Game over

A hír bejárja az Ibarát. Elsőként a krániak közt terjed el, összapakolnak és hazamennek. A pyarroni sereg távozásukat látva összegereblyézi, ami maradt belőle, és az ibarai államalakulatok maradékaival diplomáciai kapcsolatfelvételbe megy át. Shadon-Gorvik szerte házasságkötést és államegyesítést ünnepelnek párhuzamosan. Az Ibarában megmaradt dzsad lakosság az eufória és kábulat egyvelegében lassanként elkezd újjászerveződni, új emírek, úgy érdekcsoportok lépnek színre a turbános ellenállás vezéraalakjai és a dzsennek támogatásával.

De sokan még kételkednek. Mégiscsak, megtestesült itt egy istenség. A kezdeti elsöprő produkciót ezzel lehetett magyarázni.

És a bukást? Orwella, ötszázéves háború? Hiszen ez a háború 8 évig se tartott. Legyőzték, testeit elpusztították. Hatezer évig készülődött, 8 év alatt elintézték? “Méghogy isten…”

Na jó, de mi volt a fordulat? Mert a kráni légió, bár tette a dolgát, mégse volt egyértelműen ura a helyzetnek. A többiek még kevésbbé.

Egyszerűen csak volt egy nagyobb hal. Mindig van nagyobb hal? Hát, a lapbemutató végére sztem azt fogjátok mondani, hogy nem mindig.

“Bizonyos források arra utalnak, hogy ő pusztította el 3703-ban Amhe-Ramun manifesztációjának porhüvelyét, véget vetve ezzel a háborúnak.”

Hogy ki ő?

Arctalan Vándor

A Gát szörnyetege, ősi entitás, az “Egy” szilánkja, a Manifesztáció elpusztítója

Most elmondhatnám, hogy a Gát Ynev legkegyetlenebb büntetőtelepe, de ez senkit nem érdekel. Beszélhetnék a “Egy”-ről, Ynev teremtésmítoszainak homályos érája felé kolbászolhatnánk, de a vége ugyanaz lenne. Azt is magyarázhatnám, hogy ki ez a zilált arccal az Amhe-démonok tetemei közt fésülködő dzsad nő a képen.

Kevés lenne. Inkább nézzük, ki van a háttérben. Kezdésnek mondok egy kulcsszót – nem sok kulcsszó volt a kampány során (nem véletlenül), az új, a MANIFESZTUM konkrétan nem csinál semmit, csak rajta van egyes lapokon – ez a kulcsszó ugyanilyen, nem csinál semmit, de mégis azt remélem, elég ütős lesz:

IGAZ NÉV – A SÁPADT ANGYAL

 

A Sápadt Angyal egy Fray-Grimonarban székelő ősaquir, a fajháborúk túlélője. Kránból egy ideje dezertált; hogy a gátépítés vonzotta, vagy más, tán sosem tudjuk meg. A grafika, amit a Krán kiegben a szövetségesen megszoktatok, picit félrevezető. Létezik ugyanis egy korábbi, autentikusabb ábrázolás, A Sápadt Angyal átkaA Sápadt Angyal átka nevű lapon. A mostani grafika is ezt a korai, arctalan profilképet dolgozza fel. Egészen sokáig volt ennek a lapnak is “sápasztós” képessége. Van is, csak picit átalakult. Nézzük előbb a feltételt:

 

toronyszint feláldozása + nevesített, legalább 8 mp értékű kráni / pyarroni

Megtámogatom a lapkeresőzést, Korfordulón 3 kalandozóra lehet letenni, ebből ketten lettek bemutatva korábban – a két kráni (jó, egyikük csak félig kráni) és a harmadik tegnap (jó, ő is csak díszpolgár Pyarronban). Reneszánszon viszont már 50 felett van a kalandozók száma, akikkel hajlandó együttműködni. Ezek túlnyomó részben a Krán-Dúlás tengely nagykalandozói. Elég sok van közte, akikkel évekig játszottatok? Annál jobb. Csak a hovatartozás számít, a faj nem. Cserébe 10 Szövetségpontot kap.

Brutál erősnek kell lennie, aminek előre be kell dobni egy tornyot? Beriquel, shaka’, concord? Ezek meccset nyerő lapok voltak. Ő is az lesz.

 

[állandó képesség] 1. alapszintű és jelző kalandozók nem teljesíthetik küldetés feltételét, és nem kezdhetnek harc manőverbe.

Ennek a képességnek nincs költsége, leteszed, és fixen tudja. Goblinok, lesathok, viszlát.

 

[szövetségpontállandó képességegyszeri képesség ] Célpont Jelenben lévő, nem nevesített, 0 MP-igényű lap megsemmisül.

Ez gyors hatás. Nem nézi a laptípust. Esemény, építmény, akadályok, térképszobás küldik, ingyenesített dolgok, RECCCCS. 3x tudjuk kisütni ezt a hatást.

 

[szövetségpontállandó képességegyszeri képesség] Célpont legfeljebb 3. alapszintű nem nevesített kalandozó elveszíti képességeit és képzettségeit.

2 kalandozót tud lekapcsolni. Fizetni ezért se kell. Nem pártolod a böllér-féle kannibalizmust? Ez a kártya megoldja. Az új kiegben is bőven lesz kalandozó, akit a képessége miatt rakunk le. Az Angyal hidegre teszi őket.

 

[szövetségpontegyszeri képesség] Játékosa harc manőverbe kezd. Mindkét csapat mérete egyaránt 3-3.

A harc vesztese feláldozza egy toronyszintjét és veszít 1 MP-t.

Ez is elég durva, ráadasul kitermeli a feltétel okozta hátrányt. És itt van elrejtve a premier óta ismert mp-taposás is. Manőverhez kötődik, ez egy ilyen modern kontroll, megnyeri a harcot, viszi a tornyot és még manát is tapos. Mindent egyyszerre csinál, háromszor tudja egy játékban.

Azt hiszem, egy tipikus játékos máris dühöng, hogy nem termel szövetségpontot, mert mindegyik képességét tizenhétszer szeretné aktivizálni.

Ez jó, ez a harag a lap lelke. Eleged van az egyezmények kijátszóiból, a kiskapus tutyimutyikból, a tokenhordákból? A sorban lapuló nyámnyila nayanokból? A kristályszférák illesztékein belopódzó nagyravágyó sakálokból? Helyes. Engedd szétáradni az őserőt a testedben, ahogy az Angyal lepaktál veled!

 

 

 

És egy kis szösszenet a regeli kávé mellé

 

 

 

 

 

 

 

 

Ötödkor, tegnap: Kedves naplóm! Itt gubbasztok harmincezer éve az Obszidiánszurdok mélyén, már itt sem elég párás a levegő.

Másnap:  Aha! Valami jöttmentek feketeacélt bányásznak a felszínen. Felküldtem Atlétát a nyílpuskájaval, hogy tegyen rendet.

Szerda: Atlétát kinyírták. Lehajították a fejét. Egész jó obszidiánfőt faragtam belőle.

Péntek: Állati nehéz naplót írnom, mindig elporlad közben a mennyezet, mióta kikaparták belőle a feketeacélt. Egyre nő a belmagasság és fogy a pára.

Vasárnap: Lassan vattát köpök, olyan száraz a levegő

Két hét múlva: Nem bírom a bányászklímát. Elhúztam az új provinciába tegnapelőtt. Valami kézmosót építenek itt, dilettáns módszerrel. Egyet pislogok, leállnak a szivattyúk.

Dagály után: Sokat duhogtam, a tekintélyem fenntartása végett. Sok a szezonmunkás, biztos olcsóbb. Ha ez kell nekik, hát legyen!

Hetedkor, háromezerhatszázvalamennyi: Turisták jöttek, csomó hullát hajigáltak le a gőzkürtőmbe, az egyik el is dugult. Több párát akarok, ne kelljen felmennem!

3696, Sötét Együttállás: Azt mondják, az éjjel kiszáradt a Shibara! Mi jöhet még? Mindent nekem kell elintéznem. Felfelé menet beakadt a szárnyam valamibe. A kézmosónak annyi.

Negyedév múlva: Hagyjuk a Shibarát, az újjáépítés nagyon leköt.

Fél év múlva: Azt mondja a HR-osztály, hogy nem tud elég idénymunkást toborozni. Valami felvonulás miatt siránkozott.

Másnap: A HR-osztályt leépítettem. Méghogy felvonulás… Ott sokkal könnyebb toborozni.

Két év múlva, reggel: A Shibara partján egy metróscég munkafelügyelőjébe botlottam. Azonnal a lényegre tértem, hogy mekkora volumenben foglalkoztatnék szezonmunkásokat. Ordítozni és telefonálni kezedett, meg hozzámvágott egy halfiléző kést. Pofátlan majomnak nevezett. A meglepetéstől böffentettem egyet, azonnal szörnyethalt, elnézést kérni se volt időm. De legalább nyomon vagyok. 

Délután: Felültem egy homokviharra, de a légellenállásom kedvezőtlen. A szél kitépi a lapokat a naplómból. Asszem, áttérek ubar-uledi kristálypapírra. Ha leszállok, folytatom.

Másnap reggel: Na, végre, egy metróállomás. Végállomás lehet, elég puccos. Megyek befelé, a kaller nem is köszön. Nőknek előre, érti!! Ez is meghalt, csak tudnám mitől.

Fél óra múlva: Na itt a vezérigazgató, pénzéhes sakál, vért izzad a nyomorék a kondigépen. Ez se tudja az illemet, köszönés helyett valami szobrokra mutogatott. Mondtam neki, hogy szobrot én is tudok. Mutattam is a ezt a múltkorit, de nem egyezik az ízlésünk. Hölgyeknek amúgy kijár a kézcsók! Lassan úgy érzem, a másodkor óta mindenhol elhanyagolják az etikettet.

Délben: De, ezzel végre lehetett rendesen beszélgetni. Mondtam neki, mi a gondom a párával és az idénymunkásokkal. Csak részben tudta interiorizálni a vízügyi szempontjaimat, beraktam kenőcsnek a szerelvény aljára. Megyek vissza a szurdokba, egy régi span valami holdkelte-partit ígért. Úgy rémlik, az mostanában lesz.

Este: Az arcomat plasztikáztatni kell, a száraz levegő tönkretehette. Nem akartak beengedni a partira. Hiába, mindenhonnan kiveszett a jómodor!

MDani

Save

Save