Gasztroblog, dzsad konyha

Az ynevi gasztroblog még rualan után indult, cranta után folytatódott, erionban is felbukkant, a dzsad konyhát pedig nem lehet kihagyni.

Aki lusta visszalapozni a régebbi gasztro’ cikkeimhez, annak mondom, hogy ezek a cikkekben természetesen elsősorban paklimagokat írok, nem az emír konyhájában kémkedek…

Kiindulásnak vegyük a jelenlegi metát, ami egy amund, ravenar, vadkan tengely körül forog. Erre épülnek a béta paklik, és a régebbi kiegek túlélő témái, jelenleg Oquicorr és Jannara a legjellemzőbb példa. A meta része nyilván a messor, a homoki elf, amt-nar, de ezek nem hoztak eddig top-helyezéseket, illetve a mezőny igen kis része használja őket. A lesath, illetve az opálhajós szokott még időről időre visszatérni, ez inkább a játékosok makacsságán múlik, mint máson. A félévzárón az általam vártnál jóval több Holdfényember szerepelt, méghozzá eltérő verziókban, az átlagból kiemelkedő eredményhez talán a váratlanság is hozzaadódott.

Valahol itt lehet elkezdeni a különböző pakli-, szezám-, és egyéb magok tésztára felszórását, főleg azokat, amik eddig nem szerepeltek.

 

Korábban beszéltünk a rinna-gyrosról, ahol a dzsad kalandozók képezik a feltétet, és szinte mindent melléjük lehet tenni, de a pakliban a csípős szósz nem más, mint Rosanna – http://mk.deltavision.hu/dzsad-konspiraciok/

 

Borjú, vagy csirke?

Úgy is kérdezhetném, hogy csákány, vagy sequor? Így talán könnyebben kitaláljátok, mi a két kebab-verzió. Előbbit a vastenyerek rend 4/2-es lovagjával és a dúlas veteranjával, utóbbit a 3/2-es kráni fejvadásszal raknám párba. Ezca borjúhúsos kebab picivel markánsabb, férfiasabb. Inkább tarol és öklel. Mindegyik témát Qus Quar teszi képessé a villámgyors villantásra, Trabi és a vetereán 10 mp-ből 10 szint, beépített portyázással, beépített ütéssel kiváló egytálétel, Elorand gondoskodik a harci potenciálról – hogy 0 mp-ben még tudjunk ütni. Az a cél, hogy első körben tudjunk 2 sikereset ostromolni.Trabbal és Qus Quar egymással erős, tartós alapíz, az ingyenes ütéssel megnyert manőverért kap 2 szövetségpontot, amivel szintén ingyen tudunk majd ütni. Játszanék összefogás az iszonyat ellen küldit, hogy a csákány hegyétől jobban féljen az ellen. Ellana szentéllyel igyekeznék mindent felhúzni, és a tésztatekercsbe begöngyölni.

Izra friss, omlós csirkehusi, (de azért kráni csirke) nem portyázik, őt küldetésekre indítanám, nem old olyan sokat, de nem is ez a lényeg. A képessége a lényeg, amivel szabad manővereket, sőt szabad köröket tudunk nyerni magunknak. Én ezt kombinálnám össze: kijárási tilalom, szerencse szentély, bar-horabi csata, ychtnas chonchus, sárkányálom, védelmi pénz beszedése. Egészen kevés ütéssel játszanám, és az ellenfél tempóvesztését forszíroznám. Olyan akadályokkal játszanék, amikre nem baj, ha Izra ráfut, pl. Kidobóemberrel. Izrára mindig tennék szikrafüvet, kijárási tilalom mellett elég bosszantó lehet.

Biztos végiggondolta már más is, hogy kényszerű szövetség mellett a köteles rendek felderítője elég problémás szituációkat tud okozni:

– leostromolja a halál termét (persze mehet máshová is)

– semlegesíti a taverna képességét, az ellenfél kalandozója picit megdrágul, esetleg le se jön.

– miután akciózott, letehetünk egy sugennint, ami tetézheti a bajt. Izra Qus Quarral tápolva 5. szintű, vagyis tud hozni anyr pálcával kincsként sugennint.

 

Isaba-falafel

Felmerülhet valakiben, hogy a dzsad konyha kizárólag 7/4-es kalandozó-alapon tud menüt tervezni… Ez a fickó egyszerűen ordít arguren hanyatlásáért, mellé már csak néhány pusztító akciólap hiányzik. Én féregjáratra játszanám, pergető, vasfog, szeánsz, villám, mulandóság. Sajnos, a halál terme megfogja az első körös agresszorkodást, de ahogy láttam, nem játssza mindenki… Szerintem ez a kalandozó minden jellemben hozzá passzoló varázsló (pl. Igron) mellé jó B-terv, ha nem húzzuk fel se et, se a haditanácsot, jön Isaba, és írja az idézést – akarom mondani, szólítást… A Naplándzsát se feledjük, egy jól kiépült, beállt partiban jön a face-to-face, és a tehetetlen ellenfélből alig felismerhető, szezámmaggal megszórt, egzotikus zöldségpogácsát csinálunk…

 

Szent Radovikánus Jovidon

3 lesajnált kalandozó. Egyik sem 7/4-es! II. Terdával és anyr pálcával már lehet jobb az összkép, a király hoz egy lovagot, de előtte kirakunk kincsnek egy másikat, és még ott a nudumal – forduló végére lehet akár 4 kalandozónk is. Persze, ha nemesi iskolával lassítjuk magunkat, akkor nyerünk 1 mp-t és bukunk 1 kört. Mivel Terda manővereiből van az erőforrásunk, sztem itt többet bukunk 1 mp-nél, ha eleve nem tudunk elindulni első körben. Jovidon. 3/3-as kaller, azaz politikailag nem nevezhető feddhetetlennek. Ő a manifesztációs háború szédelgője. Olyan ez a trió, mint a kuszkusz maszalával es hagymával, mindegy milyen hús van mellette. A Hermákat jól használva lehet egy olyan körünk, amikor az ellenfél nem tud beállni, de nincs a deckhez kulcsmanőver. Ebbe a deckbe szintén az anyr pálca miatt beraknám a rualani mortort. A kyr lovag szerintem meg tudja annyival tolni a csapatot, hogy az már kritikus tömeg legyen.

 

Jön a piláf!

Hús már alig van a csonton – Doria nem szereti a félmunkát. Csupa ritka, ízes fűszert (sárkányálom, herma, kardok éjszakája) öntünk a zsíros, húsos alaplébe. Nem hagyjuk benne (az ellenfelet) sokáig, épp csak megpároljuk. Ez abszolút mértékben gyors kaja, udvari ezermester, erioni küldetések, ismeretlen terület, kizökkentés, erigowi hűbéres. Célszerű 3DP-s küldetéseket válogatni, illetve olyat, ami aranyat ad, hogy a hűbérest a 2. körben letehessük. A fullánk-merénylet kombót tudjuk.

 

Tevepúp-steak

Nem fogunk visszamenni a dromedárig, meg kell nézni, melyik lapon van újabban teve… amelyik pakli apellál aranytermelésre, az elgondolkozhat ezen a kártyán, Ravenar egy fél zászlóst termel a sikeres manőverrel, stb. Az aranyat riktán kombináljuk az ostrommal, pedig ezt semmi sem titlja. Nem gondolom, hogy a rablóhadjáratra valaki countert lőne, pedig valójában 3 mp-t termel ingyen. Titkos szajréval kombinálnám, főleg DP-t adó építményeknél, ahol reális, hogy az ellenfél megpróbálja visszafoglalni. PLEV-en, ahol 2DP-s építmenyek vannak, ez véresen komoly előny.

 

MDani