Hogy is van ez? 7. rész – GYÍK és errata

Jelzőzés, lapnevek, Semneth.

A mai rövid, velős cikkben szeretnék pár kérdést tisztázni lapokkal, szövegezéssel és a szabályrendszerrel kapcsolatosan, illetve ismertetnék veletek egy erratát, aminek elsődleges feladata egy lap működésének egyértelműsítése.

 

 

  1. “Új” szabályok a szabályrendszerben

 

Sajnálatos módon technikai okok miatt a szabálykönyvhöz nincs hozzáférésünk, ezen a hibán dolgozunk már egy ideje, addig is szíves türelmeteket kérjük. A korábban bevezetett kulcsszavak és szabálymódosítások, melyek jelenleg nem találhatóak meg a szabályrendszerben (pl. BEFOLYÁS, harc eredményének meghatározása fázis változása stb.) természetesen érvényben vannak.

 

A harc eredményének meghatározása fázis változása

 

BEFOLYÁS kulcssszó

 

Keresés 

 

 

  1. Megjelent lapok jelzőzése

 

Újra felmerült a kérdés több olyan lappal kapcsolatban, amelyek másik megjelent kártyát hoznak a játékba (pl. Garran con Ravenar, Ravenar hadseregének zászlósa, Jannara), hogy lehet-e a képességgel behozott kalandozót jelzővel helyettesíteni. A válasz erre a szabályban megtalálható:

„C./ Ha hatás egy már megjelent lapot hoz be játékba, akkor az nem jelző (lásd feljebb, hogy mi a jelző). Az ilyen lapokat nem szabad mással jelölni, hanem egy olyan lapot kell játékba tenni. Az így behozott lap a Múltba/Mélységbe/Jövőbe/Kézbe is belekerülhet.”

Megjelent lap alatt itt a nem jelző lapokat kell érteni. A jelző lapokat pedig az alábbiként definiálja a szabály:

„A./ Ha egy hatás olyan lapot hoz játékba, amilyen nincs, akkor az jelzőként kerül játékba.

B./ Jelzők: Gaug, Zombi, Rabszolga, Gólem, Lovag, Laikus testvér, Ardon da Solvis által hozott lovag, Wicca stb.” (Ehhez a felsoroláshoz természetesen a Rinna is behelyezhető.)

 

A megjelent lapok nevét a Kékarcú Kiteljesedésétől kezdve félkövér és dőlt szedéssel emeljük ki a képességek/laphatások szövegében, hogy jól megkülönböztethetőek legyenek a jelző lapoktól vagy egyéb hivatkozásoktól.

 

 

  1. Hasseth

 

A fenti ponthoz kapcsolódóan felmerült a kérdés, hogy a Detheth lapon szerelő félkövér-dőlttel szedett Hassethnek – mely egy lap neve – megfeleltethető-e az Useb-het, amely színesítőjében a Hasseth szó szerepel. A választ az előző pontban keressük: az így (félkövér-dőlt) szedett megnevezések szigorúan lapnevekre hivatkoznak, így az Useb-het nem számít a Detheth képességének szempontjából Hassethnek.

 

 

  1. Semneth pontosítása

 

Semneth kapcsán felmerült a kérdés, hogy az első képességének aktivizálásakor költségként bármelyik játékos felszerelését lehet feláldozni, illetve hogy az adott felszerelésnek melyik játéktérben kell lennie (tehát lehet-e Múltból visszakeverni felszerelést).

 

Az első kérdésre a válasz a szabályban megtalálható:

„C./ Kifizetése: ki kell fizetni a lap MP-igényét, egyéb költségeit, teljesíteni kell kijátszási feltételét. A költséget a lap játékosa fizeti ki, a kijátszási feltételt ő teljesíti.”

(„F./ A képesség/laphatás aktivizálás illetve Akadálylap aktivizálás menete megegyezik a fentiekkel.”)

Tehát csak saját felszerelés áldozható fel Semneth képességének aktivizálásakor.

 

A második kérdés azonban már problémásabb, mivel a korábban megjelent „visszakeverő hatások” pontosan hivatkoztak arról, hogy honnan és hova kevernek vissza lapot. Ennek tükrében és az alkotói szándék megvalósulásának fényében szükségesnek láttuk Semneth szövegezésének pontosítását és ezáltal az alábbi errata eszközlését:

 

“[állandó képességegyszeri képesség] A képesség aktivizálásának feltétele egy Jelenben lévő felszerelés visszakeverése a Jövőbe. Semlegesít célpont eseménylapot.”

 

Semneth működése tehát annyiban pontosul, hogy csak Jelenben lévő felszerelést áldozhat neki irányítója.

 

 

Remélem sikerült pár kételyt eloszlatnom, illetve remélem, hogy Semneth a változtatása jótékony hatással lesz a lap használatát illetően!