ediomad sötétjében…
Maradjunk abban, hogy jó témák lehetősége közel több tucat.

Szerkezet

Ha már megvan a szívünkhöz közel álló téma (magyarán érzelem alapján döntöttünk), akkor alkossuk meg a kiegészítő szerkezetét. Véleményem szerint akkor jó egy kiegészítő, ha minden arányosan szerepel benne, Kalandozók, Küldetések, Akciólapok, stb…Láttunk már olyat amiben nem voltak küldetések, és olyat is amiben nem volt sebzés. Mindenki szíve joga eldönteni, hogy melyik mennyire tetszett. Én azt gondolom, hogy a ló túlsó oldalára sem szabad átesnünk, hogy töménytelen mennyiségben akadálylapok, küldetések, vagy kalandozók szerepeljenek. Na jó, kalandozó az talán lehet sok (ez megint érzelmi vélemény).

Belőttük az arányt. Tartalmazzon e olyan jellegű újítást, hogy Kulcsszó ?
Ugye régóta használ szeretet játékunk kulcsszavakat, valamelyik jobban sikerült, egypár kevésbé, nagyon megosztja a játékosokat ennek használata. Úgy gondolom, nem árt a játéknak, legyen könnyen értelmezhető, új színt visz a játékba, és nem borítja fel a régi kiegészítőket. Itt sajnálatos probléma, hogy sok olyan kulcsszó van, ami az idővel elveszett. Én örülnék, ha ismét visszatérne 1-2.

 

Célközönség,

Kedveznie kell minden játékosnak. Én legtöbbre egy kyr lovagot értékelek, aki mindent szét fog aprítani. Ha rajtam múlna, akkor minden lap Harc manővert generálna, és mindenkinek a kezében 2-3 ütés lenne. De szerencsére, vagy sajnos nem rajtam múlik, nem minden játékos akar harcolni, inkább praktikusabbnak tartja azt, hogy a passzív játékkal sorban marad, és védekezik. Van olyan játékos is aki még kalandozóra sem költene, mert felesleges. Ezeket a játékosoknak mind meg kell felelnie egy kiegészítőnek.

Hősök,
Hatalmas bravúr volt az Iganeves kalandozók megjelenése. Egyik legszebb dolog ebben a játékban amikor egy regény szereplőjét irányítod. Ez kell töménytelen mennyiségben.

Mitől jó egy kiegészítő?

Természetesen a mi szempontunkból vizsgáljuk. Ezt is játékosa válogatja

Erősek a lapok?
Rövid távon jó, mert azt a kiegészítőt fogja mindenki vinni, hiszen ha sokkal erősebb a kiegészítő, mint a korábbiak, akkor az új gyakori lapok is tulajdonképpen kinyírják a régi egyedieket is. Erre volt példa, Krán Törvénye megjelenése hatalmas hullámot kavart olyan erős lapok jelentek meg a gyakori soron, amit már nagyon nehéz volt felülmúlni későbbiekben.
Legyenek erős új lapok, de ne annyira, hogy elszálljunk a régiektől.
Legyenek drágák értékállók a lapok?
Ezt is meg lehet csinálni, van/volt/lesz is rá példa mindig. Sokan gondolják úgy, hogy egy kiegészítőt, a mitikus, drága lapok adnak el. Részben igaz is. Mai napig emlékszem arra, mikor a Rejtőzés köpenye megjelent, mennyien ünnepeltek, Igen milyen erős, drága, értékálló lapot alkottunk, igen azt…
Egyszer egy jó barátom azt mondta Erős, drága lapot könnyű alkotni, jó lapot viszont nagyon nehéz.
Maga mitik rendszer ellen sem vagyok, mert mára már talán elérhetőek a mitikus lapok, majdnem árban is, bontásban is (ugye Erion óta már minden 6. kiegészítőben mitikus lap van), bár én ezt még mindig csökkenteném.

 

Ha megnézzük a múlt kiegészítőit, mindenkinek van egy kedvence, ami számára a legjobb volt. Én Köteléket hoznám fel példának, mely 1-2 laptól eltekintve tényleg az etalon volt (Minden lapját használtam 2-3 pakliban). Ha egy kiegészítőt értékelek számomra a legfontosabb szempont, hogy ne tartalmazzon olyan lapot ami semmire sem jó (Különösen manapság, mikor a Gyakori- átlagos lapok a világkorukat élik).
Egy kiegészítő után változatos versenykörnyezetet legyen. Én jól emlékszem arra az időszakra, akkor éltem fénykoromat, egy versenyen 8-10 pakli indult el úgy, hogy esélyes a győzelemre, debogóra. Persze mindig volt meglepetés pakli is, ami szépen muzsikált.  Szerencsére mára már nagyon sok kiegészítő sorolható ebbe a csoportba.  Az Idők Tengere, és az Ősök Ébredése kiegészítőt is ide tudnám sorolni, nagyon sok használható lappal. Ha nem lett volna ennyire szörnyű a mitikus lapok bontási aránya, még talán feljebb is végeztek volna a képzeletbeli ranglistámon.

 

Megjegyzem ezek az én véleményeim, mivel mind különbözőek vagyunk, ezért mindenkinek más, és más a jó.
Akkor sikerül talán a jót megalkotni, amikor mindenki felfedezi benne az értéket.