Hazatérés

Történt nem is oly régen, körülbelül 1998-ban, hogy egy dombóvári kamaszgyerek néhány (jó bő másfél – A Szerk.) Yneven töltött kalandos év után belecsöppent egy hasonló világba. Az akkori kedvenc hősök, <strong>Airun Al Marem</strong>Airun Al Marem, <strong>Alex con Arvioni</strong>Alex con Arvioni, <strong>Mogorva Chei</strong>Mogorva Chei, <strong>Tier Nan Gorduin</strong>Tier Nan Gorduin kártyalapokon??
És még játszani is lehet velük? Nem csak díszek, mint a jó öreg kosaras kártyák (akkoriban az volt a menő)?
Hát nekem ez kell! Mondtam akkor.
Ugyanis én voltam az a kamaszgyerek annak idején, alig 13 évesen…

Amikor kibontottam az első Alapcsomagomat, azonnal beszippantott a játék. Teljesen magával ragadott. Ha éppen nem játszottunk valamelyik osztálytársamnál, vagy az iskolában (vidéki osztálytársaim képesek voltak majd’ utolsó buszig bent maradni a suliban csak a kártya miatt), otthon órákon át nézegettem, rendezgettem, újra és újra kézbe vettem egy-egy kedvenc lapot, és gyönyörködtem bennük. Olyan érzés volt, mintha tényleg Yneven lennék, a kedvenc kalandozóim között. Maga a szerepjáték meg sem közelítette az élményfaktort.

Azonban hamar vége szakadt a földöntúli boldogságnak. Szüleim azt mondták, „Kisfiam, ez a játék túl drága a mi pénztárcánknak!” (Aki esetleg nem tudná, ’98-ban kb. ugyanannyiba került a kártya, mint napjainkban…) Közben jött egy iskolaváltás is, új környezet, új barátok, a kártya pedig szépen lassan elfelejtődött. Maradt a szerepjáték, ezt követően még éveken keresztül.

Aztán eltelt jó 16 év kártya nélkül.
2016-ban azonban történt valami. Szüleim elköltöztek Dombóvárról Pest megyébe, és egyik alkalommal, mikor náluk voltam, rábukkantam a költözés során odakeveredő ezer éves kártyáimra…
A Jumanji megvan? Az őrjítő dobolás, amikor bevonz a társasjáték? Na ez történt. Szinte már fülsiketítő volt a robaj, és amikor kézbe vettem őket, olyan érzés volt, mint amikor egy ereklyét megérintesz és végigbizsereg az egész tested, szinte hallod, ahogy szólít, beszél hozzád.
Ott, abban a pillanatban tudtam, hogy vissza kell térnem Ynevre.
2016 őszén tehát ismét kezdetét vette a soha véget nem érő kaland a Kiválasztottak kontinensén.

Visszatértem.

Lassan két esztendeje már, hogy újra járom Sirenar Sirenar erdeiterdeit, az ifini kikötőketifini kikötőket, a Niarei hegyeketNiarei hegyeket, harcolok az azúrszeműazúrszemű démonokdémonok ellen, veszek részt világokatvilágokat meghatározómeghatározó kalandokbankalandokban, vagy csak lézengek ErionbanErionban. (térkép)
Meglehetősen nehéz szavakba önteni – ismerek egy északi bárdotészaki bárdot, akinek biztosan menne. Tán találkoztál is már vele, fellegszürke szemű magányos fenevad, és jobb, ha a barátaid között tudod, mint sem ellenségnek – de bizony minden percét élvezem! Az utazástutazást! A pakli építést! A meccsek leírhatatlanul feszült izgalmát! A remek társaságot! A szünetek alatti beszélgetéseket! A sörözéseket sörözéseket az új barátokkal! Az élménybeszámolókat! A cikkeket! Minden egyes M.A.G.U.S. kártyával töltött percet.

Hazatértem!

Nekem ezt jelenti a M.A.G.U.S. kártya. Neked mit jelent?

 

Tóth Zoltán József

„Ra urdath san uthmor ahen; aggun hara’het shaka’thorr”
Raoul Renier (1996): Kráni Krónika