Északi kapus GYÁ

“Szokásomhoz híven” átnéztem helyettetek a Székesfehérvári “GYÁ-Szpesöl” új trónkövetelőit. Nevezetesen, a formátumon használható az Északi kapu. Mivel 68 db neves kalandozó van a GYÁ lapkészletében, mindenképpen érdemes megnézni, mik – helyesebben kik – azok, akik reális opciók lehetnek egy ilyen bővítés kiaknázására, mert azért nem mindegyikük miatt borul az asztalt…

A formátum lapkészletét többször rágtam végig, mint csacsi a legelőt, most kizárólag ezen a “szpesöl opsön” körül pörgetem a habverőt.

Starring (in alphabetical order)

A KígyóA Kígyó

Ő eleve egy tökéletes választás, fixen lejön, eleve 7/4-es, kiváló búgócsiga. Ha nem lenne északi kapu, javasolnám mellétenni Lukiant, de így erre semmi szükség. Azért ne bízuuk el magunkat, a Kígyó harcias, gyakran előfordul, hogy akire kisütjük a képességét, első adandó alkalommal levadássza. 3/2-es fejvadászt, kráni küldiket, és 3. toronynak Belső iskola GyakorlóterméBelső iskola Gyakorlótermét (BIGY) javasolnék mellé. Mivel vannak bőven neves fejvadászok, északi kapu nélkül is játszható, de ő simán mehet egyszemélyes hadosztály üzemmódban.

 

Abul akh-HaíbAbul akh-Haíb

(Rahim el HaszraRahim el Haszra, Sidi DhaffarSidi Dhaffar). Ők hárman egy igen durva tempótéma sokat látott tagjai. Dzsad bankház kifosztása küldetésen Arel akarattal és Klánházzal, menekülési opciókkal EÉ-s Bankházzal szerintem vad banda. velük nem kezdéskor használnám a kaput, hanem amikor épp kifogyok a kallerból, vagy amikor jól jön a +1 lap a kézbe.

 

AcapellaAcapella

Szerintem elsőosztályú hangulatlap, akinek nem ugrik be a jelenet a Garmacor Címeréből, olvassa el, Acapella legjobb partyarc … rőfnyi karmokkal szabdal szét mindenkit, aki kiszagolja a ranagoliták praktikáit shadonszerte… Mivel van Lopózása, az EÉ küldetéseket BIGY-gyel ő is oldja. Neki is dukál a klánházklánház, már ha szeretünk karmolászni vele. Ha megnöveljük a fizikumát 11-re, tud kőhajítással is vérfarkaskodni, sorból. Erre a legjobb meogldás a GépteremGépterem + FogókaromFogókarom kombó. Ugye kell mellé még kalandozó, hogy minél stabilabban tudja a gyilkos 3-as dobást hozni. A vércsetotem sámánvércsetotem sámán + halálhozó bömbölőhalálhozó bömbölő stabilabb irány a sorból túlütésre, de itt nem ez volt a kérdés, hanem az észak kapu… Lopózni tudó kallereket tennék mellé, lehetőleg harciasabb fajtát.

 

Akasztó AlberaAkasztó Albera

(Alamio Bel AquilaAlamio Bel Aquila) A manőverblokkolás vezéregyéniségei. Albera egy szintlépéssel a kincses, tolvaj és más hordákat igen durván bünteti. Aquila detto. Ha kiépülős játékot akarunk, Északi kapuval ezek a kalandozók sokat segítenek.

 

Almus con SerradamAlmus con Serradam

Ez is egy igen jó prekoncept pakli a talán napjainkban leginkább elhanyagolt kiegészítőből. Egy jó Uwel-szentélyUwel-szentély eleve meglep mindenkit. utána az ingyen fegyverek szintén, max nem kellemesen. Amikor az ingyen fegyverből a sobirai vándorbazárral manát csinálunk, még jobban. Az uweliták egyébként elég kevesen vannak, de a két dúlásos élet jelemű kalandozó, a Selmovita térítőSelmovita térítő és a Pyarronita lovagPyarronita lovag szerintem jöhetnek. a nehéz harci ménnehéz harci mén + könnyűlovas kopjakönnyűlovas kopja kombó szerintem vállaható.

 

Amnet-on KeilorAmnet-on Keilor

Ő is a hatalmasok különleges megbízottja, mint az idei nagyultra – a hasonlóságok itt sajnos véget is érnek. HadiállapotHadiállapottal és szellemi frissesség medáljászellemi frissesség medáljával a körönkénti 7 mp-s játék remek élményeit biztosítja – természetesen csak a szín-toroni pakliba. Toroni hadrendesekbe játszanám vezérnek, fagyot-fényt tud melléjük tenni támogatásként. Amnet szintén totális hangulatlap, kell mellé egy 80+ lapos deck, hiszen kikereshető, és a hadrend ugye nem annyira húzásfüggő, mint más paklik. Tennék mellé csillagvizsgálót, hogy a dobásra kínált 3 lapot kicsit szűrjük. (neeem, Asztrológia + Hadrend képzettségpárosítás GYÁ-ban nincs)

 

Angus MagonorAngus Magonor

5 fehér ork 40 lapra. No comment, sajnos a vezérek GyÁ-n nem játszanak, főleg nem Dartonita rendházDartonita rendházzal. Abba amúgy belegondolt már valaki, hogy Dartonita Rendházzal AlephAleph

 

ArghArgh

Olwen-gilad AringornOlwen-gilad Aringorn, Eyfert bel KrundarEyfert bel Krundar, PokrócPokróc és tetszőleges neves női kalandozó(k). Északi kapuval ez a kombó elég fixen indul, Maszkokkal az Új Harygart is veri szint:mp-arányban. Alberát, AlmeirAlmeirt, Dharran LiedorDharran Liedort lehet még mellétenni, KerítőházKerítőház, Az Ékes Tegzek házaAz Ékes Tegzek háza, BordélyBordély tengellyel EÉ-s örömnegyedes tunninggal. Ez nemcsak hangulatos, de brutál erős is, viszont könnyen szétkombózható.

 

AlmeirAlmeir

Északi kapuval kezdőkalandozónak letenni merész dolog, cserébe minden olyan pakliba jó, ahol lesz bőven erőforrás (és neveseket akarunk).

 

AscyraAscyra

(VierreVierre, KalkiraKalkira, TristanaTristana)
Híres, sikeres paklimag, pont attól erős, hogy nem kell Északi kapu hozzá. De lehet stabilizálni vele ezt is, hogy jó sorrendben tudjuk lerakni a kalandozókat.

 

Balean re-ChyrranBalean re-Chyrran

Na ő, klasszikus északi kapus karakter. Hatalom italaHatalom itala, hatalom amulettjehatalom amulettje, idegroncsolásidegroncsolás, megvesztegetésmegvesztegetés, satorr bérvajákossatorr bérvajákos, savteremtéssavteremtés… szerintem mehet jót egy ilyen pakli. Én ostromolnék vele.

 

BaragBarag

Csonttörő tombolóCsonttörő tombolóval vidám, akik ugye a sorelhagyáskor híznak. Sajnos Barag nem toroni. Mindegy, ostrom!

 

Berail AstumialBerail Astumial

Ő is beférhet kiegészítőkalandozónak, Északi kapunál taktikai elem lehet kikeresni, vannak paklik, amiket hidegre tesz.

 

Bofkar mesterBofkar mester

Ő egy neves íbasziszi HARCOS. Kallal, vagy szintlépssel kijön rá az AbbitbányaAbbitbánya, illetve használható mellé a óezüst-teléróezüst-telér is. A felszerelésekkel kétszeresen tud mp-t spórolni, pl. megszállt tőrmegszállt tőrrel lehet jót alakítani, ami nekem olcsúbbá teszi a küldetést, meg amúgy plusz akadálylap is (és plusz mp). Az EK-s Kadal-papKadal-pappal az óezüst-telérre láttam már komoly kombót, az ellenfél csak figyelte a manahegyeket.

 

Cjendago kapitányCjendago kapitány

Szellemi frissesség medáljáSzellemi frissesség medáljával szerintem egy nagyon komoly counter-boost van benne. Jó 7/4-es, de azért nem veri mezőnyt. Inkább érdekesség.

 

Dharran LiedorDharran Liedor

Simán keresném. KerítőházKerítőházBordélyBordély. Alberával a hordákat kivéreztetik. Mivel van Álöltözete, BIGY-gyel EÉ-s küldetésekre jó lehet, örömnegyedes (vagy akármilyen kiegészítésekkel). figyelemelterelésfigyelemelterelésellenszegülésellenszegüléselbájoláselbájolás, HáremHárem, tud a csaj…

 

Etmír IbíelEtmír Ibíel

Ő is simán lehet kezdőkaller, van bőven lap, amit tud olcsósítani. GYÁ-n Patkány PacharróPatkány Pacharróval vegyíteném, aki tud mellé sleppet szervezni. Gorviki bérgyilkosGorviki bérgyilkost 3-ért, vagy olcsóbban, LovagLovag-tokent 1-ért, stb, zsarolászsarolás, megvesztegetésmegvesztegetés, brrrr…

 

GetharrGetharr

A kküldetés-olcsósítás/drágítás is lehet hasznos, az eseménylapok védelme is, de ő is inább epizódszerepkő, mint paklialap.

 

Heikar KapelyukHeikar Kapelyuk

Asztalborítás No 1. A kőkörök és az EÉ-s építmények globális kivégzője. A modern paklik ellen csak le kell tenni ezt a kiváló abasziszi úriembert, és a pakliban levő 10-12 lapot egyszerűen eldobálhatjuk. Ha valaki antijátékot szertne játszani Fehérváron, ezt a kalandozót javaslom. Fókuszos ostrom kuka, örömnegyed, szegénynegyed lassul, totemoszlop, és sorolhatnám. Tolvajos pakli jó matchup-elemzéssel játszhatja pluszban, hogy bizonyos meccseket ővele kezd.

 

JadisJadis

(TristanaTristana, KalkiraKalkira, UdunnUdunn,  A Kígyó A Kígyó) Ők a fejvadászos téma dark-side-ja. Nem sunyi kis bónuszok, hanem kegyetlen darálás a cél. Sajnos a legjobb kellékeik hiányoznak, van helyettük más!

 

Ko SorinKo Sorin

El tudom képzelni, amikor ezt a figurát valaki lerakja 3 db amúgy 0 mp-s építménynél és pont megakaszt egy jól kiszámított küldi-rush-t vele. Akár azt is el tudom képzelni, hogy ezt egy jól kivárt pillanatban északi kapu segítségével produkálja.

 

Liorn Ceir-ValensLiorn Ceir-Valens

A harc előtti képessége egy paraelemes dobatópakliba erős. ElementálfészekElementálfészekkel, Viharos szélViharos széllel, tüzes tekintettüzes tekintettel, szélvihar keltésészélvihar keltésével, utánpótlás elvágásáutánpótlás elvágásával. Szerintem vállalható kezdőkalandozó, sok harcot kell vele generálni. Bérvajákossal és még valami toroni boszorkánymesterrel egészíteném ki, pl. catratan méregbéklyózócatratan méregbéklyózóval és esetleg csatamágusok botjácsatamágusok botjával.

 

Mihnad al MissaMihnad al Missa

A “felváltva jövünk” kaller. Nincs mp-fölény, csak a sakkozás. Ha nem találunk ki nagyon speciális paklit rá, nem sok hasznát látjuk. Külső síkos, pl. dzsinnes paklikba lehet jó kezdőkalandozó, ahol a tempó fontos lehet.

 

Organ RionOrgan Rion

Ő is simán mehet Északi kapuval. Emlékváltóval teljesen stabil palit lehet rá építnei, ami a közelmúltban cikkben meg is jelent, teljesen jól fog működni. Nem tudom, feltűnt-e hogy a boszorkánymesterek jól szerepelnek ebben a tehetségkutatóban…

 

Orio de ViicaOrio de Viica

Egyetlen képességét emelném ki, a legutolsót. 4mp-ért 6. szintű alvó lángalvó láng. Sajnos a Sogron akarat hiányzik, minden más elérhető. Tekintetek, érintések, paratüzek.

 

RolfrbyknosRolfrbyknos

Ő is mehet szerintem. Az eseménylapos paklik ellen tobzódik, mivel olcsó. Ha rá építünk, nem fogunk tudni manőverezni. Ha arra gyúrunk, hogy kiterlmeljük az árát és mellette megoldjuk a játékot, akkorj ó lehet. Hasonlít Heikar Kapelyukre, megérhet 5 laphelyet, ha esemény-kontroll ellen gyengének érezzük magunkat.

 

Szang PaSzang Pa

Beférhet sok pakliba, de nem északi kapus kezdőkaller.

 

Tekydia Mey TwaalrethTekydia Mey Twaalreth

Először azt hittem, hogy csak a szakmai ártalom miatt veszem elő. De rájöttem, hogy a kicsatolható plusz akciólap ugye dugi kézméret vlójában. Ami miatt kitérek rá, az nem más, mint a VakításVakítás nevű paraelem. Ez egy gyors hatásként kijátszható lap. Amikor kijátssza, kijátszik mellé egy Opálhajós haragjáOpálhajós haragját, sajnos szintén gyors hatásként… A 2 lap együtt 5 szintet sebez, és nem feltétlenül egy célponton… Ha Boszorkány lenne, és volna rá háremhárem

 

Zubair DzsahankarZubair Dzsahankar

Dzsad glaiátorként az EÉ-ből a bankházbankház és a küzdőporondküzdőporond sőt a gladiátor arénagladiátor aréna is kijön rá, szerintem ez elég ahhoz, hogy lehessen vele kezdeni. Közelharcorientált kiskalandozó kell mellé, lehetőleg dzsad, vagy gladiátor. A lapkereső szerint van pszí-je, a képességcsökkentés ordít hozzá…

 

Kb. ennyi. Itt is bőven több kalandozót soroltam fel, mint amennyi reálisan felveheti a versenyt a már megismert, sikeres paklikkal. Mégis inkább kicsit bővebb listát készítettem, mint hogy egy szűk, tízfős stáb hangoljon egy remek versenyre, ahol mellettük az összes GYÁ bevethető, és ha van valami jó ötleted, kezdhetsz neves hőssel – ha nem is a legnagyobbakkal..

MDani