Bíráskodás

A bírói szinteket nagyon régóta szeretném bevezetni, hisz ebben látom a játék jövőjét. A legutóbbi OVV-n történtek után ennek a témának még nagyobb aktualitása van.

A Bírók:

Csörnök Tamás (Főbíró 5. szint)
Nagy Péter (A helyettes Főbíró 5.szint)
Kiss Robin (Versenybíró 4.szint)
Szabó Tamás  (Versenybíró 3. szint)
Kriston Dávid (Versenybíró 3.szint)
Jávorcsik Norbert (Bíró 2. szint)
Magyar Zoltán Máté  (Szankciónálóbíró 4. szint, Bíró 2.szint)
Panyik Zoltán (Bíró 2. szint)
Zámbó Balázs (Bíró 2. szint)
Balogh Attila Márton (Regionális bíró 1. szint)
Kovács Zsolt (Regionális bíró 1.szint)
Ligeti Péter (Regionális bíró 1.szint)
Nyakacska Péter (Regionális bíró 1.szint)
Nyakacska Balázs (Regionális bíró 1.szint)
Farkas Csaba (0.szint, vizsga előtt, a második szintre vizsgázik majd)

A szintek megmutatják a felülbírálási sorrendet is. Szeretném ha majd a Főbíró magyarázna el a jelentőségét ezeknek. ( Minden bírói vizsgával rendelkező ember automatikus 1-es szintű bírónak számít)

Az elmúlt hónapok sok olyan dolgot hoztak, ami erős és hiányt pótló változás.
Alakult egy zártcsoport a közösségi oldal által, ahol a jelen szabálykérdéseire az összes bíró tud válaszolni  és reflektálni. A magus nem egy egyszerű játék, és ennek a szabályai több ember felügyeletét igénylik.  A kérdéseket amik felmerülnek egy idő óta már közösen beszéljük meg, és sajnos van néha olyan, hogy egy döntés valahol hónapokkal korábbról beárnyékolja munkánkat. Figyelünk arra, hogy ne ragaszkodjunk egy ítélethez ha bebizonyosodik, hogy az rossz. (pár példa az elmúlt időszakból: ellana-szentély vs bosszúálló, vérontó anya gyermeke feláldozása vs gyors hatású menekülés, időcsapda vs MÚLTIDÉZÉS/falánk képessége, tízválasztó vs köpeny).  Idő kell mindenkinek, hogy egységesen döntsön ugyanaz a séma és logika alapján ítéljen versenyeken. Ahány bíró van, annyiféleképpen gondolkoznak, és olyan 5. szintű bíróink vannak, akik ha úgy alakul hajlandóak belátni, hogy nem csak az ő szavuk a szent (más kérdés hogy meggyőzni őket nem könnyű). Más szóval nem bénákból áll a gárda, szerintem a nevekből is ez kiderül, csak a magus mélységei még minket is képesek meglepni.

A facebookon van egy remek a  „Magus kártyajáték (Gyakran Ismételt Kérdések)”nevű csoport. Megkértem a bírókat, hogy az itt felmerülő kérdésekre lehetőleg közös döntést hozva válaszoljanak. Az elmúlt pár hónap alapján úgy látom, hogy ez egyre biztosabban működő dolog és a csoportot (köszönjük Andrejkovics Péternek) naponta használják az emberek. Azonban természetesen egy közösségi oldalon szereplő csoport nem lehet megoldás hosszú távon.  Vannak terveink szeretnénk sok változást de ezekhez idő kell ( pl. szabálykérdések cikként megválaszolva vagy egy új fül a gyakran ismételt kérdéseknek). Minden változásnak és bíráskodás átalakításának egyetlen oka van, hogy játék jobb legyen. Át fogom alakítani a bírói gyakorlatot kezdve a legalapvetőbb dolgokkal is.

Bírónak lenni nem könnyű, és ráadásul igen nagy felkészülést és türelmet igényel.  Rengeteg privát kérdést titkos kombót kell megválaszolni , de igazából úgy is fogalmazhatnék, hogy eszméletlen mennyiségű munka.  A magus egy nagyon összetett játék, nem véletlen, hogy szükség van bírókra.
Onnan tudjuk hogy valaki bíró hogy fel le rohangál szerencsétlen a meccse alatt és kérdésekre válaszol, miközben a saját játékát próbálna játszani.
Amikor születik egy döntés akkor azt utána közösen is megbeszéljük, és sajnos van olyan, hogy az alapdöntésről kiderül, hogy nem volt megfelelő. Ilyenkor az a legjobb ha az álláspontunk alapján változtatunk és megfelelő döntést hozunk. Aki elmegy egy versenyre az a kijelölt bíró véleményét köteles elfogadni. az elmúlt hónapokban divat lett abból, hogy veszekszünk/vulgárisan beszélünk a bíróval/megmagyarázzuk miért értünk jobban a szabályokhoz. Ezért leszek én (ahol két bíró van ott mindig az alacsonyabban rangsorolt lesz a szankciónálóbíró, más esetben a szervező végzi).
Bíróként csak egy kettes szintem van azonban ha szanciónálni kell (4.szint) azt én teszem meg.
Időhúzás, csalás, tiszteletlenség a bírókkal ezeket mindet meg fogom büntetni, hisz ahogy tavaly egy eltiltás történt úgy idén is van pár olyan játékos aki a legkevésbé sem tiszteli a bírókat, és ennek közönség előtt hangot is ad. Mi próbálunk minél felkészültebbek lenni azt szeretnénk kérni hogy legalább a tiszteletet adjátok meg nekünk, mert azt hiszem ez azért járna. A magus kártya sport (ha a sakk az akkor ez is) minden sportnak megvannak a bírái, és a játékosok egyikben sem anyázzák le őket, vagy elmondják hogy mennyire hülyék.  Főleg bosszantó a  „xy városban így volt” és a „csörnök nem így mondta” mondatok tömkelege. Ezeket kerüljétek el mert egy olyan érára utalnak ami már évek óta nincs és féligazságokkal hallomásból alkotott véleményekből próbáltok valamit megmagyarázni amiben nincs igazatok. Én komolyan ajánlom mindenkinek a szabály átolvasását és a keresés funkció használatát. Bíró bárki lehet! Nyugodtan lehet jelentkezni , de nehéz a vizsga, ha nem hiszitek kérdezzétek Farkas Csabit aki most készül rá.

Zárszóként talán annyit hogy akinek nincs facebook elérhetősége ő is tud a maguskártyagarda@gmail.com címre kérdéseket feltenni amit igyekszünk minél gyorsabban megbeszélni.