Ediomad felébredt az Őszköszöntőre!

Akkor és Most

Mivel annyian írtak sokfélét az Őszköszöntőről, úgy véltem, hogy én is írok egy szösszenetet a pakliról, amit idestova már egy jó ideje próbálok megformálni, képviselni, és nagyon úgy fest, kezd beérni a gyümölcse.

Kb. egy éve kezdődött, hogy egy AKÚ-ra való felkészülés során kezembe akadt az Ediomad szószólójaEdiomad szószólója. Mivel erősen hangulati játékos vagyok, és a lap grafikája nagyon megfogott, azon kezdtem agyalni, hogyan „ébredhetne fel Ediomad”, és hódíthatná meg az adott versenyt. Nem is lett rossz a végeredmény, akkor 3-at nyertem az 5 meccsből, annak ellenére, hogy a legfontosabb lapom egy gyakori lap volt.

Idén viszont kijött A Boszorkányerőd MegbízottjaA Boszorkányerőd Megbízottja, ami beindította a paklim motorját. Úgyhogy leporoltam Ediomad seregeit és elkezdtem fejleszteni. Ugyan sok ötletet kaptam az alapkoncepciót illetőleg, de én makacsul ragaszkodtam a régi hangulathoz…. ez sajnos nem volt elég, de Balogh Marci, Dani és Gambit észrevételei adták meg a végső simítást a paklihoz!! Ez úton is köszönet érte fiúk!

Egy-két kivételt leszámítva egy hangulat/fun játékban is megállná a helyét a paklit, nem csak versenyen. Majdnem minden passzol, nincsenek sallangok, minden az aquirok akaratának és szokásainak van alávetve, így aki Shulur egyik erős szövetségesét szeretné harcba vinni, annak ez a pakli tetszeni fog.

De miről is szól a pakli?

Az alapja a brutális blokk. Na de nem a hagyományos módon, hanem masszívan, Ediomadhoz illően: az aquirok kirajzanak és megfojtják az ellenséget. Azaz a blokkot a kalandozó lapok adják, és aki meg mer mozdulni, az halott… az aquirok nem ismernek kegyelmet, és ha az ellenfél nem tud elsőnek reagálni, az ősök ereje szét fogja tépni! A győzelmi kondíció az, hogy DP-val nyer a pakli, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor kell ostromolni is, de mindkét opció alapja a counter strikes (válaszcsapás), azaz a blokk utáni lerohanásos módszer. Az eddigi tapasztalataim alapján a pakli 40 lapos kombóra pörög a legjobban, de Dani a saját paklijával, sajátos módszerével erre is rá tudott cáfolni, szóval van élet a 40 lapon túl is!

Toronyszintek

A pakli már a kezdetekkor sem árulja el az alaphangulatot. A legalsó toronyszint a Tamari járataiTamari járatai, a szolganépek védik a kapukat a felszínlakóktól. A közbelső csarnokot az Ófa ágaÓfa ága adja, ereje az ellenfél lehetőségeit csökkenti már a kezdetekkor. Végül az utolsó toronyszint a Beavatás csarnokaBeavatás csarnoka, ahol az aquirok felemelkedhetnek szintet lépve, és akik meg már túljutottak a felavatáson, hatalmukat hol ingyen, hol 1-1 MP-ért vesztegetik a kérészéletű férgekre.

A Kalandozók

A koherencia jegyébe csak aquirok adják a pakli alapját. Shulur követe A Boszorkányerőd MegbízottjaA Boszorkányerőd Megbízottja a pakli legfőbb motorja a blokk szempontjából: két példánya kell a pakliba… ha az egyiket felhúzzuk, dobjuk el a másiknak, hogy legyen kit lehozni a Múltból is, és mégse kelljen lekeverni, ha felhúznánk a kincset érő lapunkat. A másik fontos motor az Ediomad szószólójaEdiomad szószólója. Ez a lap mindent keres, amit megkívánunk. Őserős csapdákat (FlerFler), épületet (Ófa gyökereÓfa gyökere), küldetést (Csata az égig érő hegyekértCsata az égig érő hegyekért), és a legfőbb fogaskereket: szövetségest (NagatorNagator). Ha dobatnának, visszakever 6 lapot, úgy hogy a dobatós paklik sem lélegezhetnek fel a sorban, Ediomad hatalma őket is beárnyékolja. Bónusza a kalandozónak, hogy jelenbe kerülős hatása mindig kisül, ha jelenbe kerül, azaz az ellenfél féregjáratain, és a Múltból való behozatalkor is. Azaz nekünk csak jó, ha megölik…. de ha nem, megy vissza a jövőbe, ahonnét hoznánk ingyen, ha minden jól megy. A Voluptas nefariaVoluptas nefaria a szolganépekhez hasonlóan engedelmesen alapszintjeivel blokkol 2 MP-ért. Ennyi a dolga. A ValóságtorzítóValóságtorzító már több feladatú aquir. Egyrészt forgatja a Tamarit, másrészt hatástalanít varázslatot, ami a szólítós és egyéb varázsolós paklik halála. Bónusza mindkét utóbbi kalandozónak, hogy gyors hatásként lehet őket leidézni, nem egy alkalommal mentettek meg egy-egy SárkányálomSárkányálom vagy akasztás alkalmával. Fontos aquir a pakliban a Pók mestergyilkosPók mestergyilkos. A gyorshatásokkal, és a Múltból való blokkolással könnyedén összejöhet a Törzsszövetség, ami hatására már az első sebesülésbe bele is hal az ellenfél kallerja, és nem sok esélye van a MOMENTUM lekezdeményezésére… hát igen ez az ősök hatalma. Csak hogy ne legyünk kalandozó szűkében, és mindig legyen mit lehozni ingyen a BesúgóvalBesúgóval, a pakliba tettem a Kárhozat terjesztőjéKárhozat terjesztőjét. A 2. ilyen kalandozó ingyen lejövetele, és az Ófa hatalma az ellenfelet eléggé gúzsba köti. Innentől már csak idő kérdése…

A Szövetséges

Ez lesz a NagatorNagator. Az aquirok megfertőzték a nemes kormányost, ŐSERŐ-vel kipakolhatja bármelyikük, aztán jöhetnek körönként a Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése küldik. Kör elején meg, ha már lejön 1 db kalandozó ingyen, már jöhet is a blokkhullám. Mivel 40 lapra bőven jut kalandozó aquir, ezért egy átlagos húzás esetén jönni is fognak… természetesen más küldit is hozhat a cserepakliból, de azt a küldetéseknél fejteném ki. A bónusz, hogy minden akció mehet védettbe is, így maximum a MENEKÜLÉS jelenthet végső menedéket az aquirok haragja elől.

Az akadálylapok

Az én paklim nem ezekre épít, holott lehetne ez is egyik a sok út közül. Mind a FlerFler, mind az OD-rúnaOD-rúna nagyon hasznos… az OD-rúna sok a 40 laphoz, a Fler belefért.

Az akciólapok

Akciólapok terén szükséges volt egységesíteni. Ezen a ponton adva volt a Hatalomszó, az OdviharOdvihar. Ezt akár könnyű szívvel el is lehet dobni, az Ófa gyökereÓfa gyökere visszahozza nekünk. Nagy kalandozó jön, és Pókunk nem készült fel? Az Odvihar megoldja. További akciólap Begyakorolt döfésBegyakorolt döfés, amit aztán megint mindenki tud használni, kiváló az ingyen/olcsón sebzésosztáshoz, amibe azonnal belehalnak az ellenfél kalandozói a Pók mestergyilkosPók mestergyilkos képessége miatt. Ráadásul Múltidézése miatt előszeretettel lehet eldobni a Megbízottnak, vagy a VérdíjVérdíjnak.

Külön kategória az akciólapokon belül a Kóborlók pengéjeKóborlók pengéje és a Hűségesek pikkelyvértjeHűségesek pikkelyvértje, amik az éberbeforgás mesterévé teszik elsősorban a Megbízottat, másodsorban mindenki mást. A Penge további sebzésforrása szintén halálos, ami könnyedén biztosítja az éberbe hazamenetelt.

Eseménylapok

Az egyik a VérdíjVérdíj, a másik a Tyrrano haragjaTyrrano haragja. Az előbbi blokkolja a menekülni vágyó ellenséges kulcskalandozókat, DP-t és Aranyat ad. A szép a lapban, hogy már kitételkor is blokkol, hiszen nem mer elindulni vele az ellenfél, és ha semlegesíti is, 2 lapot eldobva visszatesszük. Persze kalandozót és döfést fogunk dobni neki… Az Tyrranoból csak 1 db van a paklimban, vész, aranykupacok és átok szett esetére.

Épületek

Ebből is kettő van: Ófa gyökereÓfa gyökere és Famor udvarházaFamor udvarháza. Az előbbit maxon játszom, hogy legyen plusz ingyen DP, és legyen mivel visszavenni az eldobott/használt OD viharokat. A Famor udvarháza az Ófás/Kárhozatos kombót hivatott támogatni, nem erős vonal a pakliban, de jó B tervnek, és nem teszi tönkre az A tervet sem… kiegészíti azt.

A Küldetések

Ezeket szánt szándékkal hagytam a végére, hiszen az egyik, ha nem a legfontosabb elemei a pakli működésének. A küldetések nagy része a cserepakliban van, hogy a NagatorNagator hozni tudja őket, és ne terheljék az alap paklit. Besúgó leleplezéseBesúgó leleplezése kell az ingyen kalandozók miatt, és könnyen oldható DP forrásnak. Hadba hívásHadba hívás, ha esetleg a pakli főmotorja a Megbízott meghalna, és drága aquirjainkat kellene lehozni valahogy. FéregjáratFéregjárat a jelenbe kerülős képességet támogatja kalandozóinknak, és újratölti a Megbízott blokkolós képességét, a Manacsapdák pedig az elkanászodott eseménylapok és Elementálfészkek nagy ellenfelei. Mindegyik könnyen oldható, olcsó DP forrás. Természetesen a nagyágyú is ott pihen, a fő küldetés, hogy megnyerjük Ediomaddal a Csata az égig érő hegyekértCsata az égig érő hegyekért-t. Ez utóbbi küldetésből egyet beleraktam a pakliba is, hogy ha az ellenfelünk készülne ellenünk egy Szövetség kiiktatásával. Ekkor kiáll a csatatérre a Szószólónk, elkiáltja magát, és már hozhatjuk is a Jövőből a kulcsküldetésünket. Egy darab ebből a gyöngyszemből kiegészülve Ediomad csarnokaival (Ófa gyökere) elég DP már a győzelemhez.

Ez lenne tehát ediomadi hadak stratégiája, legalább is ahogyan én látom, szeretem.

Büki Szabolcs