Csak egy maradhat

Kihalt törzsek

A Hőseposz című regény szerint a Koponyaszövetség hadjáratai során tizenegy törzs pusztult ki a Falánk vezetése alatt. Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lett velük? Hiszen lehetetlen, hogy utolsó szálig kivesszenek… Márpedig egy ork számára a törzs elvesztése a legsúlyosabb csapás – rosszabb mint maga a halál. A falkájából kiszakított farkas elbizonytalanodik, mert kikerül abból a jól ismert környezetből, amely számára az élet egyetlen lehetséges formáját jelenti. Ugyanez történik a magára maradt orkkal is, számukra az egyedüllét természetellenes állapot. Egy részük így valószínűleg más törzsekbe olvadt, vezéri nemzetségeik kihalásával könnyen lehet, hogy páriaként csapódtak a hódító sereghez, hátha személyes bátorságukkal kiemelkedhetnek társaik közül, fiaik pedig idővel talán új törzsük portyázóivá léphetnek elő.

Páriából hős

Az ork héroszok történeteit olvasgatva számos példát látunk (mondjuk Tha’Ushur vagy Oothor esetében), ahogy egy névtelen pária a legnagyobb ork hősök közé emelkedik. Magának a Falánknak a vérvonala is páriasorból küzdötte fel magát évszázadok alatt a Dühöngők vezéri nemzettségévé. Mi lehet ennek az oka?

A válasz az ork hitvilágban keresendő. Ahogy azt korábbi bemutatókban is írtuk, az orkok számára az élet egyszeri és megismételhetetlen. Lelkük nem vesz részt az örök körforgásban, az egyetlen útja a halhatatlanságnak, ha leszármazottaik emlékezetében megőrzik hőstetteiket.

Talán épp ez az a motiváció, ami halmozottan él a páriákban. Nekik valóban nincs mit veszíteniük, számukra az út végét a névtelen feledésbe merülés vagy a saját erejükből való felkapaszkodás jelenti. Különösen igaz lehet ez, ha nem valami mezei harcosról, hanem a kihalt törzs egyik énekmondójáról, a vérvonal utolsó leszármazottjáról van szó.

egyedi ritkaságú Pária nemzetségfő 7 MP
Egy kihalt ork törzs utolsó énekmondója
3. szintű HARCOS/SZERENCSEVADÁS Harcos/Bárd
F: 10 A: 7 M: 6 Legendaismeret II, Pusztítás, Vadonismeret
PORTYÁZÁS
[állandó képesség] Játékosa jelző Gaug kalandozói +1 alapszintet kapnak,
beszámítanak TÖRZSSZÖVETSÉG-be, és egyedül is kezdhetnek
sorelhagyó manőverbe. Ez a képesség Mélységben is érvényesül.
[állandó képesség] Ha kezdeményező csapatba választják, csapatába egy jelző
Gaug kalandozó kerül. Fordulónként egyszer érvényesül.

Elemzés röviden

Ez a kalandozó egy igazi vadállat! O.o

Elemzés hosszabban 🙂

Taverna mellett 6 MP-ért idézhetjük le, tehát ha bármilyen tornyon több mint 1 vagy „jobb” 1 MP-t tudunk nyerni, akár el is hagyhatjuk. Remélem nem csak az én fantáziámat bizgerálja egy neves kalandozóra épülő pakli a „neves mellé kötelező” toronyszintek nélkül…

Ha a képességeit elemeire bontjuk, a 6 MP-nkért minden körben kapunk egy Vadon törvényét az új kulcsszó képében, egy Bőséges zsákmányt gaugra, és körönként egyszer ha portyázni indul, egy fél Ag’Garach fiait. A pakli építésnél pedig óriási teret nyerünk, hiszen a TÖRZSSZÖVETSÉG bónuszt akár az általa termelt gaugok is összehozzák. Mindezt 3. szint és 10-es fizikum díszcsomagolásban.

De a masnit nálam az köti a tetejére, hogy a bónuszok egy részét a halála után is megtarthatjuk! Nincs hát vége a játéknak egyetlen rossz harc vagy gyilkos akadálylap után (igencsak kaparnunk kell azért a győzelemért, de messze nem lesz olyan elérhetetlen távolságban, mint más, neves kalandozókra épülő paklik esetében).

Mivel az ostromhoz nincs szükségünk krysallusra, és a csapatba kapott Gaug miatt megvan a bűvös 4-es csapatszint – aki ráadásul tökéletes golyófogó az akadályok elé – így az ellenfelünk lesz valószínűleg a világ legszomorúbb tamarit használó játékosa. Harcban sem leszünk védtelenek még akkor sem, ha nincs épp ütésünk, hiszen a manővereinket lelkesen követő gaugok remek frontemberek – a bestéket meg csak azért említem, hátha valaki nem olvasta az előző cikket ;).

De ne essünk az „egybitesség” csapdájában, egyáltalán nem biztos, hogy a turbó ostrom az egyetlen vonal a kalandozó előtt! A Cranta örökségében megjelenő számtalan „horda táp” közül kedvünkre válogathatunk, de a korábbi ork témás lapok választéka is annyira pazar, hogy csak győzzük a válogatást a támogató kalandozókat között. Szóval decklista építésekor készüljünk sok jegyzetpapírral vagy egy jó nagy excel táblával, mert nem lesz egyszerű menet 🙂

Pária nemzetségfő – név nélküli neves?

A „névtelen nevesített kalandozó” mint hangulati alap engem már egy ideje hihetetlenül foglalkoztatott. A játék történetében voltak már hasonló karakterek (Equassom, A büyük, stb.) akinek vagy a nevét nem ismertünk, vagy ilyen rangban bár létezett több is a történelemben, de amikor a történetünk játszódik, épp ő-volt-az-a-valaki. A Summarium is számos ork héroszról beszél, akiket idővel elfelejtettek, az őt imádó törzs kiveszett, vagy a kultuszát elsodorták a történelem viharai. Talán épp a Pária nemzetségfő volt az egyik ilyen. Vagy bár mindent megpróbált, mégsem sikerült kiemelnie vérvonalát a páriák közül, és bátor harcban, de névtelenül esett el.

Talán épp te leszel az, akinek sikerül!
Gambit