Évzáró ÚH TOP 8 elemzés

Amint azt láthattátok az évzáró top paklilistái felkerültek a deck-könyvtárba, mind az ÚH, mind a PLEV formátumok vonatkozásában. Én az ÚH paklik elemzését, tüzetesebb vizsgálatát vállaltam, ideje megnézni, hogy a legjobb játékosok mivel is csapatták a jubileumi nagyversenyen. Az előzetes tippem, miszerint nem Oquicorr és Amt-nar győzedelmeskednek bejött, de azért mindkét hős odafért a topba.

1.Hely Szöllősi Ákos “Felforgatni Eriont”

Ákos a beszámolójában leírta, hogy pakliját az árnyfigyelőárnyfigyelő köré építette, mivel ez a lap az északi kapus és a szettes/laphúzós paklikat egy személyben tudja kezelni. A paklit megnézve látszik, hogy minden kalandozó IQ-ból oldja az összes erioni küldetést, mindamelett mindegyik kalandozó komoly előnyképességgel is rendelkezik. Az udvari ezermesterudvari ezermester a kézben lévő küldetéseket segít kipörgetni, no meg minden erioni küldetést 2 feltétellel old. A KastélyfosztogatóKastélyfosztogató (az egyetlen erionban megjelent kalandozó, ami a pakliba bekerült!) csapatszintet kukáz és lapot húz, a goblin hullarablógoblin hullarabló visszavesz mindent ami kellhet és gazdaságosan menekül… Na igen a menekülés. A pakli motorja ez a kulcsszó a menegle szentélymenegle szentély abszolút kihasználásával. A pakliban lévő 9 menekülés bőven elég arra, hogy megóvja a sérülékeny kalandozókat 1-1 akadálytól vagy akciólaptól, amire jó eséllyel manát költ az ellenfél, így a cserepakliból keresett bónusz lappal abszolút megérős a menekülés. A pakli győzelmi kondíciója a küldetésekkel való diadalpont. Itt két fontos momentumot érdemes kiemelni: minden küldetésre csatolható a kincsesláda, ami ingyen kalandozót termel, tehát tempót ad, másrészt Ákos azokat a küldetéseket preferálta maximális számban, amelyek további erőforrást is adnak. A játékbarlang feldúlásajátékbarlang feldúlása további aranyat termel a kalandozókhoz, a rakomány megcsapolásarakomány megcsapolása pedig laphúzást ad, ami az ófa ágaófa ága metában kulcsfontosságú. Külön érdemes kitérni a küldetéseket kiegészítő építmény választásra, a világítótoronyvilágítótoronyra. Finoman szólva is elfeledett lap, pedig a küldetéses játékkörnyezetben és a blöff akadálylapok korában(elvadult) az az információtöbblet, amit ez a lap ad felbecsülhetetlen, óriási meglátás a lap használata. Na meg ugye, 2 ilyen építménnyel elég 3 küldetést megoldani a győzelemhez. Ki kell még térni a cserepakli precíz építésére is. Gyakorlatilag a pakli mechanikájából adódóan fel tudott készülni minden olyan helyzetre, ami nehéz pillanatokat okozhatott, anélkül, hogy a pakli harmóniáját megtörte volna. Mi is került a cserepakliba? Extra kalandozó, éberbe forgás, akadálylap szedés, yhtnas kronchusyhtnas kronchus, idő vasfogaidő vasfoga a kronchus ellen, napszálltanapszállta, szett és arany pusztításszett és arany pusztítás, extra küldetés, rejtőzés köpenyerejtőzés köpenye, és ófa ága ellenlapófa ága ellenlap. Precízen, átgondoltan épített pakli és cserepakli, megérdemelten nyert vele Ákos, ez úton is gratulálok!

2.Hely Nagy Péter “A Halandók Vándora”

Peti az őszköszöntőhöz hasonlóan ismét HoldfényemberHoldfényemberrel érkezett és bizonyította játéktudását, illetve a Halandók vezérének erejét. A paklit az őszköszöntőn elemeztem, így most a változásokra térnék ki. Alapvetően arányeltolódásokat figyelhetünk meg, 1-1 lapból több, illetve kevesebb van, nyilván a tesztek, játéktapasztalatok alapján igazított a paklin Peti. A legnagyobb eltérés, illetve új lap a pakliban az 2 db Doria RacchiniDoria Racchini, a dzsad bankárdzsad bankár példányszámának kárára. A véreskezű hölgy nagyon is komollyá tudja tenni az erioni veszélytelennek tűnő küldetéseket, mivel vele már nem babra megy a játék, nem engedhet el mindent egy ostrompakli, arra várva, hogy a küldetések befulladásakor átszalad a toronyszinteken. Ez a B opció, illetve alternatív győzelmi kondíció figyelemre méltó, minden paklin dob az, ha nem csak egyféle képpen tud nyerni. Na meg Doria is illeszkedik az aranytermelős vonalra, ugyebár… Az eddig tapasztalatok alapján a Holdfényember ereje ebben a változatosságban rejlik, nagyon sok kalandozó befér mellé, amivel kezelni tud 1-1 ellenfelet. Nem szoktak örülni az aggro dekkek, ha lecsapnak ellenük egy AlephAleph-et vagy Kék hercegKék herceget. Itt is jár az elismerés, látszik a rengeteg munka, ötlet és a feszes pakliépítés, amivel Odaért Peti a 2. helyre.

3.Hely Kriston Dávid “Oquicorr tánca”

Az őssárkányőssárkány ismét odaért a dobogóra, sőt beelőzte cranta fejedelmétcranta fejedelmét is, de úgy gondolom ehhez azért kellett Gambit játéktudása is vastagon. Alapvetően egy szokványos OquicorrOquicorr paklit láthatunk nagatornagatorral, hegyisárkányhegyisárkány nélkül, Dávid játékstílusára fűszerezve. Itt is ki kell emelni a cserepakli építést és használatot, mivel nem csak a nagator, hanem az ékal csillagtermeékal csillagterme is szerepel a pakliban.A kyrektől már ismert toronyszint nem csak kézpörgetést tesz lehetővé, hanem 1-1 kulcslapot is is be tud keverni. Ha már kyres hasonlat: az elv itt is ugyanaz. A berakott lapot kikeresi, mégpedig a pakliban helyet kapó álomkristály felkutatásáálomkristály felkutatásával. Emellett több szituációs kártya is helyett kapott a pakliban 1-1 példányban, lévén kereshető. Ha nagyon akarnánk mondhatnánk azt is, hogy az enrawelli csatamágusenrawelli csatamágus rotálása miatt Gambit átépítette a kyres pakliját sárkányokra és 60 lapra. A maga nemében ez is zseniális pakliépítés, jár a gratuláció!

4.Hely Szatay Zoltán “S( )hadd látom, milyen akadályok jönnek!”

A negyedik helyre ért be őtrollsága, Zoltán barátom. Az utóbbi időben számíthatunk tőle, a Daik DíjvenhárDaik Díjvenhárvégtelenvégtelen trolltroll kombó kontrollra, nem akármilyen eredményeket ért el vele. Ezúttal a klasszikus megelevenedős, opálhajósopálhajósos vonalat hozta el, mindenfajta aljas akadálylappal megtűzdelve, ami jelenleg használható. Ha már necrográfianecrográfia nincs. ThóregThóreg, kidobóemberkidobóember, elszabadult főnixelszabadult főnix, beriquel végzeteberiquel végzete, trentea végzetetrentea végzete, homonkuluszhomonkulusz. Minden gyors hatásként ingyen. Aztán a negyedik körben jön az ezüsthold elpusztítója nyerni, na meg előtte mindenkin plusz egyet sebezni. Én őszintén szólva hiányolom a pakliból a lapkészlet jelenlegi legelborultabb és legtrollabb lapját az akasztásakasztást. 8 mp fölényben a 4. körben instant győzelem. Na meg óriási trollkodás is. Azért jár a pacsi!

5.Hely Dezső Csaba Péter “Kóborlás Crantában, avagy a név kötelez”

A híresség, Cranta mágusfejedelmeCranta mágusfejedelme tiszteletét tette a jubileumi nagyversenyen és behozta a crantaiakat a 5. helyre. Mivel mással is indult volna, hisz a legutóbb megjelent híresség lapja az elmúlt időszak egyeduralkodója volt. Az alap a fókuszos szettes alap itt is stabil, minden más viszont kitárgyalást érdemel. Kezdjük a toronyszintekkel, hisz itt is megjelent az ékal csillagtermeékal csillagterme és ezzel egyenes arányban a cserepakli építés. Csaba a cserepakliba száműzte az ellenlapok nagyját, csak 1-1 példány került a pakliba közvetlen. Ez mindig kritikus dolog, hisz maga az alap kombó és mechanika rengeteg lapot foglal önmagában, nagyon nehéz patent paklit építeni. Bár itt is adja magát az álomkristályos keresés, ez kimaradt, de jobban meggondolva és ismerve a paklit, egyébként is átpörög a pakli pillanatok alatt, nem feltétlenül kell ide keresés, jó megoldás az is, ha az éppen kellő ellenlapok számát turbózzuk meg a cserepakliból az ékal toronyszinttel. Ráadásul elhúzódó meccseken létfontosságú lehet 1-1 ellenlapból több is. Csaba az aggro dekkek ellen yhtnas kronchusyhtnas kronchust, a yhtnas kronchus ellen vasfogat, a verekedős paklik ellen tornádótornádót, ófa ellen arguren hanyatlásáarguren hanyatlását, ősök szólításaősök szólítása ellen halott jövő suttogásáhalott jövő suttogását játszott. Az arguren hanyatlása- ősök szólítása egyébként a mágusfejedelem többszöri manifesztálódását is eredményezhette a páston. Kemény az amikor, az Amt-nar-ok egymást pakolgatják a külső síkra és vissza és halhatatlanok. Mindenképpen kiemelést érdemel a Zogg, a hegyek gyökere Zogg, a hegyek gyökere és a csata az égig érő hegyekértcsata az égig érő hegyekért lapok a cserepakliból. Mindkét lap 1-1 nehéz párosítás esetén jelenthetett megoldást, elvégre a küldetést a nyirkos világ megbízottja bárkivel párban oldja, és a plusz toronyszint mindig jó. A zogg utolsó toronyszint esetén ugyanazt tudja, mint az akasztásakasztás. 6 manából győzelem, izzadtság nélkül. No igen és a végére itt van még a hódító király jogarahódító király jogara is, felszerelkezésfelszerelkezéssel párosítva. Harc eredményben érkezik egy nudumalnudumal a semmiből 3-4-5 szinttel. Szélsőséges esetben 2 db 10 szinttel. Szerintem alulértékelt lap, pedig ostromnál és küldetéseknél is meccsdöntő lehet az olyan kalandozók korában, ahol 1-2-3-ért 3-4-5 szintek érkezhetnek meglepetésként. Jár a gratuláció, ismét új és érdekes megoldásokat láthattunk mágusfejedelemre, mely kiemelkedő eredménnyel párosult!

6.Hely Kecskeméti Zsolt “Nyíregyháza megbízott szószólója”

Kezso az utóbbi időben több versenyt is behúzott a megbízottasmegbízottas, böllérbölléres paklijával. A pakli magja nem változott az őszköszöntőn látott megbízottas paklikhoz képest, de több érdekes megoldás is helyet kapott. Az első ilyen a böllérböllér, aki a megbízott által csatarendbe állított kalandozókból kinyer 2 aranyaranyat, ráadásul visszateszi őket a múltba, hogy ismét idézhetőek legyenek. Aztán helyet kapott 1 flottagrófflottagróf is, aki a kiépülő törzsszövetségnél szállítja a körönkénti +2 manát. A győzelmet a termékenység bálványatermékenység bálványai és a nagatornagatorok szolgálják, ha már a pók mestergyilkospók mestergyilkosok kinyírtak mindenkit. Érdekes megoldás alidari ágyasalidari ágyas, illetve a pengeszárnyú vízköpőpengeszárnyú vízköpő is a pakliban. Előbbi a falnöveléssel az ostromok ellen, minden más esetben a laphúzással nagy táp, míg utóbbi az agresszív küldetés paklik ellen egy plusz opció. Azt hiszem az elkövetkező időszak egyik meghatározó pakliját láthattuk most a 6. helyen. Pacsi a szószólónakszószólónak!

7.Hely Jávorcsik Norbert “Meet you all the way, meet you all the way, Rosanna”

Rosannával jómagam is kacérkodtam az évzáróra, szerencsére Norbi el is hozta. Ebben a kalandozóban a megjelenése ott van az az iszonyatos erő, amivel mindenki át tud gyalogolni. Ingyen kalandozó, éberbe forgás, laphúzás. Mindez 1 lapon! Norbi erionból kastélyfosztogatókastélyfosztogatóval turbózta a síkok vándorsíkok vándorát, illetve ő is maximális számú árnyfigyelőárnyfigyelővel játszott és ugye tudjuk, hogy annak milyen ereje van. A idők tengerének megzabolázásaidők tengerének megzabolázása mellé a megszálló flotta feltartóztatásamegszálló flotta feltartóztatása küldetés fért be, ami adja magát, hisz Rosanna IQ-ból oldja. Árnyfigyelőzés után ráadásul kidobat bármilyen kulcslapot az ellenfél paklijából… Kiemelendő, hogy Norbi rengeteg felszereléssel és felszerelkezésfelszerelkezéssel játszott, ami sok esetben jó megoldásokat nyújthatott. Olvashattuk a beszámolókból, hogy a végtelen troll ellen a feketelunír vámpírpajzzsal menekült meg, de a kóborló szett adta tempó sem lebecsülendő. A pakli 2 manőverrel tud nyerni, hisz az idők tengerén érkezik az utolsó mentsvárutolsó mentsvár, ami az ellenfélnek az utolsó kegyelemdöfés. A két manőverre az első és második körben is reális esély van, mivel az erioni uzsoráserioni uzsorással vagy egy shaka’thorrshaka’thorr-al a tempó adott. Én a magam részéről innen is hiányolom az erőviszonyok átrendezéséerőviszonyok átrendezését, hisz a pakli folyamatos cselekvő pozícióban van az első küldetés megoldása után, passzig az ellenfél nem tud érdemben cselekedni, így egy akasztással végső csapás mérhető az amúgy is szétzilált hadállásokra és harcvonalra. Egy letisztult és hangulatos pakli, jár az elismerés!

8. Hely Tóth Zoltán József “A vándor halandói”

Ismét egy HoldfényemberHoldfényemberes Halott jövő VándoráHalott jövő Vándorás pakli. A pakli sok hasonlóságot mutat Nagy Petiével, így a különbségekre térek ki. Ősi egyezmény helyreállításaŐsi egyezmény helyreállítása, küzdőporondküzdőporond, erőviszonyok átrendezéseerőviszonyok átrendezése. Az ősi egyezményes küldetés abszolút alulértékelt, pedig egy körzáró hatás. Egy nem azonnal nyerő küldetés pakliba pedig kell valami ilyesmi. Lásd fentebb Doria, megszálló flotta. Az akasztás egy spoiler meccseket eldöntő lap, én minden pakliba használnám(használom is). A küzdőporond alapvetően egy hasznos kártya, de talán Haygar mellé nem fér be. Ez persze tesztelés és stílus kérdése, a 2 db abszolút hibahatáron belül példányszám, aminek nem szabad döntő hatással lennie a pakli eredményességére. Alapvetően a top 8-ban nüanszni különbségek, sorsolás, szerencse, játéktapasztalat dönt, hogy éppen ki melyik helyet csípi meg. Zoli paklija egy jól megépített, ötletes megoldásokkal tűzdelt pakli, megérdemelten jutott be a topba, melyhez ezúton is gratulálok!

Észrevételek

  • a TOP 8-ban 5(6-megbízott) küldetéspakli volt, a TOP 3-ban 3
  • 2 kontroll pakli fért be a topba
  • Mindössze 1 ostrompakli jutott be a legjobbak közé
  • Több az akadálylap, mint az akciólap
  • Mindössze 2 pakliban nem volt nevesített kalandozó
  • A nevesített kalandozós paklikban jellemzően 1-nél több fajta hős volt
  • Mindössze 1 pakliban nem volt erionos lap (egy másikban összesen 1 a cserepakliban)
  • A TOP 8-ban mindössze 1 pakliban volt ófa ága

Ez lenne az évzáró ÚH részének elemzése, fogadjátok tőlem szeretettel. Minden észrevételt, észre nem vett kombót, megoldást várok/várunk a komment szekcióban!

Jabbah