Archívum 2006

Adeptus évzáró egy játékos szemével
2006.12.16-17.

Három héttel ezelőtt, még nem gondoltam volna, hogy Londonból hazatérve egyből belecseppenhetek az idei évzáró verseny forgatagába. Türelmetlenül vártam, már a 16-át, hogy szembesülhessek az új kiegészítő, az “Acél és Ármány” lapjaival melyeket addig nem volt szerencsém látni. Kicsit késve érkeztem az Orczy kertbe nem tudván, hogy fog zárulni e nap. Se kártyák se kockák… Kölcsönkért lapokból felépült paklim a helyszínen várta, hogy kezembe vehessem. Régi és új arcok mindenfelé… Itthon vagyok! Egy kevés csevely után magányosan visszavonultam egy asztal széléhez, hogy tanulmányozhassam az általam még nem ismert kártyalapokat. Hát igen régen volt… már vagy egy éve nem játszottam. Ezen tény tudatában indultam el a szervezői asztal felé. Nem kellett sokat töprengenem azon, hogy melyik kategóriába is nevezzek. Természetesnek tűnt, hogy ha jó és élvezetes játékot akarok, akkor az Adeptusoknál a helyem.

A nevezés után neves kiskalandozókra épülő paklim próbálgatásával ütöttem el az időt, majd megkezdődött az első forduló…

Ellenfelem Rudolf Ákos lett akitől egy kicsit tartottam, mivel tudtam, hogy korábban már nyert Adeptus versenyt. A kezdő húzásom nem sikerült túl jóra ráadásul nem én kezdtem a partit. Kezembe nagy akciók Csonkolások, Ismétlő vágások sajnos mellette Kobra pénzbehajtó és Ifini orgyilkos. Ákos Ifini viadorral, Medronokkal és Tharr-szerzetessel kezdett. Mondanom sem kell nem én erőltettem az ostromot. Alsó toronyszintem Necromancia csarnoka volt. A plusz szintek nem jöttek rosszul. Ifini orgyilkosaim pedig rendre eltettek láb alól egy-egy erősebb kallert. Sajnos a csarnok nem bírta a végtelenségig, de mire leesett megérkezett a pástra egyik kedvencem Liorn Cern Valens aki szisztematikusan tette el láb alól ellenfeleit, ezzel szép lassan felőrölve Ákos védelmét egyben egész Sorát. A győzelem nem váratott magára…

Másodiknak Csóti István következett… Magabiztos megjelenésével azt sugallta, hogy itt bizony elvérzek. Már a játék kezdetén átvette az irányítást. Dwoon vértes gyalogos, Nagykirályi vizitor és Almeir díszítette sorát…, emellett volt raktárában egy Naftavető is. Én Látó ostromvájárt, Ifini viadort, Kobra pénzbehajtót és Ude Tadakot tudtam felvonultatni ellene. Sajnos ez utóbbit Almeir folyamatosan altatta, amíg István Mp-előnyben volt. Nem kellett sok idő, hogy leomoljon első tornyom, azt elkezdődött a második szintem a Pantheon ostroma, melyet sikeresen védtem meg egy Pteropta segítségével… aztán jött a fordulat. Behúztam egy Mofquatot és bizony Liorn is ismét megérkezett. Először a Nagykirályi vizitor vérzett el, majd szép lassan többi kiskalandozó, míg végül nem maradt más mint egy sorban ülő Almeir és egy Dwoon vértes. Mivel szép lassan átvettem az MP-fölényt, és ez ellen már Almeir nem sok mindent tehetett. A kalandozófölényem birtokában nem tudott védekezni az ostromok ellen, így egy kör alatt eltűntek a tornyai.

Harmadik ellenfelem Seregély Tamás, aki a draft, sőt talán az egész nap folyamán a legjobban megizzasztott. Rengeteg akciólapja, valamint a rabszolgagyártó Ifini emberkufár komolyan próbára tett. Az első lépése egy Ifini viador volt, majd egy Vörös lovagot, és egy Medront idézett. Ekkor én még csak a kiskalandozóimat pakoltam ki. Először egy Kobra pénzbehajtót, aztán egy Ifini orgyilkost, majd végül a Látó ostromvájárt. Itt is ellenfelem támadott, de az első ostrom után az Ifini orgyilkosnak, és ellenfelem Lándzsadöféseinek köszönhetően a kalandozókból egy Ifini viador, nálam pedig a Látó ostromvájár maradt meg. Ellenfelem ekkor erőt gyűjtött, egy újabb Vörös lovagot és még egy Ifini viador hozott, míg én csak egy orgyilkossal, és egy Ude Tadakoval, és egy újabb Kobra pénzbehajtóval lettem gazdagabb. Csapatával ostromolni kezdett, mivel tudtam, hogy elviszi, ezért próbáltam arra törekedni, hogy ha el is vesztem a toronyszintet, de az orgyilkos képességét kihasználhassam, így az egyik Ifini viadora elhalálozott. Ugyanebben a fordulóban két ostromot indítottam, Ude Tadakoval az alsó toronyszintet elvittem (Critai tábla), míg a Csapdák termének falát eggyel csökkentettem (ostromvájár). Ellenfelem egy Ifini emberkufárt hozott, majd elkezdett rabszolgákat gyártani, én pedig lehoztam Abram Leethet. Óriási ütésváltások árán elfoglaltam még egy toronyszintet, mire ő épített még egyet, én pedig még ebben a fordulóban elfoglaltam a harmadik szintet is, így neki már csak egy maradt. Jött a nagy erőgyűjtés, én MP-t (a Csonkolásra, Ismétlő vágásokra), ellenfelem fő blokkemberként lehozta Grengor Franigant. Vele sikeresen két ostromot visszavert, de a két ostromban volt egy apró siker: az ostromvájárom csökkenteni tudta a toronyszintje falát 1-gyel. Amíg én gyűjtöttem az MP-t, ő folyamatos támadással védekezésre kényszerítette kalandozóimat. Tudtam, ha így folytatódik, akkor a rabszolgaáradattal elfoglalhatja megmaradt szintjeimet, ezért egy utolsó ostromba fogtam. Abram Leeth, Ude Tadako, és egy Látó ostromvájár ment az utolsó toronynak, míg a védő csapatban Grengor, egy Ifini viador, és egy Vörös lovag volt. Itt egy iszonyatos hentelés következett. Én próbáltam a legerősebb lapjaimat megjátszani, neki pedig az életben maradás volt a cél, és próbálta az összes akciólapját kijátszani. A harcban Lándzsadöfést, Ismétlő vágást játszottam ki, míg ellenfelem Koponyazúzta Abram Leethet, Lándzsdöfést idézett. Az ellenfelem kockái nem hoztak szerencsét neki, így a csata végére maradt egy 2. szintű Abram Leeth, és az ostromvájár, míg ellenfelem csapatát egy szem Grengor alkotta, és mivel tornyának nem maradt fala, így egy szinttel vittem az ostromot, ezzel el is dőlt a küzdelem.

Negyedik ellenfelem “Olger” lett, már a saját paklikkal. Itt az első fordulókban hihetetlen fölényre tett szert, a Rejtett városával Aun portyázókat keresett, melyek már a játék elején levitték az első toronyszintemet. Én hoztam a neveseket, Olwen jött le nálam, Ribal Mook, Syra, és Seyla, de Olger gyakorlatilag mindenkit lehentelt. Első tornyomat úgy vitte le, hogy Pteroptámat befogta egy Császári vadasparkkal, és a második Pteroptára visszadobta. Szisztematikusan ölte meg a kalandozóimat Pusztító csapással, Dobótőrrel, és Kegyelemdöféssel. Így már az első fordulók után Olwen, Ribal, Seyla, és Argh is a mélységbe került. Ezen csaták során nagy nehezen sikerült leostromolnom egy szintet, és ez után Olger elkövetett egy hibát. Miután sikeresen megölte kalandozóimat, kalandozófölényét látva vérszemet kapott, és saját portyázóit nem sajnálva játszott ki egymás után két Vérzivatart, ezzel csökkentve saját aun harcosainak alapszintjét. Ekkor jött ismét a fordulat, 11 MP-nél MP-fölénynél húztam egy Tharr-szentélyt. Ő tovább erőltette az ostromot, de a Tharr-szentéllyel a kezemben könnyen átengedtem neki második toronyszintemet. Majd jött az igazán értékes utolsó mozzanat a játékban, toronyszint-ostromot kezdeményeztem megmaradt kalandozóimmal, akik Pszicsapások segítségével bevették Olger második tornyát.A manőver után én 7 Mp-vel,míg Ákos 2 MP-vel rendelkezett. Így a biztos döntetlen érdekében leidéztem, majd feláldoztam a Tharr-szentélyt.

Az ötödik fordulóban Rudolf Ákos testvérével, Rudolf Bálinttal játszottam. Ez volt számomra talán a nap legkönnyebb meccse. Minden úgy jött, ahogy kellett. Toronyszintjeimet Pteropta védte, de ő küldetéssel játszott. Három Rabszolgalázadás leverését is megoldott, mivel leidézett két Toroni Ezüstkard bajnokot, és két Császári gárdistát húzott, és bármelyikkel tudta oldani a küldetést. Az Arel Harmadik havával blokkolta a kint levő két Manifesztáció évét. Miközben a küldetéseket oldogatta, sikeresen leostromolhattam az első toronyszintjét, és talán ez is okozta vesztét. Bár a játék utolsó fordulójában Bálintnak sikerült összeszednie a 11 DP-t, a Labirintussal Raquan tüzével betörő Olwent és Syrát már nem tudta megállítani. Ez után jött a Tharr-szentély, és annak feláldozása kombináció, mely után megnyertem a viadalt.

A hatodik mérkőzésem Benkő Zsuzsanna ellen, aki Anat-Akhan klánpaklival játszott. A forduló neves kalandozók áradatával kezdődött. Egyik oldalon Fraien, a másikon Ribal Mook, majd hozott egy Anat-Akhan sequatort, és egy Sereneyat. Erre én hoztam egy Sian Ten Noit, és egy Seylát, és kiraktam Az Ékes Tegzek Házát. Őnála ekkor érkezett egy Nail cwa Arul, ezzel megszerezte a teljes szintfölényt, majd egy biztos manőverrel elvitte az Ékes Tegzek Házát, ezután folyamatosan egy Árnyékjáró, és Naail segítségével ostromolta az általam kijátszott Tharr-szentélyt, amit szerencsével négy fordulón át sikeresen tudtam tartani, ezzel elveszítve kalandozóim egy részét. Majd jött Oni és egy Raquan tüze, és megérkezett szerencsére Olwen is. Készen is állt az ostromló csapat. Először Oni Olwen és Seyla vitte el a legalsó toronyszintet, a Teleport szobát. Ekkor Zsuzsanna hibázott, MP-fölény mellett teljes MP-jét áldozva leidézett egy Timon Zaddart. Így 0 MP-vel se a Rejtett támadásait, se Labirintusa alá rejtett bestiáját nem tudta aktiválni. A Raquan tüzét csatoltam Seylára, és Syra, Seyla, valamint Argh ment a toronynak, és csupán Seyla dobta meg a Labirintust, akinél a Raquan tüze volt. Ez után az akció után nyugodtan áldozhattam be Tharr-szentélyemet, és Gilron-szentélyemet a maradék 3 Manőver-pontomból.

Hát igen mint látható bizony egyik partim sem tanúskodott magabiztos fölényről… a 6 meccsből ötöt a biztos vesztésből fordítottam meg kihasználva ellenfeleim rossz döntéseit.

…és hogy milyen élményekkel zártam e versenyt? Talán nem kell ecsetelnem. Számomra minden idők egyik legélvezetesebb évzárója volt és ezt azt hiszem, annak köszönhetem, hogy létezik az Adeptus kategória. Úgy gondolom, hogy még jó párszor indulni fogok az ehhez hasonló versenyeken és remélem, minél több új arccal és új paklival találkozok majd a jövőben.

Sümegi “Zargas” Robert

A verseny végeredménye
1. Sümegi Robert
2. Tóth, Ákos
3. Csóti István
4. Seregély Tamás
5. Rudolf Ákos
6. Rudolf Bálint
7. Nagy Martin
8. Kovács Zoltán
9. Miskoltzy László
10. Benkő Zsuzsanna
11. Buczkó Tamás
12. Gubo István
13. Benedek Alex
14. Pálinkás László
15. Vajda Tamás
16. Horváth Ádám

 

ÉVZÁRÓ KÁRTYAVERSENY
2006.12.16-17.

Amikor az Évzáró Versenyre készül valaki, teljes bizonyossággal tudhatja, hogy nem tudhat semmit. Nem tudhatja, ki milyen meglepetés paklin gondolkozott az elmúlt egy év folyamán. Nem tudhatja, milyen paklival sorsolják össze, és azt sem, hogy kikkel fog egy asztalhoz ülni. Egy valamit azonban nagyon biztosan tudhat: nem lesz könnyű mérkőzése, sem pedig könnyű győzelme. Hagyományosan a legjobb játékosok jelennek meg az Évzárón, hogy a végén egy valaki elmondhassa magáról: idén én voltam a legjobb, a “zárót” én nyertem. A presztízs mellé természetesen díjak is járnak, de meggyőződésem, hogy elsősorban nem ez, hanem az egymással találkozás élménye hajtja a versenyzőket az évzáróra. Az a tudat, hogy most régiótól függetlenül megküzdhetek mindenkivel, és még nyerhetek is. Hogy én lehetek a legjobb mágus. És idén is a legjobbak képviseltették magukat Szegedtől Zalaegerszegig, Miskolctól Veszprémig, és a sor folytatható.
De még mielőtt belevágnék a közepébe: idén először hirdettük meg a MÁGUS, és ADEPTUS kategóriát itt is, hogy a játékosok eldönthessék, melyik kategória való inkább a számukra. Oké, az első 64 nem dönthette el. Ezért is marad az Adeptus kategória egy olyan versenykörnyezet, ahol mindenki bátran indulhat- és még esélye is lesz.

A nevezések, és a véletlenszerű ültetés következményeként csúszással indult a verseny. Az első forduló ezután elkezdődött. Azt örömmel vettem tudomásul, hogy a küldetések, és az ostromok nagyjából egyformán képviseltetik magukat. A népszerű koncepció elsősorban a hadrend volt, de láthattam dwoonokat, harcművészeket, varázslókat. Volt, aki egészen elképesztő módon Fehér Kobrára és Zsarolásra épített paklit. Az első fordulóban az egyik játékos egy Eligorral gyalogolt végig a másikkal szemben, aki egy ekkora vértes kalandozóval szemben nem igazán volt cselekvőképes, ráadásul akadálylapot nem húzott. Neki egyébként egy szem Eligorja mindig kezdő kezében volt, ez két meccset hozott is neki. A leggyorsabb győzelem Erdős Gyuláé volt, aki pillanatok alatt bedarálta a szükséges DP-ket a Határvillongás elfojtásával, és Rabszolgalázadás leverésével. A kishadrend itt meghozta eredményét, a szenvedő alany Harsányi András volt. Rövid kiépülés után Ancsa Róbert egy Bram Boreilloval és egy kiskalandozóval nézett szembe Péter Gergő Khar Nan Dhuriffjával, és még néhány hadrendes kalandozójával. A meccs néhány forduló után véget ért, Robi a meccset feladta. Az első forduló nyílván nem ad támpontot, ezt le kell szögezni. Azt azonban le lehetett szűrni, hogy rengeteg jó paklit láthattam, és nem kizárólag hadrend vonalon mozogva.

A második fordulóban a gyors meccs Keul Dávidé volt, alig 10 perc alatt végzett Ancsa Róbert ellen. Az ellenpólust Zankó Krisztián, és Péter Gergő meccse hozta, ahol mindkét pakli kiépült, és egyik sem merte megkockáztatnia a kezdeményezést, így ez a meccs döntetlennel zárult. Ugyanebben a csoportban a Shirines harcművészes pakli (Tóth Zoltán) ellenfele Polyák Máté volt, és a mérkőzés utóbbi javára dőlt el, részben annak köszönhetően, hogy Máté egy Wolkummal állandóan sérültbe forgatta a Dorchát. Erdős Gyula ezúttal Bacsó Róbert ellen nyert, ismét azt kell mondjam, meglehetősen simán. Annál az asztalnál Gyula deckje nagyon erősnek bizonyult a többivel szemben.
A harmadik kör annyit jelenthetett a már két győzelemmel rendelkezőknek, hogy szinte bizonyosan jöhetnek a második napra -előzetes kalkulációk alapján vagy 4 győzelemmel, vagy 3 győzelemmel, és egy döntetlennel el lehetett érni a továbbjutást (ez később be is igazolódott).

Erdős Gyula például ezt meg is tette, most Kovács “Kopi” Tamást sodorta a sorsolás az útjába. Kopinak egy Nekromancia csarnokának bevételénél többre nem futotta, a DP egy sikertelen ostrom előtt csupán gyűlt, a sikeres után pedig Gyula elkezdett nem csupán kalandozót, és akciólapot, de küldetéseket is húzni, így fél óra játék után már örülhetett is a győzelemnek. A másik asztalnál is két maximális győzelemmel rendelkező személy találkozott. Vida Gábor, és Panyik Zoltán csendben lejátszott meccsén végül utóbbinak jött ki jobban a lépés, a kishadrend itt is aratott. Zankó Krisztián már a második meccsén döntetlenezett, miután Polyák Máté ellen bekövetkezett ugyanaz, ami Péter Gergő ellen is: mindkét pakli kiépült. Bojtár Gyula paraelemeknek, és jó húzásának köszönhetően győzött (Fried Ri-Vilarra épülő varázslós paklijában), a fő kalandozó itt Wolkum volt, aki sikeresen ostromolt (Elemi fény segítségével). Péter Gergő második győzelmét is behúzta egy döntetlenje mellé, pedig előzetesen nem sok jót mondott paklijáról. Rengeteg érdekességet tudnék írni a paklikról, de sajnos nem láthattam mindegyik mérkőzést, ráadásul az itt lejátszott meccsek többsége elhúzódott, nagyon kiélezett párharcokon dőlt el, közel az időlimithez, csaknem egymással szinkronban.

A következő általam megtekintett meccs Harsányi András, és Szabó Balázs között zajlott. András eredetileg nem szándékozott indulni, csupán barátai kapacitálására indult, hogy meg se álljon a legjobb 16-ig. Ezen a meccsen azonban Balázs gyorsan haladt előre, először két kishadrendesből vált Erigowi talpas, illetve Gianagi alabárdos, miközben András Nekromagitort idézett, Piacteret hozott, és úgy általában: dobatott, majd hozott Oroszlánszív-paplovagot is. András egy Nekromagitor-MP-termelésből hazawirgelt, de az csak egyet ütött volna, a Dwoon vértes gyalogos vértjébe. Balázs lassan építette ki szintfölényét, majd első ostromakor kis szerencsével életben maradt a két ostromló hadrendes egy Wirg, és egy Ankhe-Thueth után is, sőt, az adott fordulóban a szintet is elvitte. A Gilront itt még megvédte a Pteropta. Ekkorra már András túl volt azon, hogy harmadik Nekromagitorját tegye a Múltba, egyszer Piactér, egyszer dobás, egyszer pedig ütés következtében.  Balázs dupla vadon lázadása mellett már hatodik kalandozóját idézte le, majd ostromolt kettőt, ahol az akadálylapot egyszer szedte a Vadaspark, másodszor már, miután az ostromló kalandozókat (4-et) egy Lótusz leánya éberbe forgatta, elment a Fellegvárra is, ahol András nem tudott kellő szintet felvonultatni. Balázsnak ütnie sem kellett a győzelemhez. E közben Polyák Máté egy kincseskamra leostromlása után Tharr-szerzeteseivel bukott: a Keleti Szél Pagodája segítségével Péter Gergő (bár nem láthattam) elmondása alapján 3 szerzetest ölt ingyen Pszi-csapással, miközben gyűjtötte a DP-t küldetésein. Az MP-fölény tehát kalandozó-fölénnyé is alakult, a végső manővereknek már én is szemtanúja lehettem, Gergő szép küzdelemben nyert. A két pakli majdnem ugyanaz, csak az eredmény más: Varga Zsolt a kezdeti nehézségek után (első mérkőzés vereség, majd előnyerés) már harmadik győzelmét arathatta, Bittó Zsolt kistolvajai a kezdeti erőfölény ellenére nem bírták a versenyt Zsolt ingyen-ostromával. Dezső Csaba Péter, és Erdős Gyula mérkőzésén a két maximális pontszámú játékos döntetlenezett, a kölcsönös Sápadt Angyalok elhúzták a játékot, mindkét játékos az MP-fölényre törekedett (Csaba Kóborlói leggyakrabban a külső síkon ültek), a győzelmi kondíciókban Csaba haladt előre egy toronyszintet, de a Weila-szentélyt már nem vehette be, míg Gyula talán maximálta is az eredményt a döntetlennel, a sok vértes kalandozó nem a Nekropolisz erőssége. Zankó Krisztián gyakorlatilag a nulláról támadt fel az Igere-szentély romjainak segítségével. Kovács “Kopi” Tamás már két toronyszintet elvitt, számlálhatatlan MP-fölényben volt a Vérkehely rend, és Otlokir+2 ostrom után (mindez MP-ből) forogtak csak ki a kalandozók, míg Krisztián két kardtáncos segítségével megoldotta Kopi két Főrend meggyilkolását, egy Oilant, és egy Lidércurat is a forduló (talán) legélvezetesebb végjátékában.

És jött az ötödik forduló, ahol sokan ki is szálltak a végső küzdelemből. De nézzük az elejéről: Panyik Zoltán és Erdős Gyula első párharcából előbbi jött ki győztesen, mikor Gra-tinolnál lemészárolta Gyula több kalandozóját. Ehhez szükség volt persze Gyula közel sem tökéletes húzására is. Péter Gergő már a második Tharr-szerzetest győzte le, mikor Dezső Csaba Péter kevés kalandozós húzását körbejátszva nyert, jó ütemben húzva fel küldetéseit. Dávid Balázs Demjén Balázs ellen bizonyította a kisbárdok erejét, igaz, hogy ehhez több forduló kellett, mint az szükséges lett volna. A Kapuk Őrzői lassan épültek ki, de a 10. forduló környékén már hat darab hetes szintű figyelt, igaz, Dávid Balázs elsőre megvédte még a Kincseskamrájáról aktivizált Titkos alagutat is, így ez is kevésnek bizonyult. A szinttologatásban a varázslók nem bírták a versenyt, Dávid Balázsnak körülbelül 10 bárdja, és 2 Hurija volt a mérkőzés végén, amikor 12 DP-nél nyert. Nagy párharc volt, az biztos, kicsit több hibával, mint azt elvárhattam volna: igaz, a két játékos közül Dávid Balázs ezzel be is jutott a második napra. De olyan is akadt, akinek ebben a fordulóban szállt el a reménye a döntőbe jutásra (igaz volt olyan is, akinek már korábban). A legtöbbeknek a döntés azonban az utolsó fordulóra maradt. Keul Dávid végtelen MP-taposó paklijáról kiderült, hogy nem is végtelen (a Dzsamrakay fordulónként egyszer tud húzni), így Dávid a párharcot (utólagosan) elvesztette.

A hatodik forduló. Itt Panyik Zoltán mérkőzését nem követtem (mint ők az asztalszámozást:-), bár papíron a legtöbb ponttal ekkor ők rendelkeztek, ez maximum a bejutás sorrendjéről döntött, a meccsen Gergő elmondása szerint Zoli későn húzta be a Gra-Tinolt, így Gergő el tudott mellette manőverezni. A 80 lap hátránya. Dezső Csaba Péter, és Polyák Máté meccsén utóbbi egy kicsit jobban állt, de nem tudta manőverfölénnyé alakítani kalandozó-fölényét, így döntetlennel zárult a meccs, ami mindkét játékosnak továbbjutást ért. Ugyanez történt Szabó Balázs, és Bittó Zsolt meccsén is, ahol mindkét fél haladt a győzelem felé, az egyik toronyszinteket vert le (egy Titkos alagutat, és a Csillagvizsgálót), a másik összegyűjtött 7 DP-t, de a meccsbe közbeszólt az időlimit. Erdős Gyula agyonbestiázta Zankó Krisztián küldetéseit, és ezen a blokkon nem tudott áthatolni az elf pakli, így Gyula hozta a meccset, és jó helyről várhatta a másnapot.
Ennyit a meccsekről, a teljesség igénye nélkül. A legjobb 16 mezőnye így alakult:

1., Péter Gergő 5/1/0 (kistolvaj)
2., Panyik Zoltán 5/0/1 (Gra-tinol “best of”)
3., Varga Zsolt 5/0/1 (Toroni Tharr-szerzetes)
4., Erdős Gyula 4/1/1 (Lyonachryss-Nekropolisz)
5., Zámbó Szabolcs 4/1/1 (Abasziszi Tharr-szerzetes)
6., Demjén Balázs 4/0/2 (A Kapuk Őrzője)
7., Vida Gábor 4/0/2 (San da Vagrass-tárgyak-blokk)
8., Dávid Balázs 4/0/2 (Abasziszi bárd)
9., Harsányi András 4/0/2 (Nekromagitor-Oroszlánszív dobató)
10., Dezső Csaba Péter 3/2/1 (Crantai-Hadiállapot)
11., Zankó Krisztián 3/2/1 (Elf-Antiss)
12., Polyák Máté 3/2/1 (Toroni Tharr-szerzetes)
13., Szabó Balázs 3/1/2 (Élet-Rend hadrend)
14., Bittó Zsolt 3/1/2 (kistolvaj)
15., Nagy Péter 3/1/2
16., Kis Attila 3/0/3 (Női fejvadász+Csaták palotája)
17., Kovács “Kopi” Tamás 3/0/3 (Vérkehely rend)
18., Keul Dávid 3/0/3 (Ifin Rontásérseke+Hiere+Zsarolás)

Kis Attila és Zankó Krisztián nem tudott részt venni a további küzdelmekben, így helyükre Kovács “kopi” Tamás és Keul Dávid került be. Folytatás következik…

Második nap

Mint azt taglaltam korábban, igen nívós mezőny gyűlt össze a második napra, akol a legjobb 16 két nyert meccsig tartó, egyenes kieséses mérkőzésen döntötte el, ki lesz a 2006-os év legjobbja.  Kis Attila már az előző napon visszalépett a legjobb 16-tól, helyét Kovács “Kopi” Tamás foglalta el, míg a váratlan események hatására Zankó Krisztián sem tudta vállalni a szereplést, a helyére Keul Dávid ugrott be. Így az első nyolc mezőnyéhez sorsoltuk hozzá a második nyolcasból az embereket. A párosítás így sikerült:

Vida Gábor – Keul Dávid

Meccsük maratoni hosszúságúra nyúlott, elsősorban az első parti tartott rendkívül sokáig, mire a második meccset befejezték, a Zámbó Szabolcs – Kovács “Kopi” Tamás összecsapáson kívül már mindenki befejezte utolsó meccsét is. Az első párharcban Vida Gábor egy Syan da Vagrassal kezdett, Dávid passzolt, majd Dzsamrakayt hozott. Dávid fokozatosan pörgette pakliját, Zsarolásokkal, és a Dzsamrakayjal, eközben Gábor először fennakadt az első toronyszinten, majd elvitte azt. Dávid visszaostromolt, és a Kyel-szentélyt védeni két ostrom ellen nem tudta, plusz Dávid elvitte a második tornyot, a Gilront is. A mérkőzésen itt hosszú idegek harca következett, Ifin Rontásérseke, Zsarolások, másik oldalon hosszú csend következett, végül ki tudja hogyan, Dávid ledúlta Gábor utolsó toronyszintjét is, egy maratoni 1,5 órás csatában. 0:1

A második mérkőzés csak egy kicsivel volt rövidebb, itt Dávid ha kellett, Teleport rúnákkal blokkolt, amíg meg nem érkezett a Jósgömb, innentől a bestiák segítettek a védekezésben. Mivel a parti elhúzódó jellege nem tette lehetővé, így a lényeges momentumokat nehezen lehetett követni, Gábor egyesével ostromolt, míg végül a Rúnák terme is áldozatául esett a dwoon ostromnak. 1:1

A harmadik mérkőzés ezzel szemben meglehetősen gyorsan lezajlott. Gábor első körben Syannal nyitott, mint mindig ezen párharc folyamán, Dávid itt is Dzsamrakayt hozott, és ez egy ideig biztosan be is jött neki, mivel Gábor hiába ostromolt 2 MP-ért, a Kereskedőkaravánnal Abbitacél rúnapajzsot és Fényurat talált, Jósgömböt nem. Így a két játékos egymás MP-jét taposta, amíg Gábornál meg nem érkezett egy Ranil-pap, amely 50%-ra redukálta a Teleport rúnák esélyét, és ez maradéktalanul be is jött, indulhatott a második torony bevétele. E közben Dávid paklit pörgetett, Mp-t, és akadálylapokat gyűjtött (utóbbit csak akkor, ha behúzta volna, a következő ostromban így is meghalt egy Ranil-pap, és a jó dobásoknak köszönhetően az ezt követő ostromnál egy Árnyékjáró is, míg Syant permanensen visszaverte a Teleport rúnák. Aztán Gábor örökölt egy Jósgömböt, és egészen máshogy nézett ki a játék. Innentől Dávidnak kalandozókkal kellett volna blokkolnia, míg Gábor kihasználhatta az ütéseit, és egy sikeres ostrom után a Földrengés be is fejezte a játékot. 2:1

Demjén Balázs – Bittó Zsolt

Itt egy dolog miatt vagyok bajban. Mire odaértem, Bittó kollégának már majdnem 11 DP-je volt, olyan ütemben termelte a DP-t az első meccsen, a kistolvaj úgy általában ebben a párharcban kitűnően húzott, és Balázs pedig drasztikusan rosszul. Egy Pszionistávakl próbált védekezni a kistolvaj rohamai ellen, de nem túl sok sikerrel, a Pszi-csapást valószínűleg nem a kistolvaj ellen tette be. Zsolt tudatosan használta ki MP-fölényét, és állandóan nyomás alatt tartotta ellenfelét, aki nem húzott Főrendet sem, így meglett a 12 DP.  0:1

A második meccs az elsőnek csaknem pontos mása volt, Balázs itt talán egy kicsit jobban húzott. A Kapuk Őrzője megérkezett, azonban a Klónvarázs-Manakinyerés nem, így Bittó azokra a küldetésekre mehetett, ahol nem volt akadálylap, így hamar MP fölényre, és több DP-re is szert tett. Balázs egyet ostromolt, a Titkos alagút ezt kivédte, majd Zsolt újabb DP-gyűjtésbe kezdett, és meg sem állt a 11-ig.  0:2

Zámbó Szabolcs – Kovács “Kopi” Tamás

A párharc esélyese? Előzetesen Szabolcsra tippeltem, és ez végül be is jött, de honnan… Az első mérkőzés még csak-csak, ekkor Szabolcs egy gyors ostrommal elvitte a Tróntermet, és Kopinak nem igazán volt ideje kiépülni, legalábbis nem annyira, amennyire szerette volna. Egy Vérgyűjtését fogta egy Quintarha, de az MP-termelés szépen lassan beindult a Vérkehely rendnél. Aztán Szabolcs még egy ostromot indított, míg Kopinak ki voltak forgatva kalandozói (ekkor már jelentős MP-előnyben, és csak a kalandozókra várt), és ezt a kísérletet is siker koronázta. A harmadik toronyszint már rázósabb lehetett volna, de ekkorra Szabolcs a Vadonjait sikeresen pakolhatta ki, a kellő Sors keze-csatákat már megnyerte, így hiába volt Kopi sorában 7 kalandozó, szint-tologatással, és Pteroptával behúzta az első meccset. 1:0

A második mérkőzés ennek fordítottja: Kopi Vérgyűjtés-hegyekkel kezdett, 3-at játszott ki az első 4 körben, és a Vérkehely rend ki is tudott épülni, hogy aztán az Ősi Egyezmény segítségével takarítson, meghagyva a csekély ellenállás lehetőségét a Tharr-szerzeteseknek. Az első Ősi egyezmény után rövid erőgyűjtés, Szabolcs ekkor már a védekezésre, és az esetleges hibára vár, de az nem következik be, így Kopi kiegyenlít, összegyűjti a DP-t küldetéseiből. 1:1

A harmadik mérkőzés az egyik legfurcsább, amit láthattam a nap folyamán. Szép lassú kiépülés, átlagos húzás Kopi oldalán, míg Szabolcs lekevert, majd elkezdte, és nem húzott túl jól ezután sem. Kopi kalandozó-fölényre tesz szert több MP-nyerésének köszönhetően, míg Szabolcs a Vadon megvédésére helyezi a fő hangsúlyt. Ez be is következik, az első Vadon megvédésénél 4 darab Sors keze háborúzik, Szabolcs elindul, Kopi Sorában ekkorra már 11 kalandozó, ebből 3 Ifin Rontásérseke. A szinttologatást azonban mégis ez a pakli bírja rosszabban, a Maladorinának hála Szabolcs megeszi a támadó bestiát, és az első, majd a második tornyot is leveszi, eközben Kopi nem old Ősi Egyezményt, védekezik. Kihúzza egy toronnyal, aztán jön a következő kör újabb ostrom-áradata, és kapitulál. Hosszú párharcban a végeredmény 2:1.

Péter Gergő – Polyák Máté

A két pakli már vígan tesztelte egymás ellen a játékot előző este is, mondván úgysem kerülnek össze. Így sok meglepetést a két fél nem tudott egymásnak okozni, maximum cserepakli után. Így az első két parti feszült játékban, egymás deckismerete mellett zajlott, ahol az egyik meccsen Gergő lassú előrehaladásban gyűjtögette Utazás a Kapuk Terének, és Dzsad Bankház kifosztásával a DP-ket, és Pszi-csapással emlékeim szerint 2 Tharr-szerzetest is eliminált, ingyen. Szang Pa hol itt adott MP-t, hol ott, majd Máté nem kevés, ugyanakkor nem is elegendő ellenállása mellett Gergő megoldotta a Császár kegyének elnyerését, így ezt a partit Gergő nyerte. 1:0

A másik meccsen ugyanilyen feszült légkörben Máté kiépülése sikerült jobban, a Pteroptákat jól húzva, és az akadálylapokkal sikeresen hátráltatva ostromolta le a kistolvaj tornyait Máté II. Rounn segítségével. 1:1

A harmadik, a közönség által rendkívül lelkesen figyelemmel követett mérkőzésen egy jó hangulatú meccsen arathatott győzelmet Gergő, Máté itt több hibát is elkövetett, és bár szoros mérkőzésnek indult, a végére kidomborodott a kistolvajok erőfölénye. A Pszi-csapások, és sok más szólt a párharcban Gergő mellett, mégis itt leginkább az dominálhatott, hogy a párharcban ki fáradt el előbb, illetve ki bírta jobban az éjszakázást. 2-1

Erdős Gyula – Nagy Péter

Talán erről a párharcról lehetne a legtöbbet írnom,elvégre ezt követtem a legjobban. Az első körben Péter két Aun portyázót hozott, Maladorinát, míg Gyula nem húzott kalandozót az első három fordulóban, akkor is egy Lyonachrysst. A Nekropolisznak nem volt esélye telecsatolni, és megvédeni a küldetéseket, melyet az első Tamari kifosztása után Péter egy Queliquorral keresett ki. Itt gyors győzelem született, bár Gyula kényszerből ugyan, de MP-t fizetve több rovar halálát is okozta, a Maladorina a kérdéses pillanatokban segített, és MP-ben is jobban állt Péter, mint a bestiák. 0:1

A második mérkőzés már érdekesebben kezdődött, itt Gyula Tharr-pappal nyitott, míg a másik oldalon érkezett egy Aun portyázó, majd még egy. Gyula itt tele tudta csatolni a küldetéseket, és a Maladorinát is előbb húzta be. Péter egy Nagy pajzzsal védte aunjait, akikre Zaurakok, és Mulipheinek ugráltak a Nekropoliszból, hol sikerrel, hol sikertelenül. Aztán egy Szentségtelen kapu után szabadon maradt Tamarit megoldott, és kihozta Queliquort, de Gyula MP-fölényből (a Lyonachryss MP-t termelt, és a Haditervek is jöttek) a következő fordulóban ezekhez is csatolt, majd megoldott egy Ősi Egyezmény megszegését. Érdekes, hogy Gyula végig az Ostromgyűlésektől tartva Mp-ből aktivizálta akadálylapjait, és az Ősi Egyezmény után a Nekropolisz már könnyebben ölt, mint előtte. Végül Péternek nem maradt kalandozója, és Gyula nyert. 1:1

A kezdés itt két portyázó, és Vadaspark, ott Tűzvész, és akadálylapok a küldetésekre. Gyula nem változtatott a gyakorlaton, és továbbra is MP-ből aktivizált, így az Ostromgyűlések feleslegesek voltak, Maladorinát pedig ismét ő húzta be előbb. Az első Ősi egyezmény után valószínű, a második után már biztos voltam benne, hogy a győztes ki lesz, Gyula pedig eloldotta Péter Queliquorral kitett küldetéseit, (a Kígyószekta növendékei megoldottak mindent), így összeszedte a DP-t. 2:1

Dávid Balázs – Harsányi András

Az első párharc az egyik legérdekesebb megoldást tartogatta számomra az egész versenyen. Andrásnak hamar kijött a Hiere-Nekromagitor-Oroszlánszív-paplovag tengely, míg Balázs eddigre csak 6 DP-t szedett össze, így mindkét játékos felhúzta pakliját. Azonban Balázs egy Álom dalát kijátszva döntetlenre hozta a meccset. 0-0
A második mérkőzésen András lekevert, majd húzott, de meg sem közelítette az előző mérkőzés szintjét húzása a továbbiakban sem. Balázs Maszkokját behúzta, és nagyon gyors ütemben oldotta meg küldetéseit, egyszer sérültbe forgatva András abasziszi kalandozóit a Behatolás Ifin palotanegyedébe küldetéssel. A DP-ket hamar összeszedte, András kombója nem jött össze. 1:0

A harmadik mérkőzésen Balázs szintén tudott Maszkokkal nyitni, a kisbárdok egymást hozták, és pörgették a paklit Városőrség kijátszásával, Királyi lantossal, vagy éppen Ifini dalnokverseny megnyerésével. Anndrás itt csak védekezni tudott, Otlokirt csak az elején látott, mikor letette Oroszlánszív-paplovaggal. A végeredmény sejthető. Az olcsó kisbárdok legyorsulták. 2:0

Panyik Zoltán – Dezső Csaba Péter

Szégyellem, de ebből a párharcból sok nem maradt meg bennem, talán azért, mert gyors is volt, és a húzások sem adtak sok esélyt Csabának. Panyik Gra-tinolját mindkét meccsen behúzta, így a lassú víz partot mos elven a Tharr-szerzeteseket leütve megfosztotta Csabát az egyik fő MP-forrásától, a Hadiállapottól, amely nélkül a Kóborlók nem tudtak aktívan közreműködni, majd szépen lassan, egyesével hozta a szinteket a kyrekkel. Mást, biztosat nem tudok a párharcról. 2-0

Szabó Balázs – Varga Zsolt

Két, igen aktív pakli csapott itt össze, az élet-rend hadrend, és a toroni Tharr-szerzetesek. Az első meccsen Zsolt kalandozók nélkül is elkezdte, Balázs lekevert,rövid úton egy Újoncok kiképzését oldott, majd telepített egy újabb Északi szabad harcost. Az első ostromot simán ellenállás nélkül hozta, Zsolt ekkor kezdett el kalandozót hozni, ez azonban nem volt elegendő ellenállás a már asztalon levő 12 szintnyi hadrendes ellen, amelyek olcsón jöttek, és vitték a Labirintust (két sikeres mentállal – Hercegi Hadi Akadémiának köszönhetően), majd az utolsó toronyszintnél, a Gilronnál Zsolt beleállt, de az ütéseket nem bírta. 0:1

A második fordulóban Zsolt Oroszlánszív-paplovagokat tett paklijába, és a plusz kalandozók következtében most már húzott is Tharr-szerzeteseket. Balázs ismételten oldott egy Újoncok kiképzését, amelynél egy Wirg hatására besérültek kalandozói, a meglevő tempó-előnyből pedig, Quintarházva a Kincseskamrát Zsolt toronyszint-előnyre tett szert. Balázs a következő fordulóban telepítette a Lélekcsapdát, majd kivárt, a Labirintusára érkezett egy Ostrommester, a Lélekcsapdából pedig egy Dwoon Vértes, aki megvédte a tornyot. Balázs is ostromolt, elvitte Zsolt kincseskamráját, majd Zsolt behúzta II. Rounnt, és innentől az ostroma ingyenes volt a játék végéig, MP-fölényből, Pteroptákkal hozta el a megmaradt 2 szintet. 1:1

A harmadik meccsen Balázs húzása nem volt ideális, most ő küzdött kalandozó-csúszással, és egy Ostrommester-Vámpír vitte alsó szintjét. A Lélekcsapda csak nem jött, Balázs védekezésre rendezkedett be, kipakolta az Északi Szabad harcosokat, a Labirintus megoldására pedig Zsolt várt,ami érkezett is, és az Ostrommester segítségével a kényelmetlen képességet törölte is, igaz a manőverbe belehalt maga az Ostrommester, egy Fejszecsapás áldozata lett. A következő ostromokat Zsolt MP-fölényből, magabiztosan hozta, így 3 kiélezett, és kitűnő partiban tovább is jutott. 1:2

A kiélezett párharcok után rövid nekikészülés és indult a legjobb 8. Eközben a 9-16. helyezettek átvehették díjaikat. Többségük maradt, megnézni az érdekfeszítő küzdelmeket.

Dávid Balázs – Zámbó Szabolcs

Az első meccsen Balázs nem húzott Maszkokat, így kalandozói hiába rohantak el küldetni, Szabolcs jobb MP/szint aránnyal meg tudta akadályozni a kényes küldetés-megoldásokat, néhol egy-egy Szigonyozással is aprítva a kiskalandozók rengetegét. Aztán érkezett Hiere, és Szabolcs még jobban tudott blokkolni, majd egyszercsak elindult előre is (szerintem ezt már fordulókkal korábban megtehette volna, de én láttam mindkét játékos húzását). Az időközben érkezett Eogan Ervil segítségével törölte a toronyszintek képességét, majd biztosan ledúlta Balázs szintjeit, aki jobb húzás, vagy egy trükk segítségével már jó eséllyel egyetlen Behatolás Ifin palotanegyedébe segítségével lefordíthatta volna Szabolcs egész sorát. 0:1

A második meccsen Eogan egyből érkezett, Balázsnál a Maszkok egyáltalán nem, illetve valamikor a 8. forduló tájékán, így megint Szabolcs volt a jobb szinttologatásban, és ostromolni is tudott, így Balázs küldetés megoldása nélkül zárta ezt a mérkőzést. 0:2

Péter Gergő – Vida Gábor

Gábor Fraiennel kezdett, ami valljuk meg, nem előnyös egy küldetés paklinak, majd egy Ranil-papot tett le, Sorsfordult, és ostrom. Így Gergő hamar átállt ostromra, ebben a Keleti Szél Pagodája is a segítségére volt, valamint az, hogy Gábor nagyon a küldetéses vonal blokkolására állt át. A következő fordulóban egy Földrengés érkezett. Így Gergő levitt egy akadálylapok nélküli Kyel-szentélyt általános meglepetésre. Oni képessége miatt Gábornak 1 MP volt visszaforgatni Fraienjét, míg másodszor már nem is tudta. Ez után lassú körök következtek, majd Gergő egy 4 manőveres előregondolás után a Gilront is elvitte, reakcióképpen, hogy Gábor épített egy Tharr-szentélyt. Gergő kalandozó-fölénye a pagodával együtt egyre szembetűnőbb volt, így az utolsó toronynál Gábor már azt kockáztatta, hogy Gergő Liuval nem tud Pszi-csapni, de tudott. 1:0.

A második mérkőzés, valamint a harmadik is Gábor győzelmét hozta, lassú meccseken. Mindkét forgatókönyv szerint Gábor Fraiennel kezdett, így Gergő lehetőségei limitáltak voltak, és Gábornak lehetett Földrengése, amire számíthatott mindenki, így Gergő kicserélte toronyszintjeinek sorrendjét. A két meccses párharcban Gábor lassan megfordította az állást, maratoninak tűnő párharcokban, amelyek végén az elődöntőben Erdős Gyulával játszhatott. 1:2.

Panyik Zoltán – Bittó Zsolt

A legjobb nyolc párharcaiban itt volt a legélesebb kontraszt talán a két pakli között. Míg Bittó a harcot elkerülve manőverezni akart, addig Panyik állandóan harcot generált Gra-tinolnál. Az első párharcban Panyik kalandozókból alulhúzta magát, és egyetlen Kyr pusztítóját Bittó körbe tudta manőverezni, a Gra-tinolnál pedig Abul például kétszer is meghalt, de a Császár kegyének, és a Wirgnek köszönhetően végül nyerte az első meccset. 0:1

A második meccsen Panyik paklija nehezen jött fel, a Nekromagitorokat a nevesített kalandozók miatt dobta el. Bittó itt óvatoskodott, mivel Panyik rengeteg akadálylappal játszott, és telecsatolta küldetéseit, Manacsapdával, Pteroptával, és Ankhe-Thueethtel. Ez megbosszulta magát, Panyik a kulcspillanatban, mikor már Bittó elkezdte gyűjteni a DP-t, és ki tudott tenni egy újabb küldetést, behúzta a Gra-tinolt, és a már meglevő kyrekkel két kalandozót is kihívott, de az egyik dobását elrontotta. A következő fordulóban Abul meghalt, Szang Pa mellé került a mélységbe, majd jöttek szépen sorban, végül a Dzsah-pap is, a Feltámasztások elfogytak. Panyik minden kalandozó elpusztítása után óvatosan ostromolva nyert. 1:1.

A harmadik meccs hasonlított a másodikra, itt is sok csatolás, ezúttal Wirg is volt az akadálylapok között, amelyek landoltak Bittó küldetésein. Most kicsit bátrabban kezdett manőverbe, de rögtön az első manőverében kistolvaját egy Fejszecsapással lecsapta a Kyr légiós. Rövid erőgyűjtés, melyben Panyik behúzta a Gra-tinolt, de kétszer is hibázott Pusztító csapást, a Vámpírral pedig blokkolta Bittó küldetéseit. Aztán Dobótőrrel sérítgetett, míg nem húzott ütést, hogy végleg eliminálja a kistolvaj kalandozóit, amely maratoni végjátékban sikerült is. Bittó Zsolt itt nem került közel a győzelmi kondíciójához, Panyik nyugodtan ostromolhatott egy körön belül. 2:1

Erdős Gyula – Varga Zsolt

A legtöbbet erről a meccsről tudnék írni, de inkább írjon az egyik érintett. Gyula tollából olvashatjátok a beszámolót erről a mérkőzésről, valamint a Vida Gábor elleni elődöntőről és a Panyik Zoltán elleni döntőről.

Panyik Zoltán – Zámbó Szabolcs

A legproblémásabb párharcnak nem ezt gondoltam volna szerzetes-oldalról, Panyik Zoltán azonban bemutatta, hogy lehet ez az is. Szabolcs az első meccsen Vámpírral kezdett, Zoli pedig Dobótőrrel, Kyr pusztítóval, és Gra-Tinollal, mellyel kihívta a Vámpírt. Tharr-szerzetes érkezett, Panyik pedig egy Pusztító csapással, és a Dobótőrrel megölte Szabolcs Vámpírját. Közben egy ostrom elhalt egy Ankhe-Thueethen, melyet Pteroptával pluszban védett Zoli, így Szabolcs kalandozói szép lassan tűntek el, ahogy Zoli húzta az ütéseket, majd pont ütemben elkezdett ostromolni, mire Szabolcs kalandozókkal ellenállást tudott volna kifejteni, már a 2. toronyszintjét is elbukta, így a végén egy kisebb hentelésben Zoli hozta a meccset. 1-0
A második mérkőzésen Panyik szintén húzta, amit kell. Először Kyrt, Dobótőrt, aztán Gra-Tinolt. A sorrend tökéletes volt, Szabolcs nem tudott olyan gyorsan kiépülni, Oroszlánszív-paplovagja, Eogan Ervilje, és Tharr-szerzetese halt meg Gra-tinolnál, hogy aztán Zoli megint jó ütemben kezdje el ledúlni a tornyokat. Szabolcs érdemben ennek ismételten nem tudott ellenállni.

Ahogy én megéltem: Erdős Gyula beszámolója

Péntek este már 5-kor a Dolmen2-ben kezdődött Péter Gergő, Harsányi András, Keul Dávid és Ancsa Róbert társaságában majd az albérletünkben folytatódott reggel négyig.

Nos én személy szerint szeretem a kontroll deckeket így mint minden évzárón ezzel indultam az elmúlt 2 évben, és most is. Lionachriss-os Nekropoliszt játszottam amit Péter Gergő teljesen szétvert előző este így teljes bizalmam volt benne.

  1. meccsem Harsányi András ellen az első körben eldőlt amikor is egy Északi szabad harcos és egy Ostrommester belefutott egy Viharúrba ami megölte őket és utána 3 kör alatt megvolt a 11 DP.
  2. meccs: Bacsó Robi ellen volt aki Shien-shivel nyitott ellenem akit egy Császári gárdista küldött a másvilágra. Ezt egy újabb Shien-shi követett aztán egy Dorcha és egy pagoda. Ez is “gyenge” bontás volt. Muszáj volt kiraknom a Falat amit a Dorcha megostromolt úgy hogy 0 MP-je volt. Bár tudtam hogy van Ütésváltása muszáj volt beleállnom. Eredménye -1 kaller és -1 Reolan tréfája amit egy Rabszolgalázadás leverése alól hoztam. A Dorcha ellen elrontottam egy ütést ami megölte volna. Utolsó körben volt 10 dp-m míg Robinak 8, és 16 illetve 13 MP-n álltunk. Robi kirakott egy Zászlóháború csatájának megnyerését  amit a Dorcha megpróbált megoldani -csakhogy én Árvizeltem. Ekkor vette észre Robi hogy konec. Megszereztem a 12 dpt és ekkor már 2/2-vel álltam.
  3. meccs Kopi ellen ismét az első manőverben eldőlt amikor egy Északi szabad harcos átalakult egy Gárdistává belement a Nekromancia csarnokába és nem jött ki. Nem tudom mire számított! Egy kaller előnyből megoldottam 4 küldit és nyertem.
  4. mecset már a Nekropolisszal játszottam. Dezső Csabával kezdtem, aki Tharr-szerkókkal és Kóborlókkal küldte. A rohama a 2. tornyomnál megtorpant. MP-előnyom lett és lassan meghaltak a kallarjei ám nem adta fel és épített 2 Tharr-szentélyt amitől lehullott nekem 1, neki 2 tornya. Az utolsó Tharr-szentélyt már nem tudta használni mert 3 vállalkozó szellemű Tharr-pap meglátogatta a Labirintusát és a Maladorinám elbeszélgatett a Mofquatjával.
    Csaba úgy döntött hogy legyen vége. Bedobta a Tharr-szentélyt így döntetlen lett a meccs.
  5. meccs Panyik Zoli ellen jól kezdődött mivel sikerült kitermelnem 3 Lionachrissnyi előnyt de mivel nem játszottam alapból Csapással, harcban nem tudtam mit kezdeni vele és végül felőrlődött a deckem.
  6. Utolsó meccsen megkaptam minden Nekropolisz álmát, azaz Zankó Krisztiánt és Kenawynékat. Krisz rosszul húzott és miután az álló Kenawynra kinyomtam egy Véresőt ő azt Hatalom dalázta. Ezután kapott egy Múmia-Szentségtelen kapu kombót ami megkínálta egy Kheb-Thueethtel. Természetesen nem halt meg de a második már egy Daronnt nyitott rá és ekkor feldobta a tappancsát. Krisz feladta a meccset. Végül az 1. napot az 5. helyen végeztem.

Az este az albérletünkben fejeződött be néhány sör és egyéb társaságában.

Második nap:

Első meccsem a kisaunok ellen játszottam aki ellen az első meccset bevállaltam kalandozó nélkül, mert 2 Sápadt Angyal Átka és egy Haditervek valamint 4 bestia úgyis kipörgött és védett a Trónterem. Kallert nem sikerült húznom 4 körig így az aun egy Császári Vadaspark segítségével megoldott egy küldit és kirakott egy Queliquort és ekkor már tudtam hogy jön a második meccs mert vesztettem. Jött a side ami után bement a deckbe 3 Árvíz, 2 Csapást és 1 Maladorina. A második meccsen húztam kallert akivel addig védekeztem amíg megoldottam egy Ősi egyezmény megszegését. Ettől annyira megerősödtem hogy még egyet sikerült megoldani ezután már sima volt a vége.

A döntő játék szintén az előző mintájára ment csak itt ép a második Ősi egyezmény megszegése után megoldottam az aun deck küldijeit!

A nyolc között csak Varga Zsoltival nem akartam játszani természetesen őt kaptam.

Az első meccs igen fordulatosra sikerült mert vagy én vagy Zsolti rontott el valamilyen dobást, amikor már úgy éreztem hogy sikerült a szerzeteseket megállítanom az Ankhe-thueeth 3-szor melléharapott, így kikaptam. Side után csak 2 Csapást, 1 Maladorinát és 2 Bannarát tettem a paklimba. Az egyik szerencsém az volt hogy az első körökben behúztam a Maladorinát 2 Ankhét és 2 Bannarát valamint egy Tűzvészt. Ez elég volt hogy elhúzzam a játékot amíg Leo 2 Tharr-pap társaságában Megszegje az Ősi Egyezményt Tharrnak. Ezt a játékot Zsolti feladta.

A harmadik játék Zsolti parádéját hozta. A játék nagy része arról szólt hogy a Tróntermemet ostromolta, de sikertelenül. Bár mindketten játszottunk Maladorinát nekem sikerült lecsatolni és én használtam ami Zsolti 3 akadálylapját ütötte le. Ami még Zsolti pechsorozatát illeti sikerült egy ingyenesen kijátszott megelevenedett Daronne-nak megennie egy Oroszlánszív-paplovagot és egy Tharr-szerzetest. A végén Zsolti vesztett.

A következő játékom maratoninak ígérkezett Vida Gábor ellen.

Az első játékban kirakott 2 Oroszlánszív-paplovagot 2 MP-ért valamint egy Fényurat 2 Rúnapajzsot és egy naftavetőt örökséggel és karavánnal az első 4 körben. Ezután nem okozott gondot neki leostromolni a 7. szintű Syan da Vagrassal, akit még 2 Gyógyír és jó pár rontott dobás is segített. A második játékra beraktam 2 Ginsourt és 2 Csapást hátha segít. A második játék ugyanolyan lassan kezdődött mint az előző, így gondoltam meglepem Gábort. A 2 kígyószekta növendék elindult ostromolni a Kyel-szentélyre. Ez olyan jól sikerült hogy ismételtem, és a Gilron-szentélyt is sikerült levinnem. Ekkor meghalt néhány kaller, mert rájuk nyílt a Szentségtelen kapu.

Már majdnem levittem Gábor utolsó tornyát is, amikor is szegény Lyonachryss nem tudta lecsapni Gábor pajzsos kalandozóját. Ekkor épített egy tornyot de még így is levittem a Critai táblát. Ekkor Gábor földrengett egyet így döntetlen lett. Ekkor már kb. 2 órája játszottunk és azt hittem sosem lesz vége. A harmadik játékban már tudtam hogy nem várhatok így Leo és egy Kígyószekta növendék nekilátott ostromolni. Azonban Gábor harmadik tornyán megtorpantak és már úgy látszott hogy Gábor eldönti a játékot, de ekkor leforgattam Syan da Vagrasst és megoldottam egy Ősit és ez lesöpört 3 árnyékpapot és egy Ranil-papot. Ezután 2 Sápadt Angyal után az éber Syan da Vagrass kapott egy véresőt 1 MP-n és ekkor feladta a meccset.

Döntő meccs, Panyik Zoli ellen. Ezen a meccsen Leoval kezdtem, kijátszottam 2 angyalt és 2 hadit amit Gábor úgy ellensúlyozott hogy lehozta Syan da Vagrasst és egy 2 MP-s Oroszlánszív-paplovagot, akik megostromolták a Tróntermet. Ezt elengedtem, de csak azért, mert ekkor a kirakott Nekropoliszomból Syan kapott egy Múmia+kaput amiből a Kheb-thueeth megölte. Ekkor már tudtam hogy ezen eldőlt a játék. Gábor még megpróbált védekezni de lassan Leo és a haverok egy Ginsour társaságában az utolsó tornyot is bevették.

A döntőben Panyik Zolival megegyeztünk hogy egy meccs dönti el a játékot mert ekkor már majdnem 9 volt. A játék forgatókönyve hasonlított az előző napihoz csak ekkor még ráadásul jó sok dobást elrontottam és Zoli a 80 valahány lapos deckből most sem húzott rosszul.

A döntőt így Zoli nyerte, de azért érdekes lett volna a többi meccs 3 Csapással a kyrek ellen…

 

ORSZÁGOS VÁNDORVERSENY DÖNTŐ
Budapest, 2006. november 25.

Hol is kezdhetném a leírását ennek a versenynek: talán ott, amikor az első OVV gondolata kipattant a lelkes játékosok fejéből. Vagy akkor, amikor szervezését a Nem Hivatalos időszakban egy kicsi, de elszánt csoport magára vállalta. Vagy ez év januárjában, amikor megállapodtunk a jelenlegi rendszerről Molnár Attilával, aki az egész rendezvénysorozat védnöke lett. Egy szó mint száz, elérkeztünk egy évad végéhez. Nem a kártyaévadéhoz: az decemberben folytatódik, egy reméljük sikeres évzáróval, és sok sikeres vidéki versennyel egyetemben. Az OVV több, mint száz versenyzőt mozgósított, helyszínenként legalább 16-ot. És a döntője olyan lett, amely minden bizonnyal a résztvevők számára kellemes élmény marad.

Kezdjük az elején: a meghívott 16 játékosból 15 megjelent a versenyen, az egyetlen kimaradó Pásztor Tamás helyett Bittó Zsolt indulhatott. A mezőny így négy csoportban kezdte meg a harcot, az alábbi beosztás szerint:

Kertész ZoltánPolyák ÁdámVarga ZsoltZankó Krisztián
Nagy PéterPolyák MátéOancea RóbertPéter Gergő
Doktor DénesNovák FerencCsiger ÁdámDezső Csaba Péter
Bittó ZsoltKecskeméti ZsoltDávid BalázsZámbó Balázs

Mint látható, a mezőny ennél erősebb nehezen lehetett volna. Ami külön öröm, hogy az ország számos tájáról üdvözölhettük a 10 óráig érkező embereket, hogy aztán a nevezési lapok leadása, illetve némi adminisztráció után kezdetét vehesse a verseny.
Az első fordulóban rögtön meglepetések következtek, legalábbis ha a bejutási sorrendet nézzük. Az OVV-sorozat legelső helyezettje, Kertész Zoltán “lassú” kezet húzott Bittó Zsolt kistolvajai ellen, akit pluszban még a Pszi-csapások is megtámogattak Zoli Tharr-szerzetesei ellen. A másik csoportmeccsen Doktor Dénes nagykalandozós pakliját előbb kiírtotta Nagy Péter a Vérkehely renddel, Nekropolisszal, és Szentségtelen kapuval megtámogatva, majd XV. Hiere Otlokir támogatásával előbb rengeteg MP-t termelt, majd megnyerte a játékot.

A B csoport első fordulója húzódott el időben a legjobban. Polyák Ádám mérkőzésén Kecskeméti Zsolt egy Ryeki rúnavérttel védekezett a bestiák ellen, megoldott két Tamari kifosztását is (az első után jött Queliquor), de Ádám szívósan csatolgatott, és Szentségtelen kapuval, vagy Lyonachryssel blokkolt. Sok kiírtott kalandozó az egyik oldalon, a másik oldalon viszont DP nélkül állt Ádám, így a mérkőzés döntetlenre végződött. Érzésem szerint még 20 perc játék sem lett volna elegendő a meccs befejezéséhez.

A másik mérkőzésen a másik Polyák testvér viszont aratott, A Kapuk Őrzőjés paklijával kiépülve dúlta le a Krilehorral nyitó Novák Ferenc varázslós-szöktetős pakliját, amely Krilehor mellé Haniát is lehozta, de ez a Klónvarázsok ellen nem védett, egy körben pedig Máté egy Vadon lázadásával, és egy Dzsad kardtáncossal befejezte a mérkőzést.

Varga Zsolt ellen Dávid Balázs merész vonalvezetésű kisbárd paklival vette fel a harcot a Rounn-Hiere tengelyre építő Varga Zsolt  ellen. Mivel küldetéseket, és Maszkok ünnepét is húzott, így kalandozóinak MP-igénye körülbelül ott állt, ahol ellenfeléé. A tempós mérkőzésen végül Balázs örülhetett, hamar összeszedte a kellő mennyiségű DP-t. A másik csoportmeccsen a meglepően jól működő Tengeri farkas horda gyorsan 5. szintűre nőtt, mivel megoldott egy Rabszolgaszállítmány indítását, így a Lélekidézős pakli sem a Vérzivatart, sem akadálylapjait, sem a Toroni ködfivéreket nem tudhatta optimálisan (vagy akárhogy) kihasználni, így a végeredmény annyiban lehetett csupán meglepő, hogy mennyi ideig tartott. Csiger Ádám így elvesztette első mérkőzését, Ancsa Róbert pedig bezsebelhetett 3 pontot.

A negyedik csoportban Dezső Csaba Péter, és Péter Gergő mérkőzéséről később külön olvashattok. A másik találkozón pedig Zankó Krisztián (és a kezében olajozottan működő Kenawyn-antiss pakli) találkozott Zámbó Balázzsal, a mérkőzés végén Krisztián örülhetett.

Itt tennék egy kis kitérőt a versenyen felbukkanó paklikra. A versenyen négy olyan pakli is elindult, melyben a Tharr-szerzetesek kulcsszerepet játszottak (ebből 2 jutott a legjobb 8 közé). Ezen kívül azonban nem volt két egyforma, vagy akár csak hasonló pakli sem. Aki nem hiszi, az nézze meg a laplistákat.

Kertész Zoltán (Ragálymester-Tharr-szerzetes)
Polyák Ádám (Lyonachryss-Ősi Egyezmény)
Varga Zsolt (4 jellemű Tharr-szerzetes)
Zankó Krisztián (Elf-antiss)
Péter Gergő (Kóborló)
Ancsa Róbert (Tengeri farkas-Rabszolgavadász)
Polyák Máté (A Kapuk Őrzője)
Nagy Péter (Vérkehely rend)
Doktor Dénes (Nagyvarázsló-blokk)
Novák Ferenc (Krilehor-Szöktetés)
Csiger Ádám (Lélekidéző)
Dezső Csaba Péter (Tharr-szerzetes-Kóborló)
Zámbó Balázs (4 jellemű Tharr-szerzetes)
Dávid Balázs (kisbárd-küldetés)
Kecskeméti Zsolt (aun küldetés)
Bittó Zsolt (kistolvaj)

Statisztikai táblákat majd később, térjünk vissza a versenyhez! A második forduló azonnal kezdődött, amint az adott csoportban végetért az előző. Így gördülékenyen, és gyorsan pörögtek a csoportmeccsek.

A második fordulóban Kertész Zoltán és Doktor Dénes (DiN) máris a kiesés ellen küzdött egymással, hiszen aki veszít, már biztosan kieső. A két játékos csatájából Kertész Zoltán került ki győztesen, miután leostromolta ellenfele Kyel-szentélyét. Érdekes, hogy DiN utólag azt mondta, éppen horda ellen rakta össze pakliját. A lassú, és drága kalandozók, és varázslatok ezen a meccsen csak ideig-óráig védték meg, a kiskalandozós ostromhorda ezúttal (látványosnak nem mondható) módon ledarálta a három toronyszintet. Zolinak a mérkőzés folyamán folyamatos MP-fölénye volt, amit ki is használt. Így DiN már csak a helyosztóra készülhetett. A csoport másik mérkőzésén Bittó Zsolt játszott a meglehetősen erősnek tűnő Vérkehely rend ellen, amely azonban a kistolvajok ellen nem tudott időben kiépülni, így Bittó Zsolt máris második győzelmét aratta, és készülhetett az egyenes kiesésre, mint Pásztor Tamás helyettese (!).

A Második csoportban Polyák Ádám ezúttal jobban beosztotta az idejét, és Novák Ferenc ellenében a kulcskalandozókat kiírtva ellehetetlenítette ellenfelét. A csata folyamán Novák nem húzott elegendő védelmet a Muliphein-Szentségtelen kapu ellen, így Krilehor meghalt, majd ezt követően a lapokat dobató Fehér kobra is. A kérdést legfeljebb az időlimit jelenthette, de Ádám két Ősi Egyezményt megoldva végül ezt is hozni tudta. A csoport másik mérkőzésén az aunok gyorsan leküzdötték a Kapuk Őrzőjét, Polyák Máté az egész meccsen egyetlen kalandozót húzott, és a sok kicsi (és kereshető) aun hamar elszaladt mellette, megszerezve a kellő mennyiségű DP-t. Így ebben a csoportban az utolsó fordulóra maradt a döntés.

A harmadik csoportban szintén kiesési rangadót játszott egymás ellen Varga Zsolt, és Csiger Ádám, amelyet Zsolt magabiztosan tudott hozni, az ostromgépezet ezúttal nem akadozott, és szó mi szó, Ádám sem húzta magát agyon akadálylapokkal – legalábbis nem a megfelelőekkel.

A másik párharc az OVV döntő egyik legszínvonalasabb meccsét hozta, a két gyors küldetés, a Tengeri farkas, és a kisbárdok között. Ancsa Róbert hamar felhizlalt egy Tengeri farkast, és próbálta blokkolni a rohanó bárdokat, Dávid Balázs ezzel szemben kalandozófölényre tett szert, és megoldott három küldetést, mellyel pörgethette pakliját. Sorában Királyi lantos, Huri, 2 Ifini mesterdalnok, és Vándor dalnok, míg Robi csak lassan kűzdötte fel magát az egyenlő kalandozószámig, sok dobást rontva Dobótőrrel, illetve Hajítóbárddal. A csatát végül Robi nyerte meg, miután körről körre megoldott egy-egy küldetést (hol Gályarabot szabadított, és idézett 1 MP-ért, hol Szkúnt oldott ingyen), majd a végső körben Balázs megoldott egy küldetést, és kitett egy Dicsfényt, így 11 DP-je lett, míg Robi kalandos körülmények között összeszedett 12-t, így nyerte a hosszú, és kemény csatát, így máris készülhetett a legjobb nyolcra.

A negyedik csoportban Péter Gergő háromig kevert le Crantais paklijával, de mivel az első 5 fordulóban 4 Sápadt Angyalt húzott, valamint Concordiát, és Haditerveket is, így mégis nyerni tudott Zámbó Balázs ellen, aki az MP-fölényből ellőtt El Dzsaihokat meglehetősen rosszul viselte. A csoport másik mérkőzésén Dezső Csaba Péter győzött Zankó Krisztián ellen.
A harmadik fordulóra tehát volt, aki bizonyossággal vágott neki, és volt, akinek még döntenie kellett sorsáról:
Kertész Zoltán Nagy Péterrel került össze, a meccsen elsősorban az döntött, ki tudta előbb letenni XV. Hiere Otlokirt, és ez Nagy Péter volt. Az elhúzódó mérkőzést végül a Nekromagitorokból letett plusz kalandozók nyerték meg, akik egy kör alatt megoldották a két Ősi Egyezmény megszegését. Így Nagy Péter továbbment, Kertész Zoltán pedig a helyosztókon vigasztalódhatott. A csoport másik párharcában Bittó Zsolt kistolvajai ugyanúgy el tudtak rohanni Doktor Dénes varázslói mellett, ahogy egy fordulóval korábban Kertész Zoltán tette a Tharr-szerzetesekkel, így három nyert meccsel jutott tovább.

A második csoportban a Polyák testvérek ki-ki meccset vívtak, amelyen Máté álomhúzást produkált. A második fordulóra két 5. alapszintű A Kapuk Őrzője volt Sorában, amelyek mellé újabbak érkeztek, így testvére Ádám csak lassítani tudta a játékot, a vereséget elkerülni azonban nem. Hiába dobált jól, és ölt meg két ostrom alatt 3 Kapuk őrzőjét, Máté MP-ből klónozott, hozott egy újabbat, és a 7. alapszintű varázslók ellen a bestiáspakli tehetetlen volt. Így Máté jutott tovább, és továbbjuthatott volna Ádám is, ha Kecskeméti Zsolt nem szerez pontot Novák Ferenc ellen. Erre volt is esély, Novák feltartotta ellenfelét, blokkolt, varázsolgatott, majd szöktetett egy Fehér Kobrát, Kecskeméti ezzel szemben oldotta a küldetéseket, és egyszer megpróbálkozott egy Elemi faggyal blokkolt küldetés megoldásával is, amelyet ellenfele elnézett, így beállt Krilehorral. A döntő momentum ez volt, Krilehor besérült, Zsolt ezalatt megoldott egy küldetést, majd a következő fordulóban a 8 MP-ért lehozott Halál Negyedik Nagymestere nem váltotta meg a világot, Zsolt 12 DP-vel nyerte a párharcot.

A harmadik kvartettben Ancsa Róbert ellen Varga Zsoltnak nyernie kellett, hogy mind a ketten továbbjussanak. Roni lekevert, majd egy 2. alapszintű tengeri farkast hozott, amelyet Zsolt a második fordulóban egy Rabszolgaszállítmány indításánál Wirggel megölt. Innen már Robi nem tudott jól kijönni az olcsó kalandozók ellen, a rabszolgatermelő Ifini emberkufárt későn húzta, így Zsolt le tudta ostromolni az ezen a napon eddig jól (itt pedig botrányosan) húzó Robit. A csoport másik meccsén Dávid Balázs minden fordulóban ment küldetést megoldani, ellenfele, Csiger Ádám MP-ből fedte fel a csapdákat, bestiákat, így egy idő után eljött a pillanat, mivel Csiger nem húzott Nekromagitort, így elfogyott az MP-je, és a sok olcsó kalandozó elkezdett DP-t termelni a másik oldalon. A kisbárd pakli hiába nyert 3-ból 2-t, és hiába szorongatta meg harmadik ellenfelét is, Balázs mégis kiesett.
A negyedik csoportban Zankó Krisztiánnak nyernie kellett, és nyert is Péter Gergő ellen, akit rossz húzása meggátolt abban, hogy érdemben akadályozza az antiss-ostromot (részletes leírás itt). Dezső Csaba Péter élvezetes mérkőzésen kapott ki egy már tét nélküli meccsen Zámbó Balázs ellen, aki viszont szép játékkal csak a helyosztóig jutott el. A hosszú küzdelemben az döntött, hogy Csaba nem tudta kiugrasztani Crantai kóborlóját utolsó szintje védelménél (azaz nem tudott 1 MP-t küldetni). Még mielőtt Balázs ledúlta volna a legfelső tornyot, Csaba hosszas gondolkozás után kezet nyújtott.

Következhetett tehát a rájátszás, ahol minden egyenes kieséses szakaszban dőlt el, amelyet a helyosztók követtek.
A legjobb nyolc párosítása:

Bittó Zsolt-Zankó Krisztián: a mérkőzésen egyértelműen Zankó kezdett jobban. Egyrészt, húzott két kalandozót, és Lépést is, másrészt tudta blokkolni Bittó szórványos küldetésmegoldás kísérleteit. Bittó egy idő után megoldott egy Utazás a Kapuk Terént, és egy Dzsad bankház kifosztását is, de mire négy kalandozója megérkezett, Zankó Seyla képességével minden kalandozót pihenőbe forgatott. Ekkorra Zankónak 5, Bittónak 7 DP-je volt. Zankó elhozta a Torozon tavernáját, mire Bittó kisütötte egy Hurival Szang Pát, megoldotta a Csázsár kegyének kiérdemlését, és utána egy Udvari intrika leleplezését is, így nyert. Zankó maximum egy Hishiquort oldhatott volna, de az sem menti meg ellenfele azonnali győzelmétől. A nény közé tehát Bittó Zsolt jutott.

Statikus mérkőzést hozott Nagy Péter, és Dezső Csaba Péter találkozója, ahol Csaba Hadiállapottal, Tharr-szerzetesekkel mindig több MP-t nyert, amelyet arra költött, hogy kiépüljön, és a Crantai kóborlókat kint tartsa. Péter, mivel mindig volt blokkoló kalandozó, és nem akarta megöletni őket, így Vérgyűjtésekkel próbálkozott, majd egy idő után Hiere Otlokir is megérkezett. Eközben Csaba építményeit Naftavetővel gyújtották fel. A meccsnek időlimit vetett véget, így jöhetett a szerencsefaktor, mely Csabának kedvezett.
A Kecskeméti Zsolt-Ancsa Róbert párharc bizonyult a legegyértelműbbnek. Egyrészt, Robi lekevert, és még ezután is borzalmasat húzott, másrészt azért, mert Kecskeméti ezt ki is tudta használni, nagyon gyorsan, az önhibáján kívül akadályozni képtelen ellenféllel szemben hamar behúzta, és megoldotta küldetéseit.
A Varga Zsolt Polyák Máté mérkőzésről később részletes tudósítást olvashattok.

Elérkeztünk hát az elődöntőkhöz, ahol Varga Zsolt Bittó Zsolt párharc döntött a döntő egyik személyéről. A párharc itt már két győzelemig tartott, így a cserepakli is szerepet kapott. Az első mérkőzésen Bittó Abul-Rahim-Bankházzal kezdett, míg Varga Vámpírral, és Tharr-szerzetessel. A harmadik fordulóban Bittó küldetéseket oldott meg, és már kint volt Szang Pa, és a két kiforgott kistolvaj, mikor Zsolt ostromolni kezdett egy Vadon lázadása segítségével. El is vitt két szintet, meghagyva a Dicsőség csarnokát. Bittó nem forgatott éberbe a pagodával, így (szerintem) eggyel több szintet bukott, mint a manőver folyamán kellett volna. A többi már rutinmunka volt, a második Vadon lázadásával az 5. fordulóban véget is ért a játék. A második meccsre Bittó toronyszinteket és Kínokozást, Varga Tűzvészt, és Vámpírokat cserélt be. Ezt a meccset Bittó még jobban tudta kezdeni: Szang Pa, és két Dzsah-pap, majd Varga oldalán érkezett egy Vámpír, amely végig útban volt ugyan, de Bittó játékát ez nem zavarta meg. Előbb építményeket pakolt ki, majd manőverekbe kezdett, jól húzva a Hatodik érzékeket, és a Pszi-csapásokat is. Így megnyerte a második párharcot, egy meglehetősen bonyolult manőversorozat végén, amelyben a Di’Luani Árnyékpappal leszedett például egy Pagodára “erősített” Tűzvészt, hogy a Pszi-csapások mégis ingyen legyenek.
A harmadik mérkőzés kezdetén Zsolt a bevált Vámpírral nyitott, aminek viszont nem volt ellenállása. A Pteropták most megérkeztek, így ez a mérkőzés (ha nem is olyan simán, mint az első), de az ostrom sikerével zárult. Az elején még egy Tharr-szerzetes belerohant egy Titkos alagútba, de Zsolt kalandozóit javarészt védelemre használta fel, komoly DP-szerzési esélye csak akkor volt, ha mind a kettő Vámpír kiforgot, és összesen a mérkőzés ideje alatt nem húzott a 11 DP eléréséhez szükséges küldetést.
A másik párharcról, a Dezső Csaba Péter, és Kecskeméti Zsolt párharcáról készült beszámolóról később olvashattok, akárcsak a döntőmérkőzésről, melyet Kecskeméti Zsolt, és Varga Zsolt vívott.
A harmadik helyért versenyben maradtak közül Bittó Zsolt két játszmában győzte le Dezső Csaba Pétert.

A végeredmény:
1. Varga Zsolt
2. Kecskeméti Zsolt
3. Bittó Zsolt
4. Dezső Csaba Péter
5. Ancsa Róbert
6. Nagy Péter
7. Polyák Máté
8. Zankó Krisztián
9. Zámbó Balázs
10. Péter Gergő
11. Dávid Balázs
12. Polyák Ádám
13. Csiger Ádám
14. Doktor Dénes
15. Kertész Zoltán
16. Novák Ferenc

Gratulálunk minden résztvevőnek!

És a végére, a tiszteletnyilvánítás: mindezért köszönettel tartozunk mindazoknak, akik résztvettek a versenysorozatban, akik időt, és fáradságot nem kímélve vállalták a szervezést, és a koordinációt, és természetesen minden lelkes játékosnak. Jövőre a sorozat folytatódik!

MÁGUS és ADEPTUS verseny az Orczy-kertben
2006.11.18.

A novemberi Orczy-kertes verseny számomra egy kitűnő viszonyítási pontot jelentett. Itt lehetett először “élesben” kipróbálni az Acél és Ármány lapjait, és ezzel sokan éltek is. Igaz, a benne rejlő lehetőségeket messze nem használták még ki a játékosok, leginkább a legjobb lapoknak adtak helyet már eddig is kipróbált, letisztult paklijaikban. Jó próba volt, mivel alig egy héttel ezelőtt Veszprémben még alig lehetett az új kiegészítő lapjaival játszó embereket találni, csak a legerősebb, és legnyilvánvalóbb lapok kerültek még elő. Tendenciáját figyelve tehát a jövő hét szombaton esedékes Országos Vándorverseny döntőjében meggyőződésem, hogy minden résztvevő fel fogja használni az itt tapasztaltakat, és láthatunk a nyilvánvaló koncepciókon kívül másokat is.

Mindazonáltal a résztvevők (22 fő Mágus, és 9 fő Adeptus) kifejezetten színvonalas, sokszínű játékot hozó versenyt produkáltak, és remélem, hogy a paklik sokszínűsége a jövőben legalább ezt a szintet eléri. Persze itt is volt slágerpakli: az elmúlt időszakban jellemző toroni Tharr-szerzetes ostromból több is volt, és a Kilenc Sor Iskola Magiszterére épülő paklik is elfoglalták, az őket megillető helyet. Azonban a versenyen ezek a paklik nem hogy nem domináltak, de igazán komoly eredményt sem értek el. A paklik sokszínűségére jellemző, hogy a Mágus kategóriában a fent említettek kivételével nem volt két egyforma pakli. Volt élet-rend hadrend ostrom (mely Újoncok kiképzésével is játszott), Lyonachryss-nekorpolisz, Olwen & Co., Hercegkapitányok, Salina-Raybur kapitány tengeri küldetéses, élőhalott-Nekrográfia, Fehér Kobra-Zauder, bárd dobató, Vámpír-hadrend ostrom, élet-rend harcművész, kistolvajok, Crantai kóborló, Jakirte-Kirekesztés, abasziszi falanx (Hiere Otlokirra építve), Aranysereg-szöktetés, és még mások is. Tehát a versenyen jelen volt a horda típusú paklik sokasága mellett a kontroll (elsősorban varázslók), és a kombó-paklik is. A horda paklik dominanciája megszűnőben van, és úgy tűnik, hogy a kombó, és kontroll-paklik egyre nagyobb teret kapnak.

Beszéljünk akkor a népszerű új lapokról: szinte mindenki használt Mofquatot, annyit, amennyire lehetősége volt. A Tharr-szerzetesek a Szabotázst, Tharr-szentélyt építették be az új lapok közül. Az Ostrommester itt is bizonyította erejét. A Hercegkapitányos paklik a környezettől függően működnek, a Bojkott több mérkőzést is megnyert használóinak, akárcsak a Di’Luani Árnyékpap. Hiere Otlokir bizonyított, mint a szövetségesek újabb erős példánya, akárcsak az abasziszi falanxot alkotó új duó, a Medron, és a Balatrisz. Fel-feltűnt a Zsarolás is, és általánosságban: az új lapok közül többet láthatott a publikum működés közben, mint eddig bármikor.

És akkor a versenyről: Varga Tamás hadrend-küldetéses pakliját a Kilenc Sor Iskola Magiszterére cserélte, de az elhúzódó küzdelemben, és nagy csatában vesztett az első fordulóban Vida Gábor Aranysereg Harcmesterekre épülő paklija ellen. A Hiere Otlokir-II. Rounn Lyechard csatából Bozsoki Zsolt nyert, leostromolta Varga Zsolt toroni Tharr-szerzetesekből álló pakliját. A húzásnak itt is nagy szerepe volt, Varga Zsolt nem húzott Pteroptát, és csaknem végig defenzívában volt a kalandozóit kitűnően húzó ellenfelével szemben. A mérkőzés kicsivel az időlimit előtt ért véget. Erdős Gyula Kilenc Sor Iskola Magiszterét megette egy Wirg, Rudolf Ákosnak többek között ez kellett a győzelemhez Élet-Rend harcművészeivel (Sheina, Shirin Wri Kriles, és Sian Ten Noi). Jusztin Márk Igere-szentély romjainak felkutatásával blokkolta Szabó Balázs hadrendjét, és ebben az Álom dalák is a segítségére voltak. Azonban Balázsnak elég volt egyszer éberbe forognia, és máris megnyerte a játékot az addigra leidézett kilenc (!) hadrendes kalandozójával. Az első forduló után a leghalványabb fogalmam sem lehetett róla, hogy a hatodik után kinek gratulálhatok. A mezőny egységes volt, és rengeteg trükk, jó meglátások – azaz jó játék színesítette a paklik miatt már eleve unalmasnak nem mondható versenyt.

A második fordulóra tehát, amint mondtam nem lettem okosabb, úgyhogy az első asztalhoz ültem, figyelni a mérkőzések alakulását. Itt láthattam egy gyors mérkőzést, a semmit nem húzó Vajda Tamás (Jakirte-Kirekesztés-Liorn Ceir-Valens) kalandozó híján nem tudott ellenállni Oancea Róbert két Tharr-szerzetesének, amelyek 3 forduló alatt ledarálták. Ez után Rudolf Ákos meccsét nézhettem, ahol ellenfele, Császár Zoltán hercegkapitányaival nézett szembe. Ákos Sheina cwa Modrennel nyitott, és sorjában lehozta Liut, majd Sian Ten-Noit, és Shirint is, mindezt Felmentő sereg hívásával, vagy Átkelés a Yian-Yiel hegységen segítségével. Ellenfele védekezett, elhozta a Keleti Szél Pagodáját, blokkolgatott, de a végtelen akciólapot hozó Sheina a Halálos Ujjal karöltve hosszú távon győzelemre volt ítélve. Sian Ten Noit még meg tudta ölni Zoltán, de aztán előbb egy Császár kegyének kiérdemlésével, majd a Pagoda visszafoglalásával Ákos nyert. Két villámpakli lassú mérkőzését hozta Bozsoki Zsolt, és Panyik Zoltán mérkőzése. A húzás egyik oldalon sem volt optimális, Bozsoki három ezüstkard bajnokot hozott MP-ből, Panyik pedig elvesztette a Reagi sátorvárosát egy Kapuk terének köszönhetően. Lassan folyt a játék, a tornyokat Bozsoki nagyon lassan, és óvatosan ostromolta, és mikor két Északi Szabad harcosa átalakult Balatrosszá, illetve a második Abasziszi falanxharcossá, már látni lehetett, hogy győzelemre áll. Panyik elkezdett ostromolni, de csak az órát pörgette vele. XV. Hiere Otlokir képességével Zsolt biztosan hárította a próbálkozásokat. Ideje nyerni azonban nem maradt, így a mérkőzés döntetlennel zárult. Megjegyzendő, hogy az utóbbi idők legkevesebb döntetlenjét ez a verseny hozta. Összesen ezen kívül még egy ilyen fordult elő, a harmadik fordulóban Vida Gábor, és Keul Dávid mérkőzésén.

A harmadik forduló előtt még mindig minden elképzelhető. Így voltam ezzel én is. Oancea Róbert és Szabó Balázs is két-két győzelemmel állt. Csatájuk – Élet-Rend hadrend, illetve a Tharr-szerzetesek – gyors meccsnek ígérkezett. Bár annak ígérkezett, nem lett az. A paklik nem épültek gyorsan ki, Szabó Balázs Kincseskamráját Róbert hamar ledúlta. Igaz, ebből Balázs is profitált: a Kincseskamrára érkező Quintarha ellenére (a több ostrom miatt) sok lapot húzott, és ez kisegítette a rossz húzásból. A mérkőzésen egyébként Balázs 12 Északi Szabad Harcosából 10-et be is húzott, mégis nyert a lapelőnynek hála. Megérkeztek ugyanis a nagyobb hadrendesek is, és elhúzódó csatában leostromolta ellenfelét. Utolsó manőverébe 5 kalandozót küldött, hála a Vörös Lovag képességének. Mellettük Harsányi András Lyonachryss-paklija ellehetetlenítette Rudolf Ákos harcművészeit. Harsányi egyébként az első két fordulóban egy Kilenc Sor Iskola Magiszterét, majd egy Zulfaimot tüntetett el Véreső (!) segítségével. A forduló leghosszabb mérkőzését Panyik Zoltán, és Erdős Gyula hozta, ahol a Rothrixok a Főrend meggyilkolásával karöltve hamar elfogyasztották Panyik Zoltán kalandozóit, de ő kitartott, és Gyulának két Sárkány ébredése (Időhurokkal), egy Mestertolvaj, egy Sors keze, és egy Di’Luani Árnyékpap kellett a végső dobató akciókhoz, mellyel éppen az időn belül tudott nyerni.

A negyedik fordulóban a két veretlen csapott össsze: Harsányi András, és Szabó Balázs mérkőzésén előbbi kezdett jobban, egy Északi Szabad harcossal nyitott, és a második fordulóban meg is oldott egy Újoncok kiképzését – azért nem az első fordulóban történt, mert András Trónteremmel is játszott. Balázs jól húzta a kalandozókat, de egy Muliphein-Szentségtelen kapu megfelezte kalandozóit, amint az El Sobirai Arénáért elment. Ennek ellenére a manőver sikerült. A következőben András Lyonachrysst hozott, amely majdnem minden körben MP-t termelt képességével (a hadrend ellen ideális), és megkísérelt elmenni egy Ősi Egyezmény megszegésére. Mire idáig jutottunk, Andrásnak egy Tharr-papja is volt, és egy Kígyószekta növendéke, melyek egy Szentségtelen kapuval Kheb-Thueethet nyitottak Balázs akadályozó csapatára. A két kalandozóból az egyik megúszta, és két Fejszecsapással két kalandozót is megölt, így a manőver sikertelen lett. Eddigre András Trónterme már elesett. Nos, innen tudta megfordítani a meccset. A Gilron-szentély ostrománál meghalt Balázs egy kalandozója, de vitte a manővert. András a Tharr-pap-Wirg kombinációval besérítette kalandozóit, majd egy Mulipheint dobott az éber Vörös Lovagra, mely nem halt meg. A következő fordulóban András megoldotta az Ősi egyezményt, miután harmadik Szentségtelen kapuját is behúzva megölte az akadályozó csapatot egy Daronne segítségével. A fennmaradó kalandozók ellen egy Ankhe-Thueeth védte Adrás toronyszintjét. A második Ősi Egyezmény megoldása már könnyebben ment, és amikor András visszakeverte egy Kígyószekta növendék áldozásával a Tróntermét, majd következő fordulóban be is húzta azt, végleg eldőlt a játék. Ilyen kiélezett meccset nagyon régen láthattam, és nem hiszem, hogy a néhol követhetetlen csata folyamán bármelyik játékos is hibázott volna. Mivel a csata elhúzódott, így ebből a fordulóból nem tudtam újabb mérkőzést megtekinteni, csak annyit tudhattam meg, hogy András, az egyetlen megmaradt veretlen játékos Vajda Tamást kapta ellenfeléül.

Mire ez lezajlott, az Adeptus verseny 5 fordulója hihetetlen tempóban véget is ért. Rudolf Bálint örülhetett a végén, mivel kiélezett párharcban győzedelmeskedett, Miskoltzy László ellenében. A harmadik helyezett Hannák Judit lett, a győztesek pakliját a versenypakliknál olvashatjátok. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az ötödik fordulóban Harsányi tehát Vajda Tamással szemben kellett, hogy megőrizze veretlenségét. Meggyőződésem, hogy a mérkőzésen Tamás hibázott. Első fordulóban Jakirte ért pástot, András egy Tharr-pappal, és csatolással válaszolt. Nem volt a kezében több kalandozó, csak Szentségtelen kapu. Tamás ekkor lepörgette kezét 2-ig, és várta a következő fordulót. Csatolt kettőt, kirakott egy Udvari Intrika leleplezését, és dobott egy lapot. Ha ezt nem teszi, András valószínűleg körökön keresztül nem húzza be sem a szükséges kalandozót, sem a Mulipheint. De így behúzta, és egy Muliphein-Szentségtelen kapu-Daronne kombinációval Nekropoliszból megölte Jakirtét. Innen egyenes volt a pálya, András minden szemben érkező kalandozót megölt, így Liorn Ceir-Valenset, és Cyrgaant is. Megvolt hát az ötödik győzelem, és innen már csak másodlagos ponttal és persze egy esetleges vereséggel tudta volna megfosztani magát a végső győzelemtől. A második asztalnál Szabó Balázs legyorsulta Erdős Gyulát, akinek rossz húzása meggátolta az érdemi ellenállásban. Bittó Zsolt kistolvajaival kikapott Panyik Zoltántól, pedig eséllyel pályázhatott volna a győzelemre. A mérkőzés elején két Pszi-csapással, egy Wirggel, és egy Kínokozással 4 kalandozót is megölt, mégis vesztett. A lassan érkező küldetések megbosszulták magukat ezen a meccsen. A harmadik 4 győzelmes Polyák Ádám lett, és egyúttal ő játszhatott az utolsó meccsen Harsányi ellen. A csata egypár csatolással kezdődött András részéről, valamint azonnal hozott egy Lyonachrysst, aki miatt Ádám feláldozott Quironeiai fegyverforgatójából termelt egy MP-t, majd Vérgyűjtötte magát. Az eddigi legjobb kezdése után Ádám még egy Vámpírt is hozott, 4 MP-ért. A következő fordulóban érkezett egy Tharr-pap is, és Ádám egy sikertelen ostrom után elkönyvelhette, hogy meghalt egy kalandozója (András ismét írhatott MP-t). Ádámnak innentől versenyeznie kellett volna András MP-fölényével, de nem igazán tudott. Az első Ősi Egyezmény után már valószínűsíthető volt, hogy András nyer, és így is lett: 6 mérkőzésből 6 győzelemmel megnyerte a novemberi versenyt. A második helyezett Panyik Zoltán lett, aki egy maratoni kör végén, amelyben 10 feletti ostrom zajlott le, két Dzsad kardtáncos segítségével megverte Szabó Balázst.

A verseny izgalmai után az eredményhirdetés következett Mágus kategóriában is. Az első helyezett Harsányi András (Lyonachryss-Ősi Egyezmény), a második Panyik Zoltán (kiskalandozós ostrom), a harmadik Szabó Balázs (Élet-rend hadrend) lett. Minden résztvevőnek köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték a verseny színvonalát, és többükkel találkozunk ismét nov. 25.-én az OVV döntőjén, valamint minden érdeklődővel a december 16.-án az Évzáró Nagyversenyen. Gyertek el, minél többen, mert tudjátok: Senki nem megy haza üres kézzel!

M*K bemutató – tapasztalatokkal

Hála a több éves ismeretségnek, a miskolci versenyszervezők meghívást kaptak az Egy Csapat szerepjáték táborba, hogy ott M*K bemutatót tartsunk.  Voltak érdeklődök, akiknek megadtuk a kiadó elérhetőségét, illetve osztogattunk M*K naptárakat is.

A két nap folyamán volt lehetőség kipróbálni a játékot, a kezdő pástot, illetve azt a pár paklit amit mi csináltunk saját gyűjteményből.

Az érdeklődésre nem lehet panasz mivel közel a tábor fele kb. 20 fő mutatott érdeklődést így vagy úgy a játék iránt. A második nap sikerült egy kisebb versenyt is rendezni a komolyan érdeklődő játékosoknak az előre elkészített paklikkal.
A versenyt Kerek Tibor nyerte meg egy lovagos küldetés megoldó paklival, így a díjként felajánlott Dartonita Preconcept paklit ő vihette haza. A szintén díjnak felajánlott Geofrámiákat pedig felbontottuk és azok a játékosok választhattak belőle lapokat, akik több mint fél órát hajlandóak voltak a  kártya megismerésére szánni.

Tapasztalataink:

A kezdő paklik és a pást kiválóan alkalmas a játék megismertetésére, ha egyik játékos sem ismeri a játékot, illetve ha csak párat játszanak vele. Ha viszont valaki valamennyire ismeri már a játékot (ilyen játékos is volt… kapott pár lapot ajándékba régen, vagy olvasta a régi rúna magazinban megjelent cikkeket, esetleg van pár kártyás ismerőse, barátja), vagy sokat játszik vele, akkor annak egy idő után unalmassá válik és előjön az, hogy a tűzvarázslós pakli sokkal erősebb, jobban összetartoznak benne a lapok.

A másik tapasztalat amit az összerakott paklik kapcsán sikerült levonni, hogy a kezdők számára sokkal érdekesebb a küldetések megoldása, mint a toronyszint ostroma. Talán mert több a manőver, több a harc, illetve több a siker élmény még akkor is, ha kikapnak.

A lapok megfogalmazásával illetve értelmezésével jó pár helyen problémájuk volt. Ezt főleg abból tudtuk leszűrni, hogy az előre összerakott Dartonitás, kis orkos, feketerendi paklinál ahol a kalandozókon, egyéb lapokon kevesebb illetve egyszerűbb szöveg valamint jelkombináció volt, sokkal kevesebb kérdés merült fel a lapokkal kapcsolatban, mint például a harcművészesnél vagy a nagy lovagos helytartós paklinál.

Kecskés Tamás

Félévzáró verseny – Mágus és Adeptus

Idén, a félévzáró verseny alkalmából két párhuzamos versenyt rendeztünk. Az egyiket a már korábbról ismert kiírás és gyakorlat szerint, de új néven bonyolítottuk le, és ezen minden játékos megkötés nélkül indulhatott. Ez a KIVÁLASZTOTTAK – Mágus verseny volt, melyet a rutinos játékosoknak ajánlottunk. A másik a KIVÁLASZTOTTAK – Adeptus verseny, melyet a kezdő és újrakezdő játékosok részére rendeztünk, hogy nekik is legyen bátorságuk elindulni egy hangulatos versenyen, ahol hasonló tudású és hozzáállású játékosokkal találkozhatnak. Ezen a versenyen a “Folyamatos” ranglista első 64 helyezettje nem vehetett részt. A nevezők hangulatos, és ötletes paklikkal érkeztek a versenyre. Mindez érdekes kontrasztot alkotott mind hangulatában, mind a verseny stílusában a Mágus kategória vérre menő meccseivel. A másik oldalon – szinte minden neves játékos nevezett a Mágus kategóriában. Itt voltak a tavalyi, és a 2004-es évzárók győztesei (Doktor Dénes 2004, Rónai Árpád 2005), az eddig egyetlen kétszeres győztesünk Varga Zsolt – hozzá társult ebbe a kitüntetett csoportba Kertész Zoltán, de az ország minden tájáról érkeztek a kategóriába. Elmondható, hogy könnyű mérkőzés ebben a kategóriában nem volt.

Ugyanígy érdekes kimondani, hogy meghatározó pakli sem volt. Most először tudom leírni, hogy domináns koncepció nem létezett a versenyen. Győztes igen, és olyan is, amelyből több is volt. De egyértelműen meghatározó nem. Így meglehetősen színes volt a paklik köre. A köztudatba már az OVV-ken berobbant a Pteroptára épülő kiskalandozós ostrompakli, amelyet a gyakorlott játékosoknak is meg kell tanulniuk: ilyen típuspakli eddig ugyanis nem létezett. A pakli két verziója a Kertész Zoltán által végül győzelemre vitt Tharr szerzetesek+Ereni viador+Impernis Magnior vonal, de érdekes az Enyészet posványára, és más rontásokra építő ostromló goblin is. Ezek mellett a kipróbált koncepciók is helyt kaptak. Ugyanakkor a Mágus kategóriára jellemző volt a lapra kihegyezett paklik tömkelege. Nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban győztes kyr, szuke vonal ezúttal háttérbe szorult (Varga Zsolt vállalta egyedül a kiismertség rizikóját). Ugyanakkor a nekropoliszok széles skálája lephette meg a belépőt. Volt Lyonachrysses vonalú, volt Holdimádó+Bálványtagadó, és még más próbálkozások is. Előkerült az Abdul-Rahim kistolvaj, a Fertőmester+Fekete vész, a nagylovagok+Fegyverrántás+Fényúr, a nagyvarázslók. A lista korántsem teljes. A legtöbbek által kritizált küldetésfölényt a Pteropta “felfedezése” kompenzálta. Ugyanígy jellemző volt a környezetre, hogy a dobató koncepció is működőképesnek bizonyult.

Az Adeptus? Nos, aki nem volt jelen, és nem látta a játékokat, nehéz elmagyarázni. Mosolygós mérkőzések, egyáltalán – vita nélkül, baráti hangulatban lezajló verseny. Nincs két egyforma pakli, mindenki saját kis koncepcióját erősítgeti, beszélgetés. A verseny sokkal hamarabb lezajlik, mint a Mágus. A mérkőzések között nincs olyan, melyet döntetlennel kéne lezárni (na jó, egy). Ugyanakkor minden játékos örülhet a lassabb játéknak, a fair play szellemében zajló meccseknek. Itt nem a szikrázó csata a cél. A győztes örül, a vesztes mosolyog, vagy bosszankodik. Közben magyaráz, és cserél. Vagy egyszerűen várja a folytatást. A verseny végén a győztes választ a nyereményalapból, majd sorrendben a többiek is. Ezt követően a játékosok igényére még egy – 8 fős kisversenyt is elindítottunk. A játék öröméért, és pár nyerhető ultráért… Az Adeptus versenyt Kovács Krisztián nyerte, második Szatay Zoltán, a harmadik Péntek József, a negyedik Horváth Ádám lett.

A Mágus mezőny viszont soha nem volt ilyen erős, ezt szeretném hangsúlyozni. A megjelentek szinte mindegyike neves, és elismert versenyző, hosszú versenyzői tapasztalattal a háta mögött. Hibázni itt nem lehet, mert az ellenfél azonnal büntet érte. Sok a blöff, de a játék tiszta. Van szerencsém megtekinteni egy vita apropóján Doktor Dénes, és Kertész Zoli meccsét, melyen Zoli ostromolja egyesével Din kistolvajait. Mikor a meccs után közöltem Dinnel, hogy a Felmentő sereg megoldható úgy is, hogy az ellenfél ostromolt, Din fejét a falba veri… Ez – is – a kártya. Ugyanezt mondhatnám a Varga Zsolt Enracoját megevő Sherebre is. Mindazonáltal a szerencse kevés a játékhoz.

Kertész Zoltán magabiztosan, és hiba nélkül, veretlenül nyert Horváth László, Szabados Dávid, és Kun László előtt. Legyünk büszkék erre a napra, és rájuk – a Kiválasztottak játékosaira – magatokra!      fel>>

Újabb Szíriusz akció

Ismét kaptunk egy beszámolót Szabó Zsolttól, a Szíriusz Kulturális Egyesület elnökétől

Ahogy ígértük kinn voltunk a BKV ZRt. ez évi Juniális rendezvényén, mint Egyesület, azzal a céllal, hogy miután e rendezvény a gyerekeké, mi is kivegyük  részünket a szórakoztatásukból. Vittünk több táblás játékot, de elsősorban az M*K  Kártyajáték kezdőcsomagjait, pásttal. Már reggel fél kilenckor kinn voltunk a cég Hungária körúti sporttelepén, ahol több mint 30 óriás sátorral, színpaddal, óriáskerékkel, körhintával,  gulyáságyúkkal, üditősstandokkal várták a résztvevőket. Mi is külön sátrat  kaptunk, aminek akkor örültünk a legjobban mikor eleredt az eső. Kezdtünk  kétségbe esni, hogy elúszik a nap, de szerencsére csak egy félórát esett, és ez  nem vette el a kedvét az embereknek. Több ezren jöttek össze, és mi is megállás  nélkül pöröghettünk, játszhattunk az érdeklődő gyerekekkel. Ismét tapasztalnunk  kellett, hogy már tíz éves kortól meg tudják tanulni a szabályokat, és szerencsére sokan kérdezték, hol tudhatnak meg még többet a játékról. Mindenki nagyon jól érezte magát, és azzal búcsúztunk a szervezőktől, hogy jövőre visszavárnak minket.

A legaranyosabb esemény az volt, mikor az egyik apuka azzal adta oda 8 éves gyerekét, hogy neki úgysem való ez a játék. Erre én kivettem mind a két pakliból a kalandozókat, akciólapokat azaz azokat a lapokat, amik jobb alsó sarkában szám van. Odafigyeltem, hogy mind a kettő pakli egyforma legyen, (szerencsére mind a két pakliban kettő negyedik szintű kalandozó van) megkevertem őket, majd képpel lefelé megkapta ő az egyiket, én a másikat. Mint régebben az “autós kártyával” egyszerre felcsaptuk a legfelső lapot, és az vitte, akié nagyobb volt… Az apa meglepődött, a kissrác (szerencsére már tökéletesen tisztába volt a számokkal, és tudta még azt is hogy a 4 kettővel nagyobb mint a 2) pedig nagyon élvezte a játékot, és tetszettek neki a lapok is. És ennek még lesz folytatása…

Relax szigeti beszámoló

A Szíriusz Kulturális Egyesület elnöke küldte az alábbi rövid beszámolót.

A ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesülettől kaptuk a felkérést, hogy az évente, a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban megrendezésre kerülő rendezvényükön programmal megjelenjünk 2006 május 13-án. Mivel mi játékok bemutatását, és betanítását tűztük ki célunkul, ezért értelemszerűen a pástot, és a kezdőpaklikat is kivittük a rendezvényre. Minden várakozásunkat felülmúlóan, olyan sikere volt, hogy szinte egész nap ment a játék a páston, de végül a tűzvarázslók győztek 5:4-re. 😀
Most már gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodva bátran ajánlhatom bárkinek a kezdőpaklik használatát, aki meg akarja szerettetni e játékot ismerőseivel.

Szabó Zsolt
elnök
Szíriusz Kulturális Egyesület

Új Hullám verseny
2006.május 14, Orczy-kert

Az idei első, hivatalos Új Hullám versennyel folytatódott Orczy kertes versenysorozatunk. Itt lehetett először nyerni az Ütközetet, melyet minden fordulóban más feltétellel osztottunk. (Lásd lejjebb). A versenyen 37 játékos, és sok megfigyelő volt jelen, és ezúton is gratulálunk Stefán Tamásnak, aki sikeres bírói vizsgát tett (a további jelentkezőket is szívesen várjuk). Maga a verseny kisebb csúszással kezdődött. Ennek részint az volt az oka, hogy valamennyi nevezőnek ellenőriztem paklilistáját, hogy valóban Új Hullám paklival állunk-e szemben. Kellemes meglepetés volt, hogy egyetlen alkalommal sem kellett szólnom hiba miatt, azaz a játékosok tökéletesen adaptálták a versenyforma kereteit. Mikor végignéztem a paklikon, azért voltak koncepciók, melyek még engem is meghökkentettek – ugyanakkor rengetegen indultak hagyományos versenyen bevált paklikkal, apró módosításokkal élve. A legnépszerűbb pakli a szuke volt (kismillió precíziós módosítással 5 darab volt belőle), e mellett népszerű volt az Olwen & Co., a hadrendes kiskalandozók millió változata, a kyrek (Regitor Imperalis), és a dzsinnek. E mellett azonban számos más, néha vicces, vagy különös pakli is megjelent, néhol kiugró eredménnyel. A dzsad prekora építő kistolvaj, a Sherebre építő nagyvarázslós ostrom/Toroni Hatalmasok, a Fényúrral védett nagylovagok, orkok, Erimar, Fertőmester-rontások, Aranysereg-Szöktetés, Roxox, az óriások, Kenawyn-Oylinn ostrom, dwoonok, Halál Ötödik Nagymestere, Eflammor – és más tűzvarzslók, Kard Testvériség, Vyergas, és még sokan mások is képviseltették magukat a versenyen. Külön ki kell emelnem Keul Dávid – jó szokásához híven “leesik-az-állam-mikor-meglátom” pakliját: ezúttal Pteropta mellett Dzsah-pappal, és Kígyószekta növendékkel (8 példány) ostromolt…

Az első fordulóban amúgy a leggyorsabb győzelemért járt az Ütközet. Az első, amire felfigyeltem természetesen Keul Dávid ostrompaklija volt, mely gyorsan és hatékonyan ostromolt hol egy, hol két szintnyi kalandozókkal – attól függően, hány Pteroptát húzott. Mérkőzésének gyorsan vége lett. Almádi Tamás, és Vida Gábor egyébként izgalmas meccsének az időlimit vetett véget, bár már megállapítható volt, hogy Gáborral szemben megcsappant a hadrend.

A második forduló előtt azért még jósolni nem lehet. Ez csak akkor válik nyilvánvalóvá az ember számára, ha már lefutott, és megrendezett pár versenyt. Nos, én sem tettem volna fogadásokat a győztes kilétére. Az biztos, hogy két korábbi győztesünk is jelen volt Kertész Zoltán, és Varga Zsolt személyében. A Polyák testvérek magabiztosan vették az első fordulót. Vágó Gergely egyéni paklija (sokra becsültem mindig is a versenybeli meglepetéseket) – a tűzvarázslókkal hozta a kötelező első fordulót (Falánk Ughjorbagan-Tűzvihar-Megidéző rúna kombinációval. Erősnek tűntek a szukék, azonban hozzávetőlegesen felük elvérzett rögtön az első körben, még olyan rutinos játékosok kezében is, mint Dezső Csaba Péter, vagy Krizsai Zoltán (ő rend-halál harcművészekkel játszott), de Leányvári Péter, vagy Bittó Zsolt nyert velük. Szóval volt választék, és a 7 forduló miatt nem csak elvi lehetősége állt fenn annak, hogy olyan ember nyerjen, aki az első meccsét elbukta.

A forduló megkezdődött, ezúttal a legtöbb DP-t elérő játékos vehette át az Ütközetet. (Egészen hamar – alig 20 perc telt el a meccsidőből, és a 20 DP maradt a legmagasabb érték). Pásztor Tamás, és Kalenics Máté nem bírtak egymással. Tamás nem akart kimozdulni, ellenfele szintúgy. A Fekete vész itt Tamásnak sok karakterét betegítette le, ugyanakkor Tamás az idővel egyre ritkábban mozdult ki Sorából, így veszélyes szintmennyiség birtokában várakozott. A meccs vége döntetlen: Szukék egymás között: Leányvári Péter, és Bittó Zsolt csatájából előbbi került ki győztesen, miután túlhúzta ellenfelét kalandozókkal, így Hogariot, és Ude Tadakot is egyszerre húzták kezükbe, de Péternek sikerült előbb letennie őket. Polyák Ádám hatásosan védekezett Keul Dávid apró hordája ellen, hiszen maga is 3-4 MP-ért idézett Dzsad hadzsit, Sobirai rablóvezért, vagy éppen Abult. A meccs döntő lapja Dávid hordája ellen a Vizesárok volt.

A harmadik forduló előtt már csak heten álltak hibátlan mérleggel. Leányvári Péter (szuke) és Varga Zsolt (szuke) párharcát Zsolt nyerte, Polyák Máté (Shereb-Fried Ri-Vilar-nagyvarázslók, és paraelemek) Vályi László ellen (Erimar) aratott győzelmet nem kis mértékben az Elemi fagyok segítségével. Kertész Zoltán (dzsinn küldetés) pedig taktikusan győzte le a nagylovagokkal (Eligor-Ranga-Dagatere) operáló Bacsó Róbertet. Egyszerűen elforgatta a nagykalandozókat, majd elsétált küldetni. Polyák Ádám bizonyíthatta Vida Gábor ellen a dzsad preko erejét. Meg is tette. Először is, Ugyanannyi MP-t kaptak, és Ádám a laphúzó képességek hatására hamar került karakterfölénybe. A Wirgek (Kötések oldásával megspékelve) kivédték Gábor próbálkozását arra, hogy megölje kalandozóit, így fokról fokra gyűlt a DP. Aztán, mikor Ádám egy jól sikerült manőverrel Gábor mindkét kalandozóját sérültbe forgatta, majd lehozta a Lótusz leányát, Gábor kezet nyújtott. Ebben a fordulóban a leggyorsabb azonnali győzelemért járt a díj (azaz a 11 DP nem számított) – nem, nem Császár kegyével született meg, hanem ostrommal…

A harmadik forduló után rövid szünet következett, addig is lehetett összegezni, illetve mindenki megtekinthette a pillanatnyi állást. Nos, már csak négyen álltak a vártán, és várható volt, hogy ez megfeleződik. Kertész Zoltán, a Polyák testvérek, és Varga Zsolt. A különítményt a két győzelemmel és egy döntetlennel bíró Almádi Tamás egészítette ki (káosz-halál hadrend küldetéspakli).

És megkezdődhetett a negyedik forduló. Polyák Máté Kertész Zoltán ellen, Polyák Ádám pedig Varga Zsolt ellen kezdett. Ebben a fordulóban az érdemelte ki az Ütközetet, aki úgy nyert, hogy ellenfele nem oldott meg küldetést, és nem ostromolt le toronyszintet. Nem hittem volna, de a 4. asztalnál ezt éppen egy Erimaros pakli ellen hajtották végre. Vályi László két alkalommal dobott Erimarral dupla hatost a Dzsad bankház kifosztására, Almádi Tamás pedig megszerezte ellene a 11 DP-t a kishadrenddel. (ha előzőleg megkérdeznek a párharc esélyeséről a paklik alapján, hát még a végeredményre sem ezt tippeltem volna). Miután láthattam ezt a 3 fordulóig tartó párharcot, leültem végignézni Kertész Zoltán, és Polyák Máté meccsét. Fried Ri-Vilar érkezett Máté oldaláról, és Zulfaim a másikról. Zoli megoldott egy Kém leleplezését, és Kharaddal pörgetett, Máté pedig egy ostromot elengedett, de csak átrendezte a toronyszinteket. Rövid idő után ő is lehozta Zulfaimot. Kertész ekkor gondolt egyet, és Rejtett városával kikeresett magának még egyet – 3 Zulfaim a páston, nem túl gyakori látvány. Ekkor megindulhatott a dobálásháború. Előre látható volt a paklikon (Zolié a megszokott 70 lapos) – hogy ebből ő fog jobban kijönni. Máté ostromolt, és levert egy Kyel-szentélyt – ezt megelőzően Elemi fénnyel 2 akadálylapot is levilágított. Még egy ostrom, majd a harmadikat, a Weila-szentélyt Zoli Sherebbel, és Ankhe-Thueeth-tel megvédte, majd két kör múlva megoldotta küldetéseit, és nyert. Nem rossz meccs, főleg ha a mellékes, figyelemelterelő, vagy egyszerűen csak sikertelen manővereket vesszük figyelembe. Szép számmal voltak. A másik ágon Varga Zsolt ellen nem jött fel az Emír lánya idejében, így Polyák Ádám kikapott – legalábbis ő többek között ennek tulajdonította vereségét, míg Varga a “Jól húztam” (tőle egyébként igen szokatlan) mondattal sommázta győzelmét.

Az ötödik fordulóra letisztultak az erőviszonyok: aki a Kertész Zoltán – Varga Zsolt párharcot megnyeri, az jó eséllyel pályázhatott a végső győzelemre is. A párharc nem tartott túl sokáig, Zoli egy alapvetően rossz kezdőkézre húzott rossz ütemben további lapokat. A szukéknál már 3 kalandozó (Hogario Kai Tamura, Ude Tadako, és Taigi Tenno) állt, míg Zoltánnál még csak egyetlen Zulfaim. Zsolt hamar megoldott előnyküldetései után megoldotta a Császár kegyét, és nyert. Zoli blokkolólapjai, illetve ütései valahol a pakli középső harmadában. E közben a másik szuke paklival Bittó Zsolt legyőzte Almádi Tamást, a másik veretlent, és a bővebb élmezőnyben Polyák Máté Keul Dávidot, Polyák Ádám Panyik Zoltánt, Vajda Tamás pedig Leányvári Pétert győzte le. Innentől aki nyerni akart, annak pusztán a győzelem nem volt elég. Az is kellett, hogy Varga Zsolt megbotlik.

Az első próbálkozó Vajda Tamás volt, és az igazat megvallva, nem járt tőle messze. Hamar jött Eligor, majd rá a Fényúr. Zsolt kockái ekkor önálló életet kezdtek élni, mikor két Döfés szívbe szállt mellé – 9-re. Majd A Fényuras Eligor levert egy toronyszintet, de a másodiknál már a harmadik Döfés szívbe megállította (Fényúr, Eligor a mélységben). Zsoltnak ekkor kezdett kiépülni a paklija, bár kalandozói többségét nem küldetések támogatásával hozta. Vajda Tamás egy Hűségesküzött Dagaterével, és két Oroszlánszív-paplovaggal állt, gyakran ostromolva. Az elhúzódó játék azonban annak kedvez, aki több MP-t kap. Tamás pedig későn húzta Regnorét, így Zsolt elhúzhatott Hogarioval. A vége fölényes győzelem, de a kezdet nehéz… Máshol mi történt? A testvérpár összekerült – és Máté a testvérének legfájdalmasabb húzással kezdett. Előbb Manifesztáció éve, majd Csillagsisakos Hödr. Máté gyorsan, és ütemesen ostromolt. Kertész Zoli ezúttal egy másik szukét kapott ellenfeléül, Bittóét. És jól boldogult vele. Vida Gábor nagy véráldozatokat hozva (Regitor, sőt Khymer is meghalt) – gyűrte le Kalenics Mátét, így a rossz kezdés után a második helyre még volt esélye az utolsó forduló előtt. Almádi Tamás kezdeti lendülete lankadni kezdett: Kovács Zoltán (Aranysereg-Sahún-Szöktetés-Pszi-csapás) verte meg. Itt a legfelső toronyszint leveréséért járt Ütközet.

A hetedik forduló. Ezúttal az nyerte a különdíjat, aki úgy nyert, hogy 0 MP-je maradt. A feltétel negyed óra elteltével bekövetkezett. A döntő meccse előtt Varga Zsolt többször is ellenőrizte: ellenfelének, Polyák Máténak egyelőre jobbak a másodlagos pontjai. Végül nem ez döntött. Ezen a napon Zsoltnak egy Elemi fagyokat kijátszó Zulfaimnál több kell a vereséghez. Máté egyébként is egyesével dobálta lapjait, ami a pocsék húzás egyik alapismérve. Zsolt első küldetését valamikor a 10. kör tájékán oldotta meg, addig viszont 3 kalandozót is lehozott. Máté Fried Ri-Vilarját egy Enraco (Slan kard nélkül, 7-es támadóküszöbre) megölte, míg Máté egyetlen Sherebet sem húzott. A Wirgek ideig-óráig feltartották Zsoltot. Máté oldalán érkezett Harn Sys Terrn, de ez csak egy körrel késleltette a véget: Zsolt hat kalandozóval Sorában egy Teleport rúna ellenére megoldotta a Császár kegyét. Íme egy száz százalékos győztes! Varga Zsolt érdemeihez még hozzátesz az is, hogy ő az első, aki duplázni tudott, azaz második alkalommal is megnyert egy Két Mágus Kft. által szervezett versenyt – gratulálunk!

A második helyezett a jól hajrázó Vida Gábor (Regitoros kyr) lett, a harmadik pedig Kertész Zoltán (Dzsinnek) A további sorrend: 4. Polyák Máté (Shereb-Fried-Paraelemek), 5. Polyák Ádám (Dzsad preko), 6. Bittó Zsolt (Szukék), 7. Vágó Gergely (Eflammor-tűzvarázslók), 8. Varga Viktor  (Dzsinn), 9. Almádi Tamás (Káosz-Halál hadrend). A helyezetteknek gratulálunk! Az első 16 helyezett mellett mindenki kapott ajándékot. Külön köszönet Pálinkás Lászlónak, aki a 17. helyezett különdíját biztosította. A legjobb 16-nak kiosztottuk paklinyereményeit, valamint az ultrákat (UE, SZUE, SZUR). A többi jelenlevő húzhatott három lapot az asztalon arccal lefelé forgatott lapok közül – ez, és az előtte való várakozás mindig egy kuriózuma versenyünknek. Gyere el te is a következő versenyünkre, ezúttal a félévzáró nagyversenyre! Számos nyeremény, paklik, és más díjak mellett jó társasággal találkozhatsz, és a legjobbakkal játszhatsz. És ne feledd: Senki nem megy haza üres kézzel!

Versenybeszámoló
2006 február 18. – Orczy kert

Ebben a hónapban, melyet a magunk részéről akár a Hivatalos idénynyitónak is tekinthetünk, Hagyományos versenyt tartottunk. A jelenlevők között az öreg rókák szép számmal reprezentáltak. Jelen volt a pesti különítményből Boóc Péter, Harsányi András, Varga Zsolt, Vida Gábor, az évzárón bizonyító fehérváriak -Polyák Ádám, Rónai Árpád- mellett a kecskeméti különítmény -Péter Gergő, Abonyi Róbert- a példának okáért, és számos vidékről érkezett – a vártnál kisebb számú “légió”.

Így a verseny lebonyolítása egyszerűen mehetett: 6 fordulós svájci rendszerű viadal volt, melyben a legtöbb győzelem döntött. A verseny végére – mint kiderült – pontveszteség nélküli játékos nem maradt, bizonyítva a mezőny erejét. Ezúttal, bár sok kontroll próbálkozott, egyedül Bittó Zsolt Lélekidézője bizonyult az átlagnál életképesebbnek – a paklik leginkább manőver, vagy kombóorientáltak voltak. Így népszerű lap volt a Zauder (Aranysereg, Öreg Rik, A Kapuk őrzője, és még számos kombó alapjaként), és Seyla, mint rengeteg pakli kisegítő/befejezőlapja. Egyértelműen állítható, hogy a verseny képe nem is hasonlított az évzáróéhoz – ami a paklikat illeti. Kevés egyforma paklit lehetett látni (a játékosok próbáltak kombinálni a szokványos típuspaklik ellen). A jellemzőek a női paklik (Ascyra-Vierre-Seyla-Sira-Kardtáncos-Ékes Tegzek Háza), valamint a csak Seyla-Sira vonalra építők is szép számmal képviseltették magukat. Ezen kívül csak a Toroni Hatalmasokkal próbálkoztak többen, ezzel ezen a napon nem túl nagy sikerrel. A versenyen megjelent paklik között számos, régen látott koncepció bukkanhatott fel. Így a felsorolásból következően sokan kaphatják fel egy-egy próbálkozásnál a fejüket. Gladiátorok, A Kapuk Őrzője-Klónvarázs, Aun-Emír lánya, Aranysereg-Zauder, Aquir-szöktetés, Őreg Rik-Zauder, Amhe-főpap-Zauder-Azhanud, Bálványtagadó-Füvesasszony-Nekropolisz, Hétpöröly-Kard Testvériség száznagya-Themes-szentély, Orwellánus-Lángoló Vér szolgája, Roxox-ostrom, kispapos-Aranyhölgyes, Crantai kóborló, Olwen&Co., amundok, elf-antiss, mérgező-Catratan, törpe-küldetés-Tyrranora, Ramona-zauder, harcművészek (élet-rend), tűzvarázslók, Antisslények ostroma (Álomstrázsa-Fh’yanra), Halál Nagymesterei, Dorani varázslók – persze a lista nem teljes. De állítható, hogy az évzáró menő paklijai közül (Földrengés, Elf-antiss, Crantai, és Amund) egy sem került közel a végső győzelemhez. Felfogásom szerint ez a versenykörnyezet reakciója az ottani paklikra – és bizonyos lapok átértékelése.

És akkor magáról a versenyről: Varga Zsolt, és Rónai Árpád versengett azért, hogy ki tud több Rabszolgát szerezni a leggyorsabb győzelemért, végül kiegyezhettek döntetlenben (2-2). Persze nem ez volt a céljuk, de paklijuk (Zsolté ld. Versenypaklik), Árpi (Roxox) lehetővé tette az 5-10 perces győzelmeket. Boóc Péter szokásos aunjaival indulva rögtön Péter Gergő ellen meccselt. Kyrek írtottak itt aunokat és fordítva, Gra-Tinolnál, Emír lánya mellett. Peti a Sáskaharcosok erejében bízott, Gergő pedig a több ütésben. Az óra szólt közbe. Polyák Ádám nyert az első fordulóban a leggyorsabban, harmadik negyedik fordulóban már lent volt neki Olwen, Egy Dobás, Argh, és megoldott 2 Főnixet, 1 Oilant, és 1 Viadalt a Rivini Arénában – dobótőrökkel kiegészülve. Ebben a fordulóban övé lett a Rabszolga. Ellenfele, Bíró Gergely kiépülős Aranyseregével nem igen tudta tartani a rohamot. Varga Zsolt saját bevallása szerint is megizzadt az Ascyra-Seyla húzásával egy nekropolisz ellen, de tőle szokatlanul lassan, 25 perc elteltével jelentette az eredményt (talán a Bálványtagadó zavarhatta).

A második fordulóra esett be Tóth “Olger” Ákos, de álmomban sem gondoltam volna (főleg paklijának ismeretében) hogy jelenléte végül döntően befolyásolja a verseny végkimenetelét…

A második fordulóban Kalenics Máté kiépült Hétpöröly Glóír-Themes-szentély beomlasztása-Kard Testvériség száznagya kombinációjával taposta Bozsoky Zsolt MP-it, amire ő Álomtáncos jelzőket állított be, de kevés hatékonysággal. A blokk itt hamar kiépült, és az Antiss-elfek nem a sok sebző akciólapjukról híresek. Itt Harsányi András Ramonás paklija a Bálványtagadóval hajszolta őrületbe Panyik Zoli női kalandozóit, az időlimit lejártáig. A kardtáncosból kevés volt, de a Bálványtagadóból is. András Sors kezét pedig nem is látott a meccs alatt. Keul Dávid owellánus paklija másodszor is kiépült, és az Olwen pakli ellen ennyi – a lassú győzelemhez elég volt. A Méregkorbácsok, Viszályok, és Csapások elegendő sebzés/sebzésfelfogó hatásnak bizonyultak – különösen 4 körüli támadóküszöbökre.
Bittó Zsolt 6 darab Toroni ködfivére megette Polyák Máté teljes, a szokásosnál lassabban kiépülő Kapuk Őre pakliját – egyesével falatozva a kalandozókat.

A harmadik forduló előtt általában lehet tudni, ki hogyan szerepelhet a verseny hátralevő szakaszában. Itt ez közelítőleg sem volt így. Bittó Zsolt hozta harmadik meccsét Kalenics ellen (a Vérzivatarok ereje) – pedig a manakontroll felállt, de Hétpöröly halála után nem sokkal Máté bedobta a törölközőt – így Zsolt három győzelemmel várhatta a folytatást. Boóc Péter a Darton Töprengő Templomát kihasználva filézte ki lassan a Nekropoliszt (az aunok nem ismertek lehetetlent: 2-ből 2 Portyázó bement a Labirintusba,  És az Ankhe-démonok itt nem találták a támadóküszöböt). Boóc Péter ellen az időlimitig húzta Gergely András, az ok prózai: Boóc DTT-vel pörgette vissza kalandozóit, és bár Gergely lepörgetett az utolsó 2 lapjáig, nem húzott Hiurt. Ekkor tette le Péter az Emír lányát…

A negyedik fordulóra már lehetett készülni. Itt Abonyi Róbert, Varga Zsolt, Harsányi András, Bittó Zsolt, és Varga Zsolt már valamelyest ellépett a mezőnytől. Számítani lehetett rá, hogy közülük nyeri valaki a viadalt. Abonyi Robi, és Varga Zsolt közti párharc a leggyorsabb meccsként dőlt el: Zsolt első körös Sírája után Robi a második körben kirakta a Shindar megvédelmezését, majd Seylát (egy Maszkokkal), és Öreg Riket. Zsolt erre Vadon mellett Ostromolt (Robi Shindarja fogta saját karaktereit), és a Kardtáncos után Abonyi már csak egy toronnyal rendelkezett. A következő fordulóban Zsolt kirakta a Raquan tüzét, és véget is ért a meccs. Érdekes meccsnek ígérkezett (és az is lett) a Bittó – Boóc párharc. Míg Péter Rejtett várossal hozta aunjait, addig Zsolt a Lélekidézővel elkezdte őket irtani. Aztán a Kitekintés ünnepe lassította le a Lélekidézőt, hogy a 3. szintű portyázót csak 5 MP-ért lehetett megölni. A Darton Töprengő itt is sokat segített Péternek, aztán Zsolt az 1 MP-s zombival, egy Lélekidézővel, és egy Nekromagitorral (Őselemeiben bízva) elindult MP-t termelni. Itt dőlt el végleg a párharc. Péter egy Kerub képességét aktivizálva leszedte Zsolt Zombijait, majd a frontemberré avanzsáló Nekromagitort, és Lélekidézőt is eliminálta. A játék innen már nem tartott sokáig. Harsányi András lett lefelé sorsolva, így ő Polyák Mátéval küzdhetett meg – nem túl sok sikerrel. Ramona mellett a Kapuk Őrzője, mint női kalandozó ellen Andrásnak kevés fegyvere lehetett – és a hamar kiépülő kombó gyorsan ledarálta az ellenállást. Persze segített a Ramonának küldött 5-ös csóva is…

Így egyértelmű volt: Boóc Péter, és Varga Zsolt mérkőzik az 5. fordulóban. A mérkőzés egy kellemetlen, és egy kellemes húzással kezdődött, Zsolt lassabb kiépülése mellett Péter hamar letudta a 4. szintű Portyázókat, és indulhatott az ostromháború. Mivel a női pakli kevés akciólappal játszhat, így a mérkőzés Petinek kedvezett, főleg Emír Lánya mellett. Hosszú távon a várakozás be is igazolódott, bár Péter nem erőltette agyon az ostromot. Mindeközben Tóth “Olger” Ákos magabiztosan irtotta ki Szlovák Szabolcs addig meglepően jól muzsikáló Halál Nagymestereire épülő pakliját, amely után már 4 győzelemmel állt. Néggyel, mivel az első fordulóra nem érkezett meg… Nyert Bittó is, tartva a lépést – hátha Boóc megbotlik. Polyák Máté ugyanígy tett, a túl sok kirekesztés megakadt az Öreg Rik-Zauder kombó torkán, Abonyi Róbert itt kapitulált.

Az utolsó forduló kérdése tehát az lehetett, marad-e veretlen Boóc, és nyeri-e a versenyt (meglepetésre) aunjaival, vagy meg tudja-e verni egy gladiátorpakli (még nagyobb meglepetésre), és dönthet a matematika? Nos, Peti az első pár fordulóban alig húzott kalandozót, de egy Sáskaharcos eliminálásával Olger MP-fölényre tett szert (Egy az egyben harc + Kardtánc + Jahrn on Doar). Ez után leidézett egy Haonwelli nertont, és várta, Peti mit cselekszik. Néhány kör elteltével Peti lehozott egy Királynőt, amit Olger szintén Jahrn on Doarral gyilkolt meg, különösebb erőfeszítés nélkül. Péter itt már hiányolta a Sorsfordulatokat. Joggal. Péter Sárkányt ébresztett a már rég kint levő Emír Lánya mellett, de mivel Olgernek lent volt 2 Dobótőr, és a Balada alatt is 2 akciólap, így könnyen termelhetett pontokat a Csaták palotájára – a Themes-szentéllyel. Még 2 Gladiátor ért pástot, és érezni lehetett, hogy idő kérdése, mikor gyűlik össze a csatajelző. Péter még egy Sáskaharcos halálát megvárta, majd kezet nyújtott. Most a sor a töbieken volt: Bittó Zsolt Varga Zsolt ellen győzött, így ő lett az első helyezett. Második Olger, aki a különdíjat biztosan kiérdemelné (elvégre amikor játszott, nyert is). A további sorrend: 3. Panyik Zoltán, 4. Pedig Boóc Péter lett.    fel>>

BAM

Játékos – Kiadó Fórum
Orczy kert, 2006. jan. 21.

Az idei Játékos – Kiadó Fórum a tavalyihoz képest sokkal nagyobb érdeklődésre tartott számot. Több, mint 30 fő jelent meg az Orczy kertben, hogy végighallgassák értékelőnket, kérdezzenek,  – és ami a talán a legfontosabb, versenyezzenek.
A rövid felvezető után – melyben értékeltük 2006-ig tartó tevékenységünket – vázoltuk azokat a terveket, amelyek alapján az elkövetkezőkben dolgozunk. Az értékelőben megemlítettük, hogy kiadott lapok tekintettében elértük az 500-at, és hogy ez évben két nagykiegészítőt jelentetünk meg március és október hónapokban. A köztes időben pedig újabb Geoframiákkal jelentkezünk. (A Fórumon elhangzott értékelésünk teljes szövege e cikk végén olvasható.)

A beszámoló utáni kérdés-felelet, valamint vita lassan bontakozott ki, és többnyire a lapértelmezések/szabályrendszer témakörhöz érkezett a kérdések többsége. Bizonyos lapok működésével, és a bírói vizsgával kapcsolatos felvetéseket András válaszolta meg, de ez a vita – bár kétségtelenül fontos kérdéseket feszegetett, nem érintette tevékenységünk főbb vonalait, kiadási politikánkat. Így a jóhiszemű lapértelmezés, az egyértelműség, és az áttekinthetőség szerepelt a játékosok kívánalmai közt. Voltak persze rendszerjavaslatok is, melyeket nagyon szívesen fogadtunk, és igyekszünk megvalósítani.

Ezután átadtuk az Évzáró verseny, valamint a Ranglista 1-3 helyezettjeinek járó kupákat. Az Évzáró első 3 helyezettje közül gratulálhattam Rónai Árpádnak (1.) és Vida Gábornak (2.), Zankó Krsztián (3.) sajnos nem tudott eljönni.
A Ranglistát immár második éve Kertész Zoltán vezeti, a 2. helyezett Rónai Árpád lett, míg a 3. Erdős Gyula. Sajnos Kertész Zoltán és Erdős Gyula sem tudott megjelenni a Fórumon.

Már dél is elmúlt, mikor megkezdődött a nemhivatalos Új Hullám verseny, melyen András, és jómagam is indultunk. A nevezők száma (31!) minden várakozásunkat felülmúlta. Sajnos versenybeszámolót ehelyütt nem tudok részletesen leírni, mivel csak saját mérkőzéseimet figyeltem. Ugyanakkor a jó hangulatú versenyt nem övezték viták, bírót is elvétve ha kért valaki. Szintén figyelemreméltó tény, hogy a paklik színesebbek voltak még a hagyományos versenyen használtaknál is. Ez alatt azt értem, hogy bár mindenki tarthatott a kyrek, és a villámostromok pusztításától, egyik sem volt domináns, sőt… Az egyetlen ilyen pakli a legjobbak között Varga Zsolté volt. Szembetűnő volt az is, hogy a hagyományos versenyekhez képest milyen sok küldetéspakli indult (kispapok, kistolvajok, Olwenék, lovagok, dartoniták), valamint érdekes módon sok helyen előkerült a kalapból a nagykalandozós ostrom. Ilyen volt a győztes is, Péter Gergő óriáspaklija – mely a Kőhajítások kivételvel minden fegyverrel rendelkezett. De hasonló paklik voltak a Roxox, Fekete Özvegyek, élőhalottak, és a sor folytatható. A versenyen elvétve akadt két egyforma pakli, és ez örömteli a jövőre nézve.
A végeredményről: Nagy küzdelemben első helyezett lett 5 forduló alatt minden meccsét megnyerve Péter Gergő (óriások – fajpakli). 2. helyezett lett 4 győzelemmel Bittó Zsolt (élet-rend kistolvaj), 3. helyezett 4 győzelemmel Balogh Attila Márton (én) (dzsad Preko – kistolvaj), 4. helyezett 4 győzelemmel Bíró Gergely (Aranysereg-Zauder), 5. helyezett 4 győzelemmel Varga Zsolt (kyrek).
Minden résztvevő választhatott (sorrendben) 1-et a 2005. évi ultra lapok közül – és senki nem ment haza üres kézzel.
Balogh Attila Márton

A 2006.jan.21-én tartott Játékos-Kiadó Fórumon elhangzott értékelésünk:

Kedves megjelentek, kedves játékosok!

Eltelt egy újabb esztendő, és számba szeretnénk venni mi az, amit együtt elértünk. Ennek érdekében vegyük sorba azokat az eredményeket, amikre büszkék lehetünk:

– Mostanra kialakult egy éves rendje – rutinja – kiadásainknak, melyet a továbbiakban is így folytatunk. A biztonság az a stabil alap, amire cégünk kiadóként épít.
– Szintén kialakult egy rendszere a versenysorozatunknak, mely remélhetőleg a továbbiakban is sok érdeklődőre tarthat számot.
– Ugyanígy örömteli, hogy megújult formában – köszönettel a régi és új szervezőknek – folytatódik az Országos Vándor Verseny (OVV) sorozat, mely lehetővé teszi az ország minden táján lakó versenyzőnek, hogy rangos, a ranglistán is számító eredményeket érhessen el. Ezt a kezdeményezést örömmel támogattuk.
– Az elmúlt esztendő számokban: összesen 303 lapot adtunk ki, melyből 33 Ultra, és 270 megvásárolható csomagok formájában. Kiadtunk két nagykiegészítőt, a Sötét Együttállást, és a Kalandozók Városát, egyenként 108 lappal. Mindemellett aktív játékosainknak még egy Geoframiát, a kezdő játékosok betanítására pedig egy Kezdőcsomagot állítottunk össze két paklival, a Lángok Uraival, és a Feketemágusokkal..
– Olyan laptervezői pályázat indult, melyben a játékosok lapötletekkel tudják segíteni, és alakítani kedvenc kártyajátékunkat. A legutolsó ultra sorozat már a játékosok aktív közreműködésével készült.
– Az idén év végén elértük 500. kiadott lapunkat.

A jövőre is gondolva a következő célokat fogalmaztuk meg:
– Szeretnénk elérni azt, hogy az Est magazinokban meghirdethessük a versenyeket. Ehhez az szükséges, hogy a szervezők 1 hónappal a verseny előtt jelezzék felénk a versenyidőpontot, és a versenykiírást.

– Ahhoz,  hogy a ranglistát megfelelő időben tudjuk frissíteni, a versenyszervezőktől az eredményeket 1 héttel a verseny lezárulta után meg kell kapnunk.

– Felkérjük a versenyszervezőket, hogy az új játékosok beszervezésére fordítsanak gondot. Kérjük, hogy támogassanak minden olyan játékost, aki hajlandó tenni azért, hogy újabb játékosokkal bővüljön kártyás közösségünk. Ez mindannyiunk érdeke, amihez plakátot, kezdőpaklit, pástot, és kezdő szabálykönyvet biztosítunk. Igyekszünk reklámokkal is felhívni játékunkra a figyelmet, keressük azokat a lehetőségeket, amiken keresztül elérhetjük a kártya iránt fogékony közönséget.

– A jövőben nagyobb gondot fordítunk az Ultra lapokra, minek következtében az ultraritka, és egyedi lapok egymáshoz a korábbi gyakorlatnál jobban passzolnak majd.

– Az idén, az első nagykiegészítő megjelenésével egyidőben szándékunkban áll kiadni egy mindenre kiterjedő nyomtatott szabálykönyvet is.

Köszönöm, hogy meghallgattatok, várjuk kérdéseiteket.