Gregory Pech(-sorozat…)(…része is lehetne)

Sziasztok Zsugások!

 

 

Korábbról ismerhetitek a címben jegyzett sorozatomat, ahol sokszor utaltam arra, hogy nem csak a játékoson, a tudásán múlik csupán egy-egy versenyen való szereplés. Szerintem ezt mindenki tudja, még akkor is ha nem meri bevallani magának: “ha Fortuna csak a szemközt ülő játékos mellől kacsint vissza rád kacéran, akkor bizony már félig vesztettél.” Ez a kártyajátékok velejárója, ha akarjuk, ha nem. A pakliépítéskor persze lehet figyelni arra, hogy minél alacsonyabb szintre szorítsuk a véletlennek jutó szerepet, de teljesen kizárni nem tudjuk. A lapjárás, lehet, hogy glóriát emel a fejünk fölé, de mély vermet is áshat nekünk, amibe óhatatlanul is belezuhanunk.

A címben szereplő írássorozatnak csak részben lesz tagja ez a cikk, mert eddig kivétel nélkül a szerencsétlenségemet ecseteltem egy-egy nagy versenyről, ezúttal azonban másképp alakult a sor. Sosem emeltem ki ezt, de elárulom nektek, kedves olvasók, hogy sok kupa lapul a polcaimon, de olyan, amin egyes szám szerepel, eddig egy sem volt. Külön öröm volt hát számomra emiatt a Tatabányán megrendezett Korfordulós OVV, mert ez volt az első igazán jó szereplésem nagy versenyen, valami mindig hiányzott, egy csöppnyi esszencia: a szerencse.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a versenyre készülve számba vettem a paklikat, amik majd szembe jöhetnek. Bevallom, mivel nem volt lehetőségem bevásárolni a KK-ból, ezért csak gondolatcsírák merültek fel bennem arról, hogy milyen új paklival játszanék. Végül – bármennyire is szerettem volna valami újat kipróbálni – teljesen másképp döntöttem. Elengedtem az új lapokkal való játékot, és egy oldschool deckhez nyúltam vissza. Hogy miért? Azért, mert alapvetéseket állítottam fel magamban azzal kapcsolatban, hogy mi az amire nagy eséllyel számítani lehet. Ezek közül az amund vonal volt az egyik, amiben szinte biztos voltam, hogy készülni kell rá. Hogy milyen tekintetben? Főként az akadálylapok voltak, amik felmerültek bennem, mint veszélyforrás, és azok ellen próbáltam a lehető legjobb ellenszereket megkeresni. Ebben a témában, manapság nagyon jók a következők: békebékecrantás küldicrantás küldi és az amundok ellen kifejezetten erős dínódínó. Ez utóbbi nagyon tetszetős volt, főleg azért, mert nekünk a semlegesítés tulajdonképpen végtelen számú, míg az ellenfél akadálylapjai egy idő után elfogynak. Jobban megvizsgáltam a lapot, és a jó paraméterek mellett feltűnt még valami: állat. Azonnal az elf szövielf szövi jutott eszembe, így innentől kezdve már adott volt, hogy ezen a tengelyen fogok gondolkozni. Figyelembe kellett vennem ezen kívül még a hatékony blokkszintetblokkszintet is, így alacsony szintű kalandozót nem akartam választani. Szépen szűkült a kör és végül megakadt a szemem egy kalandozón, ami a másodlagos alapvetésemnek tökéletesen megfelelt. Ez az alapvetés pedig az volt, hogy a jelenlegi metában nagyon kevés olyan lap/hatás van, ami az éberbe fordulást segíti. Így hát le is tettem voksomat paklim motorjára, aki ráadásul nagyon jól passzolt az első elképzeléshez is, a Luminatar-Kékgyík tengelyhez.

Azt nem tudtam, hogy mik fognak szembe jönni, de abban biztos voltam, hogy egy 7. szintű kalandozót nem könnyű megállítani, főleg akkor, ha nagyon sokszor éberbe tud fordulni. Egy dolgot kellett csupán szem előtt tartanom: nem halhat meg! Tudtam, ha ez megtörténik, akkor kezet is nyújthatok, ezért – és a magas szint adta előny miatt – azonnal elvetettem a harc hagyományos módját, így rengeteg laphelyet spórolva meg. A Luminatar ugyanis 0 Mp-nél is lehetőséget nyújt arra, hogy öljek/védekezzek, és ezért ezen a vonalon haladtam tovább. A gyíkokról már esett szó, így nem ismétlem miért kerültek a pakliba, ahhoz hogy én is offenzív lehessek egy-egy alkalommal, az olcsó és sok esetben halálos bőrmadaratbőrmadarat választottam és a foghatatlan manővert biztosító virágcsokrotvirágcsokrot nyomtam az ellenfél kezébe, hogy kicsit megbéküljön a gondolattal. A védelmi vonalhoz néhány kellemes pillanat is tartozott azért: alkalmanként érkezésem volt egy kis hempergésrehempergésre, ami tovább javította győzelmi és túlélési esélyeimet.

A védelmi vonalat erősítették még az alábbi kártyák, és meglehetős pluszt adtak sokrétűségük miatt: jogarjogarmanacsacsimanacsacsialakváltóalakváltó és hadicserkóhadicserkó.

Minden alkalommal az első forduló volt a legveszélyesebb, onnantól, hogy felhasználható MP-im is lettek, már sokkal nagyobb eséllyel indultam minden egyes manőverbe. Számomra nem volt igazi kockázat, mert a kincseimet más nem tudta megoldani a legendáriumlegendárium miatt, és nekem tökéletes volt, ha ezekkel a manőverekkel kiforgathattam az ellenfél blokk kalandozóit _ én az esetek többségében még minimum 2-3 manővert tudtam még indítani. A drágaszágaimat az alábbi csecsebecsékből állítottam össze: hajóhajózárványzárványgyűrűgyűrűszoborszobor és zoggzogg. A csecsebecsék szorgalmas gyártásával remekül harmonizált az abraselyem alapját gyártó pókabraselyem alapját gyártó pók – ahogyan a Luminatarral is, ha arra lett volna szükség.

A verseny előtt egy utolsó módosításon esett át még a pakli. osztottam szoroztam magamban, és a beszorított csillagteremcsillagterem végül kikerült a pakliból. Úgy okoskodtam, hogy senki sem olyan őrült, hogy egy ingyen szintet adjon az ellenfelének, ezért egy használható lapon kezdtem gondolkodni. Mivel előző nap láttam működni az amund paklikat, úgy döntöttem, hogy Haszra úrHaszra úr nagy segítségemre lehet az ősi faj ellen vívott harcban. Ennyi volt tehát a pakliépítés története, s most jöjjön maga a verseny!

 

1. FORDULÓ – Kiss Robin (AllrinAllrin)

Fogalmam sem volt mire számítsak Robintól – azon kívül, hogy egy gyakorlott és erős játékos. Esélyem sem volt megtippelni mivel játszik, és meglepetten láttam, amikor kikereste Allrint. Testvér háborúval kezdődik a verseny – remek! Éreztem, hogy itt szerep fog jutni a hadiszerencséknek, a jogarnak és a gyógyításnak. Az első manővert simán elengedte Robin, majd a második fordulóban megindult a lövöldözés. Fortuna ezúttal az én székem mellett állt. A túloldalon a lövéseken kívül sem Luminatar, sem kacajkacaj nem jött. A nyakamba kaptam egy dupla lövéstdupla lövést, majd még a sorelhagyásomkor vissza is vette kézbevissza is vette kézbe, hogy ismét nyakamba zúdítsa – akkor már ingyen. A jogaromat feláldoztam, hogy ne haljak meg, s ez elegendőnek bizonyult, mert Robin nem mert beállni az egyedül éberen maradó kis elffel. Tisztes távolságban kerülte el a Százhatláltól megzakkant héroszt. Még abban a fordulóban összedőlt a fák közé emelt város…

2. FORDULÓ – Veszelszki-Dunai Bálint (AmundAmund)

Az első meccsem nem tartott túl sokáig, s bár ellenfelem visszavágott volna barátságosan, de nemet mondtam, hogy körül tudjak kicsit nézni – ezért utólag is még egyszer elnézést kérek. Nagyon meglepődtem – bár várható volt, hogy több is lesz -, mert hat amund koncepciót is láttam, ráadásul akkor már volt rajtunk kívül is olyan, aki befejezte a meccsét. A velem szemben helyet foglaló Bálintról tudtam, hogy a hat közül az egyik az övé. Izgatottan vártam az összecsapást, mert kíváncsi voltam, hogy működik majd a kitalált védelmi mechanizmus. Nos a játék kezdete nem volt túl rózsás, és eléggé el is keseredtem. Az első 7 lapban sem kalandozó, sem tanácstanács nem volt. Lekevertem. Izgatottam húztam fel a következő öt lapot. Megismétlődött az előző húzás… Elhúztam a számat és kelletlenül, de bevállaltam – be kellett vállaljam – az újabb lekeverést. A lapokat egyesével húztam fel: Azim’Anakbut, Haditanács, Uma-Ahnat… (majdnem felnevettem) Póker arc és mély sóhaj: megtartom. Hát mondanom sem kell, Bálint nem örült, amikor az testretestre egy szövetségessel válaszoltam. Használtam is a képességét, így termelve 2 aranyat. Majd jött a főnök úgy, hogy első körben maradt 1 MP-m… A kevés lapnak köszönhetően nem tudtam elindulni, de a fordulók közötti húzásom remek volt. nem akartam bolondságot csinálni, így vártam, hogy az ellenfél is kicsit épülgessen, és biztonságban érezze magát. Én szorgalmasan termeltem az aranyakat pókokkal és a szövetségessel, és csendes nyugalommal csatoltam le három!! Kékgyíkot. Bálint telecsatolta a Halál termét és várt. Jött is, a válasz hamarosan: Zogg, a Hegyek gyökere. Leégettem a Templompiramist a csatolásokkal, így biztos voltam benne, hogy nem jön olcsó bestia. A luminatarok miatt én biztos voltam benne, hogy hiába aktivizál bálint démonokat, le fogja magát taposni MP-ben, míg én csak szövetségpontokat fogok költeni. A kincsekre kivándoroltam, és a kialakul harcban be is jöttek a számításaim. A megelevenedő démonokat felfalta az óriásszörny, és mind egyre csak jöttek, jöttek vissza a jövő paklimból. Ez el is döntötte a meccset. Bálint egyszer még nyert egy fordulót egy bástyávalbástyával, de utána már nem volt menekvés.

3. FORDULÓ – Szántó Csaba (AmundAmund)

Csabiról is tudtam, hogy mivel játszik, így az előző meccsen szerzett tapasztalatok hozta bizakodással ültem le ellene. Meglepő módon nem jött főnök, ellenfelem leginkább kis amund lányokkal játszott, és szintén rengeteg akadálylappal. Tulajdonképpen az előző mérkőzés volt pepitában, nagy trükkök és meglepetések nem voltak. Nekem menetrend szerűen jöttek a Luminatarok, Kékgyíkok és ereklyék. Lassan de biztosan felőröltem az akadályok nyújtotta védelmet, amibe hatákonyan besegítettek az Égi békék. Uma-Ahnat itt is pástot ért és megtermelte a csecsebecsék árát, ami komoly fölényt adott, sőt egy-egy harcba még Voluptast is volt értelme idézni, miután leromboltam a vermetvermet. Végül az utolsó piramis is a homok alá süllyedt.

4. FORDULÓ – Szatay Zoltán (AmundAmund)

Jó-jó, hogy készültem ellenük és a matchup is nekem kedvezett (úgy éreztem), de kezdett unalmassá válni. Mert attól, hogy a pakli jó volt ellenük, feszült figyelemmel kellett lennem végig, nehogy benézzek valamit, ami végzetes lehet. Zoli ellen ismét hoztam a dzsad szövetségest – ilyenkor egyébként mindhármuknál az volt a vélemény: “az f…sza”. Megindult az aranytermelés, jöttek az ereklyék. A szövetséges vonal is beindult: Haditanácsok, Luminatarok, Ágyasok értek pástot. Az első pár piramisos manőverbe magabiztos “beállok”-al indultam, így Zoli kis gondolkodás után el is engedte őket – pedig csak blöfföltem,  akkor még nem volt Kékgyík lecsatolva. Ezen a meccsen majdnem benéztem egy harc manővert. DémonDémon indult önmagát másoló harcba. Beálltam, és kékgyíkok lévén megfogtam a megelevenedőket. Fortuna itt is mellém szegődött: Azhanud szobra támadást vétett! Már-már hazaengedtem, amikor eszembe jutott: hát van nekem egy pteroptám lecsatolva. Ezen felbuzdulva, és azon, hogy megölhetek egy Amhe-démont, be is dobtam ellene. Én is 12-t dobtam – ezzel egalizálva éreztem a dolgot, Zoli persze nem… A meccs meghatározó szakaszában Zoli trükkhöz folyamodott, igaz, kicsit elkésve, harc közben játszott ki egy haragotharagot 4 MP-ért! Leégette az összes 1-2Mp-s felszerelésemet és az aranyaimat, de ez is kevésnek bizonyult. A felszerelések visszamentek a jövőbe, és újakat tettem le helyettük, biztosítva a folyamatos éberbe forgást. Lassan de biztosan felőröltem a toronyszinteket.

5. FORDULÓ – Klír Zsolt (OquicorrOquicorr)

Zsolti ellen úgy ültem le játszani, hogy – mivel nálam mindig korábban végzett – fogalmam sem volt mivel játszik. Ez megnehezítette a dolgomat. A kezdőkéz felhízásakor elkezdtem vizsgálni a toronyszinteket: Halál terme, rejtett szint, Sziklaerőd. Visszapörgettem az emlékeimet a meccseinkről, és eszembe jutott, hogy Zsolti sokszor választotta Oquicorrt. Mondtam magamban: “dögöljek meg ha az nem egy kerengőkerengő ott középen!” Ránéztem a kezdő kezemre: volt benne haditanács és Uma-Ahnat. Ha jól okoskodtam, akkor ezt meg kell tartanom. Így is lett. A második olyan meccsem volt, ahol elő tudtam adni azt a mutatványt, hogy a főnök leidézése után maradt 1Mp-m. Ki is használtam ezt az előnyt, és elindultam egy zárványra. Zsolti Voluptas + sárkány párossal meg is blokkolt. Az 1Mp-ből kiraktam egy gyűrűt és éberen elhoztam az ereklyét, mert nem volt válaszként Ősi vér. Haditanáccsal elvittem az első szintet. Második körben sikerült még egy szintet levinnem, és Zsolti itt már látta, hogy taktikát kell váltania, mert csúnya vége lesz. Nekem nagyon jól jöttek a lapok, 3 Luminatarom volt 2 Ágyasom és 2 Haditanácsom. A kombó egyébként az volt, hogy tanáccsal néztem a felső lapot, és ha jó volt, akkor azonnal fel is húztam a másik két szövetségessel, egyébként meg leraktam alulra. Ellenfelemnél alig jött akadálylap, utolsó trükként lerakott egy szárnyas vigyázót. Az 5 lapos kezemből 4 lapot kidobatott – egy gyűrűt tartottam meg éberbe forgás gyanánt. Erragal sérülten feküdt, de volt még 6 Mp-m és 5 aranyam és az őrült elf egy Zoggot szorongatott a kezében. Zsolti tudta, hogyha éberbe tudok fordulni, akkor lepukkantom a szintjét manőver nélkül. A vigyázóval jött ostromolni, akit megpróbáltam megölni egy pteroptával szövetségpontért, de mellé dobtam. Úgy ítéltem, hogy nem ér meg több erőforrást a dolog, így elengedtem a tavernámat. Megindult Oquicorr is MP-ből ostromra a legendáriumra. Rövid gondolkodás után dobtam rá a két ágyassal +6 falat. Zsolti töprengett egy szólításon, de rájött, hogy nincs értelme – amúgy is hazaküldtem volna egy trenteával -, mert lemegy alám Mp-ben és ha el is vinné a szintet, akkor is nyernék a Zoggal, így kezet nyújtott.

6. FORDULÓ – Hadady Csaba (VadkanVadkan)

Utolsó forduló következett úgy, hogy még nem vesztettem meccset. Itt sem tudtam mivel állok szemben, és ha tudtam volna, akkor sem számított volna, mert fogalmam sem volt mit tud az új Garmacor. Az utolsó meccsemen, annyira szorosan állt mellém Fortuna, hogy szinte éreztem, ahogy hozzám ér a válla. Csabi lekevert ötig. Én megtartottam. Nagyon rosszul húzott, se ütést se semmit. Nekem közepes volt a húzásom. Mivel ütés nélkül nem mert manőverbe indulni agresszívan, ezért az első körben 1-1 sikeres ostromot mutattunk be. A következő körben ismét nem húzott ütést… Blokkolt, felkeléssel blokkolt, de nálam jöttek az ereklyék. Pont annyi, ami elég volt a maradék két szint elviteléhez. A barátságos visszavágón,az első fordulóban meghaltam…

 

Most pedig íme a pakli, ha valaki kíváncsi lenne rá, hogy építettem fel:

LegendáriumLegendárium TéképszobaTéképszoba TavernaTaverna

4 ErragalErragal

4 VoluptasVoluptas

1 TeremTerem

4 ManacsacsiManacsacsi

4 BékeBéke

3 HadicserkóHadicserkó

4 LuminatarLuminatar

4 TanácsTanács

2 ÁgyasÁgyas

4 ZárványZárvány

4 HajóHajó

4 GyűrűGyűrű

2 ZoggZogg

1 DethethDetheth

2 JogarJogar

4 GyíkGyík

4 PókPók

4 VirágVirág

4 BőrmadárBőrmadár

1 RahimRahim