Élőhalott seregek

Mik azok a paklik, amik versenyképesek tudnak lenni, de nem tartalmaznak nagyon drága, vagy nagyon nehezen összeszedhető lapokat? Mivel manapság nekem sincs egy életképes paklim ezért ma én is ötleteket gyártok egy saját pakli összerakásához.

Az alapvetően erős hatás, amire a pakli épül, az a Káin hírnöke. Amikor megláttam a lapbemutatót azonnal megjött a kedvem egy zombi hadseregre építő pakli összerakásához. Amellett hogy egy nagyon erős kalandozó, szerintem nagyon hangulatos is. Nézzük, mit tudunk vele kezdeni. Annyi kis zombit ad amennyit sebzett, ezt egy Lefejezéssel meglépve azonnal 10 darab harcra kész élőholtunk lesz. Nem rossz. A zombik ráadásul lovagok is, és ezért előszeretettel használják a Könnyűlovas kopját és a Nehéz harci mént. Ez tokenektől nagyon jónak mondható.

Alapvetően már elég kiindulási pont a pakli felépítéséhez. Vegyük sorra mire is kell figyelnünk. A zombik akkor jók, ha sokan vannak és ingyen tudnak elmenni ostromolni, így ellenfelünk nem fogja tudni megállítani a seregünket. Másik megoldandó feladat, hogy alacsony alapszintjük miatt a fal jó eséllyel visszaver. Minkét problémára kézenfekvő megoldás a ma oly annyira népszerű átkozott szett. Ha már átkozott szett, és azzal ugye a zászló miatt sok lapot tudunk húzni, akkor szinte adja magát a jó öreg OSZPL, aki minden két pakli aljára rakott lap után egy Mp-vel olcsóbb.

Ez eddig elég jónak hangzik. Nézzük, hogy fogunk zombikat csinálni. Mivel minden ellenfelünk tudja, hogyha besebzünk, az neki meccsvesztést is jelenthet, ezért kerülni fogja a harcokat. Muszáj készülnünk arra, hogy harcot generáljunk. Erre a legjobb megoldás természetesen a Kiválasztott akarata (tudom, nem olcsó lap, de előbb utóbb úgyis be kell mindenkinek szereznie 2-3 példányt belőle, amúgy is mindenhova jó). Manőverezünk (mondjuk egy ostromban), kifordulunk, ellenfelünk jönne vissza, mi Akarattal beállhatunk, pusztítunk. Ha kevésnek tűnik, használhatunk manőverezésnek Themes-szentély beomlasztását, amin az amund tokent leverve ismét csak zombikat tudunk gyártani. Kalandozónk megvédésére szerintem elégnek tűnik a Della akarata, és a Döntő csapás körlezárása, amivel Mp-fölényből tudunk ellenfeleket eliminálni. (Különösen perverzeknek egy plusz ötlet: Mugaffézott varázstekerccsel levérgyűjtjük magunkat. De ez inkább csak érdekesség.)

Mivel más paklikban előfordul Márványszentély, ezt sajnos nekünk is be kell raknunk, mivel ez ellen nincs jobb védekezési mód. Ehhez elég jó választás a Hűség csarnoka, amire esketve hírnökünket, az első körben 4 Mp marad, amiből kitelik egy lefejezés (ha nincs is kézben) és ez elég visszatartóerő lehet az ellenfél számára. Másik toronyszintnek egy olyan a nyerő, amit könnyű megvédeni. A magas falú Ostromerőd, vagy a Gyilokjárót választanám, mivel ezek képesek lehetnek lassítani a ma népszerű hordapaklikat.

Ha már játszunk kopjával és pacival is, akkor érdemes megfontolni valamilyen ingyen kalandozót, ami a játék elejétől kezdve kéznél van, és amihez ha kell, be tudunk ugrani így olcsón sebezni. Erre talán a legjobb a csapdák terméről jött Őrgólem, de mivel manapság elég sok az Ostromgyűlés és Sequator mászkál, megfontolnám egy Déli kapuval hozott Szarvtorony, ami sima zombikat tud nekünk termelni 3 lapért cserébe.

Ízlés szerint fajpaklira is összerakható, ami bebiztosítja nekünk a kalandozónk behúzását. A Rejtett város jól jöhet még eldobálandó lapokat felhúzni OSZP-nek vagy Szarvtoronynak, esetleg Vámpírnak. Sebzésnövelésnek rakható bel Ghon bajnok, ekkor persze bukjuk a fajpaklit, de talán az a plusz egy sebzés/zombi megéri. Akadálylapok és átkozott szett (mivel ez manapság a legnagyobb valószínűséggel előforduló pakli) ellen Tyrrano tombolása az, ami a legjobb, és nincs csillagászati ára sem.

Most egy hagyományos versenyformátumú paklit írnék fel, de Új hullámra is összerakható kisebb változatokkal.

Hűség csarnoka

Csapdák terme

Ostromerőd

Márványszentély

3 Káin hírnöke

3 Ghon bajnok

3 Oroszlánszív paplovag (Alias OSZPL)

2 Örök tűz hirdetője

3 Leszakadt ég zászlaja

3 Hamis próféta jogara

3 Fakó krysallus

2 Könnyűlovas kopja

3 Nehéz harci mén

3 Őrgólemek

2 Tyrrano tombolása

2 Arel harmadik hava

2 Sors keze

2 A kiválasztott akarata

3 Lefejezés

3 Félresöprés

3 Döntő csapás

Kicsit sok lapnak tűnhet, de mivel szinte minden lap kipörög, ez nem jelenthet gondot. A paklival nem nehéz játszani. Addig kell csűrni-csavarni a játékot, amíg fixen be tudunk sebezni egy manőverben. Ez őrgőlem+paci és Kiválasztott akarata mellett nem lehet gond. Ha van sok zombink, akkor pedig irány az ellenfél tornya.

A pakli ezen verziója, amit felírtam a kiválasztott akaratán kívül egyik lapja sem drágább ezer magyar forintnál, így nem lehet gond az összevásárlása. Persze minden lapnál lehet olcsóbb, vagy akár sokkal drágább helyettesítő hatást találni optimalizálás vagy pénztárcakímélés céljából, de ezzel a paklival már így is el lehet játszani, ami akár klubnapokon, vagy egy versenyen jó élményeket tud okozni.

Szerző: Gringo