Gregory Pech(-sorozat) I.

Úgy döntöttem elkezdem megírni ezt a sorozatot, mert biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó olyan nagyversenyemen vettem részt, ahol nem működött az amúgy jó mechanikájú paklim. Most már közel 2 éve kísért ez a pech-széria, egyszerűen nem tudok az élbolyba kerülni nagyversenyek alkalmával. A cikksorozat leginkább pakli bemutatót fog tartalmazni magyarázatokkal, és remélem mások is elgondolkodnak azon: vajon miért nem működött a várt módon.

A mostani cikkemben az idei félévzárós paklimat szeretném bemutatni, abban a reményben, hogy választ kapok a „miért nem működött kérdésemre, és azért is, hogy esetlegesen kedvet csináljak másnak is ehhez a szerintem jól működő, gyors paklihoz, ami jó húzással akár az első körben tud nyerni.

Lássuk, milyen lapokból is épül fel a deck:

1 Titkos legendárium
1 Északi kapu
1 Legendás taverna

1 Gerum Olofra
4 Rosanna lan O’Vorn
4 Erioni uzsorás
4 Megszállott
4 Vérkehely rend villámmestere
4 Mutvakil
3 Sirenari nyomolvasó
4 Aljas rúgás
4 Kisülés
3 Figyelemelterelés
3 Csuklyás idegen
4 Szunnyadó sárkányfióka
4 Elkárhozott hős lobogója
4 Időkapu
3 Pergő idő homokórája
2 Ritkaságtár megalapítása
3 Fajháborúk kora
2 Kalapácslendítés
4 Hadiszerencse

1 Távolkerülő vágás
2 Félresöprés
2 Kalapácslendítés
2 Befejező vágás
1 Lefejezés
2 Kockázatos merénylet
2 Gyilkos meglepetés
1 Lefegyverző csapás
2 Begyakorolt döfés

Mitől is jó ez a pakli?

Először is azért, mert viszonylagosan sokat tud húzni. Erre három opció is van: minden fordulóban egyszer tudunk Rozival 5 lapot pörgetni, a korszakkal tudunk húzni fordulónként egy vagy több lapot, és a kárhozottak lobogójával minden manőverben tudunk húzni még 2 extrát. Ez elég jól hangzik önmagában is, de mint tudjuk, pusztán azért, mert sok lapunk van a kézben, még nem nyerünk (leszámítva a Sárkányfőt).

Hogyan lehetséges mégis ez a gyorsaság?

Úgy tisztelt publikum, hogy végtelen számú kincskeresésünk van egy fordulóban, azaz optimális esetben minden manőverből éberen megy haza a csapatunk. Erre szolgálnak a pakliban helyet kapott kincskeresők, mivel minden kincsünk 2-es. Hiába sül ki az úriemberek kincskeresése, ez nem számít, mert a jövő pakli aljára kerülnek (hacsak el nem haláloznak). A következő manőverbe már egy új delikvenst invitálunk drága Rozink csábos mosolyával friss és ropogós kincskereséssel ellátva.

A sok húzás többek között erre is jó: nem csak a kincseket húzzuk fel kezünkbe, hanem az újabb és újabb kalandozókat is. A többfős csapat viszonylagos védelmet nyújt az akadálylapok ellen – főleg ha egy lobogó alatt indulnak manőverbe -, ahogyan Rozi kiugrós képessége is. Ezen kívül a Figyelemelterelés és a fiókák akadályozhatatlan manővert biztosítanak számunkra. Ez a kombináció elég erőt képvisel ahhoz, hogy versenyre merjük vinni paklinkat.

Mindezeken felül kis csapatunk elég jól tud harcolni. Aljas rúgásunkkal a lehető legjobban tudunk idomulni az ellenfél csapatához, a számunkra legmegfelelőbb ütést tudjuk elővarázsolni a tarsolyunkból. Nagymeglepetést okozhatunk ezen kívül a pakliban rejtező Kisülésekkel is, amik nem várt mértékű ingyen sebzést okoznak. Ha ez nem lenne elég, akkor két kalandozónk is rendelkezik beépített sebzéssel, számunkra pedig erős fegyvertény a kezünkbe húzható Hadiszerencse.

Rozin kívül tulajdonképpen senkiért nem kell fizetnünk. A plusz kalandozók ingyen érkeznek, a kincseket ingyen oldjuk, és időkapuval a sikeres manőverünk alatt még egy mutvakilt is hozhatunk, ha túlhúztuk magunkat kalandozóból. A nagylány képessége is ingyenesíthető, ha irányítunk uzsorás bácsit – ami ráadásul remek lehetőség eldobni az idegeneket -, egyszóval csak az ütésekre és a küldetésre kell tartalékolnunk.

Miért buktam mégis sokat?

Nos, tudom, hogy ez gyenge érve, de a húzásokon több meccs is elment (lehet nem kellett volna annyit tesztelni az előtte lévő napokon). A másik fontos momentum az volt, hogy két olyan ellenféllel is szembekerültem, akik Titkos legendáriummal játszottak. Ez önmagában nem okozna problémát, kivéve akkor, ha ellenük kincsként kizárólag lobogót húzok… Természetesen, ami megtörténhet, az meg is történik. A metát figyelembe véve nem volt meglepő ez a fordulat, szinte biztos voltam benne, hogy szembe találkozok ilyen paklival, de véleményem szerint gyorsabb tudok lenni a kis kalandozóknál. Sajnálatos módon itt is a húzás volt a mérvadó, mert a baráti visszavágón simán megvertem az ellenfelem.

A leírtak ellenére nagyon élveztem a paklival játszani, mert amikor normál, vagy kicsit jobb húzásom volt, nagyon jól szuperált a kombó, nem lehetett okom panaszra. A meccseim legfelemelőbb pillanata az volt, amikor a gyanútlan Vándor ellen beálltam, és agyonvertem. Ellenfelem csak pislogott, mert nem számított a paklitól ilyen tűzerőre.

Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődést, és más is szívesen kipróbálja majd a koncepciót. Az idei évre még egy javaslatom maradt a paklival kapcsolatban: esetleg ki lehet próbálni a Hargas-Um szettel is… 🙂

Köszönöm a figyelmet,
Enriquel