GYÁ-témák

Ha másért nem, hát az érdeklődés fenntartása végett mégiscsak visszanyúlnék a két héttel ezelőtti cikkem kapcsán elhangzott egyik, az elmúlt években több-kevesebb rendszerességgel újraismételt panaszra – miszerint az újabb kiegészítők gyakori-átlagos lapjai a bontottra készülnek”.

Általában abban a kontextusban hangzik ez el, hogy a lapok gagyik, és a tervezésükben kitapintható fejlesztői munka elhanyagolható. Ebben a nyers formában mindkét állítást maximum részigazságnak tudom tekinteni, kb. mintha azt mondaná valaki, hogy a szivárvány sárga és kék. Ha erre én azt mondom, hogy de zöld és piros, akkor ugye lehurroghat (egyetemes jog, a trollok vívták ki a tömegkommunikáció hadszínterein), de épp ugyanakkora kapufát lőtt, mint én.

Nézzük csak, hogy is van ez.

1. A GYÁ sorokat most nem hangulati, hanem játékmechanikai szempontból nézem. Tehát, nem állítom, hogy tökéletesek, hanem azt mondom, hogy játszani igenis lehet velük, méghozzá élvezetesen, sokat és hosszú távon. Sőt, azt állítanám, hogy a készítésükkor is súlyozottan érvényesülnek ezek a szempontok. Ezt a témát nem azért választottam mára, mert a számba adták, vagy mert közöm lenne a fejlesztésükhöz, sőt nem is azért, mert megéri nekem ezt mondani, hanem azért, mert a meglevő lapok 4-5-6 éves története ezt mutatja – ez a valóság. Szeretném ezt a tévképzetet eloszlatni.

2. Lássuk a jelenlegi ÚH kiegészítők GYÁ ívein levő témákat (egyébként meggyőződésem, hogy ugyanezt mondhatnám el még 2 korábbi év GYÁ-iról, de egyszerűen nem fér bele 6 évnél több egy cikkbe. Azért ezeket, mert november elején lesz a Sárkánytűzben egy ilyen formátumú verseny, és kicsit rákészülnék, mert a most pénteki Cantinás verseny egyik szünetében elhangzott, hogy a metagém nincs kielemezve.

Hát, most kielemezem, rákjárásban.

Relikviák Rabjai

A két téma a kincs és a kincskeresés. A véreskezű mindmáig fejfájást okoz, a legnagyobb mitikekig bezárólag minden kalandozónak. Azért, mert egy erős tempó és egy beépített ütés, valamint rendszeresen kisüthető halált okozó hatás van rátéve. Lehet mondani, hogy ő felfelé kilóg az ívről (bár a bahúb, a cápa, a ritkaságtár és a majomhiéna hevesen gesztikulálva tiltakozik), de azt nem, hogy hatodik éves gyakoriként életképtelen. Azt sem lehet mondani, hogy a kincs, kincskeresés, túlütés téma ne kapott volna tunningot. Ha ma ÚH-ra ork paklit akarunk összerakni, az elmúlt 7 csomagból az MR-en kívül mindegyikből fogunk GYÁ lapot használni.

Sötétség Gyermekei

Még mielőtt belemennék, mondom, hogy az ŐÉ megjelenése körül Panyik Zolival készült egy interjú. Azt mondta, ez a kedvenc kiegészítője. Azt gondolom, ez a szimpátia erőt is tükröz. De nézzük sorban. A kincs téma jócskán meg van tápolva (nem sorolom fel a lapokat, ha ránézünk a demo-oldalra, pillanat alatt látszik, hogy 6 kincs és 1 kincskereső érkezett. Az élőholtfém tőr alapszint-szívó hatása és a gladiátoraréna adják a harcos témából az értékálló magot, de a vérfarkas, Hramgaug, Harapás is idekapcsolható. A dóg mindmáig 2 erős pakli fontos szereplője, nemcsak GYÁ-n (törpék, és a jelenbe kerülős pakli). Az Arich-tűzféreg páros az MR-ig a legdurvább akadálylap kombó volt. Ha melléjük tesszük az RR-ből az Umichot és a futóhomokot, illetve az új akadályokat, tele is van a kontrollpaklink és az ellenfél… szabad slotjai (hogy mikre nem gondoltok…) A lázlátó és az ő gyengeségjelzői sem átléphetőek, nemhogy játszhatatlan, hanem közellenség-kategóriás a téma. A Necrográfiát külön kiemelném, decemberben tömegek fogják gyászolni az ÚH-rotálását. Ez 36 lapból 7 téma 15 kártyán. 5 év távlatából.

Kötelékek

Sokak szerint ez volt Krán után a következő kiemelkedően jól megépített csomag. A GYÁ-ban a rengeteg faj miatt a témák elve adottak: 8 faj és a sorsrabló. Ebből a 2 kyr ma is téma alaplapja, a ninheoni detto. A vércsetotem és a bömbölő az orkokat hosszú évekre berakta a túlüt-fiókba. Az átlagosban a csatlós-téma (szefer-őrző) erős túlélő. A 3 küldetés közül a klánpróba és a törzsszövetség nemcsak GYÁ-n versenyerős (köszönhetően a rajtuk bevezetett expedíciózhatóságnak). A traclon szintén rombol folyamatosan. Itt a kincs téma nem erősödött, a harcolós téma igen, 4 db 1-ért 3-mat sebző ütéssel. A törpék itt váltak 3,5 évig játszható témává (idén már nem azok), de továbbra is mondanám, ez a GYÁ. És zárnám a sort két univerzális lappal: Totemoszlop-Törzsi kötelék. (10+8 lap)

Kárhozat Szilánkjai

Új témák az alapszint-jelző és az átkozott szett (erre nem térnék ki). Továbbvitt témák: expedíció (2), gladiátor (1), kincs (3), kincskeresés (4), félelf (2), csatlós (4) negatív DP (3). Hosszabb távon a játékban sokféle formátumon sikeresen használt gyakori lapok (aki rendszeresebben szokott játszani, magától tudja, milyen paklik használják ezeket): Figyelemelterelés, Kárhozat angyala-Sorsszelence, Tüzes tekintet. Átlagos: Égnek éneklő, Rón kirurgus, Örök tűz hirdetője, Megszállott, Shuluri felforgató, Satorr bérvajákos, Harc oltára, Elementálfészek, szett-elemek, Megtisztulás. (4+12)

Idők Tengere

4 új téma mellett erre a GYÁ-sorról általánosságban talán el lehet mondani, hogy nem kapcsolódik szervesen a korábbiakhoz. Én áttörésnek nevezném a Torokrúgás-Asztrálpenge párost. 3,5 éve van az, hogy GYÁ-n a neygedik szintű kalandozót is megölheti 1 db akciólap (ez nálam a harc téma). Utóbbi a Savteremtéssel és a bérvajákossal, előbbi pedig a harcipaklik bőséges repertoárjával fix szereplője a csatatereknek. A jelenbe kerülős téma itt új arcot kapott, a két boszorkányt erősebbnek érzem a másik 6 kalandozónál (de ez is téma folytatása, a jelenbe kerülős laphatás Krántól kezdve folyamatosan jön, és igen, a gyakori küldetéssel, a féregjárattal ért a zenitjére). Az Ennin, a rakhar és a Szunnyadó is bőven szerepelt versenyeken (ostromhorda). A korszakok – és köztük a próféciák-homály páros – szerintem jócskán beváltak, a momentum és a pszi is messze van a játszhatatlantól. Az átlagos kalandozók közül az ÚKH utólag felfelé lóg ki, a két külső síkos pedig lefelé. Az Időkapu a kincs témát támogatja, és újabb 2 lapot kapott a dobatás, szerintem ez a téma itt vált pakliképessé, Az IT-től voltak újra dobatók – Yazbael a Kötelékek érkezésekor (Nardael, Hadüzenet) kopott ki. Sikeres gyakorik: féregjárat, Begyakorolt döfés, Égi hajók kora, Lélekkötő, M.S. csábító, rakhar, Torokrúgás, Elfojtott emlékek, Viharvidéki kitérő. Átlagos: homály, vasfog, Időkapu, Képességrontás, Meteora, próféciák, Szerencse szentély, ÚKH, Váratlan rúgás. (9+9 lap)

Ősök Ébredése

Az alig több mint 1 éves kiegészítőt szerintem jócskán korai leírni, inkább azt lehet mondani, hogy van közte pár elhanyagolt lap. Gyakoriban: Alvó oroszlán, Könnyúléptű, Álomköd, Elmezavar, Szétzúzás (a két középső akciólap kimondottan erős, a hanyagolás nem indokolt). Átlagosban: tűzokádó, Törzsek úrnője, hatalomszavak, Rettegés, Viharkiáltás, Ősök tekintete. A GYÁ-ív az ork, az elf, a kyr és az aquir témát támogatja, és beindítja az anurt és a sárkányt. A 4. szintű kalandozók hátránya itt pont az, hogy állandósult a jelenbe kerülős laphatások erejére hagyatkozás, illetve eluralkodtak a csúcskalandozók, akikhez képest épp a 3-4. szintűek vannak a leginkább hátrányos helyzetben. A 2-2 varázslat háttérbe szorulását az ÚH-ról eltűnő harcivarázslat-olcsósítás okozza, a 2 hatalomszóét egyrészt az odvihar-fullasztás páros ereje, másrészt – és ez az erősebb érv -, hogy az asztrálpenge-torokrúgás lapokhoz képest is visszalépést jelentenek. Harmadrészt az őserő miatt ezek a hatalomszavak ebben a kiegészítőben nem lehettek jobban megtápolva – ami az Ófa talizmán ingyen sebzésének erején jól látszik. És van a Szárnyas vigyázóÓfa ága pár, amit így együtt szerintem a GYÁ-ról tiltani kéne (meglepődnék, ha nem szettes vigyázó nyerné ezt a formátumot).

Menekülés Rualanból

3 új téma van, és közben támogatást kap a pap-gyógyító téma (a Domvik akaratával és a zarándokkal vált játszható). A Sötét megbízó minden szint-hordát megerősít, mégsem kap gyakran szerepet. Holtak parancsnoklója a zombikhoz, kórus a dobatáshoz. A kyr, anur és törpe kalandozó hozzáad a faj-témához, az elf és a myssera, valamint a wier inkább önállóskodik. A Nalreth és az őrzőszellem univerzális akadálylapok, de ezzel együtt is tény, hogy ezen kiegészítő GYÁ-íve kapcsolódik legkevesebb szállal a korábbiakhoz.

Visszapillantó tükörből nézve GYÁ lapokra épülő témapaklik:

Kincskeresés + harc
Kincskeresés (figyelemelterelős)
Gladiátor-ork-túlütés
Momentum
Féregjárat
Szett-ostrom
Szárnyas vigyázó ostromra / dobatásra
Kyr horda
Lázlátó-gyengeségjelző
Necrográfiás élőholtas dobató

Ezek közt jópár közt vannak átfedések. Nem mondom, hogy ezekbe nem kell egyedi, ultra, mitik lapot tenni, miért ne tennénk… Azt mondom, hogy ezekbe GYÁ-t is KELL tenni, méghozzá sokfélét. Illetve lehet (mert lehetett) velük 2015-ben 5/4-et nyerni.

MDani