Archívum 2010

Versenynaptár és tabella a 2011-es évben

Kedves Versenyző, Kedves Versenyszervező! A 2011-es versenyévad számos újdonsággal szolgál. Célunk, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a kártya fejlődését hatékonyabban szolgáló módon oszthassuk el.

Országos Vándor Verseny (OVV)

Országos Vándor Verseny nem lesz 2011-ben. Ezúton is köszönjük Molnár Attila és az összes versenyszervező fáradozását, hogy az OVV-t éveken át sikerre vitték. Sajnos a sikerek nem tartottak ki a 2010-es évre, éppen ezért a változás mellett döntöttünk.

Ahelyett, hogy arra kérnénk benneteket, hogy utazzatok, csak annyit kérünk tőletek, hogy járjatok a versenyekre. A 2011-es évben az OVV-re szánt erőforrásokat ennek rendeljük alá. Játszhattok a kedvenc klubotokban, vagy szomszédos városban, vagy bárhol az országban, az új rendszer mindegyiket honorálja.

Versenyszervezés

A Félévzárót eddig júniusban, az Évzárót pedig általában Decemberben tartottuk. Az új lapok és a draftversenyek iránti igény azt mutatja, hogy érdemes ezeket közelebb hozni a bontott paklis versenyhez, így ezek a nagyversenyek a bontott paklis versenyt követő hónapban kerülnek megrendezésre az alábbiak szerint:

– Január 22, Fórumtalálkozó: új hullám

– Április 9, Nagyverseny: új kiegészítő bontott

– Május 7, Nagyverseny: új kiegészítő draft

– Október 15, Nagyverseny: új kiegészítő bontott
– November 5, Nagyverseny: új kiegészítő draft

– December 10, Meghívásos Nagyverseny a ranglista-pontok alapján: Hagyományos formátum, ingyenes nevezés, minden nevező csak itt szerezhető Ultra lapot kap, 100 csomagos összdíjjal.

Pontrendszer, Ranglista, Meghívásos verseny

Új, egyszerűen követhető rendszert vezetünk be. A pontrendszer szabályai 2011-től:
– Minden győzelem 2 Tapasztalati pontot (TP) ér.

– Minden döntetlen és vereség 1 Tapasztalati pontot (TP) ér. Tehát minél többet játszol annál több pontod lesz. Akkor is, ha nem nyered meg az adott partit.

– A pontok a verseny szorzójával lesznek megszorozva. Nagyobb szorzójú versenyen több pont gyűjthető. A Két Mágus kft. által rendezett Budapesti nagyversenyek szorzója 4-es. Az összes többi verseny 1-es szorzójú. Minden versenyhelyszín tarthat egy 2-szeres szorzójú versenyt a 2011-es évben.

A Tapasztalati pontokon keresztül mindenki követheti saját szintlépéseit egy külön webes felületen, ahova a fórumos neveddel és jelszavaddal léphetsz be. Sőt, saját karakterlapot is kapsz, amin megkártyásíthatod az évi teljesítményedet! Az év elején mindenki 0 Tapasztalati ponttal és 1. szintű M.A.G.U.S. játékosként indul. 100 pontig, tehát 11. szintig minden 10 megszerzett tapasztalati pont egy szintlépéssel lesz egyenértékű. 11. szint felett a szintlépéshez 20 pont kell, 21. szint felett 30 pont, stb. Mire jó a Tapasztalati pontok gyűjtése?

A Decemberi Meghívásos Nagyversenyre a 64 legmagasabb Tapasztalati szintű M.A.G.U.S. játékos kap meghívást. A meghívásos versenyre ingyenes lesz a nevezés és egy csakis itt szerezhető Ultra lapot rendszeresítünk!

A meghívásos rendszerben nem csak a meghívottak kiválasztásánál, de a döntőben is díjazzuk az egész éves teljesítményt. A Decemberi Meghívásos Nagyversenyen minden versenyző annyi extra pontot kap, amennyiedik szintű M.A.G.U.S. játékos az adott versenyt megelőző hónapban.

Pontazonosság esetén pedig a ranglistás helyezés dönt, nem pedig az egymás elleni eredmény. Juss be a csak itt kapható ultra lap miatt, és vegyél részt minél több versenyen, hiszen így nagyobb esélyed lesz a díjak megnyerésére!

Az Ultrák

Az Ultra lapok feladata, hogy minél jobban motiváljanak a versenyre járásra. Újragondoltuk az Ultra lapok rendszerét, hogy ezt a feladatot az eddigieknél hatékonyabban lássák el.

2011-ben az Ultra lapok osztási rendje az alábbiak szerint alakul:
– Az Ultraegyedi lapot, és annak jelenlegi osztási rendje megszűnik.

– Versenyszervezők honorálása megváltozik, hiszen a jövőben UE lap nem lesz, így adott havi UE lapot a jövőben nem kaphatnak. Az eddigi honoráriumok helyett 2011-ben az adott havi UR lapból 1 példányt és korábban megjelent UE lapokból 3 példányt kapnak.
– Bevezetjük a Versenygyőztes lapot, melyet- nevéhez híven- mindig a verseny győztese kap meg. Ez a lap adott időszakonként változik. A váltás idejét kb. 100 példány kiosztásához fogjuk kötni, hogy a lap értékállósága biztosított legyen. Az első versenygyőztes lap az Arcus Siopa lesz.

– Bevezetjük a Ranglistás Meghívásos Nagyverseny döntőjének Ultra lapját. Ezt a lapot csak az kapja meg, aki részt vesz a Decemberi Meghívásos Nagyversenyen.

– UR lapból továbbra is minden versenyző kap. A januári UR lap a Titkos terem lesz.

– SZUE lapból továbbra is 3-at kap mindenki, aki budapesti nagyversenyen nevez. Mivel nem lesz OVV, ezért ezeket csakis itt lehet 2011-ben megszerezni.

– Az Új Hullám, Új Játékos beszervezéséért járó, valamint rendelési ultrák osztási rendszere nem változik.

Meggyőződésünk, hogy az új rendszer több értéket teremt a réginél, értékesebb ultra lapokat termel ki magából. Reméljük, hogy hamarosan találkozunk a versenyeken. Az évad közben pedig lehetőséged lesz elmondani barátaidnak, hogy Te hányadik szintű M.A.G.U.S. játékos vagy!

A Két Mágus Kft. csapata


Évzáró verseny 2010. november 20.

Sokadik Évzáró versenyünkre készültünk fel szombaton. Én a magam részéről az utóbbi versenyen elkezdtem, itt pedig folytattam azon módszeremet, hogy mérkőzéseket írok le. De mielőtt az érdekességek és beszámolók sűrűjébe vágnék, szükség van a nap leírására. A nevezéskor mindenki megkapta a 3 Hishíquort (meggyőződésem szerint az elkövetkezendő időszak meghatározó lapjáról beszélünk), a Shalart, és Saleiart, azaz 6 kitűnő Ultrával gazdagodott minden nevező. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a laplisták leadása után mindenki megkapta a draft nevezési lapját, kiderül, hogy milyen komoly díjazásban is részesült az, aki egyáltalán benevezett a versenyre. Mindenesetre hárman álltuk a nevezéseket, és üdvözöltük a résztvevőket.
A verseny menete 5 fordulónyi Új Hullám küzdelmet írt elő- azaz amint mindenki leadta laplistáját, kezdetét vehette a megmérettetés. Későbbi általános meglepetésre nem a megszokott slágerpaklik voltak többségben, de kis túlzással kisebbségben sem. A Kígyószekta utolsó lehetséges nagyversenyén például nem is jelent meg. Nem mondom hogy hiányzott, de meglepő volt a Kráni Tizenhármak, a kontrollok, és Ahan’Nata-Khanék, és a Dorani nekromanták alacsony részvételi aránya is. Ezzel szemben több Hramgaugra, vagy Pyarroni lovagokra épülő pakli is megjelent, hogy a többszörösen képviselt paklikat megemlítsem. De a legtöbb verzió egymaga állta a sarat, vagy bukott el.
Az első fordulóban Széll Zsófia volt a leggyorsabb győztes (ez ezen a napon még 2-szer megismétlődött), miután Yandrával Hargash-um részeket Kincsként oldva levitte ellenfele szintjeit- aki meggondolatlanul kiforgatta egyetlen kalandozóját. Itt kell megjegyeznem, Yandra kitűnő választás volt erre a környezetre, legalábbis az 5/4-es mutató tükrében, amit Zsófi az Új Hullám periódusban teljesített.
Tőkési Gergely Csörnök Tamás ellen vívott csatát, Kristályteremmel több küldetést hozott ki, és megoldott egy így hozott Bolyongó lélek felkutatását. Csonsárkánnyal a Conjuratornak hála 2 MP-ért megölt egy Kék hold vadászát, majd megoldott egy Démoni paktum megkötését a Démonmesterével. Csörnök lassan azért összeszedte magát, 2 Farkas atya is volt már sorában. Egyikükkel megölt egy Kapumestert, de nem tudta megakadályozni, hogy Gergő megoldja 3. Démoni paktumát, amellyel nem támadott, és így a Tizenhármak tornyának felépítése után elérte a 11 DP-t.
Buczkó Tamás Ruber Con-Thaleiosz Nubilioval kezdett, majd Gaude Nery’da ért pástot, Szalai Adrián ezzel szembeállította Zombi-hadseregét, és a Szarvtorony magiszterét. Rubert előbb megette egy Sytix, majd a zombik a sok kotroll-szövetséges dacára (Pyarroni Papi szék belső tanácsa, Shadoni Inkvizíciós Liga, Shackallor, Leples asszony) leostromolta Tamást.
A legdurvább párosítást talán Varga Zsolt és Panyik Zoltán számára dobta ki a sorsolóprogram. Lassú meccsükön Zsolt Hramgaugot hozott, majd vérgyűjtögette, aztán érkezett nála Farkas atya. A lassú tempó kedvezett Zolinak, aki Éji vadászokat tudott kirakni, és mérhetetlenül sok bestiát a Tizenhármak tornyára. Kijött nála Yazbael, és Mahrun is. Hosszú kiépülési időszak után harc következett. 2 Zombival (Halottmozgatás leplének köszönhetően), Farkas atyával, és Hramgauggal Zsolt, míg 2 Éji vadásszal Zoli képviseltette magát a csatában, Az Éji vadász a hozzá csatolt Furuddal támadott, ez 2 Zombit eliminált. Zsolt a harc előtt Vámpír csókját játszik ki. Egy Tyrrakh lávaúr támadta meg Zsolt csapatát 1 Mp-ért, és miután minden támadása sikeres volt, egy Sárkány driáq vetett véget az orkok karrierjének. Zoli ezt követően +1 Éji vadászt hoz ki, Zsoltnál Hramgaug érkezik az Aha’Nata-Khan sequator mellé. Yazbael megérkezik. Az Éji vadászok inkább ostromolnak, 2 szintet is levisznek. A harmadikba Hramgaug áll bele, 2 Furud jönne, majd egy Vámpír csókja a sequator után. Zsolt Hrammal Harapást szedett ki cserepaklijából, de ezt a Vörös hold gyermekével Zoli semlegesítette, míg a szemben támadó Tyrrakh lávaurat egy sequator szedte le. A mérkőzés itt döntetlennel ért véget.
Abonyi Róbert eközben kincses gladiátorpaklijával a kincsei segítségével nyert, a dobatásnak (Ifini viadalmester, Élőfém csatabárd, Gladiátor aréna) hála emellett majdnem el is fogyasztotta Horváth Ádám pakliját. Érdekesség, mert ez a pakli eddig nem volt a köztudatban, de mindenképpen figyelmet érdemel. A gladiátoros-kincses vonal megéri a fáradságot, a Királykobrás gyűrű, de a Csatacsákány is komoly fegyverek. Mindezt a Véreskezű fosztogatóval, és a viadalmesterrel együtt kombózva erős paklihoz juthatunk, amellyel még játszani sem nehéz. De ezen a napon a Gladiátor aréna amúgy is több helyen, több típusú pakliban bizonyított.
Például az egyik visszatérő, Novák Ákos ellen Kovács József Kálmán sétáltatta meg gladiátorait. Pedig az Aha’Nata-khan+Vörös Hold gyermeke pakli nem feltétlenül az ideális ellenfél, de Józsi a legolcsóbb gladiátorokra épített, így az MP-taposás nem igazán jön össze ellene. Az ifini hálóvető 3 MP, a Hassidis adott esetben még olcsóbb is lehet Könnyűlovas kopjával és Pikával (ez hasonlít ahhoz a paklihoz, amivel Kovács a múlt héten Hagyományoson indult, csak Új Hullámra, némi finomítással). A Paraelemek kardja mindenesetre permanens lapveszteség volt Józsinak, hiszen 2 példányt is Vörös Hold gyermeke szedett le.
Kovács Zsolt Thorel Monparasannal kezdett, és krados paklijával küldetéseket szándékozott megoldani Kecskeméti Zsolt ellen, aki gyorsan dobatta Yazbael-Dreina akarata kombinációjával, használva az eseménylapkontrollt (Sápadt Angyal, Árvíz). Fahthaimmal akadálylapokat vett vissza, feltartva ellenfelét. A végső csapást az jelenti, amikor Kovács Gömbszentélyét a megérkező Mahrun törölte el végleg. A dobatással szemben így a mínusz alapszintekkel Kovácsnak már nem volt esélye.
Sajnos nem áll módomban minden forduló minden meccsét lekövetni, ez emberileg is lehetetlen lenne, de érdekes lehet olvasni a szokatlan deckeket. Összesen egyetlen varázslóúr indult Cserdi Imre kezében, és egy igen érdekes próbálkozásnak is szemtanúja leettem, ami a gyors hatásként leidézhető kalandozókra épült (Vörös hold gyermeke, Aha’Nata-khan sequator), akik mögé be tudott ugrani az Aha’Nata-khan saggitor, méghozzá az Ismétlő számszeríjjal. A kombinációt a Belső iskola nekromantái alapszint-szívással segítették (a mentődobás ellenszereként). Az első fordulóban ebbe Selmo atya, és Mogorva Chei is belehalt.
A második fordulóban történik az egyik legszokatlanabb eset. Klubuk Árpád harcba megy Kovács József Ereni viadorja ellen, aki használja képességét, és egy Paraelemek kardjával 6 szintet sebez (!) két Félresöpréssel. Eddigre már Ifini hálóvető, és Dispada is van Józsinál, az omnózus jelenet után Árpád feladja a meccsét.
Széll Zsófia itt most lassabb meccset vív, Abonyi Róbert gladiátorai elgondolkoztatják. Az üresjáratot kihasználva előbb egy Hargash-um szárnyat, majd egy Csigolyaíjat csen el a galdiátorok elől (akiknek Kincskeresésére Abonyi itt nem figyel), és ezzel a duóval már mehet Hargash-um szemre, védettbe a galdiátorok nem támadnak. Az első sikeres manőver után az Ifini viadakmester hal meg, a másodiknál pedig már az alsó toronyszint, erre Róbert feladja a küzdelmet.
Varga Zsolt most Szalai Adriánt kapja ellenfélként. Hramgauggal szemben egy Szarvtorony, és annak magisztere. Adrián eljut 5 Zombiig, mire Zsolt a Halottmozgatás leplével gyárt egyet, de a Vérgyűjtéseknek hála Zsolt MP-fölényben marad, még úgy is, hogy Farkas atyát hoz. Azonban a tartós kalandozó fölénnyel nem tud mit kezdeni, így Adrián körről körre 1-1 szintet leostromolva elviszi tornyait.
Jávorcsik Norbert Pyarroni paklija Pyarroni térítőt, és Pyarroni aranykör-paplovagot hoz, amin van Nehéz harci mén is. Szemben Farkas atya, és Kék hold vadásza. Jávorcsik előbb Viadomo fellegvárát, majd Gömbszentélyt is hoz, de az Éjközepekkel, és a Klánházakkal nem igazán tud mit kezdeni, a második után elveszíti utolsó toronyszintjét is- a Hramgaug, és a Kék Hold gyermekei leostromolják.
Tőkési Gergely és Nagy Zsolt meccsén kezdetben erőgyűjtés zajlik. 2 Conjurator, Kapumester, 6 küldetés Gergőnél, mire el mer indulni egy Szablyaszél patrónusos Kapumesterrel küldetésre. Meg is bánja, mivel egy Wirg 2 MP-ért megeszi. Megold ennek ellenére egy frissen hozott Kapumesterrel egy Bolyongó lélek felkutatását, majd egy Síkkapu bezárását is. A Dlmoni paktum bestiáját azonban Nagy egy sequatorral leszedi. Gergőnek ekkor 6 DP-je van, 2 Klánházból. A Conjurator elindul tornyot védeni, Zsolt akadályozza, de a Démonidéző elwirgel, majd egy Arkhuuis is támad- és bár a Belső Iskola nekromantája belehal a csatába, az Ahan seuator túléli a dobást. Még egy saggitor is beugrik, a következő Arkhuuis így optimálisnak is hangzik, csakhogy a saggitor kap egy Halottmozgatás leplét, és a sequatorra megint nem sikerül a dobás. Így a Belső Iskola gyakorlóterme odavész. Kapumesterrel Gergő Síkkaput zár be ismételten, és Tiltott tekerccsel visszaveszi elhullott toronyszintjét. A Conjurator Démoni paktumot köt, és menet közben Elemi fénnyel Rukh madarat dobat le. Zsolt egy Saggitor-Kahrei számszeríj kombinációval megöli ugyan a Conjuratort, de az újabbra már nincs MP-je, hogy akadályozza, így Gergő összeszedi a szükséges DP-mennyiséget.
Panyik Zoltán és Novák Ákos is ismételten hosszú meccset játszik. Zoli Éji vadásszal stabilizál, és Tizenhármak tornyához csatol lapokat. Kijön nála Yazbael is. Ákos azonban rendelkezik erre megoldással. Gyászhozója érkezik a pástra, majd Yazbaelre reagálva egy Zarándok képességeit kapja, és kiteszi a Dzsinnt a cserepakliba. Zoli súlyos erőfeszítéseket téve körök alatt megöli a nagyaquirt, Ákos azonban újabb hadsereget állít. Meridiánnal, Vörös hold gyermekével épül újra. Zolinál 2 Éji vadász néz, Dreina akarata, Mahrun, és Piacterek mellett. Ákos Fahthaimmal, és Aha’Nata-khan sequatorral semlegesít bestiákat, amíg éri. Egy Éji vadászt el is tüntet- A Meridián Jogos örökségre megy, ott egy Tyrrakh lávaúr várja, de előbb harc. Az Éji vadászon tanyázó Furudot sequatorral semlegesíti, még egy Furud támad, és Wirg is (az egyik Éji vadász hazamegy). Ákos a Wirget Vörös hold gyermekével szedi le, és az Éji vadász meghal egy Mestervágásban. A 2 Piactér azonban működik, és Ákosnak erre a Mahrun mellett nincs válasza, legalábbis nem időben- hiába old meg egy küldetést 3 kalandozóval, elfogy paklija.
Kecskeméti Zsolt játszik gyors meccset Cserdi Imre varázslóurai ellen. Kharakulakot Imre először Vártömlöccel védi meg a Csontsárkánytól, a második Csontsárkány azonban váratlanul éri.
A harmadik fordulóra már nagyjából kialakulnak az erőviszonyok egy átlagos versenyen. Itt azonban előre lehet tudni, hogy az utolsó két forduló draftja sok mindent felboríthat.
Panyik Zoltán Tőkési Gergellyel találkozik az első asztalnál. Kapumester, és küldetések érkeznek, Panyik Tizenhármak tornyát hoz, és Dreina akaratát, valamint első körös Fahthaimot. A Démonmester érkezésével Gergőnek már 5 megoldásra váró küldetése van. Mikor elindul, már 2 Kapumestere van a Démonmester mellett- egyetlen kapumester tér haza az ingyenes küldetésből, de Gergő megoldja azt. Yazbael érkezik Zolinál, és 2 Dreina akarata van kinn. Gergő újjáépíti sorát, egy Conjurator, és egy Démonmester jön. Sytix támadja meg a kapumestert (toronyszintcserével), és öli meg. Zoli 8 DP-nél Feledés csarnokát dob Gergőre (-3 DP), majd egy újabb Sytix a Conjuratort is megöli. Az idő előrehaladtával Gergő paklija fogy, míg Zoli Feledéseket vesz vissza, és hiába old meg sok küldetést a démon-deck, 2 DP-n an 3 Feledés csarnoka felhasználása után. Piactér is jön. Gergő hoz egy Déli kaput, átnézi megmaradt pakliját, majd kezet nyújt- csak ellenőrizte, van-e esélye nyerni.
Széll Zsófia közben első körben Yandrával kezd Szalai Adrián ellen, aki első körben Magiszterrel indít, elforgatja, majd Szarvtornyot tesz ki. Zsófi Sarjpáncélozik, és kitesz egy Manifesztáció évét. Második körben Yandra +1 Zombi után elindul, szemben 8 szint, és egy Halottmozgatás leple is érkezik. Yandra elhoz még a játékban 2 kincset, de ez érdemben már nem változtat a kimenetelen. A zombik túl gyorsan épültek ki szintben. Yandra még Kiválasztott akaratákkal védekezik ostromok ellen, de Adrián ezek elfogytával leostromolja.
Buczkó Tamás és Jávorcsik meccsén Ruber érkezik először, és hoz Caput Draconist. Innentől Buczkó keze folyamatosan nő. Néhány kör múlva Bíbor Hadúr, Pyarroni Papi szék Belső tanácsa, Szövetségrendszer kiépítése, 2 Dreina akarata van kin, szemben 3 (!) Aranykör Comtur, Krad kegyeltje, Könnyűlovas kopják, Gömbszentély. Érkezik még a Leples asszony is, aki szép lassan elkezd növekedni. Gaude Nery’da ingyen érkezik. Pyarroni titkosszolgálat jön le, 2 Shadoni Inkvizíciós liga érkezik- lassan az összes szövetséges kint lesz Buczkónál. Gaude végül 26 lap eldobásával (!) a Leples asszony győzelmi képességével nyer.
Kecskeméti Zsolt kalandozó nélküli paklija gyorsabban dobat, mint ellenfele a gladiátorokkal, így az ostromolni kezd. Nem tűnik jó ötletnek. Az akadálylapok visszavételével (Fahthaim) Kezsó gyakorlatilag kipusztítja a kalandozó-állományt paklijából, és üres sorral szemben nyeri meg a meccset.
A negyedik fordulóra már kevés veretlen marad, de egy vereséggel még reális az esély a versenygyőzelemre is akár- a körbeverések esetén ez simán benne van a pakliban.
Tőkési Gergő most Gál Bencét kapja ellenfélnek. Conjurator, Démonmester, Kapumester a kalandozói sorrendje. Bence első kalandozója, egy Fekete ork pusztító belehal egy Démoni paktumba, aztán pedig az újabb Démoni paktum egy Fekete ork portyázót is eltakarít. Közben Bence egy sikeres ostromot azért bevitt. Rakhali sárga ork érkezik, és ostromol- egy Csontsárkány megöli a mellette levő portyázót, a sárga ork pedig feláldozza magát a toronyért. Gergő válasza gyors, épít egy újabbat (Déli kapu), a Kapumesterrel megold egy Síkkapu bezárását, és immár 11 DP-n van, a Tiltott tekercsével pedig visszavesz egy Való-tornyot. Vörös ork azért (Ngaur Draurothtal megtámogatva) ostromol egyet, Arkhuuis támad, majd szablyaszél patrónus is, miután előbbit semlegesíti egy Égi vadász.
Klubuk Árpád Csonkolásokkal szed szét (2 darabbal) egy Csontlovagot, majd pedig egy Selmo atyát is. Ebben a fordulóban látom a legjobb kezdő kezet is (illetve utólag hallom): Mugaffe kereskedőház, 2 Könnyűlovas kopja, 2 Pika, és 2 Hassidis. Azaz első körben, Trónterem mellett 2 ingyenes 3. szintű gladiátor. József ezt a meccsét megnyeri.
Az 5. forduló egyértelműen legértékesebb párosítása a Panyik Zoltán Kecskeméti Zsolt elleni meccse- két veretlen találkozik. Panyik 3-szor is lekever, Kezsó Yazbaellel kezd, és megtart egy Sápadt Angyal Átkát is, és kitesz egy Dreina akaratát. Ideális kezdés két kontroll között. A következő körben Zolinál Mahrun érkezik, Zsolt Sápaszt újra, majd dobat 3 lapot. Csatolások érkeznek mindkét oldalon, majd a Fahthaimot is Zsolt húzza be előbb, így kiteszi. Zoli 13-ak tornyát hoz ki, és végigcsatolja. A játék innentől arról szól, hogy Kecskeméti eldobatja ellenfelét, Zoli pedig rászáll Zsolt Dreina akarataira. A játékot azonban nem ez, hanem egy játékon kívüli elem dönti el, egy hibás csatolás miatt Zoli nyeri a meccset.
Most Yandra kerül szembe Tőkési Gergő démonaival, és egy harc dönt nagyjából mindenről. Egy Sarjpáncélos Yandra kap egy Szablyaszél patrónust (2 seb), 1 Arkhuuist (4 seb), és egy Őselemi erő karddal fejezné be Gergő, azonban ez elől Yandra Kitér, így megmenekül. Az MP-fölény, és a sikeres manőver pedig elég innentől a győzelemhez.
A következő forduló már a draft, amihez az eddigi eredmények alapján ülnek asztalukhoz a versenyzők. Az első asztalon ülnek azok, akiknek reális esélyük van még a verseny megnyerésére. 3 győzelem, és 1 döntetlen a minimum eredmény, amivel ide be lehet kerülni. A draft menete a különböző asztalokon természetesen eltérő. Azonban azt mindenki láthatja, hogy elég erős paklit lehet összedraftolni, akármelyik koncepciót szedi is. Az Átokhívásnak (Lázlátó), a Farkas atyának, Hramgaugnak, a törpe-kincskeresőnek, a gladiátor-koncepciónak, a dartonitának, és a különböző vegyes-deckeknek is van reális esélye. A draftmeccsek mozgalmasak, és tele vannak döntési helyzettel. A 7. fordulóra tisztázódik, hogy aki megnyeri a nap visszavágóját, azaz a Panyik Zoltán Kecskeméti Zsolt meccset, az nyeri a versenyt is. Zoli már egy döntetlennel is elégedett lehet. Természetesen e mellé az asztal mellé ülök jegyzetelni. Itt jegyzem meg, hibát nem láttam egyik játékosnál sem. A kezdő kezet mindketten megtartják. Zolinál Romlás hírnöke érkezik, és Lázlátó, míg Kecseméti egy Ag’garach fiait játszik ki. Zsoltnak ragad a keze, állandóan kalandozót húz, 4 Hramgaug van benne. 3 új kör jön zsinórban, majd Zoli egy Hullócsillag leányát hoz le. Hramgaug érkezik Kecskemétinél, aki a kör végén kap 3 Átokhívást. Hullócsillag leánya innentől minden körben dobat lapot. Az első áldozat egy Hallgatag bajnok. Erioni falat hoz Zoli, és Kezsó ezt megkísérli ezt kihasználni. Hramgaug elindul Falra. Kap 2 DP-t. Ag’garach fiai érkezik Zolinál is. Új kör. Hramgaug a következő körben +2 DP-t szerez a falon. Kezsó Élőholt fém tőrt idéz le, Ismétlő számszeríj kincsként érkezik Zolinál. Hullócsillag Hramgaugot dobat. Sötét Térítő jön Zolinál. Ez fordulópont, mert már eddig is jobban állt, de innentől minden Rabszolgája, és Gaugja +1 alapszintet kap. Hramgaug érkezik Zsoltnál, és elindul a Falra. Immár 6 DP-je van, de Zolinak nyomasztó a szintfölénye. 3 Gaug elhozza az ismétlő számszeríjat. 2. szintű Hramgaug elindul újfent a falra, 2 Gaug, és a Romlás hírnöke Ismétlő számszeríjjal áll be. A számszeríjjal a boszorkány akaratátvitele segítségével átviszi a Hramgaugot. Farkas atya érkezik mindkét oldalon, Zoli innentől minden fordulóban +1 alapszintet ad a Romlás hírnöke segítségével körönként egyszer. Zoli Átokűzi az áthozott Hramgaugot. Hramgauggal Zsolt elindul a Falra, Élőholt fém tőrrel, Beáll a hírnök, Ag’garach fiai, 2 rabszolga, és Airun. Átokűzés manőverben. Hramgaug az Élőholt fém tőrrel Gaugot vinne, de ezt Zoli beáldozza Farkas atyával. Airun Távolkerülő vágással támad, majd a Romlás hírnöke lő Ismétlő számszeríjjal. Zsolt az akaratátvitellel szemben úgy védekezik, hogy +1 alapszintet kap Farkas atyától egy gaugból. Hullócsillag rendületlenül dobat. Új kör. Hramgaug 6. szintű. Lejön egy Hallgatag bajnok Zsoltnál, és a Gladiátor aréna. Feketeacél kard, és Élőholt fém tőr is jön. Ami a decknél az elején kellett volna, az most érkezik. 2 Gauggal vinne Arénát Zoli, Farkas atya beleáll. Lázlátó megy, Hallgatag bajnok beleáll 2 fegyverrel, de nem dobja meg a -3 támadóküszöb miatt az Élőholt fém tőrt, csak a Feketeacél kardot. Zsolt kap +1 Gaugot a Hallgatag bajnok képességéből. Hírnök, és 2 Rabszolga is elindul, és ők már sikerrel járnak. Hullócsillag már a 10. lapját dobatja. Mikor ez megtörténik, más asztalok eredményéből kiderül, Zolinak elegendő a döntetlen is. Zsoltnak nyernie kellene, de a helyzet nem neki kedvez. Még harcol egy kicsit az Arénáért, aztán belenyugszik a döntetlenért járó 1 pontba.
A hosszú nap végeredménye nem meglepő: a jelenlevők igen színvonalas meccseket játszottak, és közülük a legjobban Panyik Zoltán szerepelt, aki 5 győzelemmel és 2 döntetlennel lett a 2010-es év Kiválasztottak kártya bajnoka. A második helyezett Kecskeméti Zsolt, a harmadik Kovács József Kálmán, a negyedik Szalai Adrián lett. A helyezetteknek ezúton is gratulálunk!

Reméljük, kedvet kaptál a játékhoz, és kipróbálod magad valamelyik versenyen, vagy esetleg általunk szervezett nagyversenyen is. Gyere el, hiszen tudod: senki nem megy haza üres kézzel!


Országos Vándorverseny döntő
2010. nov. 20.

Az idei OVV döntőre az idén a legtöbb pontot elért 18 játékost vártuk. Azokat, akik az egész idény folyamán a legtöbbet tették az OVV sikeréért, és egyben a legsikeresebbek voltak a 2010-es Vándorverseny-sorozatban. Helyezésüktől független sorrendben meg is jelentek közülük 14-en, hogy a döntőn méltó módon képviselhessék magukat, és hogy bemutassák milyen paklik is versenyképesek a 2010-es évben a Hagyományos versenyformátumon. Az ingyenes nevezés után, melynél mindenki leadta laplistáját, kezdetét is vette a verseny. Azt természetesen elöljáróban el kell mondanom, hogy a Hagyományos versenykörnyezet különbözik az Új hullámtól, melynek szellemében ezek a játékosok az évet végigjátszották. Persze üdítő így is az a sokszínűség, amit paklijaikban hoztak. Az első forduló után kiderült, hogy teljesen új, és megújult koncepciók is megélnek a formátumon.

1. forduló:
Móré Dániel (Dorani nekromanta)-Graff Gábor (DEK, Dartonita Elit Kommandó)
Az első forduló előtt mindenki egyenlő eséllyel indul. Senki nem ismeri az ellenfél pakliját. Ezt mintegy cáfolandó, Gábor 2 Nekropolisz őrével nyitott Dartonita deckjével, miután Dániel kétszer is lekevert. A második körre Móré Dániel Szarvtorony beavatottját hozott (4 MP bukással), míg Gábornál egy Maremita fegyverhordozó érkezett, valamint megjött a meccset befolyásoló Könnyűlovas kopja is. Szépen lassan az MP-taposó Nekropolisz őrével szemben kiépülgettek az ilyen módon drága zombik. Dániel Nekropoliszi szellemtanácsa, és Könnytelen öregje mellé érkezett egy Kürtőváros is. Gábor a 4. körben Selmovita térítőt hozott, majd kijátszott egy Ag’garach fiait. Dániel védekezésként Királykobrás gyűrűt tett ki MP-ből. Toronyszintjén ekkor már volt 2 csatolt lap. Megérkezett Dan Jeir kerengője, a másik oldalon pedig az ostromhengert elindító Nomád portyázók megfékezése. Az első harcba Gábor egy 7. szintű Térítővel, egy Nekropolisz őrével, és egy magát 6. szintig növelni képes Maremitával vágott neki. Dániel akadályozni próbált, de miután a két Királykobrás gyűrűvel felszerelt varázslóját a Könnyűlovas kopja MP-fölényből felnyársalta, és így leesett az alsó Trónterem, feladta. A Nekropolisz őrével –előrelátással- megspékelt Dartonita győzelmet aratott.

Nyakacska Péter (Kráni Tizenhármak)-Szabó Tímea (Noir emír lánya)
Péter Symbelmine-nel nyitott, majd kitett egy Jogos örökség megkaparintását, és Sarjpáncéllal kezében már az indulásra várt, Timi azonban egy Krad akaratával Shindar megvédelmezését keresett ki, ezzel megfogta a Varázslóúrnőt. Tímea letett még egy Manifesztáció évét, és egy Hullócsillag leányát, mellyel dobatott egy lapot. A második fordulóban Tímea egy Emír lányának kiszabadításával kezd, hogy bemutassa, mire épül paklija. Nyakacska előbb egy Bíbor Hadurat tesz ki, majd egy M.A.G.U.S. szerzetessel pörgeti kezét, Tímea dobat, majd Csontsárkánnyal megkísérli eliminálni Symbelmine-t, azonban erre reakcióként érezik egy Rabszolga a feláldozott Vártömlöcből, megoldja a Jogos Örökséget, majd ingyen ostromol (Végvár felfedésével). A Sarjpáncélból egy van, így az Ostromerődös Gyilokjárós Tyrrakh lávaúr 4-et sebezve visszafogja az ostromot 1 MP-ért. Timi Velyen Araleával próbál blokkolni, miután Symbelmine 2 kör múlva Pengesikollyal szedi ki a Hullócsillag leányát, majd Velyent is ugyanezzel a módszerrel beforgatja. Eddigre már csak 2 szintje van, amelyeket Péter egyesével le is visz, 4 ostromából 3 sikeres.

Varga Zsolt (Hram gaugjai)- Kovács József Kálmán (Nerton-gladiátor)
Kálmán Haonwelli Nertonnal kezd (!) (A nap egyik érdekessége a pakli, megéri elolvasni), Zsoltnál Hramgaug érkezik. A Gladiátor aréna érkezik KJK Gilronja alól, és a Nerton bátran harc manőverbe is kezd. Zsolt engedi, indul a dobató-gépezet. A második fordulóban egy Halottmozgatás leplével már beleáll, és Vámpír csókjával, és Ghazga mosolyával szedi le a Nertont. József nem esik kétségbe, Ifini hálóvetőket hoz, és sorra hozza a Gladiátor arénákat is, minden körben egyet. Zsolt a Szarvtoronyban, és a Tiltott tekercsben bízik. Egy harcban a következő Haonwelli nerton (mivel ő kezd harcban) megeszi a leples Hramgaugot (Zombival együtt), Félresöpréssel, és egyéb ütésekkel ez nem is kivitelezhetetlen- ami meglepő, az a Kibillentés, amivel biztossá teszi a kalandozó halálát. Elforgatott kalandozó ritkán védi meg magát. Zsoltnál újabb Hramgaug jön, és ekkorra már kinn is van egy Farkas atya, amelynek 1 Zombi már áldozatául esett (5.szintű). József Abradói tolvajcéhet hoz, és Paraelemek kardjával stabilizálná harcban húzását. Zsoltnak ez nem tetszik, és az első adandó alkalommal Vörös Hold Gyermekével szedi le a kardot, és a hozzá csatolt 7 lapot. A kis amund egy következő turnusban indított Gladiátor arénázásnak áldozatául esik ugyan, azonban egy társa megismétli hamarosan a bravúrt. Mindkét játékos paklija ég, de mindegyik 60 lap körüli. Változatos a játék, sok a harc. Egy Hramgaug elviszi az egyik Ifini hálóvetőt (akaratátvitellel). A következő vizitemnél Zsolt sorában Ifini hálóvető (és nála az egyik Gladiátor aréna), Vörös hold gyermeke, Hramgaug, szemben egy Haonwelli nerton, és egy hadszerek által olcsóbbított Hassidis. Zsolt keze pedig tele van akciólapokkal. Kálmánt ez nem zavarja, folyamatosan hívja ki ellenfele kalandozóit, Hassidis egy Könnyűlovas kopjával megöl egy Vörös hold gyermekét. Zsolt végre behúzza Hramot, és még egy Hramgaugot hoz, immár vele. József Della akaratokkal, és Wirgekkel sebez, vagy öl (egyikre érkezik is egy Vörös Hold gyermeke), de ezek már inkább feltartó manőverek, Zsoltnak egyértelmű kalandozó, és lapfölénye is van (hála Hramnak). Idő kérdése, és a Hramgaug immár egy Harapással visz át még egy Ifini hálóvetőt. Józsefnek egyetlen kalandozója marad, Arénázni megy, de  hozzá csatolt Paraelemek kardját immár harmadszor is szedi Zsolt, így az egyetlen megmaradt lapot kell csak eldobatnia. Inkább felhuzatja, ellenfelétől szerzett Ifini hálóvetőjével, és Gladiátor arénájával. Közel az időlimithez, véget ér a tetszetős küzdelem.

Balázs Albert (Kígyószekta) – Tőkési Gergely (Külső sík démonai)
Albert 3 Kígyószektással kezd, szemben Gergő Bolyongó lélek felkutatásával, és egy Kapumesterrel- ami használja a Kristálytermet. Halottmozgatás leplével a Kapumesteren elindul a küldetésre, amit meg is old. Innentől szabad lehet a pálya a Külső síkos küldetéseknek. Albert Déli kapukkal hamar kihozza az Obszidián szurdokot, és a Tizenhármak tornyát, és megold egy Tiltott tekercs felkutatását a második körben. Gergő Conjuatort is hoz (küldetést nem húz), majd csatolja hozzá Szablyaszél patrónust. 2 Kígyószektás elindul a Rejtett várost felkutatni, beáll a Szablyaszeles Conjurator. Az ingyenes (2 lap dobása) bestiát Albert Égi vadásszal szedi le, de szinttel Gergő így is blokkol. A második manővert is sikeresen blokkolja meg Gergő (2 Zombi+Kapumester), de érkezik még egy Kígyószektás, és az Ifini tűtorony- így Albert 7 építményből származó DP-vel nyer.

Kecskeméti Zsolt (Dzsinn dobató)-Széll Zsófia (Aquir)
Zsolt M.A.G.U.S. szerzetessel, Zsófi Rejtett várossal (Déli kapuból) nyit, és keres egy Khatif portyázót. Themes-szentély beomlasztását tesz ki, és kirak egy Aquir nyílpuskát. Zsófi a második fordulóban kiteszi a Khatif portyázót, amelyre érkezik egy Csontsárkány, arra reakcióban pedig egy Halottmozgatás leple, amibe a portyázó belefordul. Zsolt Yazbaelt és még egy M.A.G.U.S. szerzetest hoz, majd következő körben Fahthaimot, aminél előbb becserél egy Való-tornyot Igere-szentélyre, majd Csontsárkányt vesz vissza Múlt paklijából. A Csontsárkány elől Zsófi még ki tudna fordulni, de az Igere-szentéllyel éppen megkapja a halálos dózist. Zsófi újabb kalandozót keres, Zsolt pedig Mahrunt, amivel leszedi a Rejtett várost. Zsófi újabb Khatif portyázót keres, és hoz le. Zsolt Kötések oldásával felvesz egy Csontsárkányt, majd eliminálja azt. E közben Yazbael és Fahthaim megkapják támogatásukat (Dreina akarata), és Yazbaellel, valamint Kyel akaratával Zsolt relatíve gyorsan eldobatja ellenfelét.

Erdős Gyula (Dorani nekromanta)-Magyar Zoltán Máté (Kárhozott nép)
Gyula Maladorina csatolásával kezd, majd Szarvtorony magiszterét hoz, Máté Rejtett várost, amivel KNK-t keres (Kárhozott Nép Királya). Gyula Szarvtornyot hoz, miután élőhalottá teszi a Magisztert saját képességével, majd egy zombit, és kitesz megoldásra egy Koponyaszentélyt. Máté tárgyakat hoz (általában Kárhozott Nép Királyával), és lehozza magát a királyt, így Gyula kezét 5-ösre csökkenti. Gyula Könnytelen Öreggel, Nekropoliszi Szellemtanáccsal válaszol, és Kapcsolattal felruház. A Zombijai 3.szintűek. Gyula szépen lassan Szarvtoronnyal, és Zombi létrehozásával Zombikat termel, Máté ezt egy idő után megelégeli, és Ősvíz záport csinál. Gyulának 4-es a Kézmérete. Máté Bíbor Hadurat, és Jogos Örökség megkaparintását tesz ki. A Királyon már van Halottmozgatás leple, Élőholt fém tőr, Ezüstlunír rúnapajzs és mellvért, míg Gyula Kürtővárost tesz ki, van 5 zombija, és egy Magisztere. Máté ostromol, Gyula 3 Zombival beáll. Máté kisebb harci akciókkal elviszi a tornyot, és a másodikra is elindul, és a Való-tornyot is magával viszi a Kárhozott Nép Királya. Zombi indul a Gilron-szentély ellen, Máté egy Zombija (a Halottmozgatásból) akadályoz, de a Szarvtorony megtámadja, majd ad plusz szintet a Nekropoliszi szellemtanáccsal, és elviszi a tornyot. A következő zombi már a Pantheonért megy, és itt is sikerrel jár. A Vártömlöcért 2 Zombi indul el, és a Kürtőváros aktivizálása után nyeri is a párharcot.

Távirati stílusban:
A Panyik Zoltán-Bukovics Milán meccset Panyik Zoltán nyerte.

2. forduló:
Balázs Albert (Kígyószekta)- Panyik Zoltán (Élőhalott)
A kezdőkezet mindketten megtartják, Panyik Zoli Lángoló Vér Nagyasszonyát keres, majd hoz le Háremmel. Albert 4 Kígyószektással indít, cserél Déli kaput, de nem teszi ki a kezében levő Tizenhármak tornyát. Zoli Szarvtornyot hoz a nagyasszonyra, ami kap is egy Goblin kémet Alberttől. Zoli termel egy Zombit. Második fordulóban Zoli Gra-tinoli ütközetet tesz ki, és elvisz egy Félresöpréssel egy Kígyószektást. Hramgaugot is hoz. Zoli a következő körben egy Dobótőrrel viszi el a második szektást, Albert Császári vadasparkkal, Klánházzal, és a szektások pótlásával próbálkozik. Elviszi ingyen a Szarvtornyot, melyre Zoli válasza egy Mahrun, aki leszedi az építményt. Néhány további Gra-tinoli ütközet után Albert a kalandozó-fölényt látva feladja.

Erdős Gyula (Dorani nekromanta)-Graff Gábor (Dartonita)
Gábor Nekropolisz őrével kezd (megint, egy Zombi pakli ellen), miután Gyula Dorani nekromantát hozott. Gyula Szarvtorony beavatottját idéz le. A mérkőzés folyamán Erdős Gyula taktikája mindig az volt, hogy 0 MP-re kombózza le magát, és így ne vesszen kritikus MP-mennyiséget a Nekropolisz őre miatt. Gábornál Selmovita térítő, és Nomád portyázók megfékezése érkezik. Gyula keres Déli kapuval egy Mugaffe kereskedőházat, azzal pedig Dorani varázslóbotot, míg Gábor a sor harmadik kalandozójaként egy Maremita fegyverhordozót idéz le, és ostromol. A Kincseskamrát egy Vámpír csókjának hála el is viszi, bár Gyula megpróbál sebezni a Szarvtoronnyal bedobott Zombi segítségével, a további akcióknak Gábor Kőhajítással veszi elejét (a beavatott a kárvallottja az akciólapnak). Gyula első dobásból egy (immár 3.szintű) Zombival megdobja a Nomád portyázók megfékezését. Az új körben Gábor újabb ostromot indít, a Térítő, a Nekropolisz őre, és a Maremita is megy, de Gyula ezt már Nekropoliszi szellemtanáccsal, és 3.szintű zombijaival visszaveri. Tizenhármak tornyát hoz, és egy Koponyaszentélyre látogató Élőhalott-expedíció segítségével +3 DP-t szerez, ami a Nomád portyázók, a Szarvtorony, és a torony mellett éppen elég, hogy DP-vel nyerjen.

Nyakacska Péter (Kráni Tizenhármak) – Kecskeméti Zsolt (Dzsinn dobató)
Péter Rayvanhuurral kezd, aki Igere-szentélyt épít. Még mielőtt Zsolt bármit tehetne, Sorsfordul, és így leviszi az alsó szintet. Zsolt cseréli a Való-tornyot Trónteremre, miután az Igere-szentélyt Péter bedobta. A meglevő kezét Mahrunra cseréli. A Bíbor Hadúr a második körben megeszi az újonnan jött Fahthaimot, majd Rayvanhuur újra ostromol, de Mahrun növeli a falat, és az Alvunosi rőtsárkánynak így elég 4-et sebeznie, hogy visszaverje. Piactér jön, amivel indul a dobatás. Rayvanhuur amint lehetőséget kap, egy Zogg rituáléval leszed egy tornyot. Zsolt Csontsárkányára Vártömlöc a reakció. Péter 7 MP-ben Sorsfordul, és a második Zogg rituáléval meg is nyeri a játékot.

Varga Zsolt (Hram)-Móré Dániel (Dorani nekromana)
Zsolt lekever, majd Hramgaugot hoz, Dániel Szarvtorony beavatottjával kezd, és Kürtővárossal. A harmadik körre már 2 beavatottja van, 4 zombija, Dan Jeir kerengője, Kürtővárosa, és egy Magisztere is. Másik oldalon is épül a sor. Nem sokkal később már 2 Hramgaug, egy Farkas atya látható. Móré Élőhalott megidéz egy Lázlátót, és Nekropoliszi szellemtanácsokat pakol ki. Építkezés zajlik, Móré újabb Lázlátót idéz meg (a plusz alapszintek miatt nem halnak meg), Zsolt újabb Hramgaugot hoz, megérkezik Hram is- és ami külön előny Zsoltnál, hogy a Szarvtorony nála van. Dániel is szépen pakol ki, Királykobrás gyűrű, Könnytelen Öreg, Kapcsolattal felruházás jönnek. Zsolt Ostromra szánja el magát, amit Dániel 2 Királykobrás gyűrűvel akadályoz, majd irtja ki az ellenséges csapatot. Dániel Nomád portyáók megfékezésével ostromol (ezen a napon ez a sláger-ostromtéma). Zsolt beáll. A toronyszint-arány a kiépülős meccsen 3-2, mikor eljön az időlimit. A nap egyetlen döntetlenje.

Bukovics Milán (Turbó Yazbael) – Tőkési Gergely (Külső sík démonai)
Mindketten megtartják a kezdőkezet. Gergő kitesz egy Bolyongó lélek-et, és egy Síkkapu bezárását, Milán pedig egy, az egész meccset meghatározó Manifesztáció évét, amiből még egy érkezik az újabb fordulóban. Shindar is érkezik Milánnál, míg Gergő egy Szablyaszél patrónust csatol a Kapumesteréhez. Milánnak bejön 2 Haditerve, és Piacteret rak ki, miközben Sápadt Angyal Átkával akadályozza Gergő kiépülését. Dreina akaratát is húz, míg Gergő a Manifesztáció éve ellen küzd, 2 Kapumestert, majd Démonmestert idéz le, és egy Halottmozgatás Leplével indul manőverbe, megold egy Bolyongó lelket. Milán eközben már használja Yazbaelt is. Egy El Dzsiahra Gergő 4 MP-t kifizet, a reakció egy Sápadt Angyal átka, Napszállta, és Haditervek, majd egy újabb El Dzsiah. A kontroll felállt, Gergő végül egy Mestertolvajjal fogy el.

Kovács József Kálmán (Gladiátor) – Szabó Tímea (Noir Emír lánya)
Kálmán Haonwelli nertonnal kezd, Timi egy M.A.G.U.S. szerzetessel, Shindar megvédelmezésével. Megérkezik az első Gladiátor aréna, egy Tiltott tekercs, és egy Feketelunír démonkard is. A harmadik körben Kálmán már 3-at huzat Timivel (Shindar mellett manőver nincs), ami miatt Timi behúzza az Emír lányának kiszabadítását, és kiteszi. Hullócsillag leányákat hoz, egyiket a másik tán (mind a 4 lejön), kiürítve ezzel ellenfele kezét. Azonban paklija kisebb, mint Kálmáné, és hosszú távon nem neki kedvez sem az Aréna, sem pedig az Emír lányának kiszabadítása. Ezért, miután Kálmán a Nertont és a Hassidist is akadálylapra keni fel, illetve befordul egy Szemmelverésbe, Timi elérkezettnek látja az időt, hogy áthozza az arénákat. Ez meg is történik elég gyorsan. Kálmán az üres kör adta húzást kihasználva 4 lapot szorongat, és immár MP-előnyét is visszaszerezte. Ifini hálóvetőt hoz a meglevő Dispada, és hálóvető mellé. Paraelemek kardját tesz ki, ezzel enyhíti a lapgondokat. Timi Hurit hoz, hogy a kalandozó-kontrollt is fenn tudja tartani. Ennek fényében kifizet egy Sytixet is egy Dispadára. Lassan dobatják egymást, miután József kihozza negyedik arénáját is. A dobatásból pedig a paklidobatás az erősebb, ha pusztán az erőforrást nézzük (főleg Emír lánya mellett), így közvetlenül az időlimit előtt Kálmán nyer.

3. forduló
Varga Zsolt (Hram)-Panyik Zoltán (Lángoló Vér Nagyasszonya)
Itt nehezemre esik leírni a mérkőzést, mivel a sok akaratátvitelnek köszönhetően hol itt, hol ott tűntek fel kalandozók, és a sok harc (Gra-tinoli ütközet) miatt rengeteg akciólap került kijátszásra. Zoli 2 Hramgaugot is ellopott, mivel a Nagyasszony 3-as akaratátvitellel a Hárem segítségével olcsóbb kalandozó, mint az orkok. Zoli MP-fölényét általában megőrizve nyerte a meccset.

Nyakacska Péter (Kráni Tizenhármak)-Erdős Gyula (Dorani nekromanta)
Péter lekever, majd 5 lapból Rayvanhuur sorsfordulattal kezd, Sors keze, majd Gyula cserél egy Trónteremre egy Való-tornyot. Szarvtorony magisztere jön, aki 4. alapszintű lesz, és érkezik rá egy Szarvtorony. Zombit gyárt, és jön egy Kürtőváros. Második körben jön Bíbor Hadúr, és még egy zombi, Rayvanhuur ostromol. Gyula Kincseskamráját Péter egy Shereb segítségével viszi, ezzel egy Zombit megölve. Igere-szentélyt bedobja Péter, és újra ostromolna, ha Gyula nem játszana ki meglevő Zombijaira egy Kapcsolattal felruházást. Új forduló, a Jogos Örökség megkaparintását megoldja Rayvanhuur, és kap egy Jósgömböt, Gyula akadálylapot csatol, és hoz egy újabb Zombit (Zombi létrehozása). Péter Concordiázik, Zogg rituálézik, de az ezt követő Sorsfordulatot Gyula leszedi. Gyula a bevett módszerrel él: Vámpír úrnővel, és néhány 3. szintű Zombival ledúlja ellenfele szintjeit. Péter nem húzott Kiválasztott akaratát.

Graff Gábor (Dartonita) – Kovács József Kálmán (Gladiátor aréna)
A nap egyik legrövidebb meccse. Gábor itt behúzza a Sötét Térítőt, és Hűség Csarnokával le is teszi. Haonwelli nertonnal kezd (immár szokás szerint) Kálmán, aki kihívja Arénával a dartonita főnököt. Egy Kibillentés után Airun elfordul, az Abradói tolvajcéhből a Nerton kap egy Feketelunír kardot, és két ütésből (amiből az egyik túlütés) a Térítő meg is tér urához. A torony is esik, Gábor pedig látva az MP, és egyéb járulékos veszteségeket, feladja.

Bukovics Milán (Turbó Yazbael) – Magyar Zoltán Máté (Kárhozott Nép)
Első körben Milán Yazbaelt hoz, míg Milán Rejtett városozik, és két varázstárgyat is tud hozni a Kárhozott Nép Királyával. Innen néhány kör eseménytelen, majd Máté Fahthaimot hoz, és újabb tárgyakat. Az Ezüstlunír-szett kialakulását Milán megakadályozza (ad páncélt a Királynak), de ez sem segít. Yazbaelt elviszi a Bíbor Hadúr, és ez megpecsételi sorsát. Még Pyaronita paplovagokkal megkísérel ostromolni, miután leszedi saját Manifesztáció évéit, de ezt a Kárhozott Nép Királya egy Ősvíz záporral megakadályozza, és beviszi a végső csapást.

Kecskeméti Zsolt (Dzsinn dobató) – Balázs Albert (Kígyószekta)
Albert rohamra rendezkedik be, és hamar be is jön neki. Belső Iskola Gyakorlótermét cserél az elején, így egy Kontraktus teljesítésén keresztül bír gyalogolni. Az Alvunosi rőtsárkányra (1 MP) egy Ostromgyűlés, a Rukh madárra egy Égi vadász érkezik, így Albert 3 DP-t szerez a meccs elején. Zsolt, hogy elejét vegye a sok építménynek, Piacterekkel próbálja machinálni ellenfele húzását, amelyeket a Kígyószekta a sok kalandozónak hála elvisz, és módszeresen elpusztít ezáltal. 3 Sápadt Angyal Átka, és 2 El Dzsiah letakarítja Albert sorát (az egyik legdurvább kontroll-elem volt a napon a sok kalandozó ellen ez a páros), és a dobatást erősíti Zsolt, amikor Pyarronita paplovagot hoz, és Kyel akaratokkal dobat, Antoh akaratokkal pedig  lassítja/dobatja ellenfelét. Zsolt előbb fogy el, még úgy is, hogy kiteszi Yazbaelt, és dobat. Albert válasza erre egy II. Rounn Lyechard, amellyel fogná Yazbael képességét, így Zsolt egy Albert által feláldozott torony után kockáztat, és a csatolatlan toronyszintek közül leviszi a Dicsőség csarnokát egy Pyarronita paplovaggal, míg az utolsó toronyra marad a Tharr-szentély. Nagy küzdelemben nyer.

Móré Dániel (Dorani nekromanta)-Tőkési Gergely (Külső sík démonai)
Dániel rosszul húz: egy Szarvtorony beavatottját hoz lekeverés után, míg Gergő Kapumesterrel megy, és old meg egy Démoni paktum megkötését. A bestia azonban képtelen megölni a kalandozót, így az ellenfél esélyt kap, és miután beindulnak a Zombik, Gergő egyik küldetésénél is, majd később egy másiknál is elront egy-egy Arkhuuist, így azokat a manővereket (és a bestiákra szánt MP-t) Gergő bukja. Az így szerzett MP-fölényt Móré Dániel ostromra költi, és a nem túl acélos toronyszinteken szépen, módszeresen átgyalogol a Zombi-hadsereg. Gergőnek Déli kaput, vagy bizonyos építményt is elég lett volna húznia a győzelemhez (vagy legalább az egyik Arkhuuist megdobni), azonban ezen a napon a szerencse nem őt segíti.

Szabó Tímea (Noir Emír lánya)-Széll Zsófia (Aquir)
Timi M.A.G.U.S. szerzetessel kezd, Zsófi Rekh testőrt dob a Rejtett városnak, Timi ledobja a Rejtett várost Tyrrakh lávaúrral (!) – Khatif portyázó jön Zsófinál, amire egy Csontsárkány érkezik, Égi vadász, melyre repül a M.A.G.U.S. szerzetes- a portyázó meghal. Emír lányának kiszabadítása érkezik, és egy Hullócsillag leánya, Zsófi egy Sötét elf vadászt húz (Dreina-szentélyt áldoz hozzá). Themes-szentély beomlasztása jön Zsófinál, termel rajta 3 DP-t. Timi rendületlenül dobat a Hullócsillagokkal. Zsófi Rekh testőrt hoz, Timi pedig egy Hurit, amivel kiforgatja a Rekh testőrt, miután az elf begyűjti a 9 DP-t, és 3 Hullócsillag leánya elvisz egy toronyszintet. A következő körben az elf még 3 DP-t szerez a Themes-szentélyen, a Rekh megint elfordul, így a Való-tornyát Timi Tharr-szentélyre cseréli. Zsófi ostromol egyet, de az Ostromerődre dobott Rejtett támadás kevés, beleáll a 3 Hullócsillag leánya is. A Tharr-szentély pedig elegendő erő már ide.

4. fordulóról távirati stílusban
Bukovics Milán roham-dobatója ellen ideális fegyvernek bizonyult Balázs Albert II. Rounn Lyechardja, Milán túlpörgette magát saját Piactereivel, így lapfogyással (!) nyert Albert.
Tőkési Gergely egy Szablyaszéllel felszerelt kapumesterrel beleállt Széll Zsófia Khatif portyázójába. Az Őselemi erő kardot Zsófi megdobta, így Gergő feladta- pedig az ellenfelének sem volt jó keze.
Panyik Zoltán elhúzódó meccsen verte Erdős Gyulát, így ő zárta egyedül veretlenül a Hagyományos versenyt.
Kecskeméti Zsolt Khatif portyázókkal győzte le Magyar Zoltán Mátét, miután Mahrunnal eliminálta a Rejtett várost, így a Kárhozott Nép Királya lelassult, olyannyira, hogy ezen a meccsen nem ért pástot.
Varga Zsolt Hramgauggal ellopta A Sötét Térítőt a második harcban, míg Kovács József Kálmán jól húzva, és végig jó tempót tartva harcban megölte (!)
Nyakacska Péter Symbelmine-jét, és Rayvanhuurját, majd az arénákkal eldobatta ellenfelét.

A 4 forduló Hagyományos után következett a 2 Forduló draft.
A 14 játékost 2 asztalhoz ültettük, és kezdetét vehette a pakliépítés. Az első asztalhoz azok kerültek, akik a versenygyőzelemre még reális eséllyel pályázhattak: Varga Zsolt, Erdős Gyula, Kovács József Kálmán, Panyik Zoltán, Magyar Zoltán Máté és Móré Dániel kapott itt helyet.
A draftnál számos koncepciót láthattam. Voltak törpék (Dóg, Sóg ércszólító, Lass tárnamester), Kárhozott nép (Átkozott tárgyak+Átkok fia), Lázlátó (Átokűzés+Átokhívással), Farkas atya-Romlás hírnöke kombináció, Dartonita, vagy akaratátvitel (Hramgaug, Lángoló Vér Nagyasszonya, Romlás hírnöke). E mellett még akadtak érdekes, vagy említésre is érdemes variációk, de a fő szerepet ők kapták. Nem túlzás állítani, hogy ez itt egy új verseny. Bár mindenki csakis asztalon belül kaphatott ellenfelet, azért érdemes megemlíteni, hogy a Hagyományoson kevésbé sikeres versenyzők némelyike megtáltosodott a Drafton. A legjobb 3 bontást a Versenypaklik között olvashatjátok. Egyébként 4 játékos végzett 2 győzelemmel a 2 draftkör alatt: Panyik Zoltán, Kecskeméti Zsolt, Varga Zsolt, és Tőkési Gergely.

Aki eddig figyelte az eredményeket, az rájöhetett, hogy az idei OVV-döntőt Panyik Zoltán nyerte, 100 százalékos teljesítménnyel, ami ebben a mezőnyben különösen nagy szó. A második helyen Varga Zsolt végzett (13 pont), a harmadik pedig Erdős Gyula lett (12 pont).

További helyezések:
4. Kovács József Kálmán (12)
5. Kecskeméti Zsolt (12)
6. Magyar Zoltán Máté (9)
7. Móré Dániel (7)
8.-14. helyig mindenki 2 győzelemmel zárt (alfabetikus sorrendben): Balázs Albert, Bukovics Milán, Graff Gábor, Nyakacska Péter, Szabó Tímea, Széll Zsófia, Tőkési Gergely.

A döntő résztvevőinek paklilistáit megtaláljátok a Versenypaklik oldalunkon.
Gratulálunk minden résztvevőnek a rendkívül színvonalas versenyért mind a drafton, mind a Hagyományos versenyen. Úgy gondolom, a jelenlevők megmutatták minden versenyzőnek (így az Évzáró előtt), hogy sok versenyképes koncepció, lehetőség adott egy játékos előtt, ha paklit akar építeni- és ez feltétlenül bíztató a jövőre nézve.

Most szombaton, 2010.november 27-én pedig Évzáró verseny a Fanyüvőben. Gyertek el minél többen, hiszen tudjátok: Senki sem megy haza üres kézzel!


Viszlát, és üdvözletem!

Mai cikkem egy új témáról fog szólni. Az Új Hullám formátum módosulásáról. Nagyon régóta várom már, hogy megírhassam a lapok mozgásának természetét, és az Új hullám menedzselésének ezt a részét. De most jött el az idő, most van hozzá elegendő lapkészlet, és most jelentek meg másodszor olyan újrakiadások, amelyet a kiadói politika indokol. Vagy mégsem? Valójában nem az Égi vadász és a Zaurak az első ilyen páros: sok lap úgy tér vissza, hogy elsőre, sőt, akár sokadszorra sem esik le, hogy funkciójában egy másik lapot helyettesít. Sőt, a felvezetés félrevezető is lehet: nem biztos, hogy egy lap direkt helyettese egy másiknak. Aki szó szerint veszi amit írok, itt most könnyen betévedhet egy erdőbe. Így megadom a támpontokat, de az érdekességet fenntartva menet közben teszem ezt. Laponként haladva, ami természetesen magában foglalja, hogy bizonyos lapok kimaradnak. De mivel nem kisregényt írok, bizonyos párosokra csak utalni fogok.

Nosztalgia

Nem hinném, hogy ne esett volna le sokaknak a Sötétség gyermekeinek nosztalgikus utalása- mint ahogyan az is valószínű, hogy a Critai tábla, a Pantheon, a Manacsapda, vagy éppenséggel a Lépés a Critai táblán újrakiadása a Legendákban az Új Hullám formátumnak is szól- a kezdők mellett. De vannak kevésbé egyértelmű dolgok.
A Nekrográfia nem konkrét pótlapja a korábbi lapnak, a Nekrográfia felkutatásának, mint ahogyan az Igaz név is olyan nevek visszahozását jelenti a játékba, akik hajdanán, még a hőskorban nagyok voltak. Akkor miért szerepelnek itt? Mert egy név mögötti személyiség újbóli feldolgozása, és az Igaz névvel felruházása ugyanazt a képzetet kelti. Tier akkor is Tier Nan Gorduin, ha a Fekete Dalnok néven jön ki, A Sötét Térítő is megkreálja ugyanazt a koncepciót és érzést, amit akkor éreztél, amikor a DEK-kel (a később kezdőknek- Dartonita Elit Kommandó) játszottál, csak más lapokkal- de a stílus megmaradt. A Zarándok kettős nosztalgia- a Nekropoliszon, és Armador Dogan képességein egyszerre idéz múltat. A Múltidézés pedig fontos dolog. Fontos azoknak, akik régen játszottak, és fontos azoknak is, akik csak hallottak a régi időkről. A régi hős feltámad. Egy Ynevet szerető ember akarhat-e többet egy használható, és brutális Tier Nan Gorduinnál, Airun Al Maremnél, vagy Armador Dogannál? Vagy hogy messzebb menjek: Dequator Marsesnél? És nem csak itt érhető tetten a múltidézés. Jelent meg a Sötétség gyermekeiben olyan is, ami nem általunk kiadott lapot hoz be a játékba.

Kahrei számszeríj és Ismétlő számszeríj

A megszakítóként sebző Távolbaható fegyver régi, nosztalgikus hatás, amit itt még Tierrel, és az új szabályokkal is sikerült tető alá hozni. Meglepően erős módon. A Kincs, és Tier kincskeresése, valamint a rá való utalás egyértelművé teszi azt a párhuzamot, amire a két régi lap képtelen volt. Koncepcióvá formálni Gorduint. Itt azért annyit el kell monDániel: a Múltat nem csak olyan lapok esetében éri meg idézni, ahol a korábbi kiesik Új Hullámról. Ilyen hatásra egyébként is szükség lehet egy formátumon. Példának okáért: az Aquir nyílpuska is egy segítség a Távtámadóknak, mivel a sima, kommersz Nyílpuska csak Hagyományos lap volt világ életében. A Visszacsapó íj és a Hosszú íj esetében is hiányzó funkció pótlásáról van szó- az persze nem elhanyagolható érv, hogy a korábbi lapok nem voltak megfelelőek az Új Hullámra beemelésre. És témában akkor most csak a Távolbaható fegyvereket elemezgettem.

Vadon lázadása, és a Telihold

Itt sokan érzékelhetnek különbséget. Egyrészről: sokkal univerzálisabb lap a Vadon lázadása- és pontosan ezért nem szerepel jelenleg Új Hullám formátumon. A legfontosabb kritériumokban túlteljesít. Túl sok pakli használja, túlságosan fel lehet ellene készülni. És van egyéb hibája is: szimmetrikus. Ez volt az a hatás, ami miatt a rossz helyzetben levő játékost még rosszabba hozta, a jó helyzetben levő pedig nem is figyelt rá. A Telihold nem szimmetrikus, de nem is univerzális. Újabb szóval: réteglap. Olyan kártya, amelyet meghatározott pakliba, meghatározott paraméterek mellett használsz. És van egy hangulati bónusza a vérfarkasokra. Természetesen a Vadon lázadása számos más helyettest is kapott, de ez a legszembetűnőbb. A Vámpír úrnő például kifejezetten hasonlít rá, de a laptípusbeli váltás megakadályozza a direkt összehasonlítást, mint ahogyan az egyszeri ostromokra feljogosító Végvár, vagy Ostromgyűrű sem tökéletes megfeleltetés. De nem is az a lényeg. Látványra- grafikára- és hatásra messze-messze a Telihold áll hozzá legközelebb.

Gladiátor aréna

Több olyan példa is lesz, ami arról szó: egy kasztot helyére kell tenni. Ez a lap jó eséllyel leginkább a Klánháborúnak, vagy a Gra-tinolnak lehetne a váltólapja, azonban az előbbi tetszőleges kalandozót, utóbbi pedig csak kyrt hív harc manőverbe, az aréna (amelyik egyébként laperőben simán megüti az egyedi szintet) a gladiátorokat hozza ebbe a helyzetbe. Gondoljunk csak bele. Ki akar egy az egyben harcolni a leginkább? Ki jogosult erre legjobban? Hét persze, hogy a gladiátorok! Ők, és teljesen más okból a bajvívók. Szóval a harc manőver megérdemelt helyére kerül. Jelenleg a kyrek, a gladiátorok, és a bajvívók tudnak (majd) olcsón, könnyen harcot generálni. A többieknek ehhez majd valami más kell.

Csontsárkány-Vérzivatar/Véreső

Talán erőltetettnek tűnhet, elsősorban a szövegezés, másodsorban a laptípus-váltás miatt, de ez a hasonlóság megáll. Egyrészről: a Csontsárkány a maga 12 gyengeség-jelzőjével minden létező létformát elpusztít ami éber, és egyedül van. Másrészről pedig ugyanazok védenek ellene, azaz a kiforgások, gyógyítások és a laptípus-semlegesítések. Az más kérdés, hogy a hatás eddigi semlegesítéséhez eseménylapot kellett leszedni, mostanra már akadálylapra kell majd bekészülni annak, aki fél az ilyenektől. És hogy miért kell a Vérzivatarnak helyettes? Nos, a Vérzivatar januárban távozik a lapkészletből, a Véreső egy évvel éli túl. A sárkány egyéb előnye, hogy bár 5 MP, le is lehet csatolni, azaz a többi próbálkozóval szemben nem fogja a kezet.

Tyrrakh tűzféreg-Ankhe-Thueeth

Elsőre nem biztos, hogy feltűnő, de két olyan akadálylapról beszélünk, amelyek mindegyike
1. Csapdaként is csatolható
2. Sebzése ellen semmi nem véd.
Azaz tulajdonképpen ugyanarra az akadálylap-helyre pályáznak. Csak az egyikük Új hullám. A másik hagyományos. Egyébként a támadásaik nagyon különböznek, az Ankhe 1 fixe fontos elem egy pajzs ellen, míg a Tűzféreg stabilabban sebez be valakit.

Ghazga mosolya-Bestia megidézése

Itt számos egyezést találunk. Harcba szabadítunk be bestiát, méghozzá általunk választottat. A bestia megidézésének korlátja a pakli, míg a Ghazga mosolya megszabja a lehetőségeinket. És nem véletlen, hogy nem a sebző, de lecsatolt bestiákból operáló Szentségtelen kaput vettem példaként, de ha már így szóba került, ő is távozik december végén a megidézéssel egyetemben. Ghazga marad tehát a harci bestiázás elsőszámú megtestesítője. Márpedig ezt a funkciót nem hagyhattuk üresen, még úgy sem, hogy Arkhuuissal, vagy más bestiákkal (pl. Vyllias raura, Shereb) lehet a harcban támadni. Ghazga lehetőség a papoknak, és a boszorkányoknak, hogy érdemi sebzést osszanak ki. Ellenfele számos van, és nem rendelkezik a Bestia megidézésének kellemetlen mellékhatásaival- lehet rá reagálni pro és kontra. A Szentségtelen kapu erratájával pedig kevesebbet kell megjegyeznie egy Új Hullám játékosnak.

Tyrrakh lávaúr-Kerub

Érdekes párosításnak tűnik, elsőre. Másodikra pedig egyértelmű megfeleltetés a jelző kalandozókkal szemben. A Kerub sokkal könnyedebben, lazábban takarított zombikat, költsége sem volt ennyire drasztikus. De mit várjon az ember egy Domvik-angyaltól, ha nem egyértelmű, határozott, de könnyed megoldást? Ezzel szemben egy Lávaúr lomha, de ha üt, nagyot üt: komoly tisztogatást hajt végre a páston, és adott esetben nem csupán a probléma tüneti kezelésére jó (tokenek eltűnnek), hanem a probléma forrásának eltűntetésére is (Szarvtorony, Reagi sátorváros). E mellett mindkettő ütő bestia is, a Lávaúr brutálisabb, és drágább- a két karakterisztika közötti különbség itt is megmutatkozik.

Szemmelverés-Rejtett támadás

Itt is a kasztok rendbetételéről írtam korábban. A Sorba hazaküldés tipikus boszorkány-specialitás, a fejvadászok inkább harcolnak. Immár Új Hullámon is Mestervágással. Nem szorulnak a harc elkerülésére, szemben a szebbik nem egyik jellemző kasztjával. Azért a megfeleltetés itt sem teljes. Egy varázslatsemlegesítésre az embernek több opciója van, mintha cselezést kéne leszednie, és a Hatodik érzék is távozik. Valamint a Szemmelverés a boszorkányvarázslatok tipológiája szerint dobat a sérültbe forgatásért, máskülönben pihenő lesz a célpont. Ez lehet jó, és rossz is (Igere-szentély romjainka felkutatása), de egy bizonyos. A boszorkányoknak kategóriákkal jobban áll a hazadobás, mint bármely más kasztnak. Erre a Szemmelverés is ráerősít. Ami miatt még érdemes elidőzni az egyértelmű hasonlóságok mellett a különbségen, az az, hogy a varázslatokat olcsósítani is lehet, és bizony egy KSI nyakékkel, de akár bármi mással is durvának hangzik az ingyenes hazaküldés. Javasolt korábbi lapok megtekintésre azoknak, akik szerint ez kasztidegen: Kerítőház (szintén már nem új Hullám), Érdektelenség, Ellenszegülés.

Újrakiadás

És hogy mi ennek a nosztalgiának a csúcsa? Természetesen amikor ugyanazzal a lappal játszhatsz folyamatosan. Az Égi vadász erre remek példa. Egyszerű lap, a játék kezdete óta létezik, mind grafikailag, mind képességében tökéletesen illeszkedik a kiegészítőbe- és mindenki ismeri, használta már. Legendás. Jobb választást nehezen találhattunk volna. Korábban a Lépés a Critai táblán (Legendák) érte még el ezt a küszöböt, de még ott sem beszélhettünk 13 éves lapról. Természetesen nem elegendő, hogy egy lap ezeknek megfeleljen. Jónak is kell lennie, valamint nem szabad, hogy túl erős legyen. Az elkövetkezendő játékkörnyezetben azonban úgy gondolom, hogy a Császári vadaspark kiesésével, valamint az Égi sereg távozásával szükség van arra, hogy a legutóbb a Sötét Együttállásba megjelent lap ne essen ki a formátumról. Különben az amúgy is erős bestiák túlszaporodnának. Így is vannak persze alternatívái (Aha’Nata-Khan sequator, Ostromgyűlés, Kötések oldása, Magányos farkas, Maladorina, etc.), de egyik sem tudja azt a 4 szót, hogy Semlegesít célpont bestia akadálylapot. Már azzal a kitétellel együtt, ami a szöveg mögött van: minden mástól függetlenül, bárhol.

A cikkem természetesen hiányos, amennyiben kapok kellő számú visszajelzést, akkor kicsit több betekintést engedek majd a kulisszák mögé a témában. Mára legyen elég ennyi. Nem taglalom most a Véreskezű fosztogatót, az Umichot, a Megfutamodást, a Mellvértet, a M.A.G.U.S. szerzetest, vagy éppenséggel a Vártömlöcöt. Ha igény lesz rá, ígérem, megteszem.

BAM


Sötétség Gyermekei – a bemutatkozás

Minden kiegészítő életében eljön a pillanat, amikor a teszt és az előkészítő fázis után megmérettetik. Méghozzá egyből a legsúlyosabb mércével mérik- a játékosok kezébe kerülnek a lapok, akik minden hibát, minden észrevételt azonnal tudnak jelezni. Ilyen a rendszerünk, részben ezért tartunk bontott nagyversenyt. Ti pedig, kedves játékosok, éltek az alkalommal. Ezt tettétek ezen a napon is.

Nevezés – nevetés

A verseny előkészületeiben a legjobban várt pillanat az, amikor megérkezünk a helyszínre, és a nyomdai íveket kitűzzük. Most, mint általában tömeg gyűlt össze az íveknél. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a lapok pozitív fogadtatást kaptak. Néhánynál kaptam kérdést a lap eredetét, másoknál a képességét illetően. Összességében a témával kapcsolatban: úgy tűnt, Ynev világa és a kártya ebben a kiegészítőben kohézióban áll. A legtöbb kérdést ugyanis nem ezekben a kérdésekben, hanem a gyakoriságban kaptam, abban pedig kizárólag kártyaszakmai kérdések dönthettek. A tegnapi nap után elmondhatom: meggyőződésem szerint jól. A gyakori és átlagos lapok népszerűek voltak a bontotton, nem volt lap, és koncepció, amelyet ne használtatok volna az előzetesen kitesztelt, és elgondolt módon. Azaz: minket nem ért meglepetésként.

Extrém kiegészítő, érdekes meccsek

Mert ez egy olyan kiegészítő – és ezt el kell mondanom – amelyikre különösen büszke vagyok. És a tesztcsapat is az. Minden lap működött, méghozzá az előzetesen felmért igények szerint. Minden lap megtalálta célcsoportját, és a kiegészítő hangulata is megfogta az embereket. Az egyedi lapok közül pedig egyre kaptunk kritikát, a Sóg ércszólítóra. Abban pedig biztos vagyok, hogy bizonyítani fog a kétkedőknek. Tovább az elemzésben: a képek a visszajelzések alapján bejöttek Hramgaugra, Gladiátor arénára, Harapásra, Kígyókobrás gyűrűre, vagy éppen A Fekete Dalnokra kaptam dicsérő szavakat. Ezt a teljesség igénye nélkül mondom, a grafikai világa a kiegészítőnek nem csak nekem tetszik, viszont a gratulációk nem nekem szólnak, hanem elsősorban a grafikusoknak (ezúttal is köszönet érte).
A verseny megkezdése előtt már látszott a szép létszám, a sorban állás után mindenki nevezési lapot, és Ultrákat kapott: a 3 darab Szablyaszél patrónus szerintem önmagában is vonzó tényező lehetett (volt aki hozott érte ismerőst is), de e mellett Vulia ves Larme, vagy az Arany Shajaur, és a vásárlásért kapható ultrák (Sárkány tekintete, Ezüstlunír rúnapajzs, Orwella akarata) is komoly játékerőt képviselnek. Egy szóval minden adott volt egy nagy létszámú játszó, és nevezőgárdához, és ez össze is jött. Ami az érdekesség- viszonylag sok kezdő, vagy újrakezdő jelent meg. András 10 regisztrációs kártyát is kiállított. Volt olyan, aki készült erre: ajándékként kaptunk 6 pakkot, amelyet a legjobban szereplő kezdő játékosok kaptak meg a verseny végén. A felajánlást ezúton is köszönjük!

Legendák

A versenyen a Hírességek csarnokába általatok beszavazott 3 játékos is megjelent: Andrejkovics Péter, Doktor Dénes, és Pálinkás László közül (rövid taps után) véletlenszerűen döntöttük el, hogy ki a nap híressége. A sors istenasszonya ezúttal Pálinkás urat választotta, akinek, mint Legendának a legyőzése külön díjat ért a legyőzőnek. A hírességeknek ezúton is köszönjük a részvételt, és reméljük, a továbbiakban is tiszteletüket teszik versenyeinken!
A verseny ezt követően elkezdődött- először a paklik kibontása, majd regisztrációja következett, minden fennakadás nélkül. Kicsivel dél előtt a versenypaklik is elkészültek, és kezdődhetett a nap érdemi része, a verseny.
A bontás abszolút érdekességeként felhívnám a figyelmet néhány különc esetre:

– 6 darab Kék hold örököse egy bontásban. (másnál is láthattam 6 példányokat, de ez volt a legszembetűnőbb a 3 telihold miatt)
– Pálinkás Úr által megvásárolt első kiegészítő volt a M.A.G.U.S. kártya első kiegészítője- egy Airun al Marem volt benne. Most az első csomagjában egy Sötét Térítőt kapott.
– 3 Királykobrás gyűrű – aki látta játékban, az tisztában van vele, hogy ez mekkora játékerőt képviselt.
– 4 Farkas atya, 4 Romlás hírnökével- a kiegészítő egyik legerősebb gyakori-átlagos kombinációja.
A továbbiakat a versenypaklik között olvashatjátok, ahol az első helyezettek bontásai szerepelnek majd.

A játék előtt rövid eligazítást tartottunk a versenyen használatos szabályokból (az Expedíció kulcsszó jelentésének elmagyarázása mellett a passz-rendszer változását tudatosítottuk), majd kezdődhettek a csörték.
Hamar kiderült, hogy itt lesznek Hagyományoshoz mérhető, gyors győzelmek is. 10 perc után már volt lejelentett meccs, mint ahogyan a megszokott versenytempót figyelembe véve normálisan elhúzódó is. A legritkább esetben kellett döntetlent ítélni, a kiegészítő manőverezős, és dobató vonala biztosította a sorból való kimozdulást. A meglepetéslapok, valamint a beépített, és kijátszható sebzések, alapszintvesztések, gyengeségjelzők és jelző kalandozók pedig a harc változatosságát mutatták be. Az egyedi lapok szinte egytől egyig helyet kaptak a deckekben. Nem sorolom fel mind a 18-at, mivel mindet láthattam működés közben. A bírói kérdések persze egy-egy ilyen versenyen elkerülhetőek. Azt azonban le kell szögeznem, hogy nem volt olyan kérdés, amire ne tudtunk volna azonnal válaszolni.

Biznisz

Miközben zajlott a verseny, a cserélés, és vásárlás is hozzátartozott a versenyhez- sokan jöttek el csupán mappával, és nevezés helyett, vagy játék helyett próbálták összecserélni, vagy megvásárolni a gyűjteményükből hiányzó kulcslapokat. A másodlagos piac mindig is fontos volt, egy nagyversenyen pedig különösen hatékony bír lenni, hiszen mind a keresleti oldal, mind a kínálat helyben van. Így nagy üzletek köttettek, komoly cseréken gondolkozhattak azok, akiknek ez lételemük: ne kételkedj benne, kedves Olvasó! Sokan vannak ilyenek. Főleg az új, vagy újrakezdő játékosok magas száma miatt volt igen nagy a zsivaj ebben a szektorban, amely a verseny szüneteiben, vagy két meccs között zajlott a nevezőknél, de volt, akinek egész napos programként jelent meg. A Sötétség gyermekei- amennyire tudtam követni- a másodlagos piacon is jól vizsgázott. Keresték az új lapokat, és nem csak néhány “spoilert”. Gyakori-átlagos lapok cseréltek gazdát egészen magas árakon. E mellett az univerzális lapok, mint pl. a Kiválasztott akarata most is slágertémát szolgáltattak egyes játékosoknak. Az újabb, és újabb bontások pedig gondoskodtak róla, hogy a piac ne álljon le.

Verseny, és Draft-asztal

Létrehoztunk egy külön asztalt is azoknak, akik ilyen-olyan okokból nem indulhattak a versenyen. Andrással sorsolás útján eldöntöttük, hogy melyikőnk csatlakozik ehhez a csoporthoz, mely egy 6 fős draftasztal volt. Legyen elég annyi, hogy ami a bontotton kijött (sok lehetséges koncepció), az a drafton már egyértelmű képet fest. Én Dartonitára mentem (6 Fekete út követője, Hallgatag bajnokok arénával, ütésekkel, 5 Maremita, és 2 Sötét Térítő), de volt Farkas atya+Romlás hírnöke (4+6), Élőhalott-kontroll (Nekrográfia-Romlás hírnöke, Lázlátó+Armador), Hramgaug (ütésekkel, Ghazgával), Kincs-vonal, és best of deck is. Ezt 6 játékos hozta össze 4 kiegészítős, 30 lapos draft alapján! Merem ajánlani mindenkinek ezt a formátumot.
Mivel a mérkőzéseimet nem akarom taglalni, így marad az, amit e mellett a főversenyből láttam. A vége felé körvonalazódtak az erőviszonyok, és mivel az első 4 helyezett volt kiemelten díjazva, így mindenki ebbe szeretett volna beférni: végül ez a veretlenül győztes Novák Ákosnak sikerült a legjobban, így ő vihette haza a verseny fődíját. A második helyen Doktor Dénes végzett. Ők egyébként az utolsó fordulóban vívtak ádáz csatát. Döntetlennel DiN nyert volna, de feladta (rosszabbul állt), így végül Ákos örülhetett a győzelemnek, míg Doktor Dénes a második lett. A harmadik helyen Kovács József Kálmán, míg a negyediken Csörnök Tamás végzett. Külön megemlékeznék az ötödik helyezett Berke Bálintról, aki csak rosszabb másodlagos pontjai miatt csúszott le a legjobb 4-ről. Bontásukat a versenypaklik között olvashatjátok.

A végére maradt a köszönetnyilvánítás: örülök, hogy a kiegészítő megérte a belefektetett rengeteg munkát, és sokan kíváncsiak voltatok a versenyre. Köszönjük mindenkinek aki eljött, aki pedig nem, az ne legyen rest ott lenni a következő bontotton, OVV-n, vagy helyi versenyen, és próbálja ki a kiegészítő neki legjobban tetsző lapjait. Mivel lesznek bontott paklis versenyek szerte kis Hazánkban, ezért- ha lemaradtál- neked is lesz lehetőséged kipróbálni a bontott élményét. Természetesen mi is várunk következő versenyeinkre, az OVV döntőn, vagy az Évzárón találkozunk! Gyere el, és ne feledd: senki nem megy haza üres kézzel!


Félévzáró versenybeszámoló

Mire megérkeztem a Fanyűvőbe, már két hívást is kaptam, hogy egy-egy járat késik az árvíz-helyzet miatt, így számoltam azzal is, hogy mi is késve kezdünk majd. A nevezés megkezdődött, én pedig minden nevezőnek boldogan adhattam át Zherlig démonkánból a 3 példányt, de legalább ekkora érdeklődés kísérte az Ezüstlunír rúnapajzsot is- a leggyakoribb kérdés úgy hangzott, hogy akkor ezzel most játszhatok-e? Természetesen a nevezés mellé járt az adott havi Ultraritka, és Ultraegyedi páros is. A késők, és a nevezés miatt fél 11-kor kezdődött meg a verseny. A paklikat a teljesség igénye nélkül is nehezemre esne felsorolni, mivel alig volt 2 egyforma, 3 egyforma koncepcióval pedig nem is találkoztam. Anat-akhanok (kincsre), Ahyrre-elfek, Yandra, Dorani nekromanta, Kráni tizenhármak, pyarroniak, Ramando Sichetti, különféle rendű és rangú kontrollok (nekem a 99 lapos verzió mindent vitt), Vita Navirra, Aquir fajpakli, Sötét elf vadász, Birodalmi Légió, Raquo Amanovik. Szembetűnő volt, hogy sokan építettek egy kalandozó köré, és ezek a paklik egészen jól működtek az erős mezőnyben is.

5 forduló Hagyományos

Elindult hát a verseny, és benne rengeteg érdekes pakli, és csörte következett. Szembetűnő volt a küldetéspaklik hiánya -a Kincs mechanizmus pótolja az űrt-, valamint a sok kontroll-pakli, amelyet viszont egy-egy horda, vagy harc-manőveres pakli szorított le az útról. Persze nem mindegyiket. A 99 lapos kontrollpakli például figyelemreméltó ellenfele volt sok más dobatónak. A népszerű lapok között az tűnt fel leginkább, hogy mindenki kitett 2-3 szövetségest a pástra. Csaknem mindenki játszott a laptípussal, és ezek többségében hasznosnak is bizonyultak. Közülük is kiemelkedik a leggyakoribb kontroll-győzelmi kondíció, a Dreina akarata-Yazbael, de a többi Dzsinn Hatalmas (Mahrun, Fahthaim), a M.A.G.U.S. szerzetes, a Sápadt Angyal, a Bíbor Hadúr, vagy éppen Mallior sem vallott kudarcot. Tetszett a változatosság, és az, hogy a küldetések hiánya nem okozott hibát- a manőverezés egyre gyakoribb, és a Kincseknek (Örök éberség medálja, Sárkánypikkelyvért, Amund föld alatti város, vagy a Hargash-um részek) miatt kevés az üres kör, a végigpasszolt játék. A Hagyományos környezet tehát ugyanúgy fejlődik, mint az Új Hullám. Egyetlen, az Új Hullámon erős pakli sem tűnik gyengének itt, néhány lappal kiegészítve. A fordulók között- meccsek után sokakkal beszélgettem, akik ugyanezt az álláspontot képviselték. Persze minderre van logikus magyarázat, ha valaki végigméri a versenypaklikat, melyek hamarosan felkerülnek. A verseny egéze alatt jöttek-mentek olyanok, akik csak cserélgetni, vagy beszélgetni indultak el a versenyhelyszínre. Rég látott, és ismert arcok is feltűntek, majd eltűntek a verseny egésze alatt, egy-egy hosszabb-rövidebb látogatásra. Természetesen ádáz csaták zajlottak eközben, a szokásos nyüzsgés pedig biztosította a hangulatot. A formátummal, és a versennyel mindenki elégedettnek tűnt. A változatos mezőnyhöz persze alkalmazkodni is tudni kell. Ez az alapszakaszban a legjobban Panyik Zoltánnak sikerült, aki veretlenül hozta az 5 meccset dobatópaklijával. Következhetett a draft.

Mit válasszak?

A draft előtt (mivel többeknek is új volt ez a játékforma) András elmagyarázta a Draft menetét, amely ennek köszönhetően gördülékenyen zajlott. A hat kiegészítő kibontása, és eldraftolása után mindenki regisztrálta a pakliját, majd a paklik összeállítása után kezdetét vehette a verseny Draft-szakasza, a végjáték. Az asztalokon belüli játékot itt már jobban figyelemmel követhettem. Kifejezetten erős bontásnak mondható a verseny későbbi győzteséé, ő két Őselemek gyűrűjét, Hargash-um szemét, Gnóm ostrommérnököt draftolt ki, de más érdekességek is voltak. Jellemzően mindenki Kincskereséssel operált, mint a Relikviák rabjainak fő koncepciója, kiegészítve a Ritkaságtár megalapításával. Láthattam Bukovics Milánnal egy olyan meccset is, ahol egyszerűen elengedték az MP-t (olyan 100-100 körülire), majd lehoztak mindenkit. Érdekes volt látni, ahogyan 3-3 Véreskezű fosztogató csépelte egymást, MP-ből hozott tárgyakkal, képességekkel. A döntő asztalnál Panyik Zoltán és Tőkési Gergely első helyért zajló utolsó meccsét egy az egyben lekövettem, itt Zoli az azt megelőző fordulóhoz hasonlóan (ott Varga Zsolt ellen kezdő kézben benne volt 2 Őselemek gyűrűje) lekevert, ám ezúttal 3-ig, azonban Gergő nem ment előre (ő kincseket nem húzott), így rövid várakozás után 0 MP-nél összecsapott 2 Tűzkobra követe vs. 1 Tűzkobra követe, és egy Véreskezű fosztogató. Gergőé volt jobban felszerelve, mégis neki halt bele egy kalandozója a Fegyverdobásba. Innen már tiszta volt az út Zolinak, az MP-előnyét kamatoztatva egy rosszabb húzást is győzelemre váltva nyerte meg a 2010-es Félévzárót. A helyezettek: első Panyik Zoltán lett Yecharros dobatójával, a második helyen Bojtár Gyula végzett (Sötét elf vadász), Krizsai Zoltán (Birodalmi Légió), és Tőkési Gergely (Raquo Amanovik) előtt. Pálinkás úr különdíját a legjobb női játékos, Széll Zsófia vehette át (12. lett). A győzteseknek ezúton is gratulálunk.
A verseny végén a nem helyezett játékosok helyezésük sorrendjében húzhattak kibontott kiegészítőkből. Összességében: hosszú hét forduló után (remélem) mindenki jól szórakozott, és legközelebb is velünk tart. Hiszen tudjátok: Senki nem megy haza üres kézzel!


Relikviák Rabjai – a lapok ára

Egy ősi hagyománnyal szakítok most, azaz másképpen fogalmazva: rendhagyó cikket írok. Most először a kiadótól egy rendszerezett véleményt kaphatsz Te is a Relikviák Rabjai árainak alakulásáról. Természetesen mindez szubjektív- a lapok értéke mindenkiben kialakul, és mindenkiben máshogy. Csakhogy ezúttal több érdekes tény is indokolja a nyilvánosságot. Ezekre majd a cikk végén úgyis fény derül.
Természetesen ezek az árak nem tükrözik az én véleményem maradéktalanul, és azt sem akarom állítani, hogy ilyen árakra terveztük őket. Viszont derűlátásra ad okot, hogy a megkérdezettek ilyen pozitív képpel rendelkeznek a lapok egyenkénti, forgalmi árairól. Mivel maga az elemzés hosszú, és sok számot fog tartalmazni, mindenki kialakíthatja majd magában a saját árlistáját is. Csapjunk a lovak közé!

Praedarmon árlistája

Talán ő áraz a leggyakorlottabban a megkérdezettek közül, hiszen immáron 12 éve játszik, és a kezdetekben is tesztelő volt. Eladó-mappája pedig mindig van, azaz véleményét semmiképpen sem szabad szőnyeg alá söpörni.

Caput draconis 1400-1800
Éji vadász  1000-1400
Felcsercsarab 1000-2000
Gerum Olofra 800-1200
Ghell Torozon 800-1200
Gnóm ritkaságkereskedő 1500-2000
Hargash-um szeme 800-1100
Harrg 700-1000
Láthatatlanság köpenye 1200-1500
Onry kapitány 600-1100
Örök éberség medállja 1100-1500
Őselemek gyűrűje 900-1300
Ramando Sicchetti 700-1200
Sárkány driáq 1200-1400
Sárkánypikkelyvért 1500-1700
Szürkecsuklyás klánbáró  900-1200
Utonállók 900-1200
Yandra 1200-1800

Ebben a listában van valami érdekes: nevezetesen, hogy a lapok értéke semmilyen körülmények között nem megy 600 alá, és ha egy átlagot kalkulálunk, akkor kijön egy egyedire a magasabb átlag, mint amennyi a Relikviák Rabjai csomag értéke. Más szóval: Péter árlistája szerint már úgy is megéri kiegészítőt vásárolni, hogy laponként eladjuk. És akkor még nem is beszéltünk a megmaradó gyakori-átlagosról.
EwiLlel beszélve megtudhattam, hogy 1000-ért simán el lehet adni egy teljes gyakori sort, de tapasztalatom szerint egy ilyen értéke e fölött mozog, valahol 1000, és 2000 között. Tehát ez sem elhanyagolható, elvégre egyetlen Relikviák Rabjai kiegészítőben 11 lap van a bontható 36-ból. Töredékértéken ez még mindig annyit tesz: az egyedi mellé kapunk durván 400 értékű lapot (!). Hadd állapítsam meg ezen a ponton: kiegészítő gyakori-átlagos értékelésben ilyen jó még sohasem volt. Igaz, egyediben is vezet a Relikviák Rabjai, hiszen nincsen benne lefelé kilógó lap. A következő vélemény is ezt tükrözi:

Következő interjúalanyunk Memento volt. Alább olvashatjátok a kiegészítőről alkotott sommás kommentárjait is. Segítségemre sietett, mert írt mellé az átlagos-értékelésnél némi lapelemzést is, így most elolvashatjátok gondolatait – általam közvetítve:

2000-t, vagy többet érő: Felcsercsarab, Gnóm ritkaságkereskedő, Láthatatlanság köpenye (ezek az univerzális lapok, melyek majd minden pakliba belemennek)
1500-2000: Sárkánypikkelyvért, Sárkány driáq,  Örök éberség medálja, Őselemek gyűrűje (egy adott pakliba nagyon nagy tápot jelentenek)
1000-1500: Hargash-Um szeme, Ramando Sichetti, Caput draconis, Yandra, Szürkecsuklyás klánbáró, Éji vadász, Gerum Olofra, Útonállók
500-1000: Onry kapitány, Harrg, Ghell Torozon (nagyon specifikusak)
500 alatt: Nincs, mert nincs olyan lap, ami egyik pakliba sem való első ránézésre. Nincs Kémszem típusú egyedi.

Nem egyedi, és van értéke:
Csatamágusok botja: 200-250Ft. Varázslókkal nagyon jó, de Boszorkánymesterekkel próbálom összehegeszteni.
Csigolyaíj: 150-200 Ft. Kell a nomádok mellé. Khar nan Dhuriff mellé 3 MP-ért is megéri.
Felice papnő: A bestiázósak számára.
Mithrill csatabárd: Aki zúzni szeretne.
Bahúb kincsvadász jól mutat majd törpés pakliban hiszen 4 MP-ért hozható Tárnával.

Jóslat: Hosszú távon a Felcsercsarab lesz a legdrágább lap, legalább olyan kelendő, mint a Kereskedőkaraván, vagy a Jogos örökség megkaparintása.
Éji vadász, Ramando Sichetti erősek lesznek, amíg nem kapnak erratát. (A Kiadó megjegyzése: Nem fognak erratát kapni, nyugodtan be lehet szerezni őket.)
Az Útonállókat feltétlenül érdemes most beszerezni, mert 2-3 verseny alatt ki fog derülni, hogy mennyire erős, és 1500 fölé fog menni az ára.
Egy kiegből átlagosan kibontott lapok értéke olyan 1500 Ft, és ez még olyan 2 hónapig fent fog maradni. Nincs egy olyan lap sem az egyediek között, hogy fognám a fejem, hogy milyen használhatatlan.

Ehhez nem is igazán kéne kommentárt tennem, hiszen nekem jó elolvasni. A Relikviák rabjai természetesen azért készült, hogy a játékosoknak tetsszen. Arra azonban nem voltam felkészülve, hogy ilyen pozitív fogadtatást kap- még ha csak egy véleményről is van szó. Fontos vélemény, hogy az árakat két hónapig fennmaradónak (!) tekinti. Elemezve az elhangzottakat: Memento még feljebb viszi az árakat, mint Péter, nála megjelenik a 2000 feletti kategória is. Túl azon, hogy árban különböznek, abban nagyjából egyezik a két lista, hogy a kiugró lapoknak ugyanazokat tartják. E mellett Memento az Útonállókra hívja fel a figyelmet, mint egy potenciális Wirgre.
A Wirg története megér egy kis kitérőt árlista szempontjából, hiszen tőlem még versenyen is kérdezgették, hogy mire jó ez a lap. Aztán valakik elkezdték használni, és az addig 150-300-as árú lap a mai magasságokba szökött. Ezt nevezzük azóta rejtőző lapnak.

Személyes: az értékelésével nehezen szállnék vitába. Egyrészt, mert nem tisztem, másrészt pedig majdnem mindenben egyetértek, amit leírt. Véleménykülönbség inkább abban van, amit nem írt le. Annyiban, hogy én az átlagosok közül valószínűleg nem ezeket emeltem volna ki. Ez viszont már egy másik vitakör lenne. Abban viszont maradéktalanul egyetértünk, hogy nincs olyan lap, amely első ránézésre mappadísz lenne, de még csak azt megközelítő sem. Megállapítható, hogy a Relikviák Rabjaiban nincs szélsőséges bontási kockázat. Másképp fogalmazva: nem tudsz olyan lapot bontani, amelytől elmegy az életkedved, vagy olyant, amit értelmes emberek ne értékelnének semmire. Erre a következtetésre jutott harmadik megkérdezettünk is:

Lordtyuk véleménye:

2000, vagy ennél több: Sárkány driáq (Státuszszimbólum lett. Elfek mellé kötelező, hiszen éberbe vágja a sérültet is.)
1500-2000 : Felcsercsarab, Láthatatlanság köpenye, Örök éberség medálja, Útonállók
1000-1500: Caput draconis, Yandra, Éji vadász, Sárkánypikkelyvért,  Hargash-Um szem, Gerum Olofra, Gnóm ritkaságkereskedő,  Őselemek gyűrűje,  Szürkecsuklyás klánbáró
500-1000: Ghell Torozon, Ramando Sichetti
500 alatt: Harrg, Onry kapitány

Nem egyedi, és van értéke
Rualani troll, Futóhomok, Lombhullás árvája, Csatamágusok botja, Csigolyaij
Jóslat: Éji vadászt, Útonállót, Onry kapitányt kell most beszerezni, mielőtt felmegy az ára.

Egy átlagos kiegészítő lapjainak az értéke olyan 1400 Ft a mai árakon. Az átlagos egyedi lap 1250Ft, és a 7 gyakori- 4 átlagos lapok együtt olyan 150 Ft-ot érnek nálam.

A lapok árát még egy hónapig stabilnak látom.

Az értékeléssel itt vitatkoznék (nem sokat), a kiemelt lap mellé pedig feltennék másikakat is (ahogyan azt más meg is teszi). Azonban ez tükröz egy komoly versenyjátékos-értékrendet. A versenylapokra hegyez ki mindent, és értékeli, hogy szerinte mi lehet a legjobb. A nála 500 alá került egyik lapot is kiemeli, mint versenylap, amelynek nem lefelé, hanem felfelé fog mozdulni az ára. Egy kitételre mindenféleképpen felhívnám a figyelmet: úgy gondolja, 1 hónapig nem lesz áringadozás a lapok értékében, azaz rövid, és középtávon is lehet velük ilyen áron kereskedni. A következő vélemény a legátfogóbb, úgyhogy most vágjunk is bele!

Hanee véleménye:

2000, vagy többet érő: Felcsercsarab, Caput draconis, Éji vadász (Szerintem versenygyőztes lap.)
1500-2000: Gnóm ritkaságkereskedő, Sárkány driáq, Őselemek gyűrűje, Harrg
1000-1500: Láthatatlanság köpenye, Sárkánypikkelyvért, Ghell Torozon
500-1000: Örök éberség medálja, Hargash-Um szeme, Ramando Sichetti, Yandra, Szürkecsuklyás klánbáró, Gerum Olofra, Útonállók, Onry kapitány
500 alatt: Nincs.
Nem egyedi, és van értéke: Csigolyaíj, Hargash-Um szárnya: A szett jó lesz, tehát ezekért megy a harc.
Emír lánya: Esetleg még ő.
Jóslat: Yandrát érdemes minél előbb beszerezni, mert amint valaki versenyt nyer vele, akkor egyből megindul az ára felfelé. Összes kincs felszerelés értéke növekedni fog. Ezeket kell mielőbb beszerezni, mert ezeknek az ára emelkedni fog ahogy bebizonyosodik hogy mennyire univerzálisan használhatók. A kalandozók értéke Yandra kivételével csökkenhet. Illetve Gnóm ritkaságkereskedő, Felcsercsarab egy idő után beszerezhetetlenek lesznek.
Egy átlagos kiegészítőből kibontott lapok értéke 1500 Ft. Ez az ár stabilan fent áll, mert átlagon felüli a kiegészítő grafikája, sok újdonság van benne, nincs újra kiadott lap, mindegyik egyedi használható, és a gyakori-átlagos lapok között is vannak olyanok, amik hosszú távon használhatóak lesznek.

András megtette azt is, amire sokan kíváncsiak, nevezetesen: kihalászta a Licit/Csere-beréből az új lapokat is, azaz nem kizárólag saját véleményét hozta be az elemzésbe:

Licit/csere-bere kínálati oldal (igyekeztem az alacsonyabb árakat megtalálni, ezeknél magasabb árakat tuti találtam volna):
Gnóm ritkaságkereskedő: 1500/2000
Harrg: 600/900
Ramando Sichetti: 800/1200
Onry kapitány: 600/900
Ghell torozon: 800/1200
Őselemek gyűrűje: 900/1300
Gnóm ritkaságkereskedő: 1500/2000
Gerum Olofra: 800/1100
Yandra: 1300/1600
Szürkecsuklyás klánbáró: 1000/1300
Hargash-Um szeme: 800/1100
Sárkánypikkelyvért: 1200/1500
Felcsercsarab 1500/2000
Éji vadász: 1500/2000
Láthatatlanság köpenye: 1200/1700
Relikviák rabjai gyakori/átlagos sor: 1000/2000 (Tehát 36 lap ér kb 1500-at. Egy lap átlagosan 40-et, tehát egy csomagban lévő 7 gyakori és 4 átlagos lap kb. 400-at érhet.)
Relikviák rabjai teljes sor: 20000/25000 (18 kiegészítő ára 15%-os webshopos kedvezménnyel 16680 HUF- összehasonlításképpen)

És még mindig a licitről szerzett tapasztalat:

Licit/csere-bere keresleti oldal (igyekeztem a magasabb árakat megtalálni, ezeknél alacsonyabb árakat találtam.):
Yandra villámáron 1500-ért.
Szürkecsuklyás klánbáró villámáron 1000
Sárkánypikkelyvért villámáron 1500
Caput Draconis villámáron 1600
Gerum Olofra villámáron 1100
Ghell Torozon villámáron 750
Éji vadász villámáron 1100
Útonállók 900
Örök éberség medálja 1400
Gnóm ritkaságkereskedő 1700
Őselemek gyűrűje 1200
Felcsercsarab 1400
Sárkány driáq 1200
Láthatatlanság köpenye 1200
Hargash-Um szeme 800
Relikviák rabjai teljes sor 22000

Hosszabb elemzés, mint bárkié, és valószínűleg több alany is érintett a fenti árak alakulásában (mondhatni, ez nem kizárólag Hanee listája). Ami érdekes, és kiemelendő: Hanee nem csak azt állítja, hogy a lapok értéke egy csomagon belül 1500, hanem azt is, hogy ez az ár tartósan fenn is fog maradni, illetve bizonyos lapok el fogják érni a beszerezhetetlenség kategóriáját. Azaz egy idő után nem lehet számítani arra, hogy Liciten, csere-berén egyáltalán, bármilyen módon beszerezhetőek lesznek. Ez tapasztalatom szerint eddig a legjobb érv, ami miatt játékosok kiegészítőt vásárolnak bármilyen játékról legyen is szó: a beszerezhetetlen lap, ami kizárólag bontható.


Pakliellenőrzés – a miértek

Sokszor kérdezik meg tőlem, hogy a verseny tisztasága érdekében milyen intézkedéseket hozunk? Most ebből szeretnék bemutatni egy szeletet, ahogyan az a Relikviák Rabjai bontott paklis versenyen történt. Okulásul mindazoknak, akik szervezni, vagy szerepelni szeretnék bontott paklis, vagy draft versenyen.

Figyelj oda!

Ez az első parancs. Nem azt mondom, hogy ne bízz senkiben, ez nem az a kártyajáték, ahol a tudatos csalás gyakran előfordul. Azonban ugyanúgy, ahogyan feltűnő, ha az ellenfeled minden második fordulóban kétszer ír MP-t, úgy gyanús lehet az is, hogy gyakran nyúl a táskájába, és onnan mintha lapokat venne elő. Nem mintha ez egy bemutató versenyen előfordulhatna, viszont minden más alkalommal megvan az elvi lehetőség rá.
Annyi résztvevőnél, mint a lezajlott bemutató verseny, automatikusan ki van zárva minden olyan módszer, melynek segítségével mi magunk, vagy egy stáb, melyben benne vagyunk leellenőrzi az ÖSSZES paklit, és bontást szinte minden forduló után. Mi marad tehát? Ahhoz, hogy a bontások ne legyenek szűrhetetlenek, véletlenszerűen választunk ki paklikat. Van erre még egy megoldás, 2005-ben és 2006-ban is alkalmaztuk. Ez az úgynevezett UV filces jelölés, amellyel a versenyen használt lapokat jelöltük meg, majd UV fénynél ellenőriztük a paklikat. Hogy miért nem e mellett döntöttünk? Nos, két oka is van. Az egyik a megszokott, a hiba: akár egyetlen rosszul jelölt (vagy nem jelölt) lap is egy játékos jogtalan szankcionálásához vezethet. A másik ok, és ez a fontosabb. A lapokhoz a versenyző nem juthat hozzá mástól, csak valamelyik potenciális ellenfelétől. Az első fordulóban nem kap extra lapokat, nem vásárolhat plusz paklit- azaz az első fordulóban a nevezők számából egyenesen levezethető a kapott lapok mennyisége. Ilyen esetben egyfajta manipulálás lehetséges, a lapcsere. Azaz hogy azonos gyakoriságon belül a játékosok egymás között kicserélnek lapokat. Ezt pedig csak úgy lehet felügyelni, ha a bontásoknál, és a regisztrációnál éberen figyelünk, körbejárunk. Ennek köszönhető az is, hogy ennyire szigorúan vesszük a draftidőt, és ennyire pontosan ügyelünk arra, hogy a kivett lap a megadott idő alatt meg is találja gazdáját. Ez egyébként az általam ismert leggyakrabban kritizált elem. Remélem legalább ezzel az írással finomítom mások kritikai élét.
Talán nem világos, hogy a szigorúan betartott szedési rend milyen hatást gyakorol: Egyrészt, ütemet, ritmust ad a gondolkodásnak. Ha valakinek tudta van arra, hogy 40 másodperc alatt szedi ki a 3. lapot a pakliból, ez egy-két kör alatt beépül a gondolkodásmódjába. Amennyiben viszont van ideje végiggondolni, hogy a vele esetleg együttműködő játékos milyen lapokra akar szert tenni, az már probléma- természetesen egy esetleges csaló szemszögéből végiggondolva.

Tévedés vs. Tudatos csalás

Egyértelműen az előbbiből van gond, és ezt mindenki meg is láthatja a leggyakoribb deck-anomáliából. Ez nem más, mint a vándorlap.
A vándorlapok miatt önmagában elképesztő mennyiségű deckcheck zajlik, vagy tartható, ugyanis fordulóról fordulóra előfordulnak. A vándorlap az a lap, amelyet az egyik játékos a másik paklijából elvisz (akadálylap, megoldott küldetés, összeszedett kincs, áthozott kalandozó, átkozott kincs, stb.). Ezeket a mérkőzés végén vissza kell szolgáltatni, vagy pedig mindkét deck illegális lesz. Volt is ilyen eset, és volt egy jóhiszemű is. Koczka Levente és Varga Zsolt mérkőzésük befejeztével kikeresték, hogy egymás paklijából melyikük mit tett el (ha jól emlékszem, egy akadálylap maradt Zsoltnál). Itt szankcióra azért nem került sor, mert 1. Még nem játszottak a paklikkal hibás állapotban
2. Egyértelmű volt, hogy ami az egyikből hiányzott, az a másikéban volt
3. Még az asztalnál észlelték a hibát, amikor bemondtuk az ellenőrzést, és korrigáltak
Azaz erre mindenkinek javaslom, figyeljen oda! Meccsvesztést vonhat maga után nem csupán bontotton- ez a Hagyományos formátumokon ugyanúgy problémát okoz. A vándorlap ugyanis gyakorlatilag automatikus meccsvesztés, amennyiben a módosult paklival leülsz játszani. Nem is lehet más. A vándorlap miatt a pakli struktúrája is megváltozik 1-1 lappal, mindkét irányban, ezzel minőségileg is torzul. Arról nem is beszélve, hogy nem csupán illegális, de abszurd helyzetet is okozhat, ha valaki 39 lappal ül le egy meccsre (a rekordom 36 lap a regisztrált 42 helyett). Ez matematikailag növeli minden lapja feljövetelének esélyét, míg ellenfele esetleg egy megoldható küldetést, vagy bármi mást kaphat cserébe. A korlátozott lapok esetében is okozhat teljes káoszt mondjuk a bónusz 1 darab Pteropta.

Alternatívák

Nyílván nem tudok mindent felsorolni, az évek során számos megoldással próbálkoztunk, részsikerekkel, és vannak olyanok, amelyeket ma is szívesen használnék- bizonyos feltételek teljesülése mellett.
A teljes ellenőrzés, melyre a cikk elején kitértem, két mód kínálkozik. Az egyik, hogy az asztalnál ülők (vagy sorsolt ellenfelek) végzik a deckchecket, azaz a teljes lapszámellenőrzést. Ez is működőképes lehet nagy versenyeknél, de vannak nagy hátrányai. Az egyik, hogy a másik fél adott esetben érintett is lehet benne, azaz vagy ő lehet az együttműködő (ennek esélye a létszám növekedésével csökken), a másik pedig, hogy a verseny folyamán össze is kerülhet az általa ellenőrzött játékossal. Ez pedig indokolatlanul nagy előny lehet számára, hiszen ismeri ellenfele minden lapját- tehát a jó memóriájúak előnyben vannak ennél a módszernél.
A másik, a semleges fél által végzett. Ezt a kisebb versenyeken, nagyobb számú nézelődő esetében ajánlom. Ha a résztvevők és a bírók (plusz a bevonható külső elemek) száma közel azonos, akkor megéri egyszer végigbogarászni a listákat, a hibákra felhívni a figyelmet, és kiküszöbölni a félreértéseket.
A harmadik módszer a Valhalla által preferált kikérhető laplista, amelyet mi fakultatívan alkalmazunk: amikor az ellenfél kér a játékosra ellenőrzést. Ez is szabályos mind a mai napig, csak a játékosokat összetartó erő miatt nagyon ritka, azaz nem fog önállóan működni, mint kontroll.
A szúrópróbaszerű ellenőrzés persze egyik esetben sem árt: a vándorlapok, valamint a később bekerülő lapok csakis ezzel a módszerrel tarthatók üzembiztosan távol az asztaloktól. És ezzel el is érkeztünk a véletlenszerű deckcheckhez.
A szúrópróbaszerű ellenőrzés csakis megalapozott gyanú, vagy (ez lesz a gyakoribb) sorsolás útján következhet be. Nekem ez a tapasztalatom. Mi mindig sorsoljuk az ellenőrizendő paklikat. Egy-egy gyanús kivétel azért 6 év alatt már volt. Mint írtam, nem az utóbbi a jellemző, ráadásul eddig szinte sosem találtunk szándékosnak nevezhető hibát- a figyelmetlenséget, nemtörődömséget viszont már sokszor szankcionáltuk.
Hogy ennek mi értelme van? Elsőként: a nemtörődöm hiba is okozhat a versenyt súlyosan deformáló hatást. Másodsorban: a bírói éberség, és az automatikus, és szúrópróbaszerű ellenőrzés önmagában is visszafogja a csalási kísérleteket.
Részünkről a lapok véletlenszerűsége garantált, szeretnénk, ha a versenyzők számára is így maradna. A magunk részéről a pakliellenőrzés az egyik eszköz, hogy a tisztán játszó játékosok tudják, fair versenyben vesznek részt, ahol tudásukat nem befolyásolja esetlegesen rosszindulatú, vagy hibás eljárás, esetleg külső tényező. Más szóval: tiszta versenyt szeretnénk, és ezt kívánjuk mindenkinek!


Relikviák Rabjai bontott paklis verseny beszámoló

Jócskán el voltunk foglalva, amikor a nevezés elkezdődött. Megszokott, új, és régi-új arcok jelentek meg, amikor hivatalosan is kezdetét vette a Relikviák Rabjai bontott paklis verseny. Ahogy a rutinosak megszokhatták, a regisztrációhoz egy nevezési lap, az ehavi Ultraritka, és Ultraegyedi, valamint az adott SZUE-ből 3 darab- az új osztási rendszer szerint. Amit újdonságként adtunk: egy nyomdai példányt a gyűjtőknek a Relikviák rabjai borítójából.
A nevezés jócskán 10 után ért véget, amikor az ülésrend kisorsolása után kezdetét vette a paklik kiosztása, és a bontás. A lapokat alkotó íveket már a verseny előtt kifüggesztettük, így a grafikák a kíváncsiak számára már ekkor megtekinthetőek voltak. Volt is nyüzsgés az ívek előtt, méltatva egy-egy grafikát, vagy elemezve egy lapot.

A bontás

“Még egy Sárkánypikkelyvért” mondta Szabó Balázs, és nem tudom eldönteni még mindig, hogy ezzel elégedett, vagy elégedetlen volt. A végeredménye alapján előbbi, de ezt akkor még természetesen nem tudhatta. Persze ebben segített a felvezető kampány is, amelyben egyik részben a lapok, másikban a képek megismertetése volt a cél. Ahogy ott, úgy itt is sikert arattak. Reméljük, Neked is elnyerik a tetszésed, kedves Olvasó! A helyszínen is tetszésnyilvánításokat hallottam, meg azt, hogy egy-egy képet konkrét személlyel azonosítanak. Esetleg egy lapra már egzakt pakliterv készült. Mik a népszerűek? Valószínűleg ezt magadnak kell kiválasztanod. A grafikák után a versenyen a lapok játékereje is vizsgázott. Ahogyan elnéztem, mindenki másképpen alakította az első forduló előtt a deckjét, azaz a lapok széles skálája lett kezdő- tuljadonképpen az összeset láthattam. A kincs-küldetés vonulat volt a népszerű, és ez a kiegészítő arányait nézve egyáltalán nem meglepő. Ahogyan többen mondták, többféleképpen: ez egy manőverező kiegészítő. A játék képe is így alakult, azaz sok sorelhagyással, és változatos csatákkal.

Népszerű lapok

A jellemző az 5-6-7 MP-s kalandozó letétele, majd vele kincsoldás volt. Közülük is kiemelkedőnek tűnt a Véreskezű fosztogatóval való kezdés, de mivel két irányt is lehetett választani (mágiahasználók kontra ütőgépek), ezért a Tűzkobra követe is meglehetősen gyakran került pástra. Az első kalandozóval való manőverezés, vagy farkasszem ment egy-két körig, aztán érkezett a 2., és 3. kalandozó (e fölött ritkán). Az első manőver sikere tehát nagyon fontos volt, de nem végzetes módon befolyásolta a játék végkimenetelét. A meccseket talán az Emír lányának képessége fordította meg a leggyakrabban, de a meglepetésszerű ütés (Fegyverdobás), és trükkök is szerepet játszhattak (Útonállók, vagy Gnóm ritkaságkereskedő). Az Umich sem volt hasztalan, teljes manővert tudott blokkolni. Az egyediek közül messze leggyakrabban az Éji vadászt láttam pakliban az első asztaloknál, de ez majd a részletes beszámolóból is kitűnik. Még mielőtt belefognék a mérkőzések boncolásába, íme egy sor kérdés, és azokra a válasz a bontottról- nem csak az eljövendő bontottok, hanem a standard formátumok miatt is.
Azok, akik azt gondolnák, ez sok, azoknak el kell mondanom, hogy legalább ennyi mindig volt (csak eddig nem mindig gyűjtöttük össze).

A verseny

Az első nagy harcot Móré Dániel meccsén nézem végig, ahol egy Véreskezű fosztogató abbitacél sodronyinggel megfogja a Sárkánybottal turbózott Hergoli villámmester sebzését, majd sebez, szerez egy Rúnázott rövidkardot, meg egy Sorsrontó érmét ajándékba.
Ez után Zámbó Szabolcs ad vissza ellenfelének paklija aljára előbb egy Sorsrontó érmét, majd egy Megszállt tőrt is- a Sobirai vándorbazárral.
A leggyakoribb kezdés az első fordulóban az ork (Véreskezű fosztogató), de Yandra, Harrg, Onry kapitány, és szinte valamennyi gyakori kalandozó népszerű.
A leggyorsabb győzelem valószínűleg Bittó Zsolté, aki egy Elveszett relikvia felkutatása után Amund föld alatti városra megy, ebbe beleáll egy Sirenari nyomolvasó, akit megesznek az Útonállók. Ellenfele kezet nyújt a manőver közben.
Bukovics Milán egy Ramando Sivhettivel előbb egy Hargas-um szárnyat lop, majd tapos körönként.
Yandra egy meccsen Caput Draconis segítségével Ramando képességét kapja (az egyedi kombók királya a bontotton, extrémebbet legalábbis nem láttam). Még érzékelés amulettjét is kap, így indul manőverbe vele Somhegyi György.
Bojtár Gyula is hamar nyer, előbb végigmegy öt kincsen, majd megdobja a Ritkaságtár megalapítását. Itt már nyilvánvaló minden olvasónak, hogy ez a kis küldetés az egyik, ha nem a legjobb győzelmi kondíció a bontotton. A másik nagyon erős alternatív megoldást is látom az első fordulóban: a Hargash-um hármast nem egyetlen ember húzza össze, hanem több, de egyet látok nyerni is vele, kincsekért szaladgálva szedi le ellenfele toronyszintjeit.
Kecskeméti Zsolttal szemben egy Véreskezű fosztogató, és egy bahúb kincsvadász old Elveszett relikvia felkutatását, majd menne Csigolyaíjra, de “Zsolt” beáll egy Sirenari nyomolvasóval, és egy Bahúb kincsvadásszal. A kincsvadász ellene nem talál, azaz az ork nem tudja túlütni a frontembert. Zsolt egy Hárítótőr segítségével eliminál egy frontembert, és sebez egy másikat a távtámadással.
A jellemző versenystratégia a gyors manőver az elején, mivel kiszámíthatóak a sebzések, amik az asztalon vannak. Így az első fordulóban általában már megindul egy Kincskeresővel a kalandozók “vonatképzése”, azaz minél több tárggyal való felszerelése. Mivel a kiegészítő változatos, és széles skálával rendelkezik belőlük, ritka, hogy ne legyen kint egy-kettő, vagy ne húzzunk belőlük megfelelőt.
Csuka Sándor nem számol a legerősebb bestiára: a Sárkány driáq megeszi Abbitacél sodronyinges Talavra farkasát egy küldetésnél. A következő asztalnál csörnök Tamás pakliját terrorizálja Pásztor Tamás, Harrg+Véreskezű fosztogató kombinációban, 1 fordulóban egy sikeres manővert visz be.
Nem időzök az első 3 fordulóban sokat egyetlen asztalnál sem- mivel itt még nem lehet tudni, ki lesz a befutó, érdekességekre vadászom. A nagyobb, 3 kalandozós csaták is népszerűek az 1-1-es összecsapásoknál. 1-1, vagy 2-2, vagy 3-3. Mindegyik előfordul, és tényleg előre számolnak a játékosok. Itt ugyanis az akciólap általában nem kézben, hanem képességben van. Így a nagyobb ütközetek is kikalkulálhatóak, és a Kincskeresésnek hála a 3 kalandozós manőver ritkán okoz beforgást.
Visszatérve a meccsekhez (2. forduló): azért a dobásoknak is van szerepük. Bojtár Gyula például csak besebezni tudja kétszer aktivizált Rualani trolljával ellenfele sodronyinges Véreskezű fosztogatóját. Közben Balázs Albert kihasználja ellenfele kalandozóhiányát, és másodikként hozott Liangszani harcművészével tempóelőnyét kihasználva nyer.
Közben megemlítem: többen kérdezték a lapról, hogy miért távtámad, megdicsérve a grafikát. Mindannyian elmondjuk: a leírás szerint egy Slan-csillag (dobócsillag) is szerepelt volna a képen, de elégedettek voltunk a grafikával, így született a jelenlegi forma. Ez láthatólag (szerintem) minden kérdezői kíváncsiságot kielégített.
Éji vadásszal, és Rualani trollal ölnek (harcban többször aktivizálva) egy Bahúb kincsvadászt, és egy Gerum Olofrát. A meccs hátralevő részére ez elegendő blokkot alkot, így nyer is a kombinációval.
Zámbó Balázs egy Liangszani vándorszerzetesre második Örök éberség medálját is csatolja. Közben mellette-mögötte Kóczán József gyorsabban nyer, összegyűjt 5 kincset, és megoldja ellenfele Ritkaságtárát.
Megállapítható, hogy azok az okok, ami miatt a Dúlás bontott paklis környezete inkább statikus volt, azt itt sikerült kiküszöbölni. Sok a manőver, és általában nem ostrom. A toronyszintek gyakran csak úgy vannak, a meccsen rájuk sem néz senki. Kivéve talán a csatolásokat, mivel a Futóhomok, Majomhiána, Rualani troll hármasból van, hogy csak ide jut hely, vagy az Éji vadász miatt praktikusabb ide csatolni őket. Ebben mondjuk nem értek egyet a versenyen kialakult gyakrolattal, én mindent az ellenfél küldetéseire tettem volna, kivéve ha lehet számítani elszórt ostromokra. Gyakori az is, hogy akadálylapokat visszatartanak- ez a gyakorlat viszont figyelemreméltó, javaslom mindenkinek.
Eljön a 3. forduló, és innentől kezdve az 1., vagy az első, és második asztalt figyelem, az érdekességeket közbeiktatva máshonnan. Erről majd részletes leírást is linkelek, ahogy dolgozom fel a meccseket.
Naponta egy újabb leírás érkezik majd.

A verseny hangulata egyébként is kitűnő volt. A játékmenetre nem panaszkodhatott senki, és tényleg izgalmas csatákat, és harcokat vívtak a játékosok, egészen a végsőkig. A 6 forduló pedig mindenkinek elegendő volt, hogy helyezéséért megkűzdjön. És a legtöbben így is tettek. A győztes teljesen megérdemelten, veretlenül (a mérkőzésleírásokból majd kiderül) Varga Zsolt lett, akinek ezúttal gratulálunk.
A verseny 6 órakor ért véget, amelyet az eredményhirdetés követett. Számomra azért is volt ez különleges, mivel lelkes játékosok felajánlásából sem volt hiány: egy Kincsesládát Pálinkás úr különdíjaként Berke Bálint nyert meg, míg a legjobb női játékos Vadászi-Bakó Eszter egy eredeti grafikával ékesített mappát nyert.
Ha már a különlegességeknél tartunk: számos játékos párban érkezett, és ezért a szokásosnál több női nevező indult (a különdíjnak ezért is volt létjogosultsága). A tendenciának örülünk, annál is inkább, mivel a hölgyek tisztességgel helytálltak a komoly mezőnyben. Szeretnénk ösztönözni, hogy ez a trend folytatódjon. Persze nem csak ebben a témában. A leírások alapján mindenki meggyőződhet arról, hogy változatos csatákat hozott ez a bontott paklis verseny, és ezért szeretnénk, ha az ország több táján is lehetőség lenne kipróbálni a Relikviák rabjait ilyen formátumban is. Úgyhogy várunk minden versenyszervező jelentkezését, aki partner kíván lenni ebben. Tapasztalatból mondom, ilyen gördülékeny, győzelmi kondíciók végrehajtására képes paklikat még bontott paklis verseny nem hozott, mint a Relikviák rabjai.
De térjünk vissza a versenyhez! Az első négy helyezett tehát Varga Zsolt, Szabó Balázs, … lettek, nekik külön is gratulálunk. Mivel számos játékos kérte, ezért időt szakítok rá: bontásukat közzétesszük a versenypaklik oldalon. A helyezetteken kívül minden más játékos lapnyereményekben részesült, egy jó nap lezárásaként. A verseny végeztével nyugodtan, ám fáradtan tértünk haza. A M.A.G.U.S. kártyajáték megint bizonyított.

Első mérkőzésleírás, a 3. fordulóból követett mérkőzés: Bencsik Ottó – Barabás Gergő

Bencsik Ottó és Barabás Gergő meccse az első, amit követek. Ottó két küldetéssel kezd (Elveszett relikvia felkutatása, és Romváros), majd lehoz egy Bahúb kincsvadászt. Kitesz egy Hárítótőrt, és az általa kitett csatabárdot el is hozza. A másik sorban egy Vérkehely rend villámmestere figyeli az eseményeket. Ottó kiteszi az Őselemek Gyűrűjét. Gergőnek erre is van akadálylapja, így Ottó építkezésben kihagyja az első kört. Új kör következik, és ott már jobb a húzás. Kalandozója mellé érkezik MP-ből egy Hargash-um szárnya, és szeme. Így a bahúb közelharci sebzései nem számítanak, hiszen Ottó lehet védettben. A törpe elindul Őselemek gyűrűjére, és el is hozza azt. Gergő egy Tűzkobra követét idéz le. A harmadik körben Ottó kezében 3 csatolható lap, és 2 kalandozó.
Gergő egy Sárkánypikkelyvértet tesz ki Kincsként, de az kap egy akadálylapot. Ottó hoz egy Szürkecsuklyás klánbárót. Gergő a kombinált Kincskereséssel elindul a vértért mindkét kalandozójával. Ottó beleáll szintén két kalandozóval, majd a klánbáró képességével aktivizál egy Futóhomokot (éppen a küldetés alattit). Ezt Gergő Égi fénnyel szedi le, és a Kincsvadásszal megöli a klánbárót. Ottó nem esik kétségbe, a Vérkehely rendivel megöli a jól felszerelt törpét.
Gergő a csapda-szekciót látva Érzékelés amulettjét tesz le 1 pontért. MP-arány7-4 az ő javára, még így is. Új forduló következik.
Ottó kezében most főként tárgyak, Gergőnél pedig 2 új kalandozó, 2 Kincs, és 1 Erioni fal. Le is hoz egy Sirenari nyomolvasót. Ottó egy Tűzkobra követével válaszol. Gergő kitesz egy Örök éberség medálját, és az OrDánielval elmegy rá, érzékelés amulettjét csatolva. Ottó beleáll mindkét kalandozójával, és az ügynök meghal a varázslatoktól. Ottó Tűzkobra követe megsérül ugyan, de megkapja az Éberség medálját, azaz nem veszít nagy tempót. Gergő a kalandozóhátrányt kompenzálandó hoz egy Bahúb kincsvadászt. Gergő két kalandozója indul kincsvadászatra, Ottó azonban éberbe forgat, és újra beáll, azonban a harci képességei mindenkinek fordulónként egyszeriek, így azokat nem tudja kihasználni. Gergő sebez a követbe, és az 1 MP-n levő Ottó mellett megoldja a Sárkánypikkelyvértet. Új forduló kezdődik. Ottó keze tele felszereléssel, míg Gergő újabb Örök éberség medálját tesz ki. Ottó jelenleg 8 lapig húz, Gergő 5 MP-t kap körönként.
Ottó Emír lányát tesz ki Kincsként, Gergő csatol hozzá. Az új körben Ottó Abbitacél sodronyinget rak ki MP-ből.
Közben egy érdekesség: Hannák Judit Yandrát öl egy Sirenari nyomolvasó, Csigolyaíj, Bahúb kincsvadász tengellyel.
Ottó elmegy a második Örök éberség medáljára, ellenfele tehetetlen, így már két kalandozója lehet éber akadályozáskor, és 9 lapig húz. Gergő válaszként kitesz egy Rúnázott rövidkardot, és elindul rá, de belehal kalandozója. Ottó a következő fordulóban Sirenari nyomolvasót hoz, majd rövid erőgyűjtés következik, aminek végén Ottó egy Talavra farkasát, Gergő egy Onry kapitányt hoz le. Ottó tercel, Csigolyaíjat is hoz, így megvan a Hargash-um hármas. Innentől idő kérdése lenne a győzelem, abból viszont már alig van. Egy nagy harc Emír lányánál, Onry kapitány meghal, besebződik egy Véreskezű Gergőnél, míg a másik oldalon Talavra farkasa sérültbe megy. Itt jár le a meccsidő, a végeredmény döntetlen. Jó csata, amelyet Ottó valószínűleg hozott volna- még 10 percnyi, vagy negyed óra meccsidővel.


Relikviák Rabjai – felkészülés a bontott paklis versenyre

Szombaton, 2010. április 10-én tartjuk új kiegészítőnk, a Relikviák rabjai bemutató versenyét. Amennyiben érdekel Téged a kiegészítő és egy izgalmas verseny, segítségül adunk pár tippet a vele való játékhoz – a bontott paklis környezeten.

Az első: ne ess pánikba! Mindenkinek azonos mértékben lesznek újak a lapok, és mindenki először játszik majd velük. Úgyhogy egyenlő esélyekkel indulsz, illetve egy kis segítséggel, ha elolvasod ezt a cikket.

Ez egy olyan 54 lapos kiegészítő, amelyik kifejezetten alkalmas az ilyen típusú játékra, mivel rengeteg manővert tartalmaz. A Kincs, mint működő mechanizmus maga is egy ilyen, de a kiegészítő számos kalandozója oldja a gyakori küldetéseket is. Maradjunk azonban az előzőnél: a kincs jelentősége, hogy akkora csapatszinttel, mint amekkora a Kincs érték bárki megoldhatja, és ingyenesen kitehető, mint megoldásra váró küldetés. Ez két dolgot jelent: egyrészt pörgetőlap, másrészt van lehetőség felszereléseket (és sok minden mást) ingyen beszerezni.
Vigyázat! A kincseket ellenfelünk is megszerezheti, és megéri nézegetni ellenfelünk relikviáit is: lehet, hogy a megfelelő pillanatban Te tudsz nyerni az ellenfeled által gondatlanul kitett, vagy hibából meg nem oldott kincsével. Ez a bontott játék egyik alappillére.

A másik erre épül, és úgy hívják, Kincskeresés. A Kincskeresés 3-mal rendelkező kalandozók fordulónként egyszer éberen térnek vissza Kincs küldetés megoldásából. Ez annyit tesz, hogy ha ilyen kalandozód van, és a manővert keresztül bírod vinni, az adott kalandozóval akár kétszer manőverezhetsz. Ez komoly előny. Anélkül, hogy belemennék az egyes lapok egyéni tulajdonságaiba, el kell mondanom: a kalandozók képességeit, a harmadik lépcsőfokot pedig maguk a felszerelések erősítik majd. Hiszen a sebzéstípusokat erősítő fegyverek, a varázslóbotok, és egyéb mágikus szerszámok a harci képességeket erősítik.

És itt jutottunk el a kalandozókig, a játék esszenciájáig: a játszható gyakori kalandozók sebző képességekkel vannak felvértezve, így csata aligha múlik majd el sebzés, vagy kalandozóhalál nélkül. Erre tesznek rá a felszerelések, kincsek is.

Szintén jellemző a gyakori kalandozókra a Kincskeresés – természetesen nem csak a gyakoriakra. Az egyediek között is van 2 (gyakorlatilag 3), aki magas szinten űzi. Azaz erre érdemes témát építeni.

A győzelmi kondíció megválasztása a bontás függvénye, de minden együtt van ahhoz, hogy a Dúlásban megszokott Ostrom kiegyenlítődjön, és a küldetések a szettben helyet kapó kalandozók számára megoldhatók legyenek. Így a DP, és az Ostrom is veszélyes lesz.

A negyedik pont: itt kapnak kulcsszerepet az akadálylapok, amelyek gyakoriban, és átlagosban is képviseltetik magukat. Kifejezetten makacs csapdák, és bestiák állnak a rendelkezésedre, hogy trükközz. A bontotton ebben a király valószínűleg Umich lesz.
A játszható nagykalandozókat persze nehezebb megtréfálni. Mert itt valóban játszható, bontotton is hasznos egyedieket kapunk, amelyek harci sebzésekkel, vagy Kincskereséssel, esetleg egyedi képességekkel manipulálnak, hogy aztán átgázoljanak az akadályokon, és az ellenséges csapaton. Ennél a kiegészítőnél, ahol a csapatszint meglehetősen fontos, nagy szerep jut majd a Critai táblának, és megéri legalább egy nagykalandozót a pástra tenni. Onry kapitány, Harrg, Yandra. A sor folytatható. És ha nagyokkal játszol, tényleg teljesen mindegy, hogy melyik győzelmi kondíciót választod. Még extrémet is: Hargash-Um részei, akárcsak a sok kincs, és a Ritkaságtár megalapítása alternatív győzelmi metódust is kínál az Ostrom-Küldetés-Lapfogyasztó mellé.

Egy szó mint száz, színes bontottat, és komoly csatákat várok, ahol a sorelhagyás nem ritka, hanem éppenséggel mindenki motiválva van benne. Mert mindenki ilyen bontottat szeret – most, szombaton megkaphatja. A kiegészítő laplistája  itt >> elérhető.


Relikviák rabjai borító

A Relikviák rabjai kiegészítő borítóját a korábbiakhoz képest megújítottuk.

A kiegészítőre jellemző képek keret nélküli beillesztése és így a borító teljes felületére történt kiterjesztése jobb megjelenést, nagyobb feltűnést biztosít a boltok kirakatában is.

Az eddigi keretekbe foglalt design illetve információhordozó elemek helyett áttört motívumokat, feliratokat alkalmaztunk. Ezzel a megoldással elértük azt, hogy a kiegészítő szimbólumaként kiválasztott képek hangsúlyosabban jelenhetnek meg.

Reméljük az új design elnyeri tetszéseteket.


Kiegészítő draft verseny beszámolónk
(2010 február 13.)

Az év első nagyversenye a februári “bontott bontott” verseny. Itt mérethetik meg magukat először a játékosok, hogy mennyire alkalmazkodóképesek, és mennyire kreatívak. Ez a versenyforma ugyanis elsősorban erről szól. Előre választott stratégiákról, amelyek a bontás függvényében módosulhatnak. És természetesen itt van mindenkinek lehetősége beszerezni az adott SZUE lapot, amely ezúttal az Elmeszipoly volt.

A lap értékét mutatja, hogy több játékos is érdeklődött a nevezők, és tesztelők (!) számáról, hogy kiszámolhassa, mennyi példány került ki a lapból. Szóval, aki nem akar lemaradni róla, az majd két OVV-n pótolhatja 1-1 darabbal áprilisban.

Egy külön érdekességgel készültünk, a Gea Bholga bemutatójával. A lap a következő Ultra íven szerepel, és az áprilisi, Relikviák rabjai kiegészítő bontott paklis versenyén lehet majd elérni. A lap jól illusztrálja a kincs mechanizmust, és ez alapján tovább is lehet gondolkodni, milyen lapok is jelenhetnek majd meg az áprilisi kiegészítőben. A Gea Bolga- első olvasás után mindenki számára -akit meghallgattam-, pozitív fogadtatásra talált. Erős lapnak tartották, ami megfelel a szerepjáték kritériumainak.

5 mp Gae Bholga                 Nincs kasztmegkötés
Aquir felszerelés, a Százhalál
ID: Végleges AT: Varázstárgy F: Sor Sebzés: Nincs
Típus: Ereklye, Közelharci fegyver, Átkozott
Kincs 5 (Leidézhető MP-értékéért, vagy leidézhető ingyen megoldásra váró kincs-küldetésként, vagy csatolható egy megoldásra váró legalább 5 DP-s küldetéshez. Más módon semmiképpen sem lehet ingyen leidézni, kijátszani, Jelenbe tenni. Ha a Gae Bholga kincs küldetés, akkor MP-igénye 0, útjainak száma 4, feltétele 5-ös csapatszinttel teljesíthető, és megoldása után a megoldó játékos Raktárába kerül.)
[harci képességelforgató képesség] Támadásdobást kell tenni -3-mal. Ha sikeres, akkor célpont ellenséges frontember sebződik 7 szintet.

Átka: [állandó képesség] Ha viselője használja első képességét, akkor -2-t kap véglegesen az Asztráljára.

A versenyre nevezőket regisztráltuk, és megkapták az Ultra lapokat- a Sirn Chyssart, Morgena-papnőt, a Sárkány tekintetét vagy a Tiltott tekercset, és talán a legfontosabb: a 3 darab Elmeszipolyt. Ezt követően minden résztvevő asztalokhoz ült, meghatározott pozícióba. A M.A.G.U.S. bőségtálak kiosztása után megkezdődött a draft. Minden forduló után mindenki megnézhette az addigi bontását. Mivel kezdő, és újrakezdő játékosok is voltak körünkben (ezúttal is üdvözlöm őket!), így gyakran ez olvasgatással is párosult. A bontás, és annak regisztrációja után mindenki megépítette pakliját az első fordulóra. Volt alkalmam megnézni egy-egy bontást. Sokan panaszkodtak, akiknek semmi okuk nem lett volna erre, míg másoknál találtam kihasználatlan erőforrásokat a kihagyott lapok között- természetesen az sincs kizárva, hogy én tévedek… Bár amikor utólag felhívtam a figyelmet egy-egy pakliépítési hibára, a többség elfogadta az észrevételeimet. Ettől függetlenül a többség erős bontást tudott összeszedni. A sláger a Hétarcú Birodalom, a Krán Törvénye, és a Dúlás mellett a Sivatagi Vihar volt- elsősorban a Márványszentély miatt. Érdekes bontás: Kecskeméti Zsolt két Mestervágást is zsákmányolt első két Hétarcú Birodalmából.

A pakliépítés után elindulhatott a csata. Ennek az a sajátossága, hogy itt tényleg minden egyes győzelemnek értéke van, hiszen minden egyes győzelem egy dupla egyedis paklit ért. Érdekes látogatás a lapok erdejében. Olyan lapokat láthat ilyenkor az ember, amelyet egy Hagyományos versenyen nem. “Robal akkor lenne jó kalandozó, ha a versenyen győztes összes tavalyi paklit kitiltanánk. Akkor tényleg nagyon jó lenne” mondja mellettem Panyik Zoltán. Itt láthattam kitűnő módon használni újra Khar nan Dhuriffot, Fried Ri Vilart, rengeteg kiskalandozót, és elfeledett küldetést.

A meccsek között heves cserélés zajlott. Itt mindenki tudja, hogy rengeteg lap kerül forgalomba, köztük spoilerek is, és ez vonzza a cserében, üzletelésben jártas öreg rókákat. Így senkit sem lepett meg, hogy a verseny közben befutott egy-két, a kártyások számára ismert arc is. Közben mindenkivel megpróbálunk szót váltani, megtudni, hogy mi a vélemény az új lapról (ezt ma már tudom- nem volt negatív hang), általánosságban a játék irányáról, és természetesen meghallgathatjuk a kérdéseiket is. Most leggyakrabban a következő kiegészítőről kérdeztek, illetve az Ultrák osztási rendjéről. Előbbiről sok újat nem mondhattam, utóbbi esetében kifejthettem, hogy az új Ultra ív ugyanúgy fog funkcionálni, mint a korábbiak. Természetesen azzal a kitétellel, hogy már az új SZUE rendszerben kerülnek fel rá egyes lapok.

Közben a verseny természetesen haladt a maga medrében. Az első három fordulót mindenki saját asztalánál játszotta le, azokkal együtt, akikkel együtt bontott. Négy 100 százalékos versenyző maradt ez után. Kis Robin, Berke Bálint, Hogya Dénes, és Panyik Zoltán. Ez is mutatja, hogy kiegyensúlyozott volt a mezőny. Egyébként érdekes, hogy a Dúlás bontott paklis versenyhez képest is dinamikus verseny alakult ki, gyakran az időlimitet sem kellett kihasználni. A legtöbben a felénél végeztek- hogy aztán cseréljenek. Így nem meglepő, hogy 5 órára véget is ért a verseny, azaz a vonatát mindenki elérhette. A verseny kiegyenlítettségéről sokat elmond, hogy hat forduló után nem maradt veretlen, sem pedig nyeretlen játékos. Ezúton is gratulálunk az 5 győzelemmel végzett, és győztes Berke Bálintnak. Szintén 6/5-tel végzett Hogya Dénes, Panyik Zoltán, és  Magyar Zoltán Máté. A győzteseknek gratulálunk, és köszönet minden résztvevőnek. A verseny végén- bár ez nem volt meghirdetve, a megmaradt paklikat felbontottuk, és a helyezés sorrendjében húzhattak belőle a játékosok. A verseny után aztán volt lehetőség mindenkivel szót váltani, sőt, még két partit is lejátszottam. Közben meghallgattam egy-egy rövid értekezést a Győri OVV-n használatos legjobb paklikról. Köszöntem mindenkinek a kérdést, az Új Hullám megújítása úgy tűnik, gondolkodásra késztet, és megmozgatja többek fantáziáját.

Remélem, mindenki olyan jól érezte magát mint én, és várunk mindenkit szeretettel a következő, a Relikviák rabjai kiegészítő bontott paklis versenyén. Gyertek el minél többen, hiszen tudjátok: senki nem megy haza üres kézzel!


Kiegészítő draft verseny:  verseny, amin meg kell jelenned!

Más kártyajátékokban ilyen típusú draft nem szokás, azonban itt a kiegészítők jó kombinálhatósága miatt remek hangulatú, és színvonalas versenyeket játszhatnak azok, akik részt vesznek benne. Megéri tehát eljönni, hiszen remek szórakozás- és a lapkészleted hiányosságait is tudod itt pótolni. Nem csak cserével, hiszen a bontott lapokból is bőven találsz majd értéket. És ne feledd: minden nevező kap egyszeri kedvezményt, mely szerint ha az első forduló után vesz újabb 4 kiegészítőt, akkor választhat egy újabb lapot, mely a Tiltott tekercs, vagy a Sárkány tekintete lehet. Részletes versenykiírás >>

Gyere el, hiszen nem maradhatsz üres kézzel! A versenyre való segítséghez, és a draftelemzéshez pedig olvass tovább!

Verseny-analízis

Most számba veszem a lehetséges koncepciókat, hogy miért jó választás az adott kiegészítő, valamint az esetleges bontási stratégiákra, és a bontható spoiler lapokra felhívom a figyelmet. A szerintem leglényegesebb gyakori átlagos lapot külön ki is emelem. Elemzés következik, a teljesség igénye nélkül.

Ős Vér II.
A könnyen bontható gyakori lapok, és olcsó ostromkoncepció miatt. Spoilerhalmaz, főleg a gyakori-átlagos szinten, de egyediben is bőséggel tartalmaz olyan lapokat, amelyeket mind a paklidban, mint a gyűjteményedben szívesen látsz majd. Küldetésvonalon ne ezt vedd ki, vagy ha mégis, akkor kiegészítésnek.
Spoilerek: Huri, Sereneya, Traclon, Kegyetlen csapás, Kardtánc, Rejtett támadás, Khogar, Lángvetés, Zulfaim, Fahrahamin, Égi sereg, és mindenekfelett a Márid.
Koncepció: orkok, és a Tárnára építő törpék.

Klánok, Rendek
Szintén, mint minden 54 lapos kiegészítőben, itt is könnyebb beszerezni a legjobb lapokat. Küldetésre szintén nem őt választanám, bár itt azért ígéretesebb a felhozatal, cserébe az ostrom-ingyenesítésből kevesebb jutott.
Spoilerek: Gályarab kiszabadítása, Ulmar din-Archeos, Naail cwa Arul, Csontrombolás, Portyázás a Fekete Határon, Főrend meggyilkolása, Hastin, Kerítőház, Iker, Rabszolgaság csókja, Klánháború, és a legütősebb: Tristana.
Koncepciók: Fejvadászok, boszorkányok.

Sötét Együttállás
Rengeteg ütés, néhány nagyon előnyös küldetés, jó bestiák- itt van belőlük a legtöbb, tehát ha akadálylap-hiánytól félsz, bátran nyúlj bele! Ezen kívül egy olyan verekedős paklit tartalmaz (kyrek), amelyet kibontani élmény, játszani vele pedig horror egy ilyen versenyen. Hátránya: a nem harcos kasztúaknak relatíve kevés az akciólapjuk.
Spoilerek: Kyr légiós és pusztító, Gra-tinoli ütközet megnyerése, Dzsamrakay, Kharad, Amundok (Ősi egyezmény), rengeteg akciólap, Égi vadász, Őstűz teremtése, Vérzivatar, Sápadt Angyal Átka, Jakirte, Szunnyadók kapitánya és őre, Reagi sátorváros, Furud, Kerub, és a broken lapok egyik királya bontotton: a Manifesztáció éve.
Koncepció: Kyrek, Amundok, orkok.

Kalandozók városa
Remek küldetés-koncepciók keresztül-kasul a kiegészítőn, valamint egy nagyon erős laphalmaz. Egyénileg lehet, hogy nagy az ingadozás a lapok erejében, de talán itt a legnagyobb az esély, hogy erős lapot bonts, ha már a pakli kész van. Komplett koncepciókat is rejt a kiegészítő, és sok a DP-t adó épület. Küldetéseknek erős. A hátránya; az ostrom lehetőségét nem támogatja nagyon a kiegészítő, úgyhogy ha erre mész, akkor olvass vissza, vagy előre.
Spoilerek: Olwen Gilad-Aringorn, Dobótőr, rengeteg küldetés (Permen piac, Szöktetés, Mákonybarlang felszámolása, Kalandozás a Fal Titkos járataiban, stb.), Wirg, Nekropolisz, Romlás virága, Ellana-papnő, Várgyűjtés, Torozon tavernája, Ratikani fogadója, Ősvíz teremtése, Idegroncsolás, Pszi-csapás, Szentségtelen kapu, Iblogh. A brokenek királya itt: Argh.
Koncepciók: Szukék, Olwen és bandája, rontások.

Zászlóháború
Nagyon egységes kiegészítő, amely egyrészről a hadrendet, másrészről a küldetéseket erősíti, és van benne egy harcművész alapkoncepció is. Hátránya: pont a fentiek, ha nem ezekkel akarsz játszani. Abszolúte megéri rámenni, koncepció-paklikat remekül lehet belőle építeni. Erre az egyik (ha nem a) legjobb.
Spoilerek:Északi szabad harcos, Quironeiai fegyverforgató, Mogorva Chei, Felentő sereg hívása, Átkelés a Yian-Yiel hegységen, rengeteg ütés, Szkún elsüllyesztése, Shereb, Keleti Szél pagodája, Toroni ezüstkard bajnok, Kötések oldása, Falánk Ughjorbagan, Rounn Lyechard, Queliquor, Ostromgyűlés, Döfés szívbe, Elemi fagy teremtése, Őslég teremtése, Elemi fény teremtése, és a legdurvább: a Pteropta.
Koncepciók: Hadrend, dwoonok, harcművészek, varázslók.

Acél és Ármány
Szerteágazó kiegészítő, speciális spoilerekkel. Vérkehely rend, tolvajok, bárdok küldetés vonalon, számos koncepciót tartalmaz. Akadálylapokra itt ne várj, ellenben van itt küldetés mindenkinek.
Spoilerek: Kereskedőkaraván, Naftavető (és egyéb tárgyak garmadája), Abbitbánya, Lord Amalli, Abbitacél rúnapajzs, Robal, Mofquat, Megfélemlítés, Száműzés, Zsarolás, Vérkehely rend tetoválómestere, Di’Luani árnyékpap, Fehér Kobra, Sinak Khrakse, XV. Hiere Otlokir, Gyógyír és a kedvenc: Almeir.
Koncepciók: Vérkehely rend, Hercegkapitányok, tolvajok, bárdok, gladiátorok.

Hétarcú Birodalom
Shadont mindenki ismeri, aki a világot is: domvik papsága, és az inkvizíció mellett világi hatalmak is lakják. Csak 54 lapos koncepció-kiegészítő, annak minden előnyével- könnyű bontás, jó küldetések, erős lapok egyedi-sloton. Aki egységes paklit akar, annak merem javasolni, sőt- én valószínűleg a Krán/Dúlás várható népszerűsége miatt erre mennék, ha győzelem a célom.
Spoilerek: Leiosz Thaira, Exterminus kihirdetése, Mestervágás, Kihívás párviadalra, Kurun, Isteni fegyver, Rudrig ves Garmacor, Maquesa Sil-Ramis Assarte, Kurun elpusztítása, Serrato Bel Corma, Bel Ryssos, Con-Thaleiosz, Nomád portyázók megfékezése, és ami igazán “üt”: Kézrátétel.
Koncepciók: Papok, bajvívók, Szürkecsuklyások.

Sivatagi Vihar
Kevésbé koncepcióhoz kötött kiegészítő, itt ugyanis a Homoki elf koncepció, dzsadok, dzsennek, és még egyéb kiegészítő-lapok. A Sivatagi Vihart sokan tartják varázsló-kiegészítőnek, nem is teljesen alaptalanul. Ugyanis rengeteg dolgot kínál nekik. Ugyanakkor vannak itt ütések is bőven, és a Homoki elfekre építhető egy igazán erős küldetésvonal. Hátránya? A lapok közti nagy eltérések, legalábbis bontotton. Ennek ellenére megéri végigszedni, ha nekiáll az ember, és hagyják. Értékes koncepciókra tehetünk szert.
Spoilerek: Homoki elf, Átkelés a mélysivatagon, Fahthaim, Gyorsítás, Síkkapuk őre, Nomádjárás eltérítése, Márványszentély őre, Birodalmi ghat, Dromedár, Viharra Váró, Pszi-fojtás, És ami brutális: Márványszentély.

Krán Törvénye
Mivel mindenki erre mozdult rá tavaly először, így nem is nagyon méltatnám. Nagyon erős kiegészítő, nem csak bontotton, hanem a versenykörnyezet szempontjából is. Ráadásul nagyon egységes is, azaz a lapok magas színvonala nem esik egyik lapról a másikra, azaz nem kell problémázni a bontás minőségén sem. Egy színvonalat mindenképpen megüt. Hátránya: sokan fogják szedni.
Brokenek: Nem szeretnék kiemelni lapokat, hiszen mint írtam: egységes a színvonal. Még a leggyengébbnek mondott egyediek is játszhatók, a gyakoriak közül van 10 jó küldetés és ugyanennyi jó ütés is. Merem ajánlani. A legdurvább: bajban vagyok, de talán a Kontraktus megkötése.
Koncepciók: Feketemágusok, Birodalmi légió, Shien-gorrok.

Dúlás
A legfrissebb kiegészítő, és mint ilyen, bizonyára nagyon sokan fogják szedni. Varázsló, harcos, és papi koncepció is fellelhető benne, minden jellemben- ezért is nagyon ütős a felhozatala. Ha félsz, hogy kiszedik előled, akkor dönts más mellett. Amúgy hihetetlen mennyiségű akciólapot tartalmaz. A varázsló-koncepcióval egy olyan dolgot is lehet csinálni, amit bontotton ritkán: dobatni. Hátránya: egy egyedis.
Spoilerek: Aranykör comtur, Heliodor, Ostromerőd, Regruta, Jégtölcsér, Lar-dori csatamágus, Ostromverő bozót, Symbelmine, Enyészet, Uroyahaas, Krad-pap, Birodalmi vértes gyalogos, Birodalmi pusztító, Edorli vértes gyalogos, Leples asszony, Pengesikoly, és az év végi draft alapján legerősebb: a Tűztölcsér.
Koncepció: harcos, pap, varázsló- minden jellemben.

A bontható kiegészítőket mind számba vettem. Láthatjátok: nem egyszerű a döntés, de mindig figyeljetek, és vigyázzatok, nehogy belenyúljanak a koncepciótokba. Ez egyébként is minden drafton jogos kívánalom. A többi már rajtatok múlik!

Végül -mivel sokan kérdezték- a toronyszintekről…
A versenyen az Új hullám lapkészletének gyakori toronyszintjei használhatók: Áldozóterem, Árnyak csarnoka, Bástya, Belső Iskola Gyakorlóterme, Critai tábla, Darton-szentély, Istálló, Katakombák, Kriptaterem, Lángok terme, Pantheon, Tenyészverem, Titkos alagút, Tükrök terme. A toronyszintek nem jelzőzhetők, azokat mindenkinek hoznia kell magával.
Úgy mint a bontott és a draft formátumon itt is használhattok Erioni falat. Az Erioni fal jelzőzhető! Keress egy olyan lapot ami egyébként nem lehetne a paklidban, majd a lapra írd fel hogy “ERIONI FAL”! Fontos, hogy cetlivel nem jelölheted az Erioni falat!


A 2009-es év versenyszervezői

Már több éve díjazzuk azokat a versenyszervezőket, akik megítélésünk szerint a legtöbbet teszik kártyajátékunkért, a versenyek színvonalas lebonyolításáért. Korábban a díjak szubjektív megítélés szerint lettek kiosztva, ami nem tett lehetővé egyértelmű mérést. Ezért 2009-ben egy egyértelmű kritériumrendszert vezettünk be, melyet a versenyszervezőkhöz 2008 végén eljuttattunk. A versenyszervezők múlt évi munkáját értékeltük, értékelésünk eredményét most közöljük.

Név (Helyszín)Jutalom
Berke Bálint (Budapest – Elydan)2db 2009-es ultra sor
Kovács Zsolt (Pécs)2db 2009-es ultra sor
Magyar Ferenc (Nyíregyháza)2db 2009-es ultra sor
Dávid Balázs (Kiszombor)1db 2009-es ultra sor
Dezső Csaba Péter (Szeged)1db 2009-es ultra sor
Molnár Attila (Kecskemét)1db 2009-es ultra sor
Szekér Csaba (Győr)1db 2009-es ultra sor

Gratulálunk a nyerteseknek! Jutalmukat a következő versenyük ultráival postázzuk.


2010. Fórumtalálkozó, és verseny – beszámoló

2010.január 16.Az év eleji, immár hagyományos vita, és verseny ugyanúgy hozzátartozik a kártyajáték életéhez, mint az Évzáró, vagy a Félévzáró verseny, az OVV, vagy a honlapra felkerülő cikkfolyamok. Elérkeztünk tehát a VI. Fórumtalálkozóhoz, és versenyhez. Andrással befutottunk a Fanyüvőbe, és a megszokott helyen vártuk a játékosokat. Több témánk is volt, és meggyőződésünk volt, hogy a játékosok közül is érkeznek majd felvetések. Pontban 10 órakor meg is kezdődött a találkozó. Az érdeklődés a tavalyihoz volt fogható. 40 fő körül voltunk a teremben a vita megnyitásakor.

Tiltott, és korlátozott lapok – nagy visszatérések

Néhány évvel ezelőtt ez kapta a legtöbb hangsúlyt- akkor a Huri, és más lapok erratája, kitiltása volt a fő téma. Most elsősorban a lista kurtítása. Az első felvetésre, mely szerint mi az, amit korlátozni, vagy tiltani kéne, érdemben egy felvetés érkezett. A korlátlan lapok – amelyekből tetszőleges számú lehet egy pakliban- limitálása. Ez errata típusú kérdés, és nem örvendett nagy népszerűségnek. Maradt így belőle a Kígyószekta szolgálójának korlátozása, vagy tiltása. Szavazással ezt a többség elvetette. Zárójelben jegyzem meg: András, és én sem szavaztunk a legtöbb kérdésben- a lapokat tekintve csakis a Talavrai csodaműves, és a Ranagol-paplovag esetében emeltünk kezet, a tiltás megtartása érdekében.

Ezt követte a Hagyományos versenyen levő tiltott lapok listája. Ricco, a Sigranomoi Egyetem könyvtára, és az említett kettős, a Ranagol-paplovag, és a Talavrai csodaműves maradtak a listán. A Negyedik arc szentélye egy Errata-módosítással vissza lett szavazva (részletesebben majd a lapkeresőben), elsöprő többséggel.

A vita a Huri körül zajlott meglehetős hevességgel. Végül ő is kiszabadul a korlátozott lapok közé, azaz 1 darabbal lehet majd játszani Hagyományos versenyen. Az érvrendszerek ütköztetése után azok lettek többségben, akik szerint a Dzsinn fajpakli tudja majd kizárólag stabilan hozni Hagyományos versenyen, ez pedig nyugodt szívvel erősíthető.

A korlátozott lapok közül Ashiquor, és a Dzsad kardtáncos örülhetnek, hiszen maximális számút használhatnak azok, akik Hagyományos versenyen szeretnék megméretni magukat. A kardtáncost gyakorlatilag egyhangú többség kívánta vissza, Ashiquor megelégedett a kétharmadossal.
Az Új Hullám formátumon a Tiltott lapok közül kikerült a Negyedik arc szentélye, a Huri korlátozását pedig feloldottuk, lévén már nem része a lapkészletnek.
A változások életbelépésének időpontja február 1.

A Tiltott/korlátozott lapok listája tehát február 1-től így néz ki:

Hagyományos verseny:
Tiltott lapok: Ricco, Sigranomoi Egyetem könyvtára, Ranagol-paplovag, Talavrai csodaműves.
Korlátozott lapok: Huri, Belső Iskola gyakorlóterme, Kötések oldása, Pteropta

Új Hullám:
Tiltott lapok: –
Korlátozott lapok: Belső Iskola gyakorlóterme, Kötések oldása, Pteropta

Új Hullám- Vita a módosításról

A második, amiről szó esett: az Új Hullám módosítása. Itt számos véleménnyel találkoztunk. Csépány László vezette fel a vitát, amiben megkérdőjelezte a formátumváltozás szükségességét. Tudtam én is, és András is, hogy ez a változás -tehát a 2004-es lapkészlet kivonása a környezetről- lesz a leghevesebb vitapont. A témával kapcsolatban szinte minden jelenlevő elmondta véleményét. Ez volt a nap leghosszabb értekezése. Mindenki legjobb tudása szerint állt a kérdéshez, és nagyon gyakran a játékosok egymásnak válaszoltak. Panyik Zoltán például egymaga válaszolt több kérdésre is másoknak, különböző játékokban meglevő tapasztalatai alapján. Szemezgetek a véleményekből, a válaszokkal együtt.

Nem lehet erről szavazni, hogy ki akarja és ki nem?
– Nem. Elköteleztük magunkat e mellett a változás mellett. Két formátumra, egy változó, és egy állandó formátumra szükség van. Egyetlen formátum mellett, amely mindig ugyanúgy néz ki, unalomba fullad a játék. És ha az Új Hullámon nem változtatunk, akkor egy idő után a két formátum meg fog egyezni.

Miért nem más formátumokat támogattok?
Támogatunk minden kezdeményezést, amely nem ellentétes az üzletpolitikánkkal. És az, hogy most csak két formátum lesz, és lesz az egyéb kategória, nem azt jelenti, hogy nem lehet másfajta versenyeket tervezni. Egyszerűen a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az eddig kiírt versenyfajták közül az extrémebbekből évente 1-2 ha volt. Így a szervező bármit tarthat, csak előzetesen szólnia kell a támogatásért.

Miért nem maradhat a “régi” Új Hullám?
Ez üzletpolitika, és a játék ismerete alapján hozott döntés, ami már egy éve megszületett. Mindenki nézze csak meg, nem véletlen a Critai tábla, Pantheon, Manacsapda, Lépés újrakiadása a Legendákban. És azért sem, mert változatlanságot sugall. Minden gyűjtögetős kártyajáték a változásról szól. Ha egy egyre bővülő lapkészletbe érkezik egy új kiegészítő, akkor egyre kevesebb hatása lesz arra. Már így is ért minket rengeteg (egyébként jogtalan) kritika az MP-spirálra. Negatív példa van elég erre máshonnan. Ha a változatlanságra szavazunk, akkor eljutottunk arra a pontra, hogy erősítenünk kéne a lapokon. Ki akar 3/5-ös kalandozót látni? Mert jelenleg be van állítva ez az érték-arány 7-re. Ha hatást akarunk kifejteni, egy idő után valóban bekövetkezik a spirál, hiszen minden kiegészítőben használható lapokat kell kiadni. Változó formátum mellett azonban fenn lehet tartani a lapok ár-érték arányát, anélkül, hogy a korábbi lapokat elértéktelenítenénk.

Nem fog csökkenni a lapok értéke ezáltal?
Nem, hiszen akár gyengébb lapok is fennmaradhatnak hosszú távon Új Hullám paklikban, míg a Hagyományos formátum a maga állandóságával ugyanazokat a lapokat változatlanul tartalmazza. Így a két formátum elválik, és lesz kereslet a lapok miatt az Új Hullámra, és lesz kereslet a Hagyományos lapjaira is. Kereslet oldaláról ez hosszú távon könnyen lehet szélesebb skála, mint ami eddig volt.

Ha nem jön be a módosítás eltörlitek?
Nem. Álláspontunk szerint a módosítás szükséges a kártya hosszú távú működése szempontjából.

Azt mondtad, egyensúlyt akarsz Hagyományos, és Új Hullám között. Mi lesz, ha túlsúlyba kerül az Új Hullám?
Akkor megígérem, hogy jövőre a Hagyományos lesz támogatva. Nem kipusztítani akarjuk a Hagyományos versenyeket, csupán úgy gondoljuk: két formátum szükséges. Egyik sem jobban, mint a másik.

Miért az OVV-re erőltetitek ezt?
Vannak azok a plusz támogatások, amiket akkor kínáltam Atesznek (Molnár Attila, az OVV szervezője), ha az OVV Új Hullám lesz. Ezek tételesen: 10 kiegészítő minden állomásnak. Minden állomásnak indulónként 1 SZUE lap (az első kettőn ez az Apostol). Az idei OVV döntőn a fordulók száma, és az indulók száma is megnő, így a minden győzelemért 1 kiegészítő több díjat jelent. Ezen kívül lesz draft is, tehát 18*6=108 kiegészítővel több kerül a díjalapba. Ennek fényében Atesz hozta meg a döntést.

Nem lehet majd használni a Lépés a Critai táblánt, csak ha a Legendákban jelent meg?
De. Minden lapnak, amely a formátumon szerepel, a korábbi kiadása is játszható.

Miért nem tettétek fel korábban a változtatási szándékot?
Így is csaknem egy hónap volt a változások megismerése, és a Fórumtalálkozó között, ahol ez a versenytípus debütál. Ennyi idő elég arra, hogy mindenkihez eljusson a hír, akkor is, ha nem netről tájékozódik. Meggyőződésünk, hogy a játék, és a paklik is pozitív irányba módosulnak, és a jelenlevők ezt be fogják látni. Meggyőzni azt aki itt sincs, úgysem tudjuk a versenytapasztalatokról, és a formátum valós tartalmáról.

Most akkor évente fog “rotálódni”?
Nem ismerjük pontosan az Új Hullám ideális méretét. Ez lehet nagyobb annál ami most van, de lehet kisebb is annál. A tanulságot az év végén vonjuk le. Tehát év végén ki fogjuk hirdetni, hogy mi lesz a 2011-es Új Hullám lapkészlete. Erről természetesen majd időben értesültök. Ezzel kapcsolatban értesüléseiteket, és ötleteiteket szívesen fogadjuk.

Alapvetően számos kérdés felmerült még, a vita folytatásáról sokat elmond, hogy nem mi, hanem mások kérték a vita lezárását, hiszen a versenyen is ki szerették volna próbálni, milyen is ez a rendszer.

Szabályrendszeri kérdésekben Zámbó Balázs kért szót. “Ez egy két emberes vita lesz.” szólalt meg mellettem valaki. Ez- a téma hossza, és az idő okán egy kézfogással zárult. András kezet fogott Jimme-vel, és megállapodtak: személyes nézeteltéréseiket félretéve az elkövetkezendő hetekben, hónapokban végigmennek a szabályrendszer vitás, vagy vitatható pontjain. Megállapodás született arról, hogy összeírásra kerül Jimme által azon lapok listája, amiket az emberek hiányolnak (majd) Új Hullámról, és ezek újrakiadását, vagy helyettessel való pótlását kiemelt figyelemmel kísérjük.

E mellett a vita mellett szinte párhuzamosan beszélgettem én az Ynev-hűségről. Aki nem tudja a felosztást: András a szabályrendszer fellett, én pedig a grafikák felett “őrködök”. A képek említése után elmondtam: Ynev világának alkotói, köztük Wayne Chapman, Raoul Renier, Jan Van Den Boomen, és még sokan mások is megnézik a grafikai leírásokat (a most készülőt 3 író nézte meg, és adott tippeket), a hangulati szövegeket, neveket. Tehát MINDEN kártyalapot elolvas Gáspár András, és folyamatos az egyeztetés az írókkal. Sajnos hiba még így is előfordulhat (pl. Szomjazó).

Ezt követően rövid ebédszünet következett, majd kezdetét vette az 5 fordulós, megújult formátumú Új Hullám verseny.


2010, Fórumverseny

A versenyt a fentiek miatt mindenki egy kicsit felfokozott figyelemmel várta. 28 nevező indult, és minden győzelem után minden játékos kapott egy Dúlás kiegészítőt. Mivel a Fórumverseny az egyetlen amelyen elindulunk, így a játékosok ellenünk is megmérethették magukat.

Mivel magam is játszottam (egy Birodalmi Légiós paklit küldetésre), így saját meccseimet tudom csak leírni. András kérte, jegyezzem meg: a legjobban első ellenfele, Vadászi Zoltán ellen izzadt meg (ő kezdő volt).

1. Birodalmi Légió vs. Feketerend – Veszelszki Bálint
Kezdő kezemben egy Birodalmi hadmester, és egy Birodalmi felderítő, küldetés nélkül. Kiemelkedettet keresett, majd érkezett Dequator- ment is át rögtön a Mélységbe, mivel a 4 Véresőmből az egyiket behúztam. A második körben megoldottam egy Tamari kifosztását a Hadmesterrel harmadik kalandozó nem érkezett), és már kint volt nálam egy Fojtóhurok, valamint a Tizenhármak tornya. Következő körben megérkezett a Feketerendi paplovag, majd vele egy Kiemelkedett, aki hozott egy Dequatort. Az én egyik manőverembe ingyen Őrgólemeket küldött (volna), ezt a Márványszentély mellett is megfogtam Ostromgyűléssel (pörgetés). Nálam egy Birodalmi vértes gyalogos ért pástot. Innentől váltva oldottunk küldetéseket, de az építményeimnek hála előnyben voltam, és a Vértes gyalogost akadályoznia kellett, különben forgattam. Egy paplovag meghalt egy Wirgtől (ütést nem húztam), és kalandozó fölénnyel fejeztem be a játékot. A kulcs a 4 MP-nyi kalandozót ölő Wirg, és az elején ellenfelemet lelassító, és 1 MP-t nyerő Véreső volt. A játékot egy Igere-szentélyre cserélt Való-torony zárta le. 1-0.

2. Birodalmi Légió – Pyarronita térítő – Csépány László
Újabb Trónterem, első körben egy Vértes Gyalogos érkezett, majd egy Fojtóhurok, míg nála egy Krad-pap (!), és egy kislovag. A második fordulóban én küldetni mentem egy MP-ért kitett Fojtóhurokkal, a kezemben pedig 6 (!) kalandozóval. Innen Laci sokkal jobban épült ki, nekem 6 MP-ért kellett letennem a Hadmestert, aki lassan építgette a kolóniát, de Laci eddigre már DP-előnyt szerzett, és ő nem húzta rosszul a küldetéseit. Az utolsó kör előtt kalkuláltam, hogy a 6 behúzandó lap közül mit kéne húznom. Jó lett volna egy Ifini Tűtorony, tetszőleges Déli kapu, Tamari, Vértes gyalogos, vagy Alvunosi rőtsárkány, esetleg blöffnek bármilyen akadálylap- egyik sem jött. Így Laci egy maratoni fordulóban (melyben mindketten 6-7 manőverben vettünk részt) végül 12-11 DP-re nyert. Gratulálok neki, és várom vissza egy másik csatára. 1-1.

3. Birodalmi Légió – Dorani időmágusok – Bittó Zsolt
Úgy kezdte, hogy poénkodott, le sem ül játszani, tekintettel a paklim méretére. Mivel Vastag fólia volt rajta, és az is felfújódva, közöltem vele, hogy pont 60 lap. Ettől szemlátomást megnyugodott kicsit. Kezdésként 6 lapot pörgettem (megint Trónterem), ő pedig Quirint hozott, majd a következő fordulóban Gyorsította. Innentől én mindig mentem manőverbe, míg ő ezt próbálta akadályozni akadálylapokkal. A kalandozóval való beleállás jó ötlet lett volna, hiszen az akciólapokat eldobáltam- ő azonban ezt nem tudhatta. Quirinnel pár körig Időugrott, míg a Piacterét leejtettem a 3 építményemmel. Illúziókapukkal, Elemi fagyokkal és Manifesztáció évékkel blokkolt egy darabig, majd szép lassan elindult a henger. Előbb egy Rabszolgalázadás leverését, majd egy Tamarit is megoldottam, ő pedig elment a Márványszentélyemért. Mivel volt Ifini Tűtornyom, ezt a problémát megoldottam. Ha jobban húz, vagy játszik Sherebbel, jobban is megszorított volna. 2-1.

4. Birodalmi Légió – Getharr – Magyar Zoltán Máté
Újabb kontroll, és újabb Trónterem. Itt viszont nagyon jó húzást produkáltam. Bár neki bejött a Manifesztáció éve, érződött, hogy jobban készült Osromra, mint küldetésre. Mestertolvajjal dobatott néhányat, illetve Vérzivatarozott, időnként. Segítette a dobatásban a Sápadt Angyal Átka, az Árvíz, melyekkel időt nyert. Akadálylapjai közül az utolsó, egy különösen szerencsétlenül dobott Kurun miatt tudtam megolDániel a küldetést, így a helyenként gyarapodó, helyenként ritkuló Birodalmi Légió elég erősnek bizonyult. Máté bevallotta- elsődlegesen ostromra készült (utólag így is jó volt 3 győzelemre). 3-1.

5. Birodalmi Légió – Godon-Adron  – Móré Dániel
Lar-dori térmágusos, Végváras ostrommal indított Ez nagyjából megfelel annak, mintha Sorsfordult volna, hiszen a gyors hatásként leidézett kalandozó után használta a rendelkezésére álló MP-kötött manővert, és azonnal kezdeményezett ostromot. Ez után Vértes gyalogossal jöttem, és utána ki is derült, hogy a Tizenhármak tornya miatt nem lesz több sikeres ostroma. Nála Godoni miszticista ért pástot, majd a csatamágust hozta. Utóbbi belehalt egy Alunosi rőtsárkányba. Eddigre neki már kint volt Adron akarata, és a ostromba vitt egy Paraelemek kardját is. Én közben küldetésekkel próbálkoztam, egy ikerhalál következett be: A vértes gyalogos, és a Térmágus egymást nyírták ki (Elemi hő vs. Hátbaszúrás), majd a Birodalmi hadmester elkezdte termelni a kalandozókat nekem. A rengeteg paraelem miatt nehezen ugyan, de átverekedtem magam a küldetéseken, amelyek sok hasznot nem hajtottak ugyan, ám több kalandozóhalált nem okoztak. Végül elértem a vágyott DP-mennyiséget. 4-1.

Mellettem András közben az addig veretlen Panyik Zolit, majd Bukovics Milánt is legyőzte, így ő maradt az egyetlen veretlen. Az eddigi hat fórumtalálkozót tekintve neki eddig a 29 fordulóból összesen 3 veresége van.
A helyezésekhez annyit még, hogy a 2-6 helyezettek között csak a másodlagos pont döntött. Érdekes pakli-felhozatal volt, ajánlom mindenkinek tanulmányozásra. A versenypaklik közé természetesen felkerült az első 8 laplistája. Hangsúlyozni szeretném, hogy az első 8 között nincs azonos pakli, azaz ez a versenyformátum valóban új játékélményt nyújt, hiszen a Kráni Tizenhármakon, és a Kígyószektán kívül olyan deckek kerültek elő, melyek eddig nem voltak tipikusak.

1. Balogh András (Yecharr dobató) 5-0.
2. Bukovics Milán (Kráni Tizenhármak) 4-1
3. Balogh Attila Márton (Birodalmi Légió-DP)
4. Kovács József Kálmán (Doran-Adron)
5. Kiss Robin (Heliodor)
6. Rudolf Ákos (Selmo-Chei)
7. Panyik Zoltán (Kígyószekta)
8. Móré Dániel (Godon-Adron)

A verseny után még mindenki maradt eszmét cserélni a versenytapasztalatokról, és a nevezettek között az elmúlt időszak Ultra lapjait is osztottuk- azaz a helyezések sorrendjében húzhattak a játékosok. Remélem mindenki jól érezte magát és választ kapott a kérdéseire. Amennyiben bárkinek további kérdése van, úgy ezt a Fórumon, vagy a következő versenyünkön, a Kiegészítő drafton, február 13-án megteheti. Várunk mindenkit szeretettel!