Halálraszánt őrhelyelhagyás

A kombó sztem sok pakliba beférhet, de (majd) Farzin Shahruz alBahadurral lesz a legeslegjobb (rövid ideig). De azért a korfordulós rotálás nem az armageddon, sőt, reneszánszon már most is kiváló megoldásokat lehet találni hozzá. Mivel pedig a cikkjeimmel nem a versenykörnyezet kiélezése a fő célom, hanem a kártya körüli forgolódás, olvasgatás elősegítése, ez most is igaz, de látni fogjuk, hogy korfordulón sincs nagy ínség.

Egyszer hallottam egy történetet arról, hogy a kombózásnak milyen korlátai vannak. A Dúlás egyik túlélője mesélte 3691 telén: “Ne vinnyogj, hogy fáradt vagy, szántani is mindig kellett. 3677 tavaszán is kellett, pedig 3 méter vér állt a földeken. Látni nem láttunk semmit, levegőért is felváltva jöttünk fel a vérből, hol én, hol a 2 lovam, mert szántani kellett akkor is.” A kombózással is így lehet valahogy.

 

Alapkombó

(most azt, hogy valaki nem tudja, mi a Hral-penge, picit átugrom, a cikk végén ott lesz)

Erőviszonyok átrendezéséErőviszonyok átrendezését játszunk ki a játék első körében. Az időfonalban lerakunk egy halálra szánt ramiecorhalálra szánt ramiecort, aki kijátszik egy őrhely elhagyásáőrhely elhagyását. Befektettünk +1 mp-t, de kapunk +6 aranyat, illetve egy plusz kalandozót a kezünkbe. Szerintem ez megér annyit, hogy foglalkozzunk vele.

 

Gombot a kabáthoz, vagy fordítva?

Természetesen ez azt jelenti, hogy a kombót továbbfejlesztjük. Az azt jelenti, hogy az egyébként egyszerű, 3 lapos kombót átültetjük, bővítjük, összetettebbé tesszük, elemezgetjük, néhány releváns témapakliban. Nyilván, az igénybevett lapok számával romlik a stabilitása (gyk. egy “rendes” kombónak NINCS stabilitása), viszont ezzel párhuzamosan a hatékonysága javul. A pakliépítő feladata eldönteni, hogy ezekből mit tart elég hatékonynak ahhoz, hogy az a paklijában helyet kapjon, illetve hogy melyik pakliba intergálja a kombót.

 

Mennyi? 0!

A cselezést próbáljuk olcsóbbá tenni. Az Acél és ármány (AÁ) kiegészitőt javaslom elsősorban. És ugye Farzint. “Farzin mellett az akasztós kombódra első körben nem lesz pénzed” -mondhatná egy vérbeli spike, de mire szépen végére érünk mindennek, látszani fog, hogy ez nem teljesen igaz.

 

Másodvirágzás

Másodvirágzással a ramiecor a 2. körben is ingyen jön. Ez növeli az esélyt a kombó létrehozására, de 2 mp-t is igényel, ami csökkenti a hatékonyságot. Ha már kitermeltük a ramiecor árat aranyban, a továbbiakban – pl. hódító király jogarával – az általunk kezdeményezett manőverekben is be tudjuk vetni. Azt hiszem, ezt nevezzük egy kombó utóéletének.

 

Mikorra kéne? Tegnapra.

Első körben hogyan tudunk erőviszonyok + őrhely elhagyását kijátszani? Úgy, hogy max. 4 mp-t költünk. Halál terme + Rivini aréna? Elindulni nem tud, ingyen van. Újabb 3-4 arany. Ha megnyertük a harcot, még jobb. A győztes glatiátort éber helyzetben is letehetjük. A kombó persze 4 lap, de 10 aranyat termeltünk, és 4 mp-nk még szabad. Farzint le lehet rakni 4 mp-ből és 10 aranyból? Le bizony… Jobb egy éber Farzin és 2 mp, illetve 2 arany egy sérült noname gladiátornál? Szavazzunk…

 

A tápos kombó legjobb helye a spolierhalom

Brutál dolog az erőviszonyok egy Ravenar-pakliban? Atom-atom brutál. Ugyanis, mikor újra lerakja az ellenfél a kalandozóit, újra kapunk darabjáért 1-1 aranyat. (Spike mondhatná, hogy “csak akkor tudja újra lerakni a kalandozóit, ha az akasztás után ő jön, akkor viszont mi már buktuk a szorit” – viszont pl. Farzin esetében is kiderült, hogy spike nem mindig látja át a teljes képet, ő mindig a legrövidebb útra koncentrál. Ő esetleg gyorsabban bevásárol, mi viszont megismerjük az egész várost – persze spike a lokális kultúrára, nevezetességekre nem kíváncsi.) Az akasztásig toborzott zászlósok jelentős részéért is kapunk 1-1 aranyat ilyenkor, illetve a toborzó képességeik – mivel elhagyták a jelent – újratöltődnek. Tempót, erőforrást és képességismétlési opciót kapunk. Nyilván nem akarjuk mindet újra letenni, csak a főnököt, meg 1-2 másikat. Ők majd toboroznak friss bajtársakat maguk köré…

 

Erre nem találok jelzőket!

Az erőviszonyok a jelző kalandozókat iktatja, és rádásul 0 arany jár értük. Mellékhatás, de lehet, hogy számít egyes szituációkban.

 

Használtpiac? Jobb, mint új korában!

Az építmények és szövetségesek is visszaugranak a kezünkbe. Csontig rágtuk Qus Quart? A luminatarokat? Kisütöttük mindegyik küzdőporondot, vagy  templompiramist? Mindegyik tempónk kampó?

 

Páratlan páros, buta kis dallam…

Messor-Raszib/Vierre: 2 manővert és kazal (4+3) aranyat, illetve vagonnyi szövetségpontot akasztunk (ez a 4+3 csak a profit, az alapárat nem számolom ide). Holdfényember hasonlót tud, tavaly azt elég behatóan átnéztem.

 

Néha úgy több, hogy kevesebb…

Mennyi szövipont van a Misztikus Bankárodon? 9? Jaaa… Vedd vissza kézbe, kezdheted újra gyűjteni. Hasonló mellékhatás, mint a tokenek esetében, nem ezért jön az akasztás, de azért húzza a tarkót… Lényeg, hogy az ellenfél hatásait is átrendezzük.

 

Véres közröhely

Jannara-Kacagót tolunk, de földbeáll a szitu, az ellenfél valahogy kikombózta a blokkolást, van 1 mp-m és 2-3-4 Vérontó gyerek pihen papa-mama mellett? A gyerekek bőre alatt is pénz van, és a családunkban a vérontás Malliorig visszamenőleg mindenkinél elvárás volt… Jannara vélhetően még a köv. kör során szül két hármasikreket. Ugye itt is lehet HJV-vel kombózni, aki az akasztás miatt duplán termel erőforrásokat.

 

A légiforgalom valaha sűrűbb volt…

Oquicorr és a voluptasok, vigyázók is rajta vannak a szeren, itt a kerengő a probléma, az akasztás leszedi rólunk a plusz fajokat. De itt a velar vadász, visszahozhatja a kerengővel amúgy látensen bebukott kezdőtempót, itt is lehet jó az őrhely elhagyása. Illetve, ha nincs kerengő, Oquicorra és a határvadászra kijön a luminatar, jobb az ilyesmit tudni.

 

Egzotikus husik a vándorbazárban!

Anyr pálcás deckekben is vagány dolog az akasztás, hiszen ezekért a kalandozókért amúgy nem fizettünk eredetileg. Snil és Eatian is apellálhat a két címszereplő fejvadászra, hiszen mindkét deck alapkoncepciója a kalandozók mp-igényén spórolni, ezek a spórolt manák plusz aranyakká tehetőek.

 

Kókuszos csokinyárs

Ez csaknem álomvilág. A deck-könyvtárból úgy ismerjük, hogy fókuszos-szólítás, de nem ez a lényeg, hanem hogy itt akár első körben is létrejöhet a minden, mert a vatah csatorna megtermelheti a hiányzó manát. Kell persze egy olyan kéz, amit csak remélni szoktunk, de ott és akkor mindennek vége lesz. És ebben nagyon sokat számíthat 2 arany és az a +1 lap, amit a velar vadász jelent.

 

Csak a pénz a fontos, nem a haj!

Ha Rashid bin Yusri mellett van szórakozónegyedbeli befolyásunk, akkor az akasztás-őrhelyelhagyás eleve 6 aranyat ér a kalandozókból kapott aranyaktól függetlenül.

 

Persze belőtt séróval is lehet valaki okos és gazdag…

II. Terda. A ramiecor gorviki (ez persze kb. semmit sem jelent esetünkben), a jelleme nem ellentétes az elf határőrével, mi kell még? Terda ingyenes lovagokat hoz, sorelhagyáskor lapokat húzva segít a kombó hiányzó láncszemeit összeszedni.

 

Süsü híres harmadik feje

Sok pakli meg tudja oldani az Utánpotlás toborzását. Legtöbben az utolsó feltétellel. Azonban sajnálunk erre 2 kalandozótól 1-1 egész tempót. Mennyivel egyszerűbb, ha pl. Oquicorr oldja első körben (alapban nem teljesíti a feltetelt), és feltétel teljesitésekor lerakunk egy voluptast, aki hoz egy határvadászt! Eatian esetében ugyanez a helyzet.

 

A harmadik fej után a második bőr

A besúgó leleplezése küldetés szerencsés alanyairól is kell szót ejteni. Ők eleve ingyen érkeznek, ezért kell egy ilyen rókabőr-kombóba bevonni őket. Itt ugye a küldetés és a kalandozók stabilizálása a dolgunk, a küldetést jelenleg max. Nagatorral, kalandozókat Dethettel lehet optimális (nem kutya-) pozícióba kényszeríteni. A két lehetőség közös metszete a jövőváltók kerengője, aquir és amund vérvonalon kalózkodunk – ami az Idők Tengere le nem csorog a lefolyón a süllyesztőbe. Itt minél nagyobb mp-igényűek a nem neves kalandozók, annál jobban fogunk örülni nekik.

 

A hordákat patronáló jótét lelkek

Vannak további, aspiránsok, főként horda-mechanikák: pl. udvari agitátor, sötét megbízó, holdimádó anyasámán, Maida Saluquas csábító. Ők mind-mind tudnak az erőviszonyok átrendeződéséből profitálni, valójában duplázzuk esetükben a lapra írt előnyt. A csábító a mélysivatagi hadállással még a jellemellentétet is meg tudja oldani, de pl. Skrae, anyr pálca, M.S. csábító (+ a 4 mp-s kaller) lánc után az akasztás 9+7+4 20 aranyat hoz, és a körben még egy újabb pálcás kalandozót is elhozhatunk kincsként (7 mp költségünk volt, tehát ha ezt Minal kaszinóval bemákoljuk, első körössé válhat) Rivini aréna, ramiecor tovább brutalizálja. 13+3+4=20 arany tiszta profit első körben, az nálam kiemelt befektetés, prémium ügyfeleknek (honnan is kezdtük? Ja, megvan, Spike jött a régi dogmával, hogy azt nem is lehet. Nemcsak hogy lehet, hanem kétszer is lehet…)

 

Mielőtt kiszakad a szatyor

Szerintem a lényeg átjött ennyiből. Az a fontos, hogy ha valamin (ami kalandozó) tudtunk jelentősebb tételt spórolni, akkor annak “lógnia” kell, mert ez az erőforrás meg egyszer kiaknázható a “sokat-gyorsan” ideológiának megfelelően. Az erőviszonyok eleve feltételezi, hogy nem vagyunk legatyásodva, egyfajta meccset eldöntő-lezáró döfés.

Van tehát itt összehordva nehány apróság, amivel a lapok használatat abba az irányba tereljük (amit amúgy Spike is akar), hogy a lehető legkisebb megszerzett előnyt is döntő fölénnyé tágítsuk. Csak Spike siet, ezért a fölény, amit kialakít, néha nem elég. Ha egy kombót alaposan körbejárunk, találhatunk olyan kimenetelt, ami ezt a fölényt kezelhetetlenné teszi. A csodakombó olyan, mint az árnyjárók bestiáriumból híres “Hral pengéje” – transzmutációval fegyver élére zsugorított nemesfém tüske, ami a sebbe jutva visszanyeri eredeti méretét, és a hirtelen tágulás során széttépi az ellenfelet. Ilyen Hral penge lehet a halálra szánt … velar határvadász.

 

MDani