Elfeledett Hősök 17. – GYÁ avagy Északi kapu nélkül

Hamarosan megrendezésre kerül Egerben a Pálinkás László Emlékverseny 1. állomása. A verseny rendhagyó formátumot kapott, amit A KiválasztottA Kiválasztott szellemisége és emlékezete mellett az utóbbi időszakban a gyakori-átlagos versenyek feltörekvő népszerűsége is indokol. A tiltólistát tekintve egy eléggé változatos és izgalmas versenynek nézünk elébe. Mindezek szolgáltatták az ihletforrást a most következő elfeledett hősös írásnak, mely így a GYÁ szekció lapkészletére fókuszál

Környezetformáló lapok

MDani legutóbbi cikkében a jelenlegi játékkörnyezet egyik legmeghatározóbb lapjáróllegmeghatározóbb lapjáról esett szó. A facebook-os poszt alatt elhangzott az a megállapítás is, hogy a köpeny nem csak akítv, de passzív hatással is bír a játékkörnyezetre – a harcolós paklik rovására. Úgy gondolom az előbbi laphoz mérhető a hatása a játékra egy toronyszintnek is, ami ebben a rovatban gyakorlatilag minden cikkbe bekerül, nem más ez mint az északi kapuészaki kapu. Triviális, hogy aki nevesített hőssel akar játszani, az szinte fixen ezzel a kezdő toronyszinttel játszik, olyan mértékben teszi üzembiztossá a nagy hősökre épülő játékot, nem kell a “csak felhúzom valahogy” elvre építeni, és a villámpaklik ellen szenvedni.

Több helyen is hallottam már abbéli félelmeket, hogy mi is lesz akkor a nagy tankokkal, ha kirotál Új hullám formátumról eme remek lap (2017. december 31-én). Személyes véleményem az, hogy az északi kapu megjelenése előtt is voltak neves kalandozós paklik(bár jóval kevesebb és gyengébb) és lesznek ezután is. Az ellana szentélyellana szentély reális megoldás lehet mondjuk FalánkFalánknak vagy Amt-narAmt-narnak is, de ez kevés. Valószínű, hogy valamilyen új lap formájában érkezik nevesített hősöket támogató lap, mert a játékkörnyezetnek jót tett a neves hősök versenyképessé tétele.

Véleményem szerint egy paklit nyugdíjaz majd végleg a rotálás, ez pedig az ősök szólítósősök szólítós kombópakli, ahol a kombóhegy első mozzanata volt a kapu nem konvencionális használata. Azért ne lepődjünk meg, ha valaki mégis összekombózzaösszekombózza a szólítás alapanyagát sikeresen. Nem mellesleg az ősök szólítás is kaphat új kombólapot (Ejj, de jó lenne!)sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért hadoválok itt össze ennyit egy lapról a hosszúra nyúlt felvezetőben, amit a beígért GYÁ formátumon nem lehet használni. Pontosan ezért. Ezen a formátumon nincs fix módszer a nevesített kalandozók üzembiztos kézbevételére, felhúzására. Adja magát a kérdés, hogy van-e élet a neveseknek ezen a formátumon az északi kapun túl?

Van.

Már csak azért is, mert ha nem lenne most ehelyett uwel terciadjáróluwel terciadjáról olvashatnátok. Na de térjünk a lényegre, két paklimag is felvázolásra kerül:

ArgulArgul és tanyája

A goblinok (és az összes fajúak) az argul tanyájaargul tanyája lappal egy erős laplimit növeléssel rendelkeznek. Minimális 40 lapos pakliméretnél krad szentéllyel krad szentéllyel 8 lapra, lekeverésekkel is számolva a 4 darab Argulból nagyon jó esélyünk van kezdő kézbe keríteni a főnököt. A goblinok sokan vannak és olcsóak (bár a nagyágyúnagyágyú és kompániájakompániája egyedi gyakoriságú), küldetésekre a főnök menekülős képessége miatt is optimálisak, így egy küldetés horda a legkézenfekvőbb győzelmi kondíció. Rejtett város megalapításaRejtett város megalapításaval kikereshető a következő két goblin, akik vagy alapból olcsóakvagy alapból olcsóak vagy jól árasíthatóak (goblin nyomolvasógoblin nyomolvasó, goblin kuruzslógoblin kuruzsló, goblin kémgoblin kém, goblin harcmestergoblin harcmester). Aztán optimálisan tudnak menni a spoiler küldetésrespoiler küldetésre is, vagy mehetnek természetszellemet is látogatnitermészetszellemet is látogatni. Szerintem hangulatban és játékerőben is illik a menekülés a goblinokhoz, a harcot ezzel kezelném és egyben rakosgatnám a felszereléseket Argullal a töbiekre. A goblinokhoz persze nagyon sok gondolkozásra és ravaszságra van szükség játék közben, aki szereti az ilyen kihívásokat, annak tökéletes választás. (GYÁ formátumon kívül is lásd : Gobbo-go)

Az Ékes tegzek

A kalandozók városa kiegészítőben szerepel az ékes tegzek minitéma, amit ha jobban megnézünk látjuk, hogy egy korrekt GYÁ téma a két egyedi kalandozó nélkül. Hogy jönnek ők ide? Hát úgy, hogy Argh, a kidobóember kikeresi nekünk a főnököta főnököt. Tehát szintén, ha 40 lapos paklival játszunk 6 lapból kell 1-et kezdőkézbe húzni az északi kapu helyettesítéséhez.

Olwen ráadásul a ma divatos kalandozógyár mechanika egy régebbi fajtáját tudja: nevesített kalandozókkal borítja be a pástot – olcsón. Van olyan új lap ami ebben turbózza? Van. Legendás taverna.Legendás taverna. ArghArgh 2-ért, a PokrócPokróc 3-ért jön. Ők így ketten rögtön tudnak is 2 MP-t termelni, ami mondjuk egy küldetés árát tudja finanszírozni. Ha menekül az ellenfél, még jobb. Ha már MP termelés, itt az Ékes tegzek házaaz Ékes tegzek háza is. Gyakori-átlagos női nevesített kalandozók kellenek hozzá.

Kik jöhetnek szóba: AlmeirAlmeir, Arian QuannArian Quann, AscyraAscyra, Dharran liedorDharran liedor, JadisJadis, KalkiraKalkira, Myrra Ar-VaneirMyrra Ar-Vaneir, SyraSyra, Tekydia Mey TwaalrethTekydia Mey Twaalreth, TristanaTristana, VierreVierre, UdunnUdunn. Magasan kiemelkedik Dharran liedor (3 MP)!, ő így nem csak MP-t termel, de Mp-t is tud taposni az ellenfelen. Ráadásul tud ellenszegülniellenszegülni, érdekteleníteniérdekteleníteni, viszályt szítaniviszályt szítani, kémkednikémkedni, megvesztegetnimegvesztegetni. Szerintem az Ascyra-Vierre duó is jó lehet, ők ha kell harcban is jók és egymás is tápolják, olcsóbbítják.

Mivel tudunk nyerni?

Küldetések: Viadal a Rivini arénábanViadal a Rivini arénában, famor megvédelmezésefamor megvédelmezése, boszorkányszekták egyesítéseboszorkányszekták egyesítése, rejtett város megalapításarejtett város megalapítása. Ostrommal is nyerhetünk, van elég ostrom ingyenesítés gyakori-átlagos soron, ez mindenképpen olcsóbb győzelmi kondíció, több mana marad harcra és akadálylap védelemre. Aki nem akar manőverezni, az a termelt manát dobató lapokba forgathatja: elveszett lelkek kórusaelveszett lelkek kórusa, elementálfészekelementálfészek, erdőnép noraljaerdőnép noralja. Ennél a variációnál mindenképpen 60 lapra raknám össze a paklit, mert ha nem vagyunk gyorsak eldobathatnak minket is.

Szóval valahogy így működik északi kapu nélkül a gyá a neveseknek. Hogy mennyire erősek ezen a formátumon a neves kalandozók az a Pálinkás emlékversenyen eldől. Ami biztos, hogy a következő cikkekben a formátum erős (top) nem neves koncepcióit veszem terítékre, felvezetőként a versenyre.

Jó játékot mindenkinek!

Jabbah