Bemelegítés a draftra

Alig egy hét van hátra a félévzáróig, így ideje kicsit hangolódni rá, annál is inkább, mert speciális dupla formátuma lesz, amiből az egyik – a draft – nagyon ritkán fordul elő, így sokan nem is ismerik. Nézzük is meg mit kell tudni erről a formátumról röviden:

Az irányított bontás

A bontott formátumú versenyhez hasonlóan a drafton is “szűz”, bontatlan csomagokat kapnak a versenyen indulók, jelen esetben 3 Erioni Éjszakák kiegészítőt. Kezdő toronyszintnek a bontott/draft versenyeken megszokott lapok használhatóak.

Fontos különbség azonban a bontott versenyekhez képest, hogy a nevezőket asztalokhoz sorsolják és ültetik a szervezők, melynek a lapok bontásában van kulcsszerepe. A csomagok kibontása megadott jelzésre történik, mindenki kap nagyjából 1 percet a kibontott pakli átvizsgálására, melyből egy tetszőleges lapot ki kell választania és kivennie, majd a következő szervezői jelzésre a paklit a mellette ülő játékosnak tovább kell adnia. Azt, hogy mindenki a balján vagy a jobbján ülő játékosnak adja tovább a paklit a szervezők előre jelzik. Minden továbbadás után 1 lapot kell kiválasztani és kivenni a paklikból majd ismét továbbadni a szervezői utasításra. Egészen addig, míg a paklik el nem fogynak, ekkor egy új kiegészítő kerül kibontásra minden játékos részéről és az előbb részletezett módszer szerint szétosztásra kerülnek a lapok.

A választás hatalma

Jól láthatjuk tehát, hogy a bontott formátumhoz képest mennyire megnő választási szabadságunk, saját magunk szelektálhatjuk ki, hogy mivel játszunk majd, ez azonban sok gondolkodást és felelősséget is igényel. Nem szabad “hűbelebalázs” módjára véletlenszerűen kivenni a lapokat, érdemes valamilyen koncepció mentén kiválogatni és begyűjteni a lapokat.

Az erioni éjszakák gyakori-átlagos lapjai 5 koncepciót, 5 erioni negyedet fednek le, így e minitémák lapjait érdemes párosítani egymással. Érdemes figyelni a témafüggetlen lapokra, amelyek bárhova jók lehetnek(akadálylapok, harci akciók), illetve 1-1 egyedi vagy mitikus lapra, amely megdobhatja az esélyeinket.

Jó tanácsok

  • Ne ijedjünk meg, ha olyan lapokat is ki kell vennünk, amelyek nem illenek az általunk elképzelt körbe! Biztosan előfordul majd ilyen, nem is egy, de ugyanígy lesznek ezzel az ellenfelek is. Összesen 36 lappal fogunk rendelkezni a draftolás után, és mivel minimum 30 lapos paklit kell építenünk, 6 lapot simán kiszórhatunk.
  • A paklik körbe fognak érni az asztalon, illetve figyelhetjük, hogy mik azok a témalapok, amik egyáltalán nem érkeznek hozzánk. Ha azt látjuk, hogy például az első kivett örömnegyedes lap után 1 sem érkezik, amíg vissza nem ér hozzánk a paklink, akkor jó eséllyel valaki más is rástartolt és gyűjti ezt a témát. Ilyenkor könnyű szívvel el kell engedni és irányt váltani.
  • Az előző pont ellenkezője, amikor azt látjuk, hogy például a kereskedőnegyedbelieket senki sem veszi ki a paklikból, senki sem akar vele játszani, így gyakorlatilag egy gyors váltással könnyen összejöhet ehhez a témához kellő mennyiségű lapunk és konzisztens paklit építhetünk.
  • Ne féljünk elengedni egyedi( mitikus ritkaságú ) lapokat. Példának okáért egy szikrafűszikrafű a sebzések teljes hiánya miatt nettó hátrány lesz, míg egy átlagos razziarazzia meccset dönthet majd el.
  • Figyeljünk arra, hogy az egyes laptípusokból elegendő lapot veszünk ki. Legyen elég kalandozó és küldetés is(lehetőleg egy témához illőek), mert egyik a másik nélkül semmit sem ér és kellenek az akadálylapok, akciólapok a sikeres manőverek eléréséhez.
  • Mindenképpen érdemes kicsit készülni a verseny előtt. Átnézni a lapokat, az egyes témákat, mi mivel lehet jó, melyik téma lehet a nyerő. Az se baj, ha kész koncepcióval érkezünk, hogy milyen stratégiával fogunk lapokat kivenni, de időközben mindig mérlegeljünk és ha kell változtassunk rajta időben.

Miért is jó a draft?

Egyenlő esélyekkel, bontatlan paklikból dolgozik mindenki, nem kell lapkészlet, kölcsönlapok, bármi hozzá. Az erőviszonyok kiegyenlítettebbek, az akasztásraakasztásra kicsi az esély. Az is nevezhet, akinek egyáltalán nincsenek lapjai, pláne nem “újhullámos lapjai”, mert utána Arany középúton folytatódik a viadal. A bontott formátumhoz képest jelentős szabadságot is kapunk, sokkal nagyobb izgalmat, feszültséget rejt a paklik körbeadása, a találgatás, tippelés, kalkuláció. Még mindig új a kiegészítő, a lapokat még nem “törték be”, bárki okozhat meglepetést, kifejezetten kezdőbarát formátum, egyedi élménnyel.

Ki mit akar majd gyűjteni? Melyik lesz a legnépszerűbb negyed? Na és melyik lesz a “nyertes negyed”? Mennyi bandatagotbandatagot fognak egy manőverben legtöbbször hívni? Melyik egyedi/mitikus neves hős kaphat kulcsszerepet?

Kellemes készülést a draftra, augusztus 5-én minden kérdésre választ kapunk!

Jabbah