GYA3E: Szukék a szomszédból

Üdv ismét a GYA3E rovatban! Ez alkalommal egy régi kedves témámat dolgozom fel, a harcművészes paklit! Ez egy igazán különleges dekk lesz – főként azért, mert úgy harcművészes, hogy egy fia harcművész sincs benne.

 

(Véletlenül sem akarok célozgatni, hogy milyen lapokat kellene kiadni. Semmi szükség egy 4/2, 9,6,6, Rend, MOMENTUM kaliberű Tiadlani növendékre vagy ilyesmire. 😉 )

 

Sebaj, nem a ruha teszi az embert, a kis jinjang hiányát a lap jobb felső sarkában elnézzük, amíg pusztakezes akciólapokkal lehet dolgozni. De mi is ennek a paklinak a lényege? Hazudhatnánk azt, hogy szukéink békésen küldetéseket fognak megoldani, miközben járják a testi és lelki tökéletesség útját. De nem ezt teszik. Helyette az ellenfelüket a porba akarják tiporni, összetörni, az összes toronyszintjével együtt. Röviden: ostromolni fogunk. A célunk, hogy megsemmisítsük az ellenfelünk összes toronyszintjét és ezzel megnyerjük a játékot.

 

Nézzük kik fogják ezt a derék tettet végrehajtani! A címből kiderül, hogy karaktereink enoszukei származásúak lesznek – nagyrészt. Eredetileg harcművészes paklit szerettem volna, de meg kellett barátkoznom a gondolattal, hogy HD lapokból nem fogok tudni ilyen paklit összerakni. Ezért a másik oldalról közelítettem meg a kérdést: végül is mindenki harcművész, aki vállalható harcos és jól tud használni pusztakezes támadás akciólapokat. Az Ennin egy elég egyértelmű választás: egy igazi 80-as évek beli ynevi ninja: enoszukei, olcsóbban használ pusztakezes akciólapokat és van MOMENTUM-a. Minden feltételünknek megfelel. Mosolyunk csak azért nem teljesen őszinte, mert emberünknek nincs pszi-je, de ettől még csapatunk oszlopos tagja lesz a feketeruhás mestergyilkos.

A következő, aki beszáll a bűnbandánkba, a Pénzbebajtó! Ő már közelebb áll a harcművészekhez, a főkaszt már stimmel, az alkasztban pedig a kardművész a “határeset, elfogadom”. Sajnos a hölgyön meglátszik, hogy az utóbbi időben szorgos gyakorlás helyett békés erioniak vegzálásával töltötte az időt: elkényelmesedett, nem rendelkezik MOMENTUM-al. Ettől függetlenül szintben jó, fizikumra megfelelő és még a képessége is a hasznunkra válhat.

A három lehetséges egyedi laphelyből kettőt el is lövünk kalandozóra. Első egyedi lapunk, aki csatlakozik a bulihoz, a Jama-Hó oszei. Ő tisztességes enoszukei harcművész, a frissen végzett fekete övesek mintapéldánya: kiválló fizikum, jó szint, MOMENTUM, pszi, beépített pörgőforgó rúgás. (Említést érdemel, hogy nem nevesített lap. Erről árulkodik az is, hogy nincs dőlt betűvel szedve a neve, de én sokáig meg voltam győződve róla, hogy ez csak nyomdahiba.) Kis csapatunk vezetője egy másik egyedi kalandozó, egy tapasztalt öreg mester lesz, Yamtao onoszao. Bár már öregszik – az oszei szkanderban lenyomná – lendületéből mit sem vesztett: rendelkezik MOMENTUM-al és a keze alatt lévő tanítványokat messzire vezeti a harcművészet ösvényén: mind a pszi, mind a pusztakezes akciólapok MÚLTIDÉZÉS-t kapnak. Vele gyakorlatilag duplázzuk a paklink támadás akciólapjainak a számát.

Ez összesen nyolc kalandozó, ami egy kicsit kevés. Találni kell valakit, akit be lehet még integrálni a csapatba. A legfontosabb kitétel a momentum. Ezzel HD-n sajnos nem vagyunk jól eleresztve, a régebbi lapokat pedig nem érdemes nézni, ez a kulcsszó az Idők Tengere kiegészítővel jött be, így nincs értelme az előtte megjelent pakkokat nézegetni. Jobb híján ez három Rakhar-harcos lesz. Ynevet ismerő olvasóim most biztos ráncolják a szemöldöküket, hogy mégis hogy kerülnek khálok Enoszukéba. Hát, szégyenlősen tekintsünk oldalra és motyogjuk azt, hogy a harcművészektől akarnak tanulni, a szukék pedig a démonokat formázó szobraik és festményeik megtestesülését látják bennük. Amúgy meg van MOMENTUM-uk, olcsók és hozzák azt a fizikumot, amit elvárunk tőlük. Több kérdés nincs, pakliba velük!

 

Megvan tehát a csapatunk, akik felprédálni hivatottak az ellenséges toronyszinteket. Mint azt már említettem, ehhez Ostrom manővert kell indítanunk, ami alapesetben 2 MP-be kerül. Azonban csak a bolond ostromol ennyiért. Az igazi ostrom az ingyen ostrom! Ennek érdekében két fő lapunk van: a Vadon törvénye és a Hódítások Kora. Az előbbi egy darab ingyen ostromot ad, ingyen. Tartogatnunk kell a kezünkben, de más költségünk nincs vele. Az utóbbi már MP-be kerül – pontosan annyiba, mint egy ostrom – de ha egyszer kiraktuk, végig a játékban marad és onnantól ingyenesek az ostromaink, akár több is egy körben. (Épp ezért ne lepődjünk meg, ha az ellenfelünk le akarja szedni ezt a lapot valamiféle ellenlappal, például Idő vasfogával.)

Persze előfordulhat, hogy rossz korban vagyunk és a vadonnak sincs törvénye. Erre az esetre van az egyik toronyszintünk, a Győzelmi Oszlop, amin egy egykori dicső hadvezért inspirál minket hasonlóan dicsőséges tettekre – jobb híján, körönként egyszer 1 MP –ért mehetünk ostromolni. Nem akárhányszor egy fordulóban és nem ingyen, de aki a kicsit nem becsüli, a Hódítások Korát nem érdemli.

 

Jó úton járunk, kis dojoszökevényeink úton vannak az ellenfél tornya felé. Már csak két dolog állhat az utunkba: akadálylapok és akadályozó csapat – ebben a sorrendben. (Gyakorlatilag pont fordítva, mint küldetés-megoldásnál.) Akadálylapok ellen két megoldásunk van. Az egyik az Égi hajók kora amit 1 MP kitenni és még 1 MP aktiválni (azonos az altípusa a Hódítások korával (“korszak”), de ez semmilyen korlátozást nem jelenet, lehet a jelenben egyszerre több korszak altípusú eseménylapunk). Olcsó megoldás, nem is egy összegben kell fizetni a 2MP-t, azonban mint minden kölcsönnek, ennek is megvan a kamata: ellenfelünk semlegesítheti is, mielőtt használhatnánk. A másik megoldásunk az akadálylapokra a Meteóra, amivel ugyan 1 MP-vel drágábban hozunk le MOMENTUM-os kalandozót, de leszedünk egy akadálylapot is. Ezt megtehetjük akkor is, amikor az akadálylapot éppen aktivizálták, így érdemes egy olcsó, MOMENTUM-os kalandozót tartalékolni a kezünkben. (Szia, Rakhar harcos!) Ez a kalandozó ugyan nem fog az ostromló csapatba kerülni, de a sorban várja majd, hogy cselekedhessen.

 

Ha a bestiákon és csapdákon átverekedtük magunkat, akkor már csak egy kalandozókból álló akadályozó csapat állhat az utunkban. Remélhetőleg fognak is, mert a paklink jelentős része erre készül. Ha az alapigazsággal tisztában vagyunk, miszerint “Az üt először aki igazán nagyot üt és először.”, akkor könnyű megérteni a MOMENTUM lényegét:

 

2.10. MOMENTUM

 

Az első harci körben az a játékos cselekedhet először, akinek több MOMENTUM kulcsszóval rendelkező kalandozó van a csapatában. Ha nem cselekszik, akkor passzolnia kell.

 

Gyors hatással sem lehet cselekedni a Momentum előtt

 

Az akadályozáskor kialakuló harcban a MOMENTUM miatt mi fogunk először cselekedni még akkor is, ha kevesebb MP-vel érkeztünk. Alap támadásunk Torokrúgás. Ez a lap faék egyszerűségű, 3 MP-ért 4-et sebez (3/4). Sokat sebez és drága, a legtöbb, amit ki lehet hozni belőle, hogy a villámlábú shinobi 2-ért sebez vele 4-et, ebben a felállásban talán használni is fogjuk.

A kedvenc támadásunk a Váratlan rúgás lesz. Egyedül a pénzbehajtó nem gyakorolta ezt eleget, így MOMENTUM hiányában ő 1 MP-ért 1-es sebez vele, ami valljuk be, hogy még a kevéshez is kevés (az árfolyamot a jelen pakliban nem használt Begyakorolt döfés állítja be ½-re). Mindenki más 1MP-ért 3-at sebez vele, ami már bőven a korrekt kategória. Ráadás, hogy sebzése nem csökkenthető, így nem kell attól tartunk, hogy kárba megy az MP. Mivel ez a ninjánk kedvenc mozdulata, így ő 0/3-ért szórja a gyilkos lábat.

Kicsi a bors, de erős alapon használhatjuk a Földredöntést is: ezzel nem csak, hogy sebzünk ½ -t, de el is forgathatjuk a célpontot, aki így a harci kör maradék részét a feltápászkodással tölti. A kombó lehetőség ebben a lapban akkor kerül elő, ha van lent Meteóránk, ekkor ugyanis a védett pozícióban sunnyogó varázshasználókat is befordíthatjuk vele, így megakadályozva, hogy varázsoljon. Természetesen ha több kalandozóból áll a csapatunk, akkor a Meteóra + MOMENTUM + Földredöntés + egyéb akciólap változatos lehetőséget ad arra, hogy kivégezzünk valakit, mielőtt cselekedne.

Ha egy ellenséges kalandozó elforgatása nem lenne elég, akkor az Utánpótlás elvágása lap harmadik lehetősége az egész teljes ellenséges csapatot beforgatja – azonban ezen kívül mi sem fogunk mást csinálni, ha nincs másik kalandozónk. A lap persze más lehetőségeket is rejt: akár a lapdobatással, akár a hadrend-bojgatással lehet mit kezdeni.

Az utolsó egyedi lapunk a pakliban egy támadás: az Előkészítő rúgás. Hihetetlen módon a némileg ellustult barátnőnk is ki tudja játszani ezt a lapot (mindenki másnak pedig van MOMENTUM-a, ami enyhítő körülmény), aminek fő ereje nem is sebzése (2/3), hanem a képessége, hogy sikeres támadás esetén ingyen kijátszhatunk egy másik pusztakezes akciólapot. Azonnal. Ingyen. Emlékszünk még, hogy drágálltuk a Torokrúgást? 😉 Kedvenc feketeruhásunk az egész, 7-et sebző kombót megoldja 1 MP-ből. Ha a sensei is lent van, akkor a MÚLTIDÉZÉS miatt ezt a kombót kétszer is használhatjuk.

Végül van egy védekező lapunk is: a Kizökkentéshez pszi kell, így csak a kiscsaj, a tetkós és a sensei tudják használni. Leginkább arra jó, hogy a főnököt védjük vele, ha harcba kellene mennie.

 

Ennyi volna a harcművészes pakli. Egyszerű, de nagyszerű: ostromlunk, lehetőség szerint ingyen, a felbukkanó akadálylapokat semlegesítjük, az akadályozó csapatot bucira verjük, toronyszintet visszük. Mivel a harcban nem az a cél, hogy nagyobb szinttel nyerjük a harcot, hanem az, hogy teljesen kiírtsuk az ellenséges csapatot, ezzel elejét véve az ellenfél manővereinek, így a paklinak védekező oldala nincs. Kétélű kard, de aki biztonsági játékot szeret játszani, az ne ezt a paklit válassza. (Hanem a következőt, amit leírok majd. ;))

 

A pakli beszerzési költsége nem vészes (szerintem): a gyakori és átlagos lapok ~30,- HuF. A két régebbi egyedi ára is vállalható, a rúgás 300, a tetkós 400 forint körül mozog. A sensei a lélektani 500,- HuF –os határt súrolja. Ezekkel az árakkal számolva a teljes költség ~2400,- jó Magyar forint. Nem annyira filléres, mint a Töpörödött Törpördögök, de azért kibírható. (Az árnövekedés annak is köszönhető, hogy a legutóbb talán túl olcsóra lőttem be a gyakori és átlagos lapok árát. Mostanában a gyakorikat 20, az átlagosokat 40 forintért láttam kiírva itt <link>.)

 

 

LAPLISTA