Amit a Kiegészítő draftról tudni érdemes

A mai cikk tárgya egy speciális formátum, aminek apropója az októberi 8-i 4-es szorzójú budapesti nagyverseny. Hadd szólják pár szót erről a formátumról, ami ötvözi magában a draft, és a bontott paklis verseny előnyeit. A cikkben bemutatom a verseny menetét, és közben adok tippeket, trükköket is, amik segíthetnek győzelemre vezetned csapataidat.

Mi is az a kiegészítő draft?

A játékosok draftasztalokhoz ülnek. (Melynek mérete általában 8 fő körül alakul.) Minden egyes asztalra kikerül egy Mágus bőségtál, ami sok különböző kiegészítőt tartalmaz. Az október 8-i verseny esetében minden egyes játékos után 2 db Kötelékek, 2 db Sötétség gyermekei, 2 db Relikviák rabjai, 2 db Dúlás, 2 db Krán törvénye kerül be a bőségtálba. Tehát egy 8 fős asztal esetében 16 db Kötelékek, 16 db Sötétség gyermekei, 16 db Relikviák rabjai, 16 db Dúlás, 16 db Krán törvénye lesz a Mágus bőségtálban. Ezekből a csomagokból fogják a játékosok a csomagjaikat kiválasztani.

A draft menete

Az asztalhoz való ültetéskor mindenki kap egy sorszámot. (8 fős asztal esetében 1-től 8-ig.) Sorban ülnek le a játékosok. 1-es székben ülő játékos választ először egy csomagot a bőségtálból. Aztán sorra kerül a többi játékos is, mindenki 1-et választ. Amikor a 8-as székben ülő játékos is választott, akkor fordított kör kezdődik, amit a 8-as székben ülő játékos kezd. (Tehát ő 2 csomagot vesz ki egymás után.) A fordított kör végén az 1-es székben ülő játékos választ. A fordított kör után ismét sima kör lesz, amit az 1-es székben ülő játékos kezd. (Tehát ekkor már ő is 2 csomagot választ ki egymás után.)

Fontos, hogy a csomagokat ki lehet bontani a kidraftolásuk után. Tehát ha egy kiegészítőből csak egy lapra vadászol, és azt ki tudod bontani elsőre, akkor nem kell újabb csomagot kivenned abból a kiegészítőből. (Vagy éppen módosíthatod a stratégiádat a bontás függvényében.)

A draft egészen addig tart, ameddig mindenki 6 csomaggal nem rendelkezik. Tehát mindenki 6 csomagból fog paklit építeni.

A pakliépítés

A paklidat tehát a 6 kidraftolt csomagból építed, az alábbi kivételekkel:
– Használhatsz 1 Erioni falat, amit akár jelzőzhetsz is. A jelzőzés feltétele, hogy ne legyen észrevehető a különbség a többi laptól, egyértelmű legyen. A cetlizés kerülendő, mert a cetli kiesése komoly gondokat okozhat. Az ajánlott jelzőzési módszer az, hogy egy lapra ráírod tollal jól láthatóan, hogy Erioni fal.
– Az Új hullámon használható GYAKORI toronyszinteket használhatod kezdő toronyszintnek. (Nem jelzőzhető.)
Áldozóterem, Bástya, Belső iskola gyakorlóterme, Critai tábla, Darton szentély, Istálló, Kláncsarnok, Kriptaterem, Pantheon, Tenyészverem, Titkos alagút, Tükrök terme.

Ajánlom, hogy hozz magaddal mindegyikből 1 példányt, de a Kriptatermet semmiképpen se felejtsd otthon. Hasonlóképpen érdemes felkészülnöd a Kriptateremre az ellenfél oldalán, amennyiben ostromra készülsz. Valószínűleg a Kriptaterem lesz a leggyakrabban használt toronyszint.

A pakliépítésnél a pakli méretének legalább 40 laposnak kell lennie. Azonban egy fajta lapból annyit használhatsz, amennyit kibontottál. Tehát akár 6 egyforma lap is lehet a paklidban.

A paklidat a fordulók között szabadon változtathatod, tehát az összes lapodat lehetőséged lesz kipróbálni. Regisztrálni csak az általad kibontott lapokat kell.

A verseny lebonyolítása

A verseny lebonyolítása megegyezik a korábban rendezett kiegészítő draftokéval. 6 fordulót tartunk, melyből az első 3 fordulót azonos asztalnál lévő játékos ellen. Éppen ezért az első 3 fordulóban érdemes a pakliösszeálltásnál figyelembe venni, hogy a másik 7 játékos mit vett ki. Például ha a Dúlás népszerű volt, akkor az 5-ös falú toronyszint jelenlétére érdemes számítani. Ha a Relikviák rabjai volt népszerű, akkor sok kincs várható az asztalon. Aztán a 3. forduló után változik a helyzet. Ne felejtsd el kivenni azokat a lapokat, amik kifejezetten a saját asztalodnál lévők ellen kerültek bele.

Mi alapján válasszak a Mágus bőségtálból?

Általában kifizetődő, ha egy fajta kiegészítőre gyúrsz rá, és minél többet megkaparintani. 6 egyforma kiegészítő sokkal erősebb kombinációt rejt, mint 6 különböző fajta. Persze az is fontos, hogy mi áll a kezedre, hogy ostromolni, küldetésezni szeretsz, és így tovább. 6 egyforma Kötelékek fajpaklit, 6 egyforma Krán törvénye képzettséges paklit eredményez.
Azonban tovább is lehet kombinálni. Meg lehet kockáztatni egy Dúlást, hogy kibonts egy Ostromerődöt. A kiegészítő draft verseny tehát lehetőséget teremt a különböző kiegészítőkhöz tartozó bontott paklis formátumok megmérkőzésének, de további trükkökre is lehet számítani.

Mi a díjazás?

Mivel fejenként 10 csomag kerül a Mágus bőségtálba, de 6 csomagból építetek paklit, ezért fejenként 4 csomag a díjalapot képezi. Ha megnyersz egy fordulót, akkor kapsz 1 csomagot. (Véletlenszerűen választva a Mágus Bőségtál maradékából.)
6 forduló esetén ez fejenként további 3 csomagot jelent átlagban. A 10. csomagot pedig a verseny győztese kapja meg. Tehát a versenygyőztes ezen felül annyi kiegészítőt kap, amennyien részt vettek a versenyen.

A fentieken kívül természetesen mindenki kap az adott havi UR lapból, illetve 3 db-ot a csakis ezen a versenyen beszerezhető SZUE lapból.

Megéri tehát eljönni, szólj barátaidnak, és találkozzunk egy csörtére!