Ellentámadás

Nem hiszem, hogy 15 percnél többet kellene keresgélnem, hogy találjak egy hozzászólást egy kártyástól, hogy a paklijának 90%-a ellenlap, és nem tudja a saját játékát játszani. Mondjuk nem értem miért, nem ellenlaposat akart játszani?

Először is a képzavar elkerülése érdekében definiáljuk az ellenlapot. Szerintem elég sok módon értelmezhetjük, de mai témánk központjába azokat a lapokat tegyük, melyeket nem tudjuk agresszívan felhasználni paklinkban, nem tudunk vele közelebb kerülni a győzelmünkhöz, csak bizonyos esetekben segít túlélnünk. Tehát egy ostromló pakliban az égi sereg ellenlap, de ha kitalálunk egy csúcs kombót, amivel pl. saját Őrgólemeinket akarjuk leszedni, mert valami módon körönként 10 MP-t tudunk ezzel termelni, és mondjuk Sárkány pusztítással nyerni, akkor ez már nem ellenlap. De nézzük meg a Vörös Hold Gyermekét is. Egy ostrompakliban őt még mindig ellenlapnak tartom, mert 1. szinttel elég kevés tornyot tud reálisan ostromolni, de egy kis démonológiás küldidekkben már rögtön megtisztul és eltűnik róla az ellenlap titulus.

Amikor a sok csak kevesebb lehet

Igen, vannak paklik amikre fel kell készülni. De készülni kell ellenük? Ha nagyon szigorúan nézem: nem! Lapok ellen készüljünk, amik tönkre tehetik a mi célunkat! Van olyan pakli, amit nem tudunk versenyképessé tenni, ha nem tennénk bele 20-30 ellenlapot. Ha ilyen paklit vennénk a kezünkbe, számoljunk el szépen 10-ig, és kizárólag a rongyos, klubnapi bugyikba kezdjük tokozni. Versenyre annak a paklinak éppen nincs itt az ideje. (Azt hiszem most vettem el az olvasók felének életkedvét, hogy de… de… ő azzal akar játszani. Lehet, persze, csak utána ne panaszkodjon, hogy milyen kegyetlen a környezet. Versenyen mindig az, hacsak nem egy fizetős klubnapra tévedtünk!) Versenyeken jó pakliválasztással szinte garantálhatjuk a győzelmek felét.

Céltudatosság

Szokták kérdezgetni milyen a jó aránya az ellenlapoknak. Erre az a legjobb válasz, hogy egy jól összerakott pakliba nem fog férni olyan lap, ami nem segít a célunkhoz. Tehát pusztán ellenlapot nem is ajánlok pakliba, mindig legyen valami olyan aspektusa, amit egyébként is ki tudunk használni. Erre manapság nagyon könnyű példát találni a Jelenbe kerülős hatással rendelkező kalandozók körében. Nem igaz, hogy minden pakli élni fog azzal, hogy a hatás melléktermékeként kalandozót kapunk, de a legtöbb pakli nem veti meg a kalandozókat. Ez már elég fegyvertény lehet arra, hogy pakliba kerüljön. Mindig, minden lapnál első körben azt nézzük, hogy nekünk mennyire lesz az jó! Tipikus ellenpélda szerintem az alapszint taposás ellen Feketelunír felszerelést aggatni magunkra. Nagyon kevés pakli tudja kihasználni valódi előnyeit.
Ellenlap kevesebb pluszt ad a paklinkhoz, sok esetben pedig totál haszontalanul fogják a Kezünket. Pontosan ez lesz a második szempont: az ingyen lepörgethető mindig jobb! Ha az előző szempont szerint nem találtunk megfelelő lapot, akkor legyen ez a terv: keressünk olyan hatást, amit előre letehetünk az asztalra, és majd amikor kell használhatjuk. Pl. bestiák ellen remek a Császári vadaspark.
Egy dolgot ne hagyjunk ki! Amikor ellenlapot keresünk, nézzük meg, hogy mekkora kárt okoz a lap, és mekkorát az ellenlap betétele. Szerintem ez az amit nagyon kevesen vesznek figyelembe, és feleslegesen tűzdelik tele a paklijukat. Vannak pl. nagyon csábító lapok, amik annyira univerzálisak, hogy rosszul érzi magát az ember ha nem használja. Ne engedjünk a csábításnak! Ha egy ellenlapra nincs szükségünk, akkor bármilyen szupernek tűnik, tegyük szépen vissza a mappába. Erre is elég gyorsan tudok példát írni, ugyanis a Kárhozat szilánkjai megjelenése óta a csatlósos paklik többségében szerepel az Önfeláldozás. Van ahova kell, de attól, hogy van 2 csatlós a paklinkban, még ne őrüljünk meg! Lássuk be elég kevés olyan hatás van, ami megérne 2MP-t és egy csatlós elvesztését.

Szűrjük a paklinkat

Először is nézzük végig a paklinkat, és próbáljunk magunk ellen játszani. Mik lesznek azok a lapok, amik ellenünk a legtöbb kárt teszik? Kaptunk egy szép nagy listát, most próbáljuk kiszűrni azokat, amikkel szinte biztosan nem fogunk találkozni. (Tehát húzzuk le az Aranyharangot, és az Egyenes ütést is)
Szemeljük ki a legveszélyesebbeket, és próbáljuk őket minél kevesebb lappal megoldani. Pusztán ellenlapot csak akkor választhatunk a megoldásukra, ha semmi mást nem találunk! Húzzunk egy határt, tehát 40-re mondjuk max 4, 60-ra max 6 olyan lapot engedjünk meg, ami színtiszta ellenlap, a célunkat egyáltalán nem, vagy alig valamennyire segíti, és még lepörgetni sem lehet. Most mérjük fel, hogy ezzel a koncepcióval mennyire tudjuk megfogni a legrosszabb ellenfelet. Legalább 40%-os győzelmi ráta a cél. Ha ezt nem tudjuk hozni el se kezdjük tokozni a paklit, ellenkező esetben nyugodtan koccinthatunk magunkkal! Úgy néz ki alkottunk egy egész jó paklit!

Ne feledkezzünk meg a lehetőségekről!

Játék közben sokszor elfelejtik a játékosok, hogy az ellenlapnak lehet B. funkciója is. Óriási hiba. A lapokat mindig maximálisan ki kell használni, így az ellenlapokat is. Talán a legjobb példa erre a MAGUS szerzetes. A rejtett lap nézegetése elég ritka játék során, pedig igen komoly lehetőségeket rejt magában. Szintén láttam már példát arra, hogy az utolsó körben egy Vörös Hold Gyermekének kellett leostromolnia az utolsó szintet. Ezek azok a pillanatok, amikor az ellenlap nem azt a szerepet tölti be amire elsődlegesen szántuk, és pontosan ezért ők a legjobb ellenlapok! Mindig figyeljünk oda rájuk!

Jövő héten egy nagy adag számolgatással várom a legbátrabbakat!

Tőkési Gergely (LordTyuk)