A Bajnokok csatája – Az Évzáró döntőseinek bontott paklis párbaja

Újévi meglepetés gyanánt szeretnélek megörvendeztetni benneteket a Bajnokok Bajnoka címért versenyző két döntős játékos, Panyik Zoltán és Szöllősi Ákos 2017.12.09-i bontott paklis párbajának részletes leírásával.

Főbíróként az a megtisztelő feladat hárult rám, hogy a Bajnokok csatáját végig kellett követnem. Mivel néző nem vehetett részt ezen a megmérettetésen, így rajtam kívül más szemtanú nem volt a két játékos között zajló versenyen, így tehát egyedüli szemlélőként osztanám meg veletek a lehető legpontosabban a két fél gigászi küzdelmét.

 

A párbaj előzményei

 

Elöljáróban elmondanám azoknak, akik még/már nem tudják, hogy az Évzáró verseny két formátumon zajlott, két versenyt bonyolítottunk le aznap szimultán: Új hullámon és Pálinkás László Emlékversenyen vett részt mind a 88 nevező 39-49 fős megoszlásban. E két verseny végén két első helyezettet ünnepelhettünk: Panyik Zoltánt és Szöllősi Ákost. Zoltán a PLEV formátumon, Ákos pedig az Új hullámon aratott veretlenül győzelmet mind a 6 fordulóban.

A Bajnokok Bajnokának oklevele

A felvezetés

 

Az eredményhirdetés után nem volt más hátra, eljött az idő a Bajnokok Bajnoka cím elnyeréséért. Ennek módja a következő volt: a két verseny győztese kiegészítő bontottat játszott, ami két nyert meccsig zajlott időlimit nélkül.

Zoltánnal és Ákossal félrevonultunk egy elkülönített részre, ahol hármunkon kívül más nem jelenhetett meg. A két játékos egy-egy papírra leírták, hogy milyen kiegészítőből hány darabot szeretnének bontani. A papírokat ezután átadták nekem és én ismertettem az eredményt. 6-6 tetszőleges Új hullámon játszható kiegészítőből egymástól függetlenül mindketten 6-6 Menekülés Rualanból kiegészítőt választottak.

A 20-30 perces bontás és pakliösszeállítás következett. A kibontott lapok listáját, illetve a fináléban használt paklikat megtalálhatjátok a Deck-könyvtárban (Panyik Zoltáné itt, Szöllősi Ákosé pedig itt). Az alapos felkészülés után mindkét játékos egy-egy kész, minimum 30 lapos paklival foglalt helyet egymással szemben. Elkezdődött a 2017-es döntők döntője.

 

Az első meccs

 

Az első meccs kezdő toronyszintjei:

Az első játék első fordulóját Ákos kezdi. Átkelés az árnyjárók birodalmánÁtkelés az árnyjárók birodalmánnal nyit, amihez Zoltán 2 akadálylapot rögtön csatol is.

Ezt követően Ákos egy Sötét megbízóSötét megbízót idéz le. Zoltán nem marad sokáig Mp-előnyben, egy Holdárnyék rúnamesterHoldárnyék rúnamesterrel válaszol.

Ákost a rúnamester nem hatja meg a két csatolt akadálylappal együtt sem, nyugodtan indul el a megbízóval a küldetés megoldására. A sorelhegyáskor egy TisztogatóTisztogatót idéz le a csapatba a megbízó segítségével, amivel Zoltán Égető pöfetegÉgető pöfetegének megsemmisülése után máris csak egyetlen akadálylap marad a küldetésen.

Zoltán nem akadályozza a manővert kalandozójával, helyette egy másik Égető pöfeteget aktivizál, aminek segítségével Ákos ugyan búcsút inthet a Sötét megbízójának, a küldetés megoldásának meggátolásához azonban ez nem elég: Ákos a Tisztogatóval megoldja a küldetést, ezzel 3 Diadal-pontot szerezve magának.

Szöllősi passzát követően Panyik máris ostromot jelent be, és probléma nélkül viszi le ellenfele Argureni báltermét.

Két passz után a 2. forduló következik:

Ákos csatol az alsó toronyszintjére (Sötétség vermeSötétség verme), majd kijátszik egy Menekülés a Tinolok bércein átMenekülés a Tinolok bércein át küldetést. Zoltán megszakító csatolással él. Ákos ezt nem hagyja figyelmen kívül, leidéz egy második Tisztogatót is, ezzel megsemmisítve a küldetés alatt figyelő IzarIzart, s egyben átadva a cselekvés jogát Zoltánnak, aki egy újabb akadálylapot csatol a küldetés alá.

Ákos megragadja a lehetőséget, és egy Tisztogatóval meg is próbálja oldani a küldetést. Zoltán nem áll be, azonban egy újabb Égető pöfeteget aktivizál, amire Ákos PánikPánikkal válaszol és sikeresen elmenekül. Ekkor a Menegle-szentélyMenegle-szentély segítségével a cserepaklijából (az összes nem pakliban lévő bontott lapok közül) kivesz egy lapot. A manőver itt véget ér.

Panyik ezt követően csatol egy akadálylapot a Menekülés a Tinolok bércein át alá. Szöllősi egy Kijutás a Káosz dzsungelébőlKijutás a Káosz dzsungelébőlt játszik ki, ellenfele megszakító csatolással él, majd aktivizálja is egyik akadálylapját: egy Rombolás varázsjelRombolás varázsjellel ostromot indít a Holdárnyék rúnamesterrel a Sötétség verme ellen.

Ákos a korábban oda csatolt akadálylapját aktiviálja, ami meglepő módon egy HomonkuluszHomonkulusz. A rúnamester megérezte a halál szelét, ami két sikeres dobás után el is érte őt. Az ostrom sikertelen, a Homonukulusz győztes bestiaként pihen meg a Sötétség vermében.

Két passz következik: elkezdődik a 3. forduló.

  • Panyik: 3 toronyszint, 0 Dp, 7 Mp, 0 kalandozó

  • Szöllősi: 2 toronyszint, 3 Dp, 4 Mp, 2 TisztogatóTisztogató

Zoltán nyit: csatol a Menekülés a Tinolok bércein át alá, így azon már két akadálylap van. Ezután kijátszik egy Tisztogatót, ezzel bosszút állva a rúnamesteren, mivel a Homonkuluszt semmisíti meg vele.

Ákos csatol az alsó toronyszintjére egy akadálylapot, amit Zoltán passza követ. Ákos újabb akadálylapot csatol ugyanoda, Zoltán újfent passzal válaszol. Ákos két Tisztogatójával megpróbálja megoldani a Kijutás a káosz dzsungelébőlt, amin Zoltán egy akadálylapja figyel, amit aktiviál is: egy Izar támad sikertelenül, 9-es támadódobással az egyik Tisztogatóra. Ákos ezt követően sikeresen megoldja a küldetést, immár két különböző rualani küldetést megoldva, s újabb 3 Dp-vel gazdagodva.

Panyik ezután TövislabirintusTövislabirintust játszik ki (a Menekülés a Tinolok bércein át alól feláldozva ezzel egy TestvérekTestvéreket).

Két passz jelzi a forduló lezárását: kezdetét veszi a 4. forduló.

A fordulót Ákos kezdi. Nem rest, azonnal elindul mindkét kalandozójával a rualani küldetés-hármas utolsó elemének megoldására (Menekülés a Tinolok bércein át). Zoltán kénytelen beállni. Elkezdődik az első harc. Ákos kezd, és aktivizál is egy Égető pöfeteget, amivel Zoltán Tisztogatóját azonnal megsüti. Ezzel megnyeri a harcot, megoldja a küldetést és az első játéknak is véget vet.

 

Az eredmény: Szöllősi Ákos – Panyik Zoltán 1-0

 

Pár percnyi pihenő és paklivariálás után a két fáradt játékos nem hezitál, el is kezdik a második meccset. Az ezen a partin játszott két pakli pontos listája is megtalálható a Deck-könyvtárban: Panyik Zoltáné itt, Szöllősi Ákosé pedig itt.

 

A második meccs

 

Kezdő toronyszintek:

A második játék elején Panyik dob nagyobbat, és átadja a kezdés jogát Szöllősinek. Ákos az alsó toronyszintjére csatol, így indítva a játékot. Zoltán BegradzsátBegradzsát idéz le.

Ákos Menekülés a Tinolok bércein átot játszik ki, amihez ellenfele megszakító csatolással egy akadálylapot helyez. Ezután Ákos egy újabb akadálylapot csatol az alsó toronyszintjére, majd tivábbi kettőt a Sötétség vermére is.

Zoltán szintén csatol, kétszer, ám ő továbbra is ellenfele küldetésére, amin így már 3 akadálylap várja áldozatait. Ákos újabb passzát követően aktivizál egy Rombolás varázsjelet és ostromot indít a Begradzsával. Az alsó toronyszinthez csatolt Khrii’dévelKhrii’dével találja szemben magát, ami sikeresen 2 szintet sebez a kalandozóba, amit így visszaver a bálterem fala, és Zoltán visszavonulásra kényszerül.

Két passz hangzik el egymás után, a 2. forduló következik:

  • Szöllősi: 3 toronyszint, 0 Dp, 12 Mp, 0 kalandozó

  • Panyik: 3 toronyszint, 0 Dp, 10 Mp, 1 pihenő BegradzsaBegradzsa

Ákos a felső toronyszintjére csatol egy akadálylapot, majd leidéz egy Sötét megbízót.

Zoli feltölti két akadálylappal ellenfele egyetlen küldetését, amin így már 4 akadálylapja figyel. Ezt követően passzol.

Ákos válaszként egy újabb Menekülés a Tinolok bércein átot játszik ki, ami alá Panyik 3 akadálylapot csatol azon melegében. Ákos éppen ezért nem siet a küldetései megoldására.

A második forduló ilyen nyugalomban zárul. A 3. forduló jön.

Panyik nyitja a kört egy váratlannak nem mondható negyedik akadálylappal Ákos második Menekülés a Tinolok bércein átja alá. Ákos is tovább építi védvonalait egy újabb akadálylap csatolásával a korábban elhasznált Khrii’de helyére az alsó toronyszintjére. Zoltán passzol, Ákos egy Átkelés az árnyjárók birodalmán küldetést idéz le, ami alá Zoltán csatol egy akadálylapot.

Továbbra is Zoltán jön. Begradzsájával célba veszi a frissen érkezett küldetést, amit gond nélkül meg is old, Ákos nem áll ellen. Ennek az oka pedig az a megfontolás, hogy ő ezután nyugodtan ostromolhatja Panyik alsó szintjét. Ezt meg is teszi. A Sötét megbízó elindul 2 Mp-ért ostromolni, hoz magával egy másik Sötét megbízót 2 Mp-ért, és így az akadálylapok és akadályozni képes csapat híján egyszerűen lerombolja ellenfele toronyszintjét.

Panyik tanul az esetből, ezúttal 3 akadálylap ér pástot, kettő a már alsó toronyszintként funkcionáló Győzelmi oszlopra megy, egy pedig a felső toronyszintre (Sötétség verme).

Passz-passz: 4. forduló.

Panyik passzal kezd. Ezt követően Ákos felülre csatol egy akadálylapot, Zoltán szintén, csak a saját toronyszintjére, majd passzol.

Ákos ostromot kezdeményez. 2 Mp-ért mindkét Sötét megbízójával indul el, majd Kezéből egy harmadikat is a csapatba idéz. Zoli egy Égető pöfeteggel és egy Őrzőszellem varázsjelŐrzőszellem varázsjellel várja az ostromlókat, amelyek ugyan végeznek két megbízottal, ám a harmadik 2-es szintű kalandozó megmássza a toronyszint falát. Zoltán a Begradzsájával sajnos nem tud akadályozni, így Ákos immár további akadály nélkül sikeres ostromot hajt végre a Győzelmi oszlop ellen.

Zoltán egy Negyedik arc zarándokátNegyedik arc zarándokát idéz le.

Ezt követően egyik játékos sem kíván cselekedni: kezdetét veszi az 5. forduló.

Ákos nyit egy Goblin hullarablóGoblin hullarablóval, aminek Jelenbe kerüléskor érvényesülő laphatásával egy Sötét megbízót vesz vissza a Kezébe Múltjából. Zoltán passzal felel.

Ákos ostrommal próbálkozik Zoltán utolsó toronyszintje ellen: A Sötét megbízó és a Goblin hullarabló is a kezdeményező csapat tagja. A megbízóval Szöllősi egy újabb Sötét megbízót idéz a csapatba.

Az akadálylap aktivizálás fázisban Panyik egy Khrii’dét szabadít a támadókra, ami sikeresen végez az egyik megbízóvel. Ezután egy Testvéreket aktivizál, ami elől a Goblin hullarabló egy Őrzőszellem varázsjel segítségével elmenekül. Ez két dolgot is eredményez: a hullarabló képessége által kap 1 Mp-t, illetve a Menegle-szentély képessége is érvényesül, Ákos a cserepaklijából kivesz egy lapot. A Testvérek ezt követően támad, így az egyedül maradt megbízó csatlakozik hasonmásához a Múltban, az akadálylap pedig győztes lesz, így visszacsatolódik a Sötétség vermére.

Panyik csatolása következik, amit egy Rombolás varázsjel aktivizálása követ. Ákos két akadálylapja azonban egy Izar és egy NalrethNalreth, amik megölik a Begradzsát (még a Negyedik arc zarándokának gyógyítása sem lenne elegendő a megmentésére), és így ez az ostrom is sikertelenül zárul.

Zoltán csatol a varázsjel helyére, majd leidéz egy Tisztogatót, amivel a korábban aktivizált Nalrethet megsemmisíti, ezt követően pedig passzol.

Ákos az alsó toronyszintjéhez csatol egy akadálylapot.

Passzt passz követ: belevágunk a 6. fordulóba.

Zoli passzol, Ákos csatol egy akadálylapot.

Egyik játékos sem szándékozik arra, hogy felvállalja az agresszor szerepét, így a forduló lezárul.

7. forduló

A hetedik forduló szintén feszült kivárással, eseménytelenül telik. Vajon ki bontja meg ezt a feszült állóháborút?

8. forduló

Ebben a fordulóban sem változik túl sokat a helyzet, ám egy kalandozó azért pástot ér: Ákos egy Tisztogatót idéz le, amivel Zoltán toronyszintjéről leesik az egyik akadálylap. Ezt követően azonban nem történik más ebben a fordulóban. Passz után passz jön.

9. forduló

A kilencedik fordulón a Bajnokok Bajnoka mérkőzésen az egyik játékos 20 Mp-vel indít. Igazán érdekes nyitás, rengeteg lehetőség áll Panyik előtt, ő azonban mégis inkább passzol. Szöllősi egy nagyon izgalmas trükkel folytatja a fordulót. Goblin hullarablójával elindul az egyik küldetését megoldani, majd a kezdeményező csapat sorelhagyás fázisában Pánikot játszik ki saját kalandozójára. Ennek eredményeképpen a hullarabló visszatér Sorába, Ákos kap 1 Mp-t, és a Menegle-szentély segítségével kivesz egy lapot cserepaklijából, ami Zoltán passza után azonnal pástot is ér: az Elveszett lelkek kórusaElveszett lelkek kórusa. E lap jelentősége kimondhatatlannak bizonyul, ugyanis Panyiknál elkezdett ketyegni az időzített bomba: vagy hamarosan megnyeri vert helyzetből a játékot, vagy elbúcsúzhat a Bajnokok Bajnoka címtől.

Zoli nem habozik, leidéz egy Begradzsát. Mp-előnyből cselekszik tovább: egy toronyszintje alatt megbújó Rombolás varázsjel aktivizálásával ostromot indít a Begradzsával és a Tisztogatóval. Ákos egy Emberfogóval sebzi meg az akadálylapok aktivizálása fázisban a dzsad ostromgépet, majd egy Égető pöfeteggel végzi ki a Tisztogatót. Zoltán ostroma ezúttal is sikertelen marad.

Panyik azonban nem adja fel: a Negyedik arc zarándoka is megrohamozza az immár akadálylap nélkül maradt toronyszintet, ezúttal azonban ingyenesítés nélkül. Ehhez ellenfele nem is fűz semmit, könnyedén hagyja a Múltba kerülni Argureni báltermét. Ákosnak már csak kettő toronyszintje maradt.

A nagy lendületet kihasználva Zoli újabb lépést tesz: ledidéz egy Tisztogatót, ami az immár alsó toronyszintként funkcionáló Sötétség verme alól kaparja ki a csatolt Khrii’dét. Ezt követően déjá vum támad: Panyik egy újabb Tisztogatót idéz le, amivel egy újabb Khrii’détől szabadítja meg ellenfelét.

Ákos következik: 2 akadálylappal pótolja elhullott ölebeit, majd passzol. Zoli a passzre egy Mutáns gaugMutáns gaug leidézésével válaszol.

Ákos újabb passzát követően Panyik a Tisztogatóval és a Mutáns gauggal 2 Mp-ért ostromolni indul, amit ellenfele könnyű szerrel elenged és így egy újabb toronyszintet veszít.

Szöllősi Ákos egyetlen TisztogatóTisztogatójával megostromolja Panyik Zoltán egyetlen megmaradt toronyszintjét, ahol egy IzarIzar várja a kalandozót. Ákos válaszként váratlanul egy Hősies fegyverhordozóHősies fegyverhordozót idéz le, amit feláldozva semlegesíti az élőholt akadálylapot. Zoltánnak ezután nem marad más választása, beáll megmaradt Tisztogatójával, és mindent eldöntő harc veszi kezdetét… ami igen rövidnek bizonyul. Az első harci körben Ákos egy MEGELEVENEDŐ HomonkuluszHomonkuluszt aktivizál a Tisztogató ellen, ami a második sikeres dobást követően meghal. Szöllősi Ákos sikeresen lerombolja Panyik Zoltán utolsó toronyszintjét, s ezzel nem csak a játékot nyeri meg, de egyben magáénak tudhatja a BAJNOKOK BAJNOKA címet.

 

A végeredmény: Szöllősi Ákos – Panyik Zoltán 2-0.

 

Végszó

Szívből gratulálok még egyszer, így közel egy hónap múltán is mindkét félnek az elért eredményükért. Hihetetlen volt látni a két játékos közti hasonlóságot, ami már a kiegészítők választása során is jól kiviláglott.

Ákos és Zoli is egyaránt korrektül és higgadtan játszották végig a két partit, bírói kérdés nem is merült fel, illetve közbeavatkozásra sem volt szükség: a két döntős egyetlen hibát sem vétett a szabályok betartásának szempontjából, ami – nekem elhihetitek – nem kis eredmény.

A játékok során mindketten nagyon erősen koncentráltak a jó játékra, és fáradtságuk ellenére is – hisz ha jól emlékszem, legalább este 7-8 körül jártunk a második meccs végén – a legtöbbet igyekeztek kihozni a paklijukból és tudásukból. Bravúros megoldások és ügyes cselek voltak láthatóak számomra a két meccs során, amiket egyszerűen öröm volt nézni. Ákos és Zoltán egész nap végigverekedték magukat a mezőnyön, ki-ki a maga formátumán, majd ugyanilyen fantasztikus játékkal fejezték be a napot.

Szöllősi Ákos két győzelme mégis magáért beszél: minden nehézség ellenére, remek bontással és annak maximális kihasználásával, Vereség nélkül zárta az Évzáró versenyt, amivel méltó módon kiérdemelte a 2017-es év Bajnokok Bajnoka címet.

Gratulálok és köszönöm, hogy részese lehettem ennek az eseménynek!

 

Csörnök “Kalap úr” Tamás