Harcias ultrák

Ultrasor

A Kékarcú utókampánya során nem lehet szó nélkül elmenni a kiegészítő környékén megjelent ultrák mellett sem. Cobin 3 lapot ki is elemezett már, illetve MDani a kampány során bemutatta a M.A.G.U.S. törvénykönyvet őrző tornyot. Az ultrák oldalára pillantva azonban láthatjuk, hogy sok más egyéb is megjelent már, ami megér egy pár sort. Mivel a harci sebző akciólapok új reneszánszukat élik, így első körben 3 akciólapra esett a választásom, jöjjenek hát ezek.

A törpék előszele

A törpe faj egy ideje kihaló félben van korfordulón(új hullámon). A dógdóg és a kötelékes bagázs rotálásával gyakorlatilag eltűntek, 1-1 hírvivőjük maradt, mint a holdárnyék rúnamesterholdárnyék rúnamester, a sunu mestersunu mester, a pók mestergyilkospók mestergyilkos, vagy Torrof Nelhac. A 4 lapban a fajon kívül közös metszéspont nem igen van. Talán a törpék egy új korának előfutára a Hősi ragon és a Ragna Karr-Munk kikötőmestere lapok.

Ha a törpéket tekintjük alapvetően három jellegzetessége, egyedisége van ennek a fajnak: az építkezés, a kovácsolás és a harci elszántság. Az építés képességét eddig elég sok törpe laptörpe lap és pakli kamatoztatta, már az mk* hőskorában is. A harciasság szintén jól leképeződött, elég ha csak a fejszecsapásfejszecsapásra, vagy az ifini viadalmesterifini viadalmesterre gondolnunk. A fegyverek és egyéb tárgyak terén is meghatározó dolgok jelentek meg: harci kürtharci kürt, élőfém csatabárdélőfém csatabárd, élőfém teljesvért. De ide számíthatjuk nyugodtan az óezüst teléróezüst telért is, mint támogató mechanikát. Nos ez utóbbi vonulatba csatlakozik a Hősi ragon is.

Csörögjön a kocka

Egy 3 manapont értékű csatabárd. Ami elsőre feltűnik, hogy a korábbi nagy MP értékű tárgyakhoz képest nem kincs, nem ingyenesíthető ezzel a mechanikával. Legalább 3 DP értékű küldetésre azonban továbbra is csatolhatjuk, illetve segítségül hívható a Vaynak tengeri rablóVaynak tengeri rabló is… Ekkora MP értéknél már megérheti, sőt kombó is egy igen hasznos új lappal. (Na vajh melyikkel?)

Nézzük a képességeket és a színesítőt, mert igencsak összefüggenek. Ez nem egy akármilyen fegyver, aki a törpék között ilyet forgat, az igen nagy megbecsülésnek örvend, tetteivel vívta ki a jogot eme fegyver forgatására. A fegyver mellett dicsőség a jussa, de nem holmi káosz jellemű renegátnak, vagy a homálytestvérével folytatott harcban alul maradt és a halál felé fordult törpének. Na és jöttment orkok és aquirok sem használhatják ki a fegyverben lévő erőt, hisz a törpe kovácsok keze nyomán a fegyver taszítja e fajok fiait és nem szolgálja őket.

Na de mire is való végső soron egy csatabárd? Oké, hogy békeidőben dicsőség viselni, de ez egy kőkemény harci eszköz, amivel oda lehet sózni rendesen. Kétélű csatabárd… oda-vissza fáj ha meglendítik. Harcias metában egy beépített ütés jól jöhet. Minden attól függ, hogy tudjuk-e olcsósítani, illetve, hogy hányszor forgatjuk meg a bárdot. Alap esetben első körben 3-ért 4 sebzés. Ha második körben is megforgatjuk, akkor már 3-ért 8-nál tartunk. (sikeres támadódobásokat feltételezve). A 3-ért 12 a harmadik körben már igen jó, egy körönként 1 kockázatos merényletkockázatos merénylettel ér fel. Ha 1 Mp-t olcsósítunk, akkor már eslő körben is egy viszonylag jó Mp értékű 2/4-es ütésünk van. Pokol kapujaPokol kapuja, vérrobbanásvérrobbanás, villámvillám. Ezek mondhatni prémium lapok, bár nem kell dobni rájuk. Ha a korábbi példához hasonlóan végigvesszük, akkor második körben 2/8, harmadikban 2/12. Tehát második körben eléri a kockázatos merényletkockázatos merénylet szintjét, harmadikban az odviharodviharét. 2 MP-nyi olcsósítás 1/4, 1/8, 1/12, ingyen hozva pedig 0/4, 0/8, 0/12. Minél tovább tart a játék, annál kifizetődőbb és manapság erős kilátás van 2 körnél hosszabb játékokra.

És akkor még nem is kombóztunk semmit. Pedig a kikötőmester, a küldioldás, a tengeri rabló… Nem is folytatom, mindenki rakja össze saját szájíze szerint.

És a végére zárszónak még valami: aki szeret kockával dobni, annak ez a lap főnyeremény. Hát még kettő!

 

 

Alku vagy halál?

 

Ingyen ütni mindig jó. Még ha csak 1-et, akkor is. Persze ez így kevés egy laphoz, kell valami fűszer. Vegyük a leütésleütést. Elfordulás mentes bemelegítő egy seb, de 1 szintűeket likvidálja, még a lesathlesathot is. Ráadásul pusztakezes támadásokkal kombózható.

Na ez a lap a leütés pepitában. Nem a bemelegítő 1 seb, hanem a végső 1. Ráadásul duplán végzetes lehet. Akkor is ha meghal az ellenfél és akkor is ha fény derül a kézben tartott lapokra. Mert ugye a “mi van ha egy phet van a kezében” felkiáltásra nem indul el az ember a végső ostromra counter hiányában, de ha biztosan tudom, hogy nincs ott az a lap, akkor elhárul az akadály. Vagy éppen másik akadályra bukkanhatunk, ami életet menthet. Egy gyors hatású torony ugye végzetes lehet és vissza(ostrom)nyal a fagyi. (Na melyik toronyra gondoltam?)

Kombó? Van. Rianaldo ScaddanoRianaldo Scaddano például 2-őt sebez vele. Viccet félretéve van egy szépséges lovagi lándzsánk. +1 seb védettből is, ráadásul utána a lándzsát is ráhajíthatjuk, ha nem halt volna még meg. Vadkan papa egy taktikai pálinka korty után rögtön kocsmai verekedésre veszi a figurát és visszautasíthatatlan alkut kínál. Neki bármelyik opció jó, előbb utóbb úgyis mindenkit föld alá iszik, mindenképpen végső lesz az alku. A pálinka ereje ugyebár.

 

 

 

 

 

 

 

Elsöprés, lesöprés, letörlés, összecsomagolás

A végére hagytam a masszív brutalitást, a barbár megoldást, a lovagok végső csapását.

A csatabárdhoz hasonlóan ez is egy skálázódó ütés, csak itt a fizikumra izgul a dolog. Az egyszerűség kedvéért kis táblázatba foglalom a sebzést:

FizikumSebzés
71
82
93
104
115
126
137
148
159
1610
1711

9-es fizikumtól fordul tehát át az MP/sebzés arány pozitívba, innentől érdemes kijátszani. A lap igazi ereje azonban az, hogy egy nagy fizikumú hőssel egy ütésből takaríthatunk. A új lapkereső alapján az mk* történetében eddig 12 kalandozó jelent meg, akinek fizikuma 13 vagy nagyobb. Közülük Nemoto PankaruNemoto Pankaru és AlephAleph lóg ki a sorból a kasztmegkötés miatt. Horrgharrú ShraksharrúHorrgharrú Shraksharrú, Nagy VordakNagy Vordak, Vaskezű AlexVaskezű Alex, OquicorrOquicorr viszont minden további kombó nélkül 7-8-at sebez.

Egy valamire való kombójátékos azért egy mezei orkból is kifacsar ennyi sebzést, vagy éppen a Nagy Vordak 14-es fizikumát dolgozza meg kicsit, hogy ráduplázzon a 8 sebre. Az erő kesztyűjeAz erő kesztyűje, borméregborméreg, képességjavításképességjavítás, érzékelés amulettjeérzékelés amulettje, sárkánypikkely vértsárkánypikkely vért, fehér tigrisfehér tigris, száz szívdobbanásszáz szívdobbanás. Ja meg az Ijdrig kacajaIjdrig kacaja is dupláz. Vagy egyéb hatványt dob be.

Ez egy korszakos spoiler a Harcos, Lovag, Barbár, Paplovag kasztoknak. De csak nekik. Persze lehetne azt mondani, hogy a 2 MP drága, sokszor nem marad rá ennyi a drága neves hősök mellett. Meg elmenekül az ellenfél, Momentuma van, stb. De ne felejtsük, hogy egy erős harci kiáltás (Na mi is az?) és Elorand mindig kisegít, ha zúzni akarunk.

Márpedig zúzni akarunk!

Jabbah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.s.: A 3 lapnál 3 kérdést tettem fel. A kérdésekre kommentben helyesen válaszolók között egy Manifesztáció nevű lapot sorsolok ki 2018. május 18. napján.