Hogy is van ez? – 1. rész

Kedves Játékostársaim!

Az elmúlt hónapok során, amióta megkaptam a főbírói tisztségemet, felhalmozódtak az olyan kérdések, melyekre azonnal nem, vagy csak nehezen tudtam én és bíró társaim is válaszolni. Több olyan probléma is felmerült, amiben akár a második szintű bírók között is nagy volt az egyet nem értés.

Úgy gondoltam, hogy egy-két szabályrendszeri kérdést, szituációt érdemes részletesebben kifejteni, hogy mindenki számára érthető legyen, és a továbbiakban hasonló helyzetekben már ne legyen kérdéses az ügy (valamint bíró társaim is naprakészek legyenek ezekben a szituációkban). Ennek érdekében indítom el újra a Hogy is van ez?” cikksorozatot, ami várhatóan három hetente fog megjelenni, mindig egy adott kérdést, témát feldolgozva.

A cikkek megírásakor igyekszem a lehető legközérthetőbben fogalmazni, hogy így azok is könnyebben követhessék a cikkben olvasottakat, akik nem annyira jártasak a szabályrendszer teljes ismeretében. Előre is elnézést, ha ez véletlenül mégsem sikerül (értsd: annyira belemerülök az írásba és a szabályok boncolgatásába, hogy teljesen megfeledkezem arról, mit és miért is csinálok éppen :P)!

Első alkalommal úgy gondoltam, hogy egy olyan kérdést feszegessünk, ami a félévzáró verseny környékén indult útjára, de a mai napig gyakran nekem szegezik. Mondhatnám úgy is: 2014 egyik legvitatottabb kérdése a M.A.G.U.S. kártyajáték szabályrendszerét illetően. A kérdés a következő:


Sorelhagyás fázisban kyr kalandozóval 2 Mp-ért leidézett Fájdalom kizárását semlegesíteni lehet-e Hadiszerencsével? Ha igen, hány Mp-ért?

Nézzük, mi is a probléma!

A Fájdalom kizárásának leidézésekor még nem lehet kijátszania Hadiszerencsét, mivel az csak harcban játszható ki. Eddig elég tiszta adolog.

A téma pikantériáját az adja, hogy a semlegesítendő lap X-es Mp-értékű. Szabályrendszer, CTRL+F, és nézzük, mi vonatkozik ezekre a lapokra:

Ötödik fejezet, C pont: “X-es lapnak nem határozható meg az MP-értéke, ezért olyan hatás nem érvényesül rá, amely az MP-értékre vonatkozik. X-es lap MP igénye nem állítható be egy adott értékre, így nem ingyenesíthető, de MP-igénye módosítható.”

Lássuk. Ez alapján többen mondanák, hogy mivel nem állítható be az Mp-igénye, éppen ezért nem is tudja leszedni a Hadiszerencse, mivelhogy az Mp-igényre hivatkozik. Erre az én válaszom az, hogy a felvető nem értelmezte jól a szabályt. Az Mp-igény beállítása nem azt jelenti, hogy a lapnak nincs Mp-igénye. Azt jelenti, hogyha lenne egy hatás, ami azt mondja: “Célpont játékos minden Pszi akciólapja 2 Mp-igényű.”, akkor a Fájdalom kizárására ez nem hatna, hiába pszi. Az Mp-igény beállítása annyit tesz, hogy egy előre meghatározott, fix értéket vesz fel a lap (Az erre vonatkozó szabályidézet Ötödik fejezet, 11/A pont: “Beállító hatás: Olyan hatás, ami egy adott értékre beállítja az adott értéket. (Pl. Fizikum 10-es lesz.)”

Az én álláspontom – és ezáltal a hivatalos válasz – a következő:

Ha egy kyr kalandozó 2 Mp-ért Fájdalom kizárását játszik ki a Sorelhagyás fázisban, azt Hadiszerencsével a harc folyamán 2 Mp-ért lehet semlegesíteni.

Mivel tudjuk, milyen értéket vett fel a leidézésekor a lap (X=3), illetve tudjuk, hogy ki idézte le a lapot (a lap hivatkozik rá), így annak Mp-igénye is ismert (2). Mp-igényét egy lapnak úgy határozzuk meg utólag, hogy akkor vizsgáljuk meg, amikor éppen hivatkoznunk szükséges rá. Ha ekkor egyértelműen ismerjük a lap Mp-igényét, tehát valamilyen állandóan működő hatásmódosítja azt (pl. jelen esetben a lap maga), akkor azt is figyelembe kell venni.

Ehhez hasonló példa az akaratoké: Dreina akaratát leidéztem 0 Mp-ért, mert van lent Dreina-hívő kalandozóm. A kalandozó később meghal, az ellenfél ezután pedig Sors kezével szedi le az eseménylapot. A Sors keze Mp-igénye 2 lesz, mivel akkor vizsgáljuk meg a lap Mp-igényét, amikor az célpontja lesz egy hatásnak (ekkor pedig már a Dreina-hívő meghalt).

Remélem ezt a kérdést sikerült megfelelően kifejtenem számotokra!

Ha van valamilyen kérdésetek, észrevételetek, hagyjatok kommentet idelent, a fórumon, Facebookon, vagy akár személyesen is.

Köszönöm a figyelmeteket!

Maradok tisztelettel,
Csörnök Tamás