Évzáróra készülve – 1. rész

Miért pont a Hajós?

Az Opálhajós pakli a maga nemében pofonegyszerű, a hajós lehozása után el kell telnie négy körnek, és elindulhatunk nyerni. A hordák ellen Ősi vérünk van, a nagyok ellen nyolcat sebző Odviharunk, az Alidari ágyassal lapot, falat vagy túlélést kapunk. Az őserős akadálylapjaink ingyen sebeznek minimum hármat, ha elsőkörös akadályokat is használunk, akkor a nafta-harida remek párosával térdre kényszerítjük az ellenfeleket. Phettel négy sebeket osztunk, majd kedvünk szerint múltidézzük. Az őserős talizmánokkal minimum kettőket ütünk elfordulás nélkül. Tehát harcban is jók vagyunk és kontrollként is, szerintem ez épp elég indok, hogy vele induljunk.

Hogyan nyerjünk?

Ez a kérdés látszólag egyszerű, de valójában nem az. Az Opálhajós egy különleges pakli, hisz az első három kör a felkészülésről szól. A negyedikben holdat kell szaggatni az égről, és minden esélyünk megvan rá, hogy ezt tegyük. A harc manőverben nem kell készülnünk akadályokra, viszont ha húzunk a sziklaerődből Útonállókat, akkor a beálló blokkolót is megkínálhatjuk vele, amitől még az is lehet, hogy meghal mielőtt beállhatna a manőverbe. Az Opálhajós manőverét nagyon fogja a Szemmelverés, épp ez okból (illetve mert sok jó célpontja van) maximális számú manacsapdával kapjuk le a boszorkányok fegyverét. A problémás szituációkból a köpeny húzhat ki, illetve van egy csoda fegyverünk a Beriquel végzete személyében.

Mire kell vigyázni?

A hordák ellen nem vagyunk annyira jók, mint ahogy sokan képzelnék. Véleményem szerint a nagyok ellen partyba leszünk, de a sok kicsi nem feltétlenül kedvez nekünk, egy wicca szett el tud rohanni mellettünk, és a lesath is el tudja verni a paklit, ha nincs elég akadálylap, mivel játszhat Árnyfigyelővel, ezért pókhálóra is szükség lesz. Egy hordát nehéz megfogni, főleg ha nem húzunk ágyast vagy sok akadálylapot. A kritikus manőverben a negyedik körben akár küldetéseket vagy tornyokat is elengedhetünk, hogy el tudjunk menni nyerni.

Mi a taktika?

Minél több akadálylapot kell szerezni a sziklaerődből és a pakliból, valamint a laphúzás miatt fontos lenne egy ágyas az első körben. Kevés pakli fog merni elindulni az első fordulóban, épp ezért eseménytelen általában. A második illetve a harmadik körben viszont az ellenfél akciózni fog ahogy csak tud, a feladatunk hogy megállítsuk rohamát. Fontos hogy legyen ütésünk és felálló kártyánk, mert akkor nem nagyon tudnak trükközni ellenünk, harcban valószínű úgyis mi vagyunk a jobbak.

Újítások vannak?

Vannak bizony, a hajósnak van Csontrombolása és Elmeszipolya, ami sok egy kalandozós paklit alapból megold, a Csontrombolás négyet sebez sorból sorba, én nem hagynám ki semmiképpen a pakliból. Az Elmeszipoly pedig nagyon sok kalandozónak jelentheti a végállomást. A hajós az a deck ahol sose tudhatod, hányat játszik a bombáiból (elmeszipoly, beriquel, shaka’thorr). Aki fél a 7-es szintűektől, az rakhat a pakliba Hősök korát is, hisz az garantálja, hogy nyerd a harc manővert.

Milyen pakli lehet a kiinduló alap?

1 Árnyjárók sziklaerődje
1 Északi kapu
1 Jövőváltók kerengője

4 Opálhajós
1 Tamari járatai
2 Famor udvarháza
4 Alidari ágyas
2 Odvihar
4 Phet lehelete
2 Csontrombolás
1 Elmeszipoly
4 Ófa talizmán
2 Rejtőzés köpenye
1 Beriquel végzete
4 Fler
3 Harida
3 Naftacsapda
4 Óriáspók hálója
4 Od-rúna
4 Útonállók
4 Manacsapda elpusztítása
1 Shakathorr
4 Ősi vér
2 Hadiszerencse

Az opálhajós remek pakli, már nem egyszer bizonyította rátermettségét, számolni kell vele. Biztosan találkozunk vele az évzárón.

Aquir