Ha új formátum, akkor…

Van abban valami szépség, ha egy formátumot gyerekekkel élesben tesztelsz, de bejön, és utána azonnal (másfél hét múlva) ráeresztjük a nagyfiúkra…

 

Az egész, a kezdőknek szóló Korforduló GYÁ-ból nőtte ki magát. Nem írnám, le, mennyi kondíciónak kellett finomhangolódnia, hogy ez pont így alakuljon, de ehhez képest a Manifesztáció mindössze annyi, hogy két kósza csillag egymás takarásába kerül…

 

A formátum lényege, hogy a korfordulós GYÁ lapkészletet – ami egyébként elég szűk – egy huszárvágással megduplázzuk. Igen, megduplázzuk, ugye világos.

 

Olyan, mintha az U8-as reménységeket benevezzük egy tornára az U18-ba, ahol nagyobb a pálya, hosszabb a meccs, nagyobb a kapu és derékig érsz az ellenfélnek. Mélyvíz, nemcsak úszóknak… Az átlag máguskártyás persze ezt szereti, ha át akar menni a folyón, minek a híd, inkább befegyasztja átlósan. Egyenlőre a legnagyobb fogú halfajtákat és tengeri szörnyeket még a gáton túl tartjuk, de csak egyenlőre.

 

Milyen is ez a medence? Haladjunk rákjárásban, teszünk egy felületes kört!

 

KK

Szerintem, itt Csákány Trabbal lehet esélyes, háthabehúzom-ra, Dúlás veteránjával, villámostromra.

Esélyes a tűzvarázsló, picit lassú, de a korfordulóhoz képest azért a legtöbb nehézfiút elkerüli, van esélye bárkit megpirítani.

Kb. ennyi, a többi téma mitik-központú, vagy a lényeges lapokat korábbi kiegészítők adják.

 

Itt más a helyzet. Majd mindegyik negyed megáll egyediben. Ez 4 deck: Semven, Senko, Böllér, Jannara. Ha emélkszik még valaki az évzáró győztes deckre, szerintem erős lehet a palotafosztogató, udvari ezemrester tengellyel ezen a metán. Az utolsó 2 kiegészítő dzsadjaiből Uma-ahnattal is lehet küldire és ostromra is jó témapaklit építeni.

 

Pária nemzetségfő, Fókuszos Tajtékherceg, Cwyeh-kah, és a csapás pakli (sajnos kárhozat szentély nélkül inkább egy dobató-kontroll lesz), de a romlásévek hírhozója őserővel és blokkolással szerintem életképes.

 

MR

A lesath triviális, sokkal ismertebb, kipróbáltabb deck a többinél, Erion nemhogy leradírozta, hanem inkább sokoldalúvá, több kimenetűvé alakította ezt a paklit. Rualan tartogat még néhány nagyobb kalandozót egy kemény, nyers, nagykalandozós villámostromra: rualani őrző, begradzsa, mortor, vihartestvérek (koponyaroppantó és halál szülötte ork vonalon), köré el lehet ilyet képzelni, mivel 4 feletti fal nincs, ha az ellenfél nem játszik halál termével, elég agresszíven lehet a kedvező paraméterű kalandozókkal ostromolni.

 

ŐÉ

Sárkányokból van annyi, amennyi decket érhet (és ki lehet egészíteni égi támogatással, és még pár dologgal amik rendes deckbe nem férnek be amúgy), aquirból is megvan a kritikus tömeg. A kyr engine is teljes, simán lehet belőle durva horda, mert a legkomolyabb ellenfelek a gáton túl pihennek. Szerintem az anur pakli is realitás lehet, az oroszlán-ugrás és a termékenységbálvány hiányzik, meg a spoilerek, de azok más deckekből is.

 

IT

Elsőként a momentumos viharvidéket mondom, másodiknak a féregjáratot. Az ÚKH-pergető köré is nagyon kemény decket lehetett építeni anno. Nem szabad elfeledkezni az irreálmágusról és a gyengeségjelzőiről, valójában ez egy ellenfél nélküli mechanika, se ágyas, se egyéb védelem nincs nagyon ellene. Az ÚKH kapcsán megemlítem az elf témát, dobatás + távtámadás a főirány.

 

Amik nagyon sok témában döntő lapok lehetnek: menethi, szikrafű, kincsesláda, kóborlók pengéje, vérdíj, Ychtnas Kronchus, villám, homonkulusz, Phet lehelete, voluptas nefaria, manacsapda elpusztítása, erigowi hűbéres, idő vasfoga, feledés homálya, kalapácslendítés, mulandóság, szeánsz, dimenzióörvény.

 

1-2 verseny után lehet cizellálni a képet, hogy mik a top-deckek, és mik azok, amik csak Noir és Della kegyeire apellálhatnak.

 

MDani