Elfeledett Hősök 11.

„A játék az nem játék (Különben dühbe jövünk című film)

Nemrég felvetődött a lapok rituális elégetése. Erik, Huri, Márid, átkozott szett. Mikor éppen mi ad rá okot. Ez indított a mai és a következő cikk megírására, amelyekben azonban kártyát csak átvitt értelemben fogunk égetni, mert mint az idézetet szolgáltató filmben: „dühbe gurultunk”. Az aktuális dühöt a metagame szolgáltatja, de még mielőtt valaki sértve érezné magát, jelzem, hogy mindent elégetünk, amolyan demokratikus módon. Szettet, jelző kalandozókat, építményeket, lesathot, akadálylapokat, eseménylapokat. És szettet is, mert azt legalább kétszer kell. Amit nem ma, azt a következő alkalommal.

A legutóbbi Cantinás AKÚ versenyen 16 nevező volt, ebből volt kb. 5 kobranyelv-lesath (40-re, 60-ra, sok akadályos, agresszívebb), volt kb. 5 átkozott szett (kalandozó nélküli, kalandozós, Baál Káinos), volt 2 nem szettes Amt-nar, 1 Snil, 2 kiskyres pakli, 1 vigyázó-időmágus dobató. Ha ez alapján akarunk készülni a következő aranyközépútra, akkor három dologra kell megtalálnunk az ellenszert szerintem, úgy hogy közben ne csak ellenlapokból álljon a dekk, legyen benne győzelmi kondíció stabilan: szett, építmények, küldetések.

Mivel az elfeledett hősök rovatban vagyunk, valószínűleg az égetés címre valamilyen fain tűzvarázslós pakli jut eszébe sokaknak. Aaron Ramannon, Emmer-on Míkolar Tebressys, Omron Tardassol, Shigvarr és társaik. 10 nevesített tűzvarázsló is rendelkezésre áll, az ő tudományukat azonban a következő cikkben fogjuk pakliba önteni, mert a mai hős egy „vizes” hős, a tengerről fog égetni, de így a tűzvarázslókhoz hasonlóan ő maga nem ég meg.

Abaszisz admirálisáról van szó, egy igazi tengeri báróról, Abram Leethről. A mostanság elszaporodott fókuszos építményeket és wicca-gyárat a megfelelő pillanatot megvárva szépen visszakeverjük és pár körig nyugtunk is lesz tőlük. Aztán a jó öreg acélszarvú besegít, ha szükséges. A hagyományos formátumon várhatóan felbukkanó, első és második körös „építményből diadalponttal nyerek” paklikat is szépen nyugdíjazzuk. A fent leírt három kritériumból tehát egy kipipálva.

A szettet is rendezzük le gyorsan: Tyrrano haragja, tamari, Földúr. Ez a kis csomag már csak azért is elegendőnek kell, hogy bizonyuljon, mert újabban a szettes paklik is építményekkel machinálnak, amit ugye már felégettünk.

A paklinkkal szemben támasztott három kritériumból a küldetések megfékezése a legkeményebb dió, a megoldás egyben átvezet a győzelmi kondíciónkra is. Ami egyértelműen adja magát az az Antoh akarata, bónuszként az építmények ellen is újabb lehetőség, illetve ad egy taktikai lehetőséget is számunkra. A győzelmi kondíció ugyanis küldetésmegoldás lesz, így ha az ellenfél rogyásig csatolta a kitett kulcsküldetésünk, vagy a sajátjait megelevenedővel, szépen le tudjuk takarítani ezeket is egy úttal, aztán kézből jöhet egy másik küldetés, amit megoldunk. Vagy valamilyen úton-módon még abban a körben felhúzzuk a pakli tetejéről a frissen odatett küldetést.

A küldetés paklik ellen óriási szolgálatot tehet nekünk a Ghasak-fok tornyának feldúlása, jól időzítve minimum egy körre kitilthatjuk mondjuk a menekülés a tinolok bércei győzelmi kondíciót, vagy a hegyicsatát Lyennarától. Az admirális ezt egyébként egyedül oldja, tehát közben 3 diadalpontra is szert tehetünk.

Vannak azért ettől durvább tengeri küldetések is, az egyik pont a cranta örökségében jelent meg. Kerengős vagy Leasth-tal játszó ellenfél ellen ezt is egymagában oldja a főnök, de érdemes megtámogatnunk arra az esetre, ha mégsem irányítana kyrt az ellenfél. Kik is passzolhatnának ide a legjobban? Valami hajós népség kellene. Flottagróf, Calowyni armadaparancsnok… Naná, hogy a kyr hajósok. Már csak azért is, mert velük az idők tengerét is lehet zabolázni bátran, 7 DP-ért. A flotta feltartóztatása után meg könyörtelenül kidobáljuk az ellenfél győzelmi opcióit. Ja, hogy az előbb rakattuk a paklija tetejére a küldetést? Akkor menjen az összes a múltba, nem lesz rá szükség…

A két mitikus tengeri küldetés így együtt nem csak 11 DP-t, de az ellenfél totális terrorját is lehetővé teszi számunkra. Arról nem is beszélve, hogy egy körben előbb a zabolázást majd a flotta feltartóztatást megoldva egy kvázi azonnali győzelmi kondíciót csináltunk… A sikeres tengeri küldetés megoldás ráadásul az időközben mégiscsak felbukkanó építményeket rendezi le, ezúttal véglegesen, Abram képessége miatt.

Kitérő gondolatmorzsa: Szerencse szentélymegszálló flottaLyennaraSorsfordulat. Beépített “északi kapu + trónterem” az ellenfélnek, amit mégse fog megköszönni. Csak a Nudűmal hadállás segít vagy a kalandozó behúzása, az is csak a második küldetés megakadályozásához. Kitérő vége.

A paklink magja tehát megvan, harci potenciál, egy kevés akadálylap védelem és pár támogató lap kell még. Itt gyakorlatilag rengeteg lehetőségünk van, én azonban a megelevenedőkre szavaznék, az ellenfelet is elrettenti és harci potenciált is ad egyben (sőt akadálylapvédelem is egy kicsit).

A támogató lapoknál a küldetés ingyenesítés és a kalandozógyárat kell szerintem beleszorítani a pakliba, no meg egy Erioni falat, hogy a sarlatán nem vesszen össze a kyrekkel.

Valahogy így nézne ki az égetés a tengerről, egy báró tolmácsolásában. Építmények, felszerelések, akadálylapok, küldetések és győzelmi kondíciók égtek porrá, pedig patra se szálltak még a kyrek… Mi lesz itt, ha partra is szállnak majd? Talán a közeljövőben ez is kiderül, de először még sogron lángol fel… Meg minden körülötte.

Köszönöm a figyelmet, jó kártyázást mindenkinek!
Jabbah