Egy a sok közül

Jártatok már úgy, hogy összeraktok egy remek kombót, de amikor összeadtad, hány lapot is kellene behúzni tökéletesen időzítve, inkább nem is kezdted el kiválogatni a lapokat a mappádból?
Szerintem elég gyakori eset, persze egy igazi johnny túlteszi magát a bánatát, és úgy dönt mégis kipróbálja. Egyszer legalább összejön egy versenyen, és akkor bizony fürdeni fog a dicsőségben.

Mi azért többre vágyunk, de nem feltétlen kombóhoz szeretnénk behúzni lapot, egyszerűen jó érzés lesz nekünk, ha kézben tarthatjuk a helyzethez legjobban illő reakciónkat. Három módon tudunk ehhez hozzájárulni:

a, lapkeresés
b, laphúzás
c, kézméret növelés

Hatékonyságukat tekintve felülről lefelé haladnék. Mivel úgy gondolom mindről lehet igen sokat írni, mai cikkemben fordítsuk figyelmünket a lapkeresés felé.

Lapkeresés

Legyünk céltudatosak! Képzeljük el, hogy van egy olyan lapunk, amit ha behúzunk, azt beválthatjuk több másik lap valamelyikére. Ő az igazi joker, aki a kezünkhöz fog idomulni. Persze mindig van valami költsége, vagy megkötése, ami miatt nem lesz ennyire fényes a helyzetünk. Először is nézzük meg a lapkeresésen belül milyen példákkal találkozhatunk.
Összeírtam egy listát a lapokról, amik célirányosan keresnek, vélhetően nem teljes (hozzászólásba jöhet nyugodtan mit hagytam ki):

Ahan’Nata-Khan meridián
Argh
A Birodalmi Ghat
Argul
Candidatus Celos
Dóg
Enrawelli csatamágus
Marico con Rabora
Öreg Rik
Roxox Grombuard
Szürkecsuklyás őrszem
Tha’Ushur
Felföldi kiemelkedett
Kadal-pap
Kristálykirálynő
Kunluni mákonyműves

Hram
Queliquor
Csuklyás idegen

Mugaffe kereskedőház
Rejtett város

Északi kapu
Déli kapu
Való-torony

Molamoth

Felszerelkezés
Fegyverrántás

Hűbérbirtok kiépítése
Jogos örökség megkaparintása
Manifesztációs háború megnyerése
Rejtett város megalapítása
Szöktetés a Boszorkánybörtönből
Tiltott tekercs felkutatása
Aquir elpusztítása

Krad akarata
Tarin építőmesterei

A fenti listából elég jól látszik, hogy a lapkészlet sok jóval megáld minket ilyen téren. A bőség még laptípusonként is elérhető. Akadálylapok között ugyan kicsit sokáig tartott a keresgélés, de azt hiszem a Molamoth is belevág témánkba, így oda is pipát tettem.
A kereshető lapokat is szerintem elég jól lefedjük, de azért észrevehetünk valamit: eseménylapot, varázslatot, és támadást relatíve nehéz keresnünk, ezzel szemben a legjobban kereshető lapunk a felszerelés, a küldetések pedig igen szorosan a nyomukban vannak.

Ennek persze a java csak akkor lesz érdekes számunkra, ha a laphoz igazítjuk az egész paklinkat, ezekről a lapokról most inkább nem ejtenék szót. Szűkítsük azokra a kört, amiknek alacsony a költsége, és nem túl szűk a felhasználhatóságuk. A következő listát emelném ki, mindhez kis megjegyzést szúrtam:

Hram – Nevetségesen olcsón hozhatjuk, utána viszont 2 kallert is háborúba kell küldenünk, cserébe bármit kézbe vehetünk
Queliquor – Oldjunk meg egy küldit, a többi érkezik
Csuklyás idegen – Következő körre előáll a küldink

Mugaffe kereskedőház – Melyik szett elemet parancsolod gazdám?
Rejtett város – Ígérem csak egy fajjal fogok játszani, csak adj már egy kalandozót!

Északi kapu – Múltba tenném a kalandozóim, de ó egy kézben maradt!
Déli kapu – Építményt ide, csatlakozzunk rögtön a Mugaffe lánchoz?
Való-torony – Előre nem tudom eldönteni milyen szint kell ellened, cserébe adok 1MP-t.

Felszerelkezés – Felszerelést ide! Kár, hogy ki kell érte menni.
Fegyverrántás – Otthon hagytam a kardom, gyorsan valaki!

Hűbérbirtok kiépítése – Adjatok rám valakit, akit éberen hazavihetek!
Jogos örökség megkaparintása – Adjatok rám valamit, amit éberen hazavihetek!

Ezt már azért barátibb áttekinteni. A legjobb persze az, amihez a fülünk botját sem kell mozdítani, pl. Mugaffe kereskedőház. Ő a tökéletes keresés, amint behúztuk rögtön cserélhetjük bármelyik 0MP-s felszerelésre. Ehhez hasonló, de kicsit drágább a Déli kapu / Északi kapu. Ezeknél egy toronyszintünket fogjuk beáldozni a húzás érdekében (nem csökken a szintünk, de egy másik előnytől eshetünk el emiatt, ami pl. egy könnyen védhető toronyszint). Ezek után jön a paklira kötöttséget adó Rejtett város. Játék elején már kifizettük a költséget, utána győzzük kihasználni.
A legdrágábbnak azokat tekinteném, amik manővert igényelnek. Hiába lehet 0MP, az, hogy ki kell mennünk a biztonságot adó Sorunkból sok megpróbáltatást ígér, fel kell mérni mennyire éri meg. Persze két küldetésünk annyiban nyugtatja lelkünket, hogy a manőverből nem pihenőben jövünk haza (nagyon fontos, hogy ezt a Felszerelkezés / Hram önmagában pl. nem garantálja!)

Kíváncsi vagyok a felsoroltak közül TI melyiket tartjátok a legerősebbnek? Melyik az amelyikkel gyakran, és melyik az amivel sose játszottatok még? A hozzászólások között még folytatódhat a téma!

Két hét múlva folytatjuk a laphúzási lehetőségek elemezgetésével.

Tőkési Gergely (LordTyuk)