Archívum 2008

Draftstratégia

Kivenni a nagy lapot

Most először fordul elő, hogy nem két 54, vagy nem két 108 lapos kiegészítő áll egymás mellett. Mint azt a többség tudja, az Árnyékháború 54, a Krán törvénye pedig 108 lapos. Ennek fényében sokkal stabilabban számíthatunk az Árnyékháború egy-egy gyakori, vagy átlagos lapjára, mint tehetnénk ezt meg a Krán törvénye kibontásakor. Ugyanakkor a variálhatóság inkább Krán mellett áll. Nincs olyan koncepció, amelyet megkezd az Árnyékháború, és ne folytatná a Krán törvénye. Ugyanakkor egy nagyon fontos dolog minden eddigihez képest megváltozott: nem egy, hanem két egyedis paklikat bonthattok, amely egyrészt ár-érték arányban sokkal inkább megéri egy játékosnak.

Másrészt pedig sokkal-sokkal jobban építhettek egy egyedire, sokkal nagyobb eséllyel bonthatjátok ki. Ezáltal nem csak a gyakori, vagy az átlagos lapokra építhettek paklit, hanem adott esetben egy-két egyediből is szert tehettek több példányra, amelynek erejére támaszkodhattok. És akkor most nézzük meg a koncepciókat:

Árnyékháború:
– Corga-falu+Fejvadászok (ez tulajdonképpen bárhova elférhet, kiegészítésként is)
– Szürkecsuklyások, küldetésre (Őrszem, Klánvezér, Besurranó tengely, gorviki küldetésekkel)
– Boszorkányok Átokszórással, Ellenszegüléssel, Halál csókjával, Érdektelenséggel, és a töltelékkel kiegészülve. Itt játszhat a Khor Tildrata nővér, a Holdnővér, és Vita Navirra Kránból.
– Patkány Pacharro, és a Vörös íjászok, kiegészülve a Gorviki bérgyikos felbérlésével.
– Larta con Adora, és az összes kibontott Holdkos klánhoz tartozó kalandozó.
– Terda Radovik am Warwik képességével nyerő akadályozó pakli (Ellenszegüléssel nagyon durva).
– A Leopárd/Atros, kisfejvadászokkal, fegyverekkel.
– Az abszolút egyedi bontás: Raquo Amanovik, Kínokozó Szent Lorenico, és a Vérgólem létrehozása.

Krán:
– Küldetésvonulat Belső Iskola gyakorlótermével bármelyik küldetésre
– Kradok
– Feketemágus bontás (Démonmester, Belső Iskola Feketemágusa, Huuli méregmester, Kristályterem+Küldetések)
– Birodalmi Légió (No comment)
– Shien-Gorr/Anat-Akhan küldetésekkel
– Kombózni nagykalandozó+Emlékváltóval
– Távtámadás (Nomádok, Kettős lövés, Nemesvad, Anat saggitor)
– Hatalomszavak (és azok használói) + Rekh testőr
– Kráni Tizenhármak
– Sötét elf vadász+Aquir nyílpuska
– Nagykalandozók+Káosz-Shraddu boncmester+Káosz Yukk”rt beavatott+Yecharr (+Rekh testőr/Vérlény)
– Bannara-mesterek+Bannarák

Akárhogyan is, megfelelő számú akciólap nélkül nem éri meg elkezdeni a játékot. Túl nagyot tudunk bukni egy-egy kalandozón (még a kisebbeken is), hiszen minden manőver komoly értékkel bír, ha sikeresen véghezviszik. A 2/3 DP-s küldetések (van 2/4-es, és 3/5 is) komoly előnnyel bírnak, ezt már a hagyományos versenykörnyezeten is megtapasztalhattuk. Ha pedig ez így van, akkor még inkább így lesz draft formátumon is. Attól ne féljen senki, hogy a paklija nem fog elég koncepcióval rendelkezni. Fog, hiszen idő van arra is elég, hogy 6 pakliból átálljunk valami másra, ha észrevesszük, hogy a mellettünk ülő az asztalnál ugyanazt szedi, mint mi. A fenti lehetőségek pedig elegendő variációt kínálnak arra az esetre, hogy mindig legyen ötletünk, mit is kezdünk el szedni.

Természetesen nem csupán a küldetés manőver bír előnnyel: a megjelent építmények (Tizenhármak tornya, Huuli méregkert, Quirrta Khinn rendháza, Feneketlen kút, stb.) is mind-mind komoly előnyt jelenthetnek. És a mindig elsőszámú győzelmi kondíciónak szánt ostrom most valószínűleg leszorult erről a helyről ugyan, de azért nem szabad csüggedni. Vannak lapok, amelyek segítenek, hogy ezt is hatékonyan tudjuk üzemben tartani- azonban ehhez természetesen megfelelő bontás is kell.

A küldetések esetében nem árt megtanulni a 9 képzettséget, melynek II-es fokával küldetést lehet oldani. Ostrom esetében pedig azt nem árt tudnunk, hogy melyik kalandozókkal álljunk egyáltalán neki. Rayvanhuur az első jelöltem. Tersius, Consularok (Shackallor), a sor persze folytatható. A győzelmi kondícióra talán ezen a drafton kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Hiszen egy jókor bejött Gorvik egységének megteremtése, vagy éppenséggel Éltető szó megváltoztathatja a paklink működését, egyetlen lap érkezése más lapok egész soráról dönthet. És van elég kombinációs lehetőség, hogy ne tudjam megmondani, mi az, ami meg fogja nyerni. Az fogja megnyerni, aki elég alkalmazkodóképes, és kreatív, aki elég kitartó, hogy vesztett állásból dolgozzon le hátrányt. Ez a draft nem arról szól majd elsődlegesen, hogy milyen lapokat bontottál. Elsősorban arról szól, hogy mit veszel ki a kapott pakkokból, másodszor, hogy hogyan állítod össze belőlük a paklidat. A maradék tényező általános: a játéktudás, a lapok, és a szerencsefaktor. Ebben a sorrendben.

Fórumtalálkozó
2008, Január 19.

Kártyajátékunk immáron negyedik fórumtalálkozóját rendeztük meg idén januárban. Bizony, múlik az idő. A Kiválasztottak kártyajátékot idén januárban négy éve, hogy átvettük, és ennyi ideje működtetjük. És ennek lett mára hagyománya a Fórumtalálkozó, ahol a játékosok, és mi, a kiadó is kifejtheti nézeteit arról, milyen irányba halad a játék, a kiadás, és a szabályok. Itt mindenki elmondhatja véleményét, és azt, hogy mit is tart problémának, és mit fejleménynek a játékban.

Felkonferálás – az elmúlt időszak értékelése

Indításnak én már – mint szokás, egy előre megírt összegzést olvastam fel, amely értékeli az eddig történteket. Idén megpróbáltam összefoglalni azt, hogy eddig mit is értünk el, és azt, hogy ebben az évben merre is szeretnénk továbbfejlődni. Értékelésem főbb pontokban, a múltról:

– Összesen 13 kiegészítőnk jelent meg 2004 Februárja óta. Idén újabb két kiegészítőt kívánunk kiadni, az Árnyékháborút 54 lappal, és a 108 lapos Krán kiegészítőt.
– 2007 decemberéig csaknem annyi lapot adtunk ki, mint a Valhalla Páholy. 2008-ban ezt a számot már meg fogjuk haladni, köszönhetően a két kiegészítőnek, és az Ultra lapoknak.
– Tavaly 233 versenyen 2965 versenyző jelent meg. Ez versenyenként 13 fős átlagot jelent. Röviden: megköszönöm a versenyszervezők áldozatos munkáját, és azt kérem, hogy idén ezt a részvételi arányt haladjuk meg. Mi ehhez 6 versennyel járulunk hozzá.

– Megújítjuk az Új játékos beszervezése akciót annak érdekében, hogy kedvenc kártyajátékunk fogadótábora növekedjen. Ennek érdekében új lapot vezetünk be, a Jelentéktelenség-et, amely a játékosok beszervezéséért jár. A játék megújulásához, a színvonalas, és valóban hiteles kiadáshoz (pl. Krán esetében) szükség van a vérfrissítésre, arra, hogy minél többen legyünk. Ehhez minden játékos segítségét kérjük- amelyhez Democsomagokkal, szabálykönyvvel, és az ismert lapokkal hozzájárulunk. Az új játékosok belépése a játékba a játék fejlődésének, és fennmaradásának záloga.
– A továbbiakban is támogatjuk az OVV versenysorozatot, amelyhez idén is 4 lappal járulunk hozzá (Ogonomus, Hurag Dhaur, Lan Ro-Rien, Maladorina). Az OVV versenysorozatban idén visszaáll az 1 pontos döntetlen intézménye. Ezúton is köszönet Molnár Attilának, a versenysorozat védnökének a szívós szervezésért. A versenyidény annyiban is megújul, hogy az OVV-k többsége idén már Új Hullám versenytípusú lesz.
– A mi versenyeinken ellentétes tapasztalatot vontunk le az OVV sorozatból. Ezért a Két Mágus Kft. által szervezett versenyeken a döntetlenért idén 0 pont jár.
– Ezúton is köszönjük állandó rovatszerkesztőknek, és a versenyszervezőknek áldozatos munkájukat.
– Külön pontként kell megemlíteni: idén, EwiLnek hála, egy megújult laplista áll majd a játékosok rendelkezésére. Ez az önálló program lehetőséget nyújt majd az ötletek könnyebb kiteljesítésére, valamint ígéretünk szerint látványosabb lesz.

Beszédem végén átadtuk a 2007-es ranglista győztesének, Zámbó Balázsnak az Ultra sorát. Ugyanígy Ultra sorban részesült Bacsó Róbert, aki az általunk szervezett versenyek összetettjét nyerte meg. Ezúton is gratulálunk nekik!

Vita- vita nélkül

Ahogyan azt vártuk, idén nem alakult ki olyan parázs vita, mint az elmúlt években. Most ugyanis lényegesen kevesebb problémát kellett orvosolni, mint eddig. A felvetett problémák között szerepelt természetesen a laplista, és a tiltott/korlátozott lapok listája. Megállapodás született, hogy Aurri Ly’Shematenel, és Baál Káin korlátozását feloldjuk, azaz ezekből a lapokból akár többel is játszhat majd a játékos a 2008-as évtől. Felmerült még a korlátozás feloldásának igénye a Tela-Bierrai bazilika, Ashiquor, és a Boszorkányerőd esetében is. Itt azonban a jelenlevő játékosok között sem alakult ki olyan konszenzus, mint az előző két lap esetében, ezért úgy döntöttünk: e helyütt a korlátozást/tiltást fenntartjuk. Amire még készültünk, nem következett be. Nem érkezett egyöntetű javaslat valamely kártyalap tiltására. Ugyan hangzott el egy-egy lappal kapcsolatos ellenérv (A teljesség igénye nélkül: Manakinyerés, A Császár kegyének kiérdemlése, Északi szabad harcos), de ezeket sem a többség, sem mi nem értékeltük a verenykörnyezetet borító, súlyos veszélyforrásnak.
A vita egyetlen alkalommal lángolt fel. Az évzárón győztes kombináció, a Márványszentély varázslómestere, Gyorsítás, Klónvarázs, Manakinyerés négyes együttműködése váltotta ki a nap egyetlen komolyabb vitáját. Erre természetesen készültünk, elsősorban András. Általa hamar kiderült, hogy a probléma (már akinek az), kétrétű: egyrészt, a játéktechnikai, másrészt szabályrendszerbeli. Így a vitát fél óra után lezártuk, egy ígérettel. Megnézzük, mit is lehet tenni a témában. Erre azért volt szükség, mivel nehezen hihető, hogy a szabályrendszeri kérdésre pillanatok alatt megoldást lehetne találni (a kérdéskör érinti az elkövetkező, és múltbani másoló hatásokat is- pl. Zauder).

Más típusú felvetések is elhangzottak: érkezett javaslat arra nézve, hogy tarthatnánk több versenyt. A versenyzési kedv, és igény kielégítésére ugyanis a legtöbb jelenlevő szerint a regionális versenyek nem elegendőek. Természetesen elmondtuk: volt már olyan, hogy minden hónapban rendeztünk versenyt, azonban a jelen időszak nem alkalmas erre. Amennyiben az lesz, azonnal váltunk. Idén hat versenyt rendezünk meg, amely eggyel több, mint tavaly.

Szintén ilyen felvetés volt, hogy a kiegészítők lapszámát, illetőleg az egy évben megjelenő kiegészítők számát lehetne-e emelni. Nos, sajnos a válaszunk nemleges volt. Idén egy 54, és egy 108 lapos kiegészítő elegendő a játékosok többségének, és pénztárcájának (mondjuk ezzel is többet vállalunk, mint egy évvel korábban). Így, ha valaki a tendenciát fel akarja pörgetni, akkor próbáljon minél több játékost megnyerni a játéknak. Elvégre -családi vállalkozásként- mi is a piac szerint működünk.
Ugyanígy felvetődött egy újabb Democsomag kiadása, illetve a betanítás kérdése is. Hála istennek voltak jelen rajtunk kívül is többen, akik rendezvényeken népszerűsítették már a játékot. Így a tapasztalatokat velük közösen tudtuk összegezni, egyetértve a Demo paklik azon előnyös tulajdonságaiban, ami egyszerűségükből fakad.

Sajnáljuk, hogy a jelenlevőkön kívül másokat nem tudtunk meghallgatni, miként látják a kártya jövőjét, jelenét. Azonban arról meggyőződhettünk: a jelen helyzetről a jelenlevőkben egyáltalán nincs rossz kép. A játékkörnyezetet nem érte komoly kritika, a szabályrendszer pedig – ahogyan a játékot is láthattam, egyre kevesebb fehér foltot tartalmaz a játékosok számára. A lapok szövegezésében kaptunk még kritikákat, ez általában személyes felelősségem. Hát megpróbálok felnőni a feladathoz.

Miután a megbeszélés véget ért, Pálinkás Lászlótól hallhattunk egy rövid felolvasást a nagy neves hősök alkonyáról, majd kezdetét vette a verseny. A versenyen 27-en indultak (Fórumtalálkozóhoz képest szép létszám, főleg úgy, hogy sokan csak a megbeszélésre jöttek). A versenyt veretlenül kiadótársam, Balogh András nyerte meg, Selmo-Chei deckjével, második Dezső Csaba Péter lett Bajvívókkal, harmadik jómagam, egy Aun-Kharad-Gnóm ostrommérnökös paklival, negyedik pedig Bittó Zsolt lett. Ezen az Új Hullám versenyen meglepően színesnek bizonyult a paletta- a folytatást várjuk idén, az OVV-ken.

BAM

KICE
(Komáromi Ifjusági és Civil Expo)

A komáromi versenyszervező, Fitos Béla küldött egy rövid beszámolót arról, hogy a városi rendezvényen ismét bemutatót tartottak kártyajátékunkból. Az Ő beszámolója következik:

Nagyon örültem a meghívásnak, hogy vegyünk részt a város rendezvényén, a Komáromi Ifjúsági és Civil Expon. Ennek a rendezvénynek a célja, hogy bemutassuk az érdeklődőknek azt, hogy milyen programokon lehet résztvenni városunkban.

Korán, 9 óra előtt érkeztünk, így még el tudtuk foglalni a terem legjobb pontját, majd elvégeztük a szokásos érdeklődést felkeltő tevékenységeket:
– plakátok mindenhova (kint, bent, mögénk)
– szétrakodás (mappák, kezdőpást, demo csomagok és a nélkülözhetetlen ajándéklapok)

Voltak érdeklődők főleg a fiatalabb korosztályból, velük pár próbajáték a demopaklikkal, majd néhány perc után a legtöbben már önállóan játszottak. Így telt az idő délután 3-ig, amikor véget ért a rendezvény.

Konklúzió, illetve hasznos tanácsok:

– A Demo paklik alkalmasak a játék iránti érdeklődés felkeltésére, mivel egyszerű lapokból állnak, s a szabályok mélységét nem érintik. Ezáltal az érdeklődő fokozatosan szembesül a játék bonyolultságával, nincs rázúdítva a teljes szabályrendszer, mely riasztó lehet egy kezdőnek.
– A győzelem minden kezdőt érdeklődőbbé teszi a játék iránt, ezért hagyjuk magunkat megverni. A demo paklik közül először célszerű a Zsoldossereget adni az érdeklődőnek, mert szerintem, a Szürkecsuklyások esélytelenebbek.
– Rendezvényeken való részvétel sokat könnyít a kártyajáték megismertetésében.
– Időben történő reklám (plakát, helyi újság, tv).
– Célszerű vinni magunkkal a fiatalabb korosztályból tagokat, én pl. a 6 éves fiamat vittem. A szülők nyugodtabban engedik oda a gyerekeiket ha látják, hogy már vannak ott kisebbek is.
– Nem kell mindig a szabályokhoz ragaszkodni. Mi pl. 5 lapos kézzel játszottunk inkább.

Fitos Béla