Emlékeim, amik a múlt tüzét táplálják

Ezt az írásomat Kiss Robinnak ajánlom. Köszönöm neked, hogy ide tartozhatok!

 

Remélem Kiss Robin is emlékszik rá, hogy amikor együtt elkezdtünk játszani és megtanított engem a Kiválasztottak kártyajátékra (ennek immár közel 12 éve), akkor engem nem igazán lehetett levakarni jó ideig egy pakliról. Egy hamvában halt ötletet osztottam meg vele, aminek kigondolásához, majd összeállításához ő készségesen nyújtott nekem segítő kezet. Elmesélem, hogy történt.

 

(Ha kizárólag a bemutatandó lapokért kattintottál a cikkre, nyugodtan görgess lejjebb. Megéri!)

 

Amikor 2006-ban ráleltem a Duna Plazában található egyik könyvesboltban, annak is az egyik sarkában eldugott polcán az érintetlenül ott nyugvó Kezdőcsomagra, s miután megkaptam azt, két dolgot szerettem volna mindennél jobban a világon: megérteni, hogy hogy a fenébe kell ezt az érthetetlen, zagyva, kibogarászhatatlan, játszhatatlan és rajtam kívül senkit nem érdeklő kártyajátékot játszani; illetve egy olyan paklival rendelkezni (vagy inkább azzal A bizonyos paklival, melyre hamarosan kitérek), amivel mindenki méltó ellenfele lehetek. Elárulom, hogy e két álmom még mindig megvalósításra vár… s hogy melyiket lehet egyszerűbben elérni, azt a kedves Olvasóra bízom.

Soha nem fogom elfelejteni azt a napot, amikor a Szellemlovasban találkoztunk, és Robin elővett egy papírlapot. Rajta kb. 10-15 kártya neve állt, amelyek közül nekem egyik sem mondott igazán semmit. A lapok pontos listájára ennyi év távlatából sajnos már nem emlékszem, de egy-kettő azért még felsejlik előttem a múlt ködös fátylán keresztül: Eflammor, Aaron Ramannon, Eleidin, Feketeláng, Halál Hetedik Nagymestere, Shigvarr, Critai tábla, Tűzalak, Ordani torony…

Robin mindegyik lapról elmondta nekem, hogy micsoda. Megmagyarázta, hogy a pakli Eflammor nélkül (ami akkor éppen új lap volt) nem sokat ér, nem lesz túl eredményes. Ennél elszántabb már nem is lehettem volna. Nagyon szerettem volna beszerezni legalább egy darabot belőle. Persze mikor kiderült, hogy a lapoknak ritkasága van és a játékosok pénzért adják el a lapokat, súlyos 7-800 forintokért is akár, akkor a 13 éves Tomi nem igazán örült. De Robinnal megtettünk mindent, hogy valamit összehozhassunk a pakliból a rendelkezésünkre álló lapokat felhasználva.

Ekkor nekem nem volt más lapom, mint a Kezdőcsomagom. Robin bátyja szerencsére régebben játszott a játékkal és volt egy kis lapkészlete, amit öccsére hagyományozott, s ő pedig szívesen osztotta azt meg velem, hogy kész legyen a pakli.

Pár héten-hónapon belül a lapkészletünk gyarapodni látszott, hiszen nem csupán elkezdtünk Prekoncept paklikat vásárolni, ráadásul megismerkedtünk más játékosokkal, akik szívesen fogadtak be minket köreikbe, és így, a Szellemlovas közösségéhez tartozókként nem átallottak minket lapokkal ellátni, gyakran ingyen, hisz számukra értéktelen gyakori és átlagos lapok voltak, de természetesen a mi lapjaink közül is volt egy-kettő, amire fájt az ő foguk. (Ilyen volt például a Kezdőcsomagban található Tharr-szerzetes.)

Szépen lassan alakult a pakli, amivel még úgy is hajlandó voltam játszani, hogy továbbra is szinte csak a Kezdőcsomag kibővített változata volt, és semmi egyéb. Talán valahogy így nézhetett ki:

 

1 Lángok termeLángok terme

1 Critai táblaCritai tábla

1 Kincses kamraKincses kamra

 

3 FőnixFőnix

3 Ordani lángőrOrdani lángőr

3 Ordani tűzvarázslóOrdani tűzvarázsló

2 Orio de ViicaOrio de Viica

1 Ithiel RamirrionIthiel Ramirrion

1 ShigvarrShigvarr

1 Tűzkobra Fehér AsszonyaTűzkobra Fehér Asszonya

1 Uwel-paplovagUwel-paplovag

1 KegyeltKegyelt

1 UtódUtód

1 Gho-RaggGho-Ragg

1 TűzmadárTűzmadár

1 Sárkánylehelet italaSárkánylehelet itala

2 Sogron étkeSogron étke

2 TűzviharTűzvihar

1 Hamvasztó érintésHamvasztó érintés

3 Izzó érintésIzzó érintés

3 Perzselő érintésPerzselő érintés

1 LávafolyamLávafolyam

1 Tűzlény megidézéseTűzlény megidézése

1 SzúrásSzúrás

1 Ordani toronyOrdani torony

3 Sors kezeSors keze

3 Vadon lázadásaVadon lázadása

1 Lépés a critai táblánLépés a critai táblán

 

Most összeírva a feltételezett paklit, nagyokat mosolygok. Ahogy az a fenti listából is valószínűsíthető, nem nyertem. Soha. Akartam, de nem sikerült. Nem volt jó veszíteni, de tudtam, hogy előbb-utóbb kész lesz a pakli, és akkor minden rendben lesz. Aztán olvastam egy cikket…

A többi játékos nem akart lebeszélni a paklimról, ahogy Robin sem. Volt azonban a ketmagus.hu-n egy cikksorozat, amire rátaláltam, és egyszerűen faltam minden szavát. Nem emlékszem már pontosan, hogy ki írta a cikkeket, ahogy a sorozat neve sincs már meg (talán Kezdőkör). Annyi bizonyos, hogy nekem szólt. A sorokat olvasva biztos voltam abban, hogy nekem ezekre az információkra szükségem van. A cikkíró ugyanis a játék elkezdésének legelejétől kezdve a versenyen való részvételig leírta, hogy mit kell egy kezdő játékosnak csinálni. Miket vegyen, hány kockára lesz szüksége, milyen fóliát vegyen a kártyáknak… és hogy milyen kiegészítőket vásároljon. Ami azonban még ennél is fontosabb volt, hogy milyen paklikat lehet összeállítani a meglévő lapjaimból: mit vegyek figyelembe, melyik laptípusból mennyit rakjak bele, milyen típusú paklik állíthatók össze bizonyos lapkészletből stb.

A cikksorozatban az író egyik cikkében a Dzsad Prekoncept paklit mutatta be. Arról szólt, hogy vásárolok kettőt a csomagból, akkor abból már pár lappal kiegészítve versenyerős paklit is összetudok rakni. Majd ugyanígy a Nekromanta és a Dartonita Prekoncepteket is boncolgatta. Engem leginkább a dzsadok és a dartoniták ragadtak el, így azokkal kezdtem el foglalkozni.

Szépen lassan bekapcsolódtam tehát a játék metájába és vérkeringésébe (a dzsadokkal sokáig játszottam, mert imádtam a Dzsad bankház kifosztásátDzsad bankház kifosztását megoldani), Robintól némileg elmaradva, aki káprázatos agyával a mai napig jobbnál jobb kombókkal tud előrukkolni a metában lévő paklik átalakításával (illetve anno a Halál Negyedik Nagymesterével).

Szépen gyűjtögettem a lapjaimat, raktam össze a különböző paklikat, és rövidesen már el is feledkeztem az álom paklimról. Alig vettem elő még egyszer-kétszer a későbbi években, és szépen lassan lemondtam róla, látván, hogy a tűzvarázslókkal nem megyek sokra többé… és eljött 2018., s vele együtt a Kékarcú Kiteljesedése.

 

A felperzselő osztag feketelángja

 

A felperzselő osztag feketelángja a Manifesztációs háború egyik hőse… de őszinte leszek, engem ez nem izgat. A lapon látható tűzvarázsló ikon annál érdekesebb számomra. Ez jelzi, hogy főnixként támad fel hamvaiból a kiegészítőben egy méltatlanul elhanyagolt kaszt, és vele együtt fellángol egy 13 éves fiú álma egy pakliról.

Amikor ő Jelenbe kerül, kikereshetek egy olyan varázslatot, amit ő is ki tud játszani. Ez önmagában remek, hiszen készen állok majd a harcra, ha eljön az idő. Márpedig harc mindig mindig van.

Emellett a feketeláng győzelmi kondíciót ad a paklinak: dobatni fogok. Na, két lap körönként még igazán nem sok, de láthatjuk, hogy merre halad a téma. Már ez is jóval több, mint korábban valaha.

Beépített tűzvarázslatának köszönhetően önmagában is fenyegetést nyújt, ha neki el kell hagynia Sorát, tehát az ellenfélnek kétszer is meg kell gondolja, hogy kapásból 2 tűzvarázslói varázslat mellett, hogy mennyire éri meg elindulnia ellenem.

A lapon szerepelnek még információk, melyek fontosak lesznek a későbbiekben, de ezekkel nem szeretnék előre rohanni, nézzük meg inkább, hogy milyen lehetőségeim lesznek, ha a feketeláng laphatásával keresnem kell egy akciólapot, mivel a SzeánszSzeánsz – lássuk be – lehetőség ugyan, de önmagában édeskevés.

 

Lánglobbanás

 

A Lánglobbanással a tűzmágia ismét megjelenik a Korfordulón. Mindezt nem is akárhogy. 1 MP-ért 3 szint sebzés mondhatni elvárás. Vegyünk azonban figyelembe 2 további sajátosságot: az egyik, hogy védett kalandozó is célozható vele, tehát a harcban senki sincs biztonságban a tűzvarázslókkal és velem szemben; a másik, hogy 2 lapot dobat az ellenfél paklijából, tehát jól illeszkedik a dobatós koncepcióba, amit fentebb említettem. Lenyűgöző lap, ami egyszerű, erős, mégsem túl elszállt.

 

Izzó szemek

 

Az Izzó szemek adja a téma trükklapját. Nem pusztán egy újabb varázslatról beszélünk, amit ha nagyon akarnak, az amundok is kézhez tudnak venni. Tűzvarázslóim gyors hatásként idézhetik, ekkor 0 MP-ért. Az első harci körben egy ilyen meglepetés megfordíthatja a csata menetét. Emellett pedig legalább 4. alapszintű tűzvarázslók 3 szintet sebeznek ezzel a lappal… gyors hatásként, 0 MP-ért. A számok magukért beszélnek.

 

 

A fenti lapok egytől egyig fantasztikus kártyák, amik elengedhetetlenül fontosak a tűzvarázsló paklihoz. Ezt nem a mögöttem álló teszttapasztalatok mondatják velem. Nem is az, hogy tűzvarázsló pakliról szinte soha nem beszélhettünk korábban. Nem is a fenti elemzések. Azért tudom bizton állítani, hogy remek koncepcióra nyílik lehetőség a fenti lapok által, mert szent meggyőződésem, hogy ha Robinnal most lennénk 13 évesek és most kezdenénk el játszani, és én most közölném vele ambícióimat a tűzvarázslókkal kapcsolatban (formátumtól függetlenül, hiszen ezek létezéséről ennyi idősen mit sem tudtunk), akkor e lapok nevei biztosan felkerültek volna arra a papírlapra, amit Robin adott át nekem évekkel ezelőtt. És ha valakiben bízom, ha a Kiválasztottakról és az álompaklimról van szó, akkor az ő.

 

Nem kell aggódni, a tűzvarázslók témáját nem merítettem ki még teljesen ebben a cikkben, kövessétek figyelemmel a felvezető kampányunkat, és talán találhattok majd még egy-két jó öreg lapot, amiknek hasznát vehetjük a paklim megépítéséhez!