Évzáróra készülve – 5. rész

Miért pont a pergető?

A pergető manőver nélküli kombópakli, aminek nagyjából 2-3 körre van szüksége, hogy nyerjen. Általában nem tudják mit és mikor kell leszedni ellene, és a kézben tartott sok lap miatt az ellenfélnek folyamatosan rettentő bizonytalanság érzete van. A félévzárót egy ilyen pakli nyerte, tökéletes választás lehet a záróra is.

Hogyan nyerjünk?

Minél gyorsabban ki kell alakítani egy óriási kézméretet, majd kirakni a Caput Draconist, és elméletileg nyertünk. A húzások, keresések és a Bőség korok miatt a pakli nagyon gyorsan képes óriási kézméretet prezentálni. A Dreina-szentély, a zászló és az ágyas 8 lapot tud húzatni összesen, ez is elég lehet a Caput 25 lapjához. Az ellenfeleket akadály lapokkal lassítjuk, vasfoggal-homállyal-manacsapdával igyekszünk kontrollálni, majd Felvilágosodással átvesszük az aktív játékos szerepét, hogy manőverezni se legyen lehetősége a körben, amikor a kombó összejön.

Mire kell vigyázni?

A gyors paklikat nagyon nem szereti a pergető, az első két körben agresszív manőverekkel operáló deckekkel nehezen veszi fel a kesztyűt. A manacsapda és a Tyrrano tombolása szintén veszélyes, mert szedi a bőség korokat, de a lehető legrosszabb kártya a Tyrrano haragja mert ha azt homály híján véletlen leengedjük akkor a decknek lőttek. Tolvajszemekkel is ki lehet venni a nyerőkártyáinkat, úgyhogy azt se szeretnénk látni az ellenfél kezében.

Mi a taktika?

Az első fordulóban minél több laptípust és Bőség kort kell leraknunk (vagy ÚKH-val keresnünk), így könnyen lehet, hogy 5-7 féle kártyánk is van a kornak (kalandozó, toronyszint, eseménylap és ódon fétis adott) ami ekkor már kézméretet is ad. Ha érkezik a Hérosz csarnokból pergető, akkor rengeteget húzunk és több mint valószínű, hogy meg is érkeznek a nyerő kártyáink (fontos apróság, hogy a hérosz akkor is ad MP-t, ha előző körben Dimenzióörvényeztünk!). Időnként másolunk pergetőt/hírnököt, akár forduló nyitásában is, a héroszokból kapott MP-ből, így egy ÚKH-val például újabb két Bőség kort kereshetünk, és mire a lapkiigazítás lépéshez érünk, már a nagyobb kézméretre húzhatjuk magunkat. Majd a második pergető után érkezik a draconis. Ebben az esetben simán lehet, hogy még ebben a körben sikerül nyerni.

Újítások vannak?

A Másodvirágzás is korszak, nem csak a homálynak jó (ráadásul megszakítólag), hanem a pakliba kerülő Naftacsapda mellé is, ami így a második körben is ingyen van. A nafta miatt a gyors rohampaklik ellen is jobban védve vagyunk, bele lehet rakni 4 Haridát is bár én nem tudtam helyet szorítani neki. A Másodvirágzás elvadultsága miatt még blöffnek is tökéletes, hisz az ellenfél majd örvényt vagy naftát vár ahol semmit se találna (vagy ha nincs akadálylapunk a Bőség kornak, így csalhatunk játékba egy plusz laptípust).

Milyen pakli lehet a kiinduló alap?

1 Dreina-szentély
1 Héroszok csarnoka
1 Tamari járatai

4 Időhomok pergetője
4 Új korok hírnöke
3 Acélszarvú sarlatán
4 Másodvirágzás
3 Héroszok csarnoka
4 Dimenzióörvény
4 Óriáspók hálója
4 Naftacsapda
3 Leszakadt ég zászlaja
3 Totemoszlop
1 Világítótorony
4 Alidari ágyas
2 Caput Draconis
2 Manacsapda elpusztítása
1 Ódon fétis felkutatása
4 Bőség kora
4 Próféciák kora
1 Égi hajók kora
1 Felvilágosodás
3 Idő vasfoga
3 Feledés homálya

A pergető jó pakli, szerintem 1-2 verzióval össze fogunk futni a zárón, minden lapja olcsón beszerezhető, és a paklival jó játszani, hisz különleges játékélményt ad forgatójának.

Aquir