Beszámoló a mini fórumtalálkozóról

Sziasztok zsugások!

 

Mivel még mindig az évzáró bűvöletében vagyunk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy egy rövid beszámolót készítsek azok kedvéért, akik nem tudtak maradni, és azoknak is, akik ott voltak. Előre is szeretnék elnézést kérni, ha nem tudok pontosan visszaadni minden elhangzott infót, vagy éppenséggel kihagyok valamit, az estére már nagyon elfáradtam, nem fogott úgy az agyam. Megpróbálom pontokba szedve összerakni az egészet, remélem átláthatóra sikerül, és élvezettel, információra éhesen vetitek rá magatokat. A vázlat eltérhet a sorrendiségtől, nem vagyok benne biztos, hogy mi, mi után következett, ezért aszerint írom le őket, ahogy éppen eszembe jutnak.

 

RANGLISTA

 

Első pontként egy nagyon fontos kérdéskört érintettünk, az úgynevezett “ranglistát”. Nem véletlenül tettem idézőjelbe a szót. A mostani lista nem  azt jelenti, ami. Voltak próbálkozások ilyen-olyan verzióira, de kimondhatjuk, hogy eddig még nem sikerült megtalálni azt, ami mindenkinek tetszett volna, avagy senkiből sem váltott volna ki ellenérzést. Ki az élőpont miatt, ki a quest pontok miatt morgott, a lényeg, hogy valami baj mindig volt vele, sosem volt tökéletes. Merész dolog lenne kijelenteni, hogy a megváltozó ranglista az lesz. Ezt majd működés közben fogjuk látni, hogy beteljesíti e a hozzá fűzött reményeket. Mindenesetre az biztos, hogy mivel a quest nem elhanyagolható, ezért nem lesz elhagyva, de élesen el fog különülni a ranglistától (azaz nem fog beleszámítani). A hagyományokat felelevenítve, a ranglista neve, tervezetten az OKPB névre fog hallgatni. A quest ezentúl, az elképzelések szerint nagyon nehezen lesz majd elérhető, azonban egy külön lappal lesz jutalmazva az, aki megküzd érte. Az új játékosokat beszervező rendszer is újra indul, és ez a lap fog járni érte:

 

 

 

 

 

AZ ÚJ KIEGÉSZÍTŐ

 

Szó esett, sőt mi több megnevezésre került az új kiegészítő is. Témáját tekintve a manifesztációs háború azon szakaszát jeleníti majd meg, amikor a manifesztum által megerősödött amundok eltiporják az Ibara teljes vidékét, és a környező országok, városállamok kapuit kezdik el döngetni. Ekkor merül fel, hogy az ősi ellenségek – mint pl. Krán – Pyarron vagy Shadon – Gorvik – összefognak egy közös ellenség ellen, hogy visszaszoríthassák az Ősi Egyezmény megkerülőjét, Amhe Ramunt, aki beszivárog az anyagi világba. Részletekbe menő infókat nem kaptunk, de a felvezető cikekk, az érkező lapok, mind arra engednek következtetni – szerintem -, hogy az alábbi fajokat fogja érinteni: emberek, amundok, és esetlegesen homoki elfek, dzsennek. A kiegészítő dobozának tervét is megtekinthettük, ami így festett:

 

 

 

 

 

 

A rendezvényen alkalmunk lehetett kiegészítőket vásárolni, és a vásárlás mellé – a készlet erejéig -, full artos ultra lapokat kaphattunk. Ezek a lapok – bár nem tudjuk még, hogy mit rejtenek a szövegboxok – a fent említett kiegészítő támogató lapjai lesznek nagy valószínűséggel, mert szorosan kapcsolódnak a témához. Ezek vagy nem fértek már bele a megálmodott kiegészítő lapjai közé, és ezért kerültek az ultra ívre, vagy éppenséggel az is lehet, hogy ezek játszható lapok formájában jelennek majd meg a kiegészítőn belül, vagy a harmadik lehetőség, hogy a prekoncepthez hasonlóan, a kiegészítőhöz tartozó fix ultrák lesznek. Ezek csak találgatások részemről, afféle fikciók. Ami viszont biztos, azok az alábbi lapok, amikkel legtöbbünk már találkozhatott:

 

 

 

 

 

 

 

A tombola – ami egyébként egy szintén zseniális ötlet volt – kihúzásakor újabb képet csodálhattunk meg. Ehhez sajnos semmilyen információ nem tartozott, de arra elegendő volt, hogy azt gondoljuk: az Erion Éjszakáihoz hasonlóan, ez a kiegészítő is tizennyolckarikás lesz. Hogy miért mondom ezt? Azért mert ezt a lapot nem adnánk gyermekek kezébe. Íme:

 

 

 

 

 

HÍRESSÉGEK CSARNOKA

Mint azt tudjátok – a zárón kihirdetésre került 2017 híressége, aki nem más, mint Sümegi Robi. Ő a Zargas nicknévre hallgat, és számomra új információ volt, hogy ez mit is jelent valójában, kit rejt ez a név. Egy albínó tűzvarázslót… A legutóbbi hírességünk Kovács “Raven” Zsolti volt, ő egyelőre még váratott a kártyán való megjelenésre. Most azonban kiderült, hogy a közeljövőben megvalósul az álom. Máté kinyomozta, hogy mit is takar ez a Raven nicknév. Ha jól emlékszem, a teljes név Garran Ravenar, aki egy krad hitű toborzótiszt, Zsolti kedvenc karaktere. Hogy miért fontos ez? Nos hölgyeim és uraim azért, mert az utóbbi időszakban szoros egyeztetés alakult ki Gáspár Andrással, aki nagyon nyitottan áll a megkártyásított Ynev irányában. Sajnálatosnak mondható, hogy ez annak is köszönhető – ha jól vettem ki Máté szavaiból -, hogy Ynev világának bemutatása a regényeken keresztül igen beszűkült, így szeretett kártyánk lehet a jövőben a világ zászlóvivője. Andrással az is egyeztetésre került, hogy Garran Ravenar belekerülhet az ynevi történelembe, sőt regényeben is szerepet kaphat. És ez nem minden, hiszen a Kékarcú Kiteljesedésében is szerepet fog kapni, ha jól értettem az elmondottakat. Bemutatom tehát nektek – egyenlőre képességei a szégyenlősség homályába burkolóznak -, Garran Ravenart, a kradita toborzótisztet:

 

Az idei év beválasztása nagyon szorosra sikeredett. A facebookos és kérdőíves szavazatok alapján csupán egyetlen szavazat döntött Zargas mester javára. A korábbi években azonban ez a beválasztás elmaradt, megszakítván ezzel a hagyományt. Felmerült hát, hogy ha már ennyire kimagasló szavazatokat kapott két ember, akkor ne csak egy győztes legyen. Megtudhattuk tehát, hogy ki lett a következő, azaz a 2018-as év híressége. Kilétét a nem jelen lévők legkorábban a fórumtalálkozón, legkésőbb a bontott paklis versenyen megismerhetik.

 

 

FORMÁTUMOKAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

A találkozón szóba kerültek a jelenlegi és egyéb formátumok is. Mint kiderült totális változást szeretnének e téren. Kezdésnek a formátumok nevének megváltoztatásával. Az Új Hullám ezentúl valószínűleg a Korforduló névre fog hallgatni, a többi formátumról egyenlőre még nincs infó. A jelenlegi három hivatalos formátum mellé, hivatalos formátummá nőne ki a PLEV is a jövőben. Ezt nagyon örömtelinek tartom, mert így lehetőség nyílik arra, hogy a PLEV futhasson bármelyik nagy versenyen párhuzamos formátumként. Bár erről nem volt szó, ezt én szorgalmaznám, mert bár ezen játékosok nem tartanék el – még – a kártyát, szerintem nagyon fontos lenne az, hogy megmaradjon a kapcsolatuk a játékkal. Onnan sokkal könnyebb pozitív – versenyzői – irányba elbillenni, mint totálisan nulláról kezdeni. A PLEV formátum hivatalossá válásával saját lapot is kapna, ami nem más mint:

 

 

 

 

 

A formátumokat egy másik dolog is érinteni fogja, ez pedig a design. Egy kezdő számára nagyon fontos, hogy amit a kezébe fog, az egységes kinézetű legyen. Éppen ezért – az elhangzottak szerint – a Korfordulót (régi nevén UH) a “szélesvásznú” grafikával megjelent lapok fogják képviselni. Ez nem azonnali változás lesz, mert akkor a KSZ kapna még 4 hónapnyi életteret, amire senkinek semmi szüksége. Itt szeretném megjegyezni, hogy én megfontolás tárgyává tenném az Ősök Ébredése újranyomását. Véleményem szerint egy óriási baklövés volt megváltoztatni a lapok rendszerét, így most van egy kiegészítőnk, ami beékelődik az időgépünkbe, míg ki nem rotál (sajnos csak 2 év múlva). Ott ugyanis megpróbálkoztak a kasztjelek elhagyásával, ami hát, hogy is mondjam: nem aratott valami nagy sikert. Ez a design rendszer érinteni fogja még az ultrákat is. A terv az lenne, hogy ott is csak a HD-s lapok lennének használhatóak, ez alól azonban máris akad egy kivétel, egy afféle Gyevi Bíró, ami kizárólag az AKU-ban bukkanhat fel:

Mindezeken túl, nem csak a formátumok neve fog megváltozni. A beszámoló szerint, lesz egy külön felállított bizottság, ami mind az AKU, mind a Hagyományos formátumra egy tiltólistát fog összeválogatni, hogy játszhatóak legyenek a formátumok. Sok lapnév felmerült, ami herélés áldozata lesz, de most nem kezdenék bele ezek felsorolásába.

 

 

 

 

MEGVÁLTOZÓ VERSENYRENDSZER

Említésre kerültek a fentieken kívül még a Regionális versenyek, melyek főként Tihanyi Roland nevéhez fűződnek. Ezek – ha jól értelmeztem -, mint olyanok megszűnnek, és helyüket a régi OVV rendszere fogja átvenni. A rendszer motiválni fogja a játékosokat arra, hogy MÁS helyszínekre is ellátogasson, ugyanis az új ranglistában csak az kerülhet be majd a top játékosok közé, akik vidéki helyszíneket is látogatta az adott évadban. Hogy miért éri meg majd felkerekedni és elindulni? Azért kérem szépen, mert lesz egy úgynevezett utazók lapja a palettán, ami minimum 100km megtétele után fog majd járni. A lap – ahogyan a többi fentebb bemutatott kiemelt ultra -, nem szerezhető meg majd más módon. Ez a szerep jutott hát új barbárunknak:

 

 

 

 

 

 

A kiadói oldalról ígéretet kaptunk egy éves versenytervezetről, ami a kiadói nagy versenyeket, OVV állomásokat fogja tartalmazni, hogy előre lehessen tervezni a helyi érdekeltségű versenyek időpontját. Így könnyebb lesz elkerülni majd az ütközéseket. Az OVV-nek nem csak külön ranglistája lesz – a questtől teljesen elkülönítve -, hanem saját lapja is. Ez a lap vélhetően sok embert fog majd megmozgatni – legalábbis ez a tervezői szándék. Íme:

 

A versenyzéssel együtt meg fog változni a rotáció is. Eddig az volt a bevett szokás, hogy január 1-től estek ki a lapok, ezzel egy szűkített lapkészletet generálva az új kiegészítő megjelenésééig, ami nagyjából 4-5 hónap volt. Ez nagyon hosszú idő. Üdvözölendő döntés és változás születik e téren, miszerint a rotációs naptár, az új kiegészítő megjelenésekor – azaz a bontott verseny időpontjában – fog majd lenullázódni. Így egy rotációs évad, mindig a következő kiegészítőhöz fog igazodni. Hurrá!

 

 

 

 

 

FÓRUMTALÁLKOZÓ

Utolsó pontként említést érdemel még, hogy a következő kiadó nagy verseny, egy fórumtalálkozó keretében lesz megrendezve, mégpedig január hónapban. Itt fog bemutatásra kerülni, a cikk elején említett questelők lapja. A verseny formátuma, rendhagyó módon Hagyományos lesz – még változatlan formában. Említést tettek a 2016-os évad élőpontos ranglistájának TOP 8 döntőjéről is. Ez a döntő a mai napig nem lett lejátszva, ezért úgy kell készülnie mindenkinek, hogy a Hagyományos formátummal párhuzamosan kerül megrendezésre ez a lejátszatlan viadal. Így, akik ott hivatalosak, azok nem fognak nevezni a Hagyományos versenyen, ezzel számolhat minden játékos. Köszönöm a figyelmeteket, remélem elég velősre sikerült ez a csont, és volt mit rágni rajta!