Ezek itt nem a Kék Éjszakák árnyai. Most a király közbelép.

(A szemészeten kapott pupillatágítótól eléggé homályosan látok a cikk írásakor. Kérlek, nyájas Olvasó, hogy a cikkben tekints el az esetleges gépelési hibáimtól!)

 

A Kékercú elleni küzdelem fontos eleme az összefogás, amiben az egymással általában ellenségeskedésben, vagy olykor egyenesen háborúban álló országok, népek, fajok félreteszik nézeteltéréseiket és együtt küzdenek a túlélésért, a fennmaradásért. A mai lapbemutatóban tovább fejtegetjük két ország kényszerű szövetségét, akik összefogtak az Iszonyat ellen.

Gorvik népe a Kékercú elleni harcban a kiegészítőben egy új másodvonalat képviselnek, Shadonhoz hasonlóan, amely Domvik ájtatos szolgáinak ad otthont. Ebben a kiegészítőben Gorvik és Shadon egymás támogatásával lépnek a színre. (A Vadkant ebben az esetben természetesen külön kell kezelnünk, így őt nem említem a cikkben).

Szerepük ugyan másodlagos, hatásuk azonban annál inkább meghatározó lesz a kiegészítő megjelenése után. Megállapításom megalapozottságát bizonyítandó, nézzük is meg, kik képviselik a temperamentumban hiányt nem szenvedő gorviki, illetve hozzájuk kapcsolódva az elhivatott domviki különítményt a Kékarcú Kiteljesedésében.

 

Elsőként szeretném Gorvik fő vonulatát bemutatni egy lapon keresztül, majd a lapokon keresztül bemutatni a megköttetett szövetséget Shadonnal.

Nézzük is a téma egyik meghatározó lapját, az identitásképző szent ereklyét, Raquo Amanovik hermáját.

 

Amanovik hermája

 

 

Egy szövetségessel kezdjük tehát a sort. Íme pár fontos információ, ami segít minket eligazítani a lap elolvasása után a lap használtaát illetően.

Gyors hatásként leidézhető nem nevesített lapként nem kell a kezünkben szorongatnunk a játék során, de a kellő pillanatban leidézve nagy meglepetést okozhatunk vele ellenfelünknek. Amanovik hermája elsőkörben egy kalandozókra vigyázó lap. Elsődleges szerepét én személy szerint ebben látom.

Amanovik hermája eklatáns példája az ellenlapoknak. Amellett, hogy semlegesít egy első harci körben leidézhető akciólapot (körönként egyszer, akár több, mint öt alkalommal!), első képességével Szövetségpontot termel magának, hogy Amanovik tisztelete fennmaradhasson sikeres manőverek esetén. Ne feledkezzünk meg emellett arról, hogy ugyanekkor a Mélységbe küldhetünk vele irritáló küldetést vagy eseménylapot. Az érzékeltetés kedvéért álljon itt egy-két példa, amelyeket megnyugtató érzés likvidálni ezzel a képességével:

 

Amanovik hermája emellett megvéd minket mindenféle halált okozó hatástól. Azt hihetnénk, hogy ebből nincs túl sok a Korforduló formátumon, pedig én találtam egy-két veszélyforrást, amit innentől ignorálhatunk:

Az erelklye utolsó képességével óvja sajátjait: megnehezíteni az ellenfél kezdeményezését és akadályozását mínusz egy kalandozóval fontos tényező lehet egy-egy manőver során… pláne, ha az egy harc manőver. De játsszunk el azzal a gondolattal, hogy rendelkezünk 3 Amanovik hermájával, és mindegyiken van legalább 6 SZP. (Nem irreális az elképzelés.) Aktivizáljuk mindegyiknek az utolsó képességét. Mennyi is lesz a csapatmérete ellenfelünknek az adott fordulóban? Nulla. Csapatméret nélkül nehéz lesz eredményesen küzdeni ellenünk.

Kezdjünk el képzeletben összeállítani egy paklit együtt, aminek témája Gorvik (és Shadon). Amanovik hermájának maximális számú használata kötelező már a pakli megszületésekor. Mivel látjuk, hogy a herma leidézésének feltétele nevesített gorviki kalandozó irányítása, így feltételezzük, hogy találkozunk még ilyen lappal. Emiatt azonban már biztosan szükségünk lesz 4 Hadtanácsra is. Ne feledkezzünk meg természetesen a már eddig ismert gorviki kalandozónkról, a Radovikánus fegyvermesterről sem. Belőle is mindenképp kelleni fog 4 db. Hogy ki lesz a paklink nevesített gorvikija? Ne rohanjunk előre! Erősítsük meg a szövetséget előbb Gorvik és Shadon között. Ehhez nem találunk megfelelőbb személyt, mint a két nép királynőjét, Linora Pentangelint.

Linora Pentangelin

 

Az Erioni fal után érkezett Arguren bálterme. A Jellemellentét feloldására azonban 2018 után is szükség lesz. A gorviki/shadoni kalandozók esetében keresve sem találhatnánk jobb megoldást, mint a két nép uralkodónője, akit mindössze egyszer kell kijátszanunk (kereshető akár Haditanáccsal is, ami már egyébként is a paklink részét képezi!), hogy megoldja a problémáinkat ebben a tekintetben – tudvalévő ugyanis, hogy míg a gorviki kalandozókra elsősorban a halál és a káosz jellem jellemző, addig a Hétarcú birodalmában az élet és a rend jellem dominál.

Ha csak ennyit tudna Linora, már egy kicsit beljebb is lennénk a paklink szempontjából. Ennél azonban jóval több rejlik a felségben. Ha shadoni kalandozónk van a csapatban, akkor csapatszintünk 1-gyel nő. Ez egy kis segítség ahhoz, hogy a harcot nagyobb valószínűséggel nyerjük meg. Amire azonban nagy figylemet érdemes fordítanunk, az Linora Pentangelin második képessége.

Fordulónként egyszer az ellenfelünk csapatszintjét 1-3 között csökkenthetjük, ha van gorviki kalandozónk a csapatban. Ezzel akár vérontás nélkül vehetünk figyelmen kívül egy 3. szintű kalandozót, ami nem kis tényező, és amivel akár az első harci körben cselekedetre, agresszióra kényszeríthetjük ellenfelünket. Ha ez megtörténik, akkor ne felejtsük fentebbi szövetségesünket, Amanovik hermáját, amivel ellenfelünk akciólapját semlegesíthetjük. Itt pedig ismét meg kell említenem Linora másik képességét, amivel viszont a mi csapatszintünket növelheti. Könnyedén tudunk tehát fordítani egy harc menetén anélkül, hogy akár MP-t költenénk, vagy támadásdobásokon izgulnánk. Ha pedig csapatunkban nem marad kalandozó, de már aktivizáltuk Linora második képességét, akkor is meg van a lehetőségünk, hogy az az 1-3 mínusz csapatszint az ellenfélnél döntetlenre hozza ki nekünk a küzdelmet.

Linora Pentangelin tehát amennyire ártalmatlannak tűnik, annál jobb abban, hogy a harcokat a lehető leghatékonyabban tudjuk befolyásolni. Igen erős lapról van szó, ami a háttérből mozgatja a szálakat, így vezetve Gorvik és Shadon csapatait harcba.

De mégis milyen “csapatokról” van szó? Először is szögezzük le, hogy milyen kritériumaink vannak, melyek közül legalább egynek meg kell felelnie a akalandozónak: gorviki, shadoni, nem nevesített, lovag, ami legfeljebb 4. alapszintű van. Utóbbi hármat nemsokára megmagyarázom. Nézzünk, miket találunk:

A Szent Légió lovagjáról szóló cikkben, illetve a Vadkan megjelenésekor is olvashattunk egy-két elejtett félmondatot, szándékos utalás történt arra, hogy itt valamire még számíthatunk az össszefogás jegyében. Erre tökéletes példa Linora, de ezzel még nem lehetünk megelégedve. A kis társaság így még önmagában elég kevés játékerőt mutat. Párat azért rakjunk mégis alakulgató paklinkba a 4 Haditanács, a 4 Amanovik hermája és a 4 Linora mellé. Legyen mondjuk: 4 A Szent Légió lovagja, 4 Radovikánus fegyvermester (aki miatt a Délvidéki közepes pajzs és pár fegyver és hadszer kötelező!), 2 A Dúlás veteránja és 2 Aranykör lovagrend kutatója. Kellene tehát még egy-két lap, ami összefogja őket. Hadd mutassak meg egyet!

 

Jovidon harcosa

 

Örömmel mutatom be a Kiválasztottak kártyajáték negyedik női lovag kalandozóját, Jovidon harcosát. Olvassuk el gyorsan a lapot, és szemezzük ki a számunkra fontos információkat:

  • Jovidon harcosa a már tárgyalt Linora Pentangelin irányítása mellett 4 MP-ért 3. szintű kalandozóvá avanzsál. Ez nagyon szép MP/szint arány a játékban.
  • Lássuk csak tovább! Rudrig Ves Garmacort, avagy a Vadkant nem kell bemutatnom. Ő növeli a lovagunk fizikumát. Ez eddig nem a legjobb opciónk, Hadrend képzettségének köszönhetően azonban a Frontvonal áttörését nagyobb eséllyel tudja sikeresen kijátszani (ebből 4 db a pakliba kerül, már csak azért is, mert a fentebb felsorolt kalandozók szinte kivétel nélkül mind jól tudják kihasználni az általa nyújtott lehetőségeket).

Hovatartozásának köszönhetően mind Linorával, mind Amanovik hermájával jó kombinációt tud alkotni: nem pusztán teljesíti Linora feltételét, de 3. alapszintű lesz a két lap mellett, ráadásul sikeres manőver esetén SZP-t ad a hermának, illetve elpusztít egy eseménylapot/küldetést, ezen felül pedig növeli a csapatszintet 1-gyel, illetve lehetőséget ad arra, hogy az ellenfél csapaszintje is csökkenthető legyen. Ez azért nem hangzik rosszul, igaz? És mindezt Jovidon harcosa teszi számunkra varázslatosan könnyűvé. Nyomás 4 db a pakliba!

Jovidon harcosán van azonban egy név. Ismerősen cseng… egy név, ami miatt Jovidon harcosa 3 MP-ért idézhető le… hallottuk már ezt a nevet. Régen, elég régen.

Az utód azonban megérkezett, és kiveszi a részét az amundok elleni harcból. Mikor már úgy érezzük, hogy ennek a paklinak, és ennek a háborúnak nem lesz jó a vége… a király közbelép.

 

II. Terda

 

II. Terda ad értelmet igazán az egész koncepciónak. Ő az utolsó láncszem. Nézzük, hát, mit is csinál Gorvik királya:

  • Szintén elősegíti a jellemellentét feloldását lovag alkasztú kalandozók között. Akár Linora, akár ő ér pástot először, a pakliban nem lesz több gondunk a jellemellentétre.
  • Ha a király közbelép, akkor már azelőtt egyenlőtlen lesz a küzdelem, hogy az egyáltalán elkezdődött volna. Ha manőverbe kezd (akár kezdeményez, akár akadályoz), 1 lappal több lesz a kezünkben, méghozzá úgy, hogy a paklink tetejéről 3 lapból választhatjuk ki azt.
  • Képzettségeinek köszönhetően küldetések megoldásában és a harcban is potens kalandozóval állunk szemben. A kutatómunkát rád hagyom, kedves Olvasó.
  • A lényeg azonban, ami a paklink esszenciája: II. Terda harmadik képessége. Egy harc manőverért cserébe akár azonnal, akár az adott fordulóban ingyen leidézhetünk egy nem nevesített, legfeljebb 4. alapszintű lovagot. Ennek a paraméternek paklink összes eddigi kalandozója megfelel.

II. Terdának köszönhetően (amiből 4 db a deckbe is került) kirajzolódik előttünk egy kép egy olyan pakliról, ami úgy szeret ingyen leidézni kalandozókat egy harc manőverért cserébe, hogy abba lehetőleg ne álljon be ellenfél (Amanovik hermája), vagy ha igen, akkor ne szívesen tegye azt, mert neki mindenképp MP-t kell költenie, ha nem akar veszíteni (Linora Pentangelin). A paklink nem lesz villámgyors, de egy kellő méretű sereget pár körön belül elindíthatunk a harcba azért, hogy dicsőséges és megsemmisítő győzelemre vigye a szövetséget kötött ellenségeket, Gorvikot és Shadont.

II. Terda nem a kiegészítőből bontható kártyalap. Ezt a kalandozót a Deltavision Kft. azoknak a játékosoknak szánja, akik a Promócióban részt vesznek. II Terda megszerzésének módja a következő (bővebb információk a linkre kattintva érhetők el):

“Vásárolj 50 darab kiegészítőt kiadói nagyversenyen.
Információ: 50 bármilyen korfordulós kiegészítő megvásárlásával teljesíthető, minimum 3x szorzós budapesti nagyversenyen.”

 

Lássuk hát a paklinkat!

 

1 Nemesi iskolaNemesi iskola

1 Fayuma táborFayuma tábor

1 Győzelmi oszlopGyőzelmi oszlop

 

4 II. TerdaII. Terda

4 A Szent Légió lovagjaA Szent Légió lovagja

4 Radovikánus fegyvermesterRadovikánus fegyvermester

4 Jovidon harcosaJovidon harcosa

2 A Dúlás veteránjaA Dúlás veteránja

2 Aranykör lovagrend kutatójaAranykör lovagrend kutatója

4 HaditanácsHaditanács

4 Linora PentangelinLinora Pentangelin

4 Amanovik hermájaAmanovik hermája

2 Lovagi lándzsaLovagi lándzsa

4 Délvidéki közepes pajzsDélvidéki közepes pajzs

3 Hűségesek pikkelyvértjeHűségesek pikkelyvértje

3 Kóborlók pengéjeKóborlók pengéje

4 Frontvonal áttöréseFrontvonal áttörése

4 Vérzik a sivatagVérzik a sivatag

4 TarpanTarpan