Hogy is van ez? – 4. rész

A mai cikkben az érvzáróra készülve egy rapid kérdezz-felelek következik. A kérdések közül többről írok majd külön cikket is, részletes magyarázattal. Egyelőre az idő szűke miatt csak indoklás nélküli/kevés indoklással ellátott válaszokat olvashatjátok – azokat azonban igyekszem minél kimerítőbben megadni.

Odassyn Ceriak képességével tudok-e gyors hatásként hozni Szárnyas vigyázót 3 MP-ért?

Sajnos ebben a kérdésben a lapszöveg téves értelmezése félrevezetett, s így a Kötelékek bontott paklis versenyén rossz ítéletet hoztam. A helyes válasz a kérdésre az, hogy nem. Csak olyan kalandozót tudsz gyors hatásként leidézni, amelyik önmagában leidézhető gyors hatásként (pl. Sienna keze) vagy egy hatás lehetővé teszi, hogy gyors hatásként idézd (pl. Vya Grom Rőt farkasai). Utólag is elnézést kérek a hibámért!

Yadegori Chunin tud-e csapaterősíteni MOMENTUM-mal nem rendelkező kalandozót?

Igen, a képessége kihat a Kézre, Jövőre stb. is (hasonlóan pl. az Arguren hanyatlásához).

Az ellenfél leidéz egy Halott Jövő Vándorát, gyors hatásként egy Krommussal reagálok. Húzhat-e lapot a HJV játékosa?

Nem húzhat lapot. A Krommus leidézésére vonatkozik a megkötése (miszerint csak manőverek fázisában idézhető le), amit HJV-re reagálva megtehetsz. Viszont nem tudod úgy kijátszani, hogy a HJV által csinált erőforrás fázisában játszod ki.

Az ellenfél megelevenedő akadálylapot aktivizál harcban. Szárnyas harcostárs hátas képességének aktivizálásával semlegesíthető-e?

Nem, mert nem kalandozói cselekedet a megelevenedő aktivizálása. A kalandozó elforgatása csupán egy költsége az akadálylap aktivizálásának.

Ínmetszés hatását utólag Szakértő le tudja e szedni?

Igen, le tudja.

Tyrrano tombolásával le lehet-e égetni jelenben lévő jelző kalandozót?

Igen, mert a jelző kalandozók Mp-értéke 0.

Hogyan és hány lapot nézhetek meg a forduló elején, ha két Idővihar megzabolázása van a Jelenben.

Mindegyik Idővihar egyesével érvényesül: megnézel egy lapot, döntesz, hogy lerakod-e vagy sem. Érvényesül a következő idővihar. És így tovább (ha egy lapot a pakli tetején hagysz, akkor utána azt fogod nézegetni, nem az alatta lévőt).

Lappangó démon kitörése lappal aktivizált bestiát semlegesíthetem-e Túlélési ösztönnel?

Igen, mivel a szabályban a bestia és a bestia akadálylap közötti különbség megszűnt (ugyanazt jelentik hivatkozás szempontjából).

Ínmetszés hatása van a kalandozómon. Ha kijátszok vele egy Fájdalom kizárását beleszámítok-e a csapatszintbe?

Nem, mivel hiába az alapszintje számítana a kalandozónak a csapatszintbe, attól az még a kalandozó által adott szint = a kalandozó szintje, ami az Ínmetszés miatt nem számít bele a csapatszintbe.

Menekülést használó kalandozó menekülését tudom-e semlegesíteni kalandozóra csatolt Szárnyas harcostárs adta kalandozói képességgel?

Ez a kérdés helytelen. A MENEKÜLÉS alapvetően nem egy kalandozói cselekedet, így attól függ a válasz, hogy milyen módon kerülne érvénybe a menekülés.

1. Akciólap által, aminek kalandozó a leidézője (pl. Viszályszítás): az akciólapot leidéző kalandozó cselekedete semlegesíthető.

2. Akciólap által, aminek nincs leidézője (pl. Rejtőzés köpenyének leidézésére nem fordult el kalandozó – mivel az opcionális): Ha nincs leidézője, akkor sem cselekedet.

3. Eseménylap, akadálylap, toronyszint stb. által: nem semlegesíthető, mert nem kalandozói cselekedet.

Az ellenfelem kijátszik egy Rejtőzés köpenyét és meneküléssel célozza harcban levő kalandozóját. Feledés homályát játszom ki a köpenyre. Létrejön a menekülés?

Nem jön létre, hisz az akciólap semlegesítése történt, aminek hatása a MENEKÜLÉS.