Fellángolás

Lassan készen áll a paklim. Rakjuk együtt össze! Már csak pár lap hiányzik.

Ahogy az előző cikkemben olvashattátok, készül az álompaklim: a tűzvarázslók. A bemutatott Izzó szemek, Lánglobbanás és A felperzselő osztag feketelángja után úgy gondolom, hogy ideje elkezdeni összeállítani a paklit, amihez még természetesen kerülnek lapok a kiegészítőből – és kerülnek még tűzvarázslók is.

A pakli tehát egyelőre a következő lapokat biztosan tartalmazza:

 

4 A felperzselő osztag feketelángjaA felperzselő osztag feketelángja

4 Izzó szemekIzzó szemek

4 LánglobbanásLánglobbanás

 

Első lépésként állapítsuk meg, hogy a már ismert lapokból kirajzolódik, mi is a pakli témája és győzelmi kondíciója. Egy tűzvarázsló pakli készülődik, ami dobatással fog nyerni.

A korábbi években nem sok tűzvarázsló látott napvilágot, és azok közül sem mindegyik épp a legmegfelelőbb kalandozó egy dobatós pakliban, mivel eléggé specifikusan működnek. Lássuk a Korforduló tűzvarázslóit:

 

 

A fenti lapok közül kettő jól működik együtt: ezek a FutótűzFutótűz és a szerafistaszerafista. Sokat gondolkoztam azon, hogy érdemes-e őket a pakliba tenni, de el kellett vetnem az ötletet, mivel dobatással szeretnék nyerni, amihez elég defenzív játékstílus dukál, a Futótűz-Lángfürkésző szerafista páros azonban offenzív játékot követelnek, és elsősorban ostromolni szeretnénk velük. Így tehát az általam eltervezett pakli koncepciójába nem nagyon férnek bele, így mindketten kimaradnak. Mindazonáltal ettől még a páros nem elvetendő egy másik tűzvarázsló pakli alapköveiként, mert a rendelkezésünkre álló lapokból akár egy ostrompaklit is összeállíthatnánk, aminek ők szerves részét kell, hogy képezzék. Érdemes rajta elgondolkodni!

De az én paklim dobatni fog.

A Kobranyelv hordozójaKobranyelv hordozója egy érdekes lapnak tűnik, ami már kicsit több fejfájást okozhat nekünk abból a szempontból, hogy bekerüljön-e a pakliba vagy sem. Én végső soron őt nem zárnám ki, de innentől figyelembe kell vennünk, hogy a pakli első két kalandozója között máris jellemellentét van. Éppen ezért a pakli megköveteli ennek valamilyen feloldását, s erre nincs is alkalmasabb lap, mint a Mélysivatagi hadállás. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Kobranyelv hordozójához szükségem lesz küldetésekre, hogy azok által minél magasabb szintű legyen. Így tehát gyors gondolkodás után az alábbi lapok kerülhetnek szóba: Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása (remek ellenlap eseménylapok és varázslatok ellen), Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése (ingyen kalandozóinknak mindig örülhetünk). Ez a két lap egyébként is szükséges a pakliba, hiszen a feketelángunkat nem szívesen játszanám ki 5 MP-ért, ha lehet akár ingyen, illetve a Manacsapda elpusztítása igen sok kellemetlenségtől tud minket megszabadítani, mint azt már bizonyította a megjelenése óta eltelt évek során.

Ha nagyon elszaladna velem a ló, elgondolkodnék 1-2 Ősi Egyezmény helyreállításánŐsi Egyezmény helyreállításán is, mivel azt már 8 szintnyi sogronita kalandozó megoldja, s ezzel alternatív győzelmi kondíciót is nyerünk, valamint az ellenfelünk kalandozóit dobhatjuk ki vele a Külső síkra. És mivel ez az én paklim, úgy döntök, hogy száguldjanak csak azok a lovak. Beleteszek ebből is a pakliba.

Végül pedig fontoljuk meg Sogron anyrját. Egy szinte egyáltalán nem játszott kalandozóról van szó, aki első látásra nem épp megfelelő a céljainkra, de ha belegondolunk, hogy az Izzó szemekkelIzzó szemekkel és a LánglobbanássalLánglobbanással milyen pusztításra képes, illetve hogy a pakliba már tervezzük beletenni a Besúgó leleplezését, amivel kis szerencsével ingyen kaphatjuk meg ezt a monstrumot a Sorunkba… kicsit csábítóbb. Éppen ezért belőle is tegyünk párat a pakliba.

Nézzük, mit hoztunk eddig össze:

 

4 A felprezselő osztag feketelángjaA felprezselő osztag feketelángja

2 Kobranyelv fanatikusaKobranyelv fanatikusa

2 Sogron anyrjaSogron anyrja

3 Mélysivatagi hadállásMélysivatagi hadállás

4 Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése

4 Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása

2 Ősi Egyezmény helyreállításaŐsi Egyezmény helyreállítása

4 Izzó szemekIzzó szemek

4 LánglobbanásLánglobbanás

 

Máris közel 30 lapnál járunk, és már formálódik a paklink. Pár dolog azonban még hiányzik…

Egy kontroll paklinak igen sok mindenre fel kell készülnie. Érdemes az aktuális játékkörnyezethez, metához alakítani a pakli egy részét, hogy felkészültek lehessünk az ellenfél paklija, lapjai ellen. Ehhez azért van a kontroll pakliban nagyobb szükség, mint más paklitípusok esetén, mert mi a játékot hosszú ideig akarjuk elnyújtani, ezzel erősítve előnyünket és – stílszerűen – kontrollunkat a játék alakulása felett. Éppen ezért nézzük az akadálylapokat!

Dobató pakli révén nekem egyből beugrik a KidobóemberKidobóember, amivel amellett, hogy egy erős akadálylap, még az ellenfél Kezéből lapokat is ki tudunk szóratni. A játék elején szeretnénk továbbá még jobban védekezni, így az Elszabadult főnixElszabadult főnix is ígéretesnek hangzik – s még valamennyire illik is a pakli hangulatához.

Ellenlapokat keresgélve találhatunk továbbá KékgyíkotKékgyíkot, ami az amund megelevenedőként aktivizált akadálylapokat könnyűszerrel kezeli. Érdemes ebből is párat a pakliba rakni.

Még egy akadálylap van, amit érdemes lenne az eddigi laplistánk alapján is a pakliba tenni. Azim anakbutAzim anakbut nem csupán megvédi egy-egy szintünket bestiaként, de körönként 1 Aranyat is termel nekünk, ami drága kalandozóink mellé igencsak jól jön.

A Kékarcú Kiteljesedése sok paklit hoz magával, ám az egyik kiemelkedő vonal természetesen az amundoké, ami szinte ontja magából a jelző RinnákatRinnákat. Ezzel sajnos jelenleg paklink nem tudja felvenni a versenyt. Arról már ne is beszéljünk, hogy ezt a paklink kalandozóhiánya sem segíti éppen elő. Ennek érdekében volna egy határozott javaslatom. Rakjunk bele a pakliba 4 db Lánggal szentelőt is!

 

Lánggal szentelő

 

Egy újabb remek lap a pakliba! Először is egy olcsó tűzvarázslóról beszélünk, ami már ennyiben sokat dob a paklin. De ez még nem minden. A Rinnák rengetege ellen egy nagyon hatékony ellenlapot kapunk a Lánggal szentelő képében, amit csak le kell idéznünk, és az összes ellenséges jelző kalandozónak búcsút inthetünk.

Az első képességével tovább segítjük a paklinkat a győzelemhez: ahányszor csak egy ordani kalandozónk sebzést okoz egy varázslattal, a sebzéssel megegyező számú lapot dobathatunk el ellenfelünk Jövőjéből. Ez egy Lánglobbanás esetén (annak laphatását is beleszámolva) 5 lap eldobásával jár. Gondoljuk azonban el, hogy 2 Lánggal szentelőnk van nálunk! Ezzel együtt bizony a dobatás mértéke is duplázódik, tehát egy 3-at sebző Lánglobbanás ekkor mát nem 5, hanem 8 lapot dobat el.

(Figyelem! A paklinkba lévő Kobranyelv hordozója és Sogron anyrja nem ordani kalandozók, így velük nem tudunk a Lánggal szentelő képessége miatt lapot dobatni.)

Az impresszív dobatás mellett a Lánggal szentelőnek arra is van gondja, hogy saját magát hízlalja, így minden másik ordani kalandozó után 1 alapszinttel gazdagodik. Minél több Lánggal szentelőnk lesz tehát lent a játékban, annál inkább megéri a következőt lejátszani.

Újabb lapokkal gazdagodtunk tehát. Nézzük, hogy állunk eddig a paklival:

 

4 Lánggal szentelőLánggal szentelő

4 A felprezselő osztag feketelángja A felprezselő osztag feketelángja

2 Kobranyelv fanatikusaKobranyelv fanatikusa

2 Sogron anyrjaSogron anyrja

3 Mélysivatagi hadállásMélysivatagi hadállás

4 Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése

4 Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása

2 Ősi Egyezmény helyreállításaŐsi Egyezmény helyreállítása

4 Elszabadult főnixElszabadult főnix

4 Azim anakbutAzim anakbut

4 KidobóemberKidobóember

3 KékgyíkKékgyík

4 Izzó szemekIzzó szemek

4 LánglobbanásLánglobbanás

 

A pakli lassan készen áll, pár dolog azonban még mindig hiányzik.

Először is a verekedések szempontjából a 8 tűzvarázslatunk nem valami sok, legalább még 4 lapot keressünk nekik. Rövid kutakodás után találtam egy varázslatot, ami tökéletesen megfelel a célnak. Úgy hívják, Zabolátlan mágiaZabolátlan mágia. Rendkívül rugalmasan kezelhető lapról beszélünk, ami legrosszabb esetben is (Adeptusok parkjaAdeptusok parkja mellett) 1 Mp-ért 3 szint sebzés.

A pakliban máris csak 8 laphely maradt. Nagyon fontos, hogy itt már biztosra menjünk, így keresés szempontjából szerintem mindenképp érdemes lenne 4 HaditanácsotHaditanácsot a pakliba tenni.

A pakli tehát a következőképp néz ki:

 

4 Lánggal szentelőLánggal szentelő

4 A felprezselő osztag feketelángjaA felprezselő osztag feketelángja

2 Kobranyelv fanatikusaKobranyelv fanatikusa

2 Sogron anyrjaSogron anyrja

3 Mélysivatagi hadállásMélysivatagi hadállás

4 HaditanácsHaditanács

4 Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése

4 Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása

2 Ősi Egyezmény helyreállításaŐsi Egyezmény helyreállítása

4 Elszabadult főnixElszabadult főnix

4 Azim anakbutAzim anakbut

4 KidobóemberKidobóember

3 KékgyíkKékgyík

4 Izzó szemekIzzó szemek

4 LánglobbanásLánglobbanás

4 Zabolátlan mágiaZabolátlan mágia

 

Már csak 4 lap maradt hátra. Érdemes itt jó pár dolgon elgondolkodni, elsőként is azon, hogy milyen lap lenne megfelelő a téma ÉS a győzelmi kondíció szempontjából egyaránt. Elég nehéz egy ilyen lapot találni, az biztos. Aztán adódik még a kérdés, hogy a paklinkat elnézve a harcban nem tudjuk megvédeni a kalandozóinkat, s ennek érdekében mit tehetünk? Vagy másképp értelmezve a helyzetet: milyen megoldást lehetne találni arra, hogy ne legyen probléma, ha egy kalandozónk meghal, vagy leglábbis ez ne nagy mértékben adjon előnyt ellenfelünknek? Milyen az ideális harcoló kalandozó? Halott? Aztán ott van az kérdés is, hogy mégis miért van a pakliban 4 HaditanácsHaditanács…?

A válasz a fenti kérdésekre Az ÖregAz Öreg.

 

Az Öreg

 

Az Öreg az a lap, kiválóan segíti elő a paklink előrehaladását. Az Öreggel új szintre lépünk, aminek az alábbi okai vannak:

  • Haditanáccsal kereshető, értelmes nevesített tűzvarázsló.
  • A Mélységből is leidézhető, tehát halála után is vissza tud jönni a játékba.
  • Mélységből visszahozva feketelángnak minősül, amivel magának is plusz alapszintet ad, illetve ne feledkezzünk meg az előző cikkemben bemutatott, a paklink oszlopos tagját képező A felperzselő osztag feketelángjáról sem, aki szintén 4. alapszintűvé avanzsál Az Öreg által.
  • Harcban még halálakor is tevékenyen kiveszi a részét a csatából: megfelelő számú sebzés esetén mindenkin Az Öreg alapszintjével megegyező számú sebzést okoz (ez alapesetben 3, általában viszont 4 lesz). Emellett a dobatásról sem felekezik meg: minden egyes alkalommal, amikor halálán van, 4 lapot a Múltba dobat ellenfelünk Jövőjéből.

Az Öregről itt jegyezném meg, hogy a Kékarcú kiteljesedésében nem megszerezhető lapról van szó. Őhozzá promóciós kereteken belül juthat a játékos:

Vásárolj 10 kiegészítőt kiadói nagyversenyen.

Információ: 10 bármilyen korfordulós kiegészítő megvásárlásával teljesíthető, minimum 3x szorzós budapesti versenyen.

További információt itt találtok.

Az Öregből tehát kerüljön be a mágikus 4 db a pakliba, amivel elkészült a tűzvarázsló paklink. Még 3 toronyszintet kell találnunk, ami nem lesz bonyolult: Legendás tavernaLegendás taverna (amivel a Mélységből leidézendő Öreget is tudjuk olcsósítani), TérképszobaTérképszoba, Adeptusok parkjaAdeptusok parkja. Lássuk hát a végeredményt!

 

1 Adeptusok parkjaAdeptusok parkja

1 TérképszobaTérképszoba

1 Legendás tavernaLegendás taverna

 

4 Az ÖregAz Öreg

4 Lánggal szentelőLánggal szentelő

4 A felprezselő osztag feketelángjaA felprezselő osztag feketelángja

2 Kobranyelv fanatikusaKobranyelv fanatikusa

2 Sogron anyrjaSogron anyrja

3 Mélysivatagi hadállásMélysivatagi hadállás

4 HaditanácsHaditanács

4 Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése

4 Manacsapda elpusztításaManacsapda elpusztítása

2 Ősi Egyezmény helyreállításaŐsi Egyezmény helyreállítása

4 Elszabadult főnixElszabadult főnix

4 Azim anakbutAzim anakbut

4 KidobóemberKidobóember

3 KékgyíkKékgyík

4 Izzó szemekIzzó szemek

4 LánglobbanásLánglobbanás

4 Zabolátlan mágiaZabolátlan mágia

 

Végre! Kész van.