Hír is dö red ver is dö red G.


Sokat gondolkoztam ezen a cikken. Amikor megnyerte az év játékosa versenyt megígértem neki, hogy olyan cikket írok róla, hogy elsírja magát. A játék első “év játékosa” Kecskeméti Zsolt lett, ismerkedjünk meg vele.

Nyíregyháza vitathatatlanul legjobb játékosáról van szó.
Éveken keresztül minden nagyobb versenyen megjelent a nyírségi különítménnyel. Saját pénzből egy egész régiót ellátott kártyákkal. Éveken keresztül a hátráltató tényezőkkel nem törödve kelet legnagyobb összetartó ereje volt. Egymaga kiképzett egy teljes generáció és régió kártyás húzóneveit. Kecskeméti Zsolt igen szerteágazó személyiség, igazából egy meg nem értett zseni aki megreformálta a játékkörnyezetet. Mai napig használjuk szavait, olyan szavakat amik nem léteznek de általa értelmet nyertek. Ha azt hallja valaki, hogy “titkos sztekk”, “pullerkedés” akkor már tudja milyen fogalomhoz kösse ezeket a szavakat.

Kezsonak mindig van egy két sztorija, ő egy fajta huszonegyedik századi Grimm vagy Andersen. Az össze nem függő mondatok hercege, a “Kócs”. Ahhoz hogy jobban megismerjük ezt az embert, félre kell tenni azt amit mutat magából. Kezso egy bohóc, elég ha gondolunk az óraátállításos hülyeségeire vagy az átkeresztelt “báttya ” toronyszintre, vagy az “ólinn” manőverekre. Ahogy a Barcelona legnagyobb zsenijét szakállas tarini törpézi az is maga nemében lehengerlő. Szinte egyetlen értelmes mondata sincs. De akkor hogy veri péppé a mezőnyt veretlenül?

Kezso Nyíregyháza után Budapesten is bizonyította azt, hogy rendkívüli játékos. Alapító tagja volt a regionális partyarcok nevű formációnak, valamint nevéhez méltóan itt is rengeteg embert tanított a kártya trükkjeire. Minden versenyen esélyesként indult, és jó nagy részüket meg is nyerte. Jobbnál jobb eredményei vannak, 25-nél több serlege van, szerintem saját maga sem tudja pontosan mennyi. Az elmúlt tíz év messze legeredményesebb játékosa ő. Az éves ranglistákat is háromszor nyerte meg. Jelen korunk egy olyan géniusza akinek eredményei és személyisége gyökeresen eltérőek. Kártyázás közben teljesen átkapcsol egy másik rejtett Kezsoba és mindegy mit trükközöl, az ő trükkjei és csapdái jobbak lesznek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Zsoltnak van egy óriási szerepe a versenyeken. Hihetetlen hangulatot teremt a versenyeken, eszméletlen sok hülyeségével nem tudod megállni röhögés nélkül a kártyázást. Mindegy, hogy van egy újabb története, vagy van egy rajzolt órája, vagy elmeséli az estéjét, Kecskeméti Zsolt egy üde színfoltja ennek a játéknak. Nem kell messzire menni gondoljatok bele az őszköszöntőn az az egy óra mit ott töltött hány embernek aranyozta be a napját.

Kezsoról írták

“A hamiskártyás jól ismert figurája Erion éjszakai életének. Bárhol és bárkivel leül játszani, gyakran nyer, de néha azért lebukik a trükkjeivel… Ilyenkor a becsületén kívül néha mást is elveszít. Egy hiányzó gyűrűs ujj, egy megvágott fül, friss sebhelyek az arcon… Megesik, hogy egy kisebb fogadóban vagy játékbarlangban, máskor a Minal Kaszinóban forgatja a lapokat. Van, hogy hintóval megy haza, van hogy a kidobók hajítják az utcára… De nem aggódik, hiszen jól tudja: a szerencse forgandó. A lapon Kecskeméti Zsolt került “megkártyásításra” a 2015-ös Év Játékosa cím elnyeréséért. Ha valaki a budapesti Sárkánytűz emeletén jár, ismerős ablakra bukkanhat.”
Bodnár Balázs – A grafikai munkálatok vezetője, a kártya egyik illusztrátora

 

“Félelmetes ahogy a rózsaszín protektoros dekkjével mosolyogva leül eléd játszani.”
Dr. Szabó Tamás – A kártya IT felületeinek programozója

 

“A kezdetektől/nem hivatalos időszaktól a Nyírség zászlóshajója/ zászlóvivője. Kvázi ő latja el lapokkal a térség játékosait. Már 2000-ben rengeteg versenyen reszt vett, az egyik legaktívabb utazgató, az északkeleti régióban mindenhol felbukkant. Igazi versenyjátékos, akit komoly trófea volt legyőzni mindig is. Nem egy jellegtelen figura, szeret a középpontban lenni. Olyan emberke akivel mindenkinek volt legalább egy emlékezetes meccse, komoly, akár vérre menő vitája, monumentális cseréje vagy/és vicces sztorija”
Doktor Dénes(DIN) – Eger versenyszervezője, a játék egyik Híressége.

 

“Tüske!”
Bérczi Zoltán (Noran) – A laptervező pályázat vezetője

 

“Kezsó a hangulat felelős akit néha agyonütne az ember de haragudni nem lehet rá.”
Klír Zsolt – Dombóvár versenyszervezője

 

“Egy fél óraig kevergeti a pakliját vigyorogva, egy olyan matchupban ami neked kedvez. Majd az első két körben minden counter összehúz es elver.”
Hadady Csaba – A tavalyi évzáró győztese, cikkíró

 

“A ‘legelborultabb <cenzúra>’ , szerintem ő deck-optimalizálásban és értékesítésben király, az egyik Karib tengerben hangzik el hogy Jack Sparrow a vagyonszerzés lovagja volt’.”
Balogh Attila Márton (BAM) – Versenyjátékos, a “Kétmágus” éra egyik vezetője

 

“Képzelj el egy 200-as IQ-val pókerező cirkuszi majmot, aki azt hiszi hogy tud angolul, és épp megivott tíz energiaitalt.”
Kriston Dávid(Gambit) – Versenyjátékos, több korábbi kiegészítő kiadásának vezetője

 

“Nagyon fura ember, olyan mintha mindennap másik személyiséget venne fel, van hogy jót, van hogy rosszat.”
Kovács Zsolt – Pécs versenyszervezője, a játék egyik híressége.

 

“Kőkemény versenyjátékos, de ugyanakkor bármikor segít bárkinek abban, hogy jobb játékossá váljon.”
Szatay Zoltán – Versenyjátékos, a Regionális partyarcok tagja.

 

“Aki már valaha váltott vele pár szót, ki nem nézné belőle, hogy milyen jó egy ilyen nehéz játékban.”
Csörnök Tamás – Főbíró

 

“Sallangmentes, vérbeli versenyjátékos játékot játszik. Minden olyan dolog ami a funplayerre jellemző, és a kompetitív játék halála, az nála kizárt. Szerintem más kártyás játékokban is sikeres lenne mert meg van a nyerő felfogás. ”
Monori-Kiss Szabolcs – Versenyjátékos

 

 

Amit biztos nem tudtál róla:

– Az Bayern Münchenes órája mindig (az igazi) 10:10 percet mutat (ezzel tiszteleg Arjen Robbennek)
– Ő vitte sikerre az ősök szólítása nevű lapot.
– Beteges Star Wars rajongó.
– Az egyetlen játékos aki el lett tiltva, a kártyából egy időre.
– Az Erioni Éjszakák kiegészítőben 3 lapon szerepel, de egyes vélekedések szerint a Relikviák Rabjaiban is megfestették.
– Panyik Zolival mitikus kártyákért játszanak tétben.
– 3 éve a tesztelőcsapat tagja.
– Kisméretű hordozható fegyver ő, nagy tűzerővel, aminek muníciója a tüske. 😀
– Kun Lacival nem érdemes egy asztalhoz ültetni 😀
– Hiába vagyunk évek óta jó barátok, úgy fel tud idegesíteni mint nagyon kevés ember a világon.

Tisztelnünk kell azokat az embereket akik a kártyánknak fontos szereplői voltak, vagy jelenleg is azok. Kecskeméti Zsolt az év játékosa lett 2016-os évben, ez a titulus váltotta volna a hírességek csarnokát, azonban én mást döntést hoztam.  Az Év Játékosa verseny átalakul, ennek fényében a mindenkori ranglista első helyezettje lesz ezen “titulus” viselője. A héroszok csarnoka pedig újraindul. Köszöntem a figyelmet, és még egyszer:

Gratulálok Kecskeméti úr!